söndag 31 januari 2016

Veckomatsedel

Nä vet ni vad, nu är faktiskt årets första månad redan till ände och i morgon skriver vi februari i almanackan, schwipp sa det bara! Men visst är det härligt ändå att det ljusnar tidigare på morgonen och att det mörknar senare på kvällarna, vi behöver det där ljuset så väl (speciellt för att få till bra och fina foton på maten - matbloggarnas eviga klagan:) och humöret hissar flaggan i topp ju fler solminuter vi får.

På veckans matsedel har vi blandat in både solgula och färgglada maträtter som kanske kan pigga upp lite när det är grått utanför köksfönstret. Morotsmousse får väl räknas som veckans mest spännande rätt, färsbiffarna som veckans sommarlängtan medan Julia Childs smörsås tar priset som veckans kaloribomb!

Måndag; Veckans vegetariska blir en böngryta med indiska smaker

Tisdag; Fiskpaket i ugnen på två olika vis, bara att välja sin favorit eller kanske prova båda! 

Onsdag; En otroligt enkel och snabblagad kycklinggryta med rosmarin, sambal och tomatpuré.


Fredag: Fira in helgen med en mustig biff Stroganoff som du gör på ett kick! 

Lördag: Wallenbergare från havet serverad med ärtröra, råstekt brysselkål och en vansinnigt god sås med galet mycket smör, signerad Julia Child. 
Lördagsmiddag på bästa sätt om ni frågar oss:) 

Söndag; Våga prova ett annorlunda och spännande sätt att använda morötter och laga till en smaskig morotsmousse

Så kan vi ju avslöja för er som undrar om gårdagens middagsresa att den gick till Italiens sköna land, dit vi tog oss via ett glas spumante och antipasti till förrätt, följt av Jamies bästa lasagne och sen avrundade vi middagen med en citronpaj med italiensk maräng. Det blev en lyckad kväll där både en och två hamnade i den berömda paltkoman, Italien är ett finfint land minsann:) 

Nu vill vi önska er en riktigt skön söndag och en bra ny vecka och månad!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 30 januari 2016

Mangosmoothie med ingefära och mynta

Vi har en ny last här i Mårtenssons kök, en last som för ovanlighetens skull faktiskt är av den nyttigare sorten. Annars känns det som att laster oftast är onyttiga, dekadenta och inte alls så vidare hälsosamma, men så är alltså icke fallet med denna uppiggande mangosmoothie.
Ingefäran ger en härlig kick i drinken och myntan ger en härligt frisk känsla. Vi kör med torkad mynta eftersom den håller så mycket längre än den i kruka, det blir mer intensiv myntasmak när den är torr och därför behöver man inte ta så mycket.

Frun i huset envisas med att spetsa drinkarna med paraplyer varje gång dom ska intas, men det är ju något som är frivilligt. Våra paraplyer kanske kan ha något att göra med en svår längtan efter sommar, värme och paraplydrinkar i skuggan av en palm...

Smoothien gör vi antingen på cashewnötsmjölk eller kokosmjölk, båda sorterna köper vi av märket GoGreen, och resultatet skiljer sej en smula beroende på vilken mjölk vi häller i. Kokosmjölken ger en distinkt smak av kokos (föga överraskande) medan cashewmjölk inte ger någon speciell smak i det hela, så det är bara att välja efter humör och sugenhet.

Mangosmoothie med ingefära 1 glas
2 dl cashewmjölk eller kokosmjölk
1 mogen banan
1 dl tärnad mango, gärna fryst
ca ½ msk riven färsk ingefära
ca ½ tsk torkad mynta
Kör alla ingredienser till en slät dryck i en mixer, tycker du den blir för tjock så spä den med mjölk.

Efter att vi nu har intagit lördagsfrukosten (med mangosmoothie i glasen, jajamensan vi sa ju att det är en last) så är det hög tid att ta tag i dagen och fånga den på bästa sätt. I kväll får vi sällskap vid vårt matbord när Perssons kommer hit för lite lördagsmys och en resa ut i världen via mat och dryck. Vart resan bär avslöjar vi dock inte, men vi kan ju säga att det blir en smula varmare breddgrader än här och att vi tallriksrest dit tidigare...
Dock ska vi inte laga till en endaste bit mat i dag, allt förbereddes igår vilket innebär att vi bara kan ta det lugnt och slappa hela dagen, inte dumt alls.

En alla tiders läcker lördag önskar vi er alla, vi hoppas att ni får njuta av gott både på era tallrikar och i era glas, smoothie eller inte:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 28 januari 2016

Att bjuda på tacokväll.


Förra helgen slängde vi på oss våra sombreros och utbrast "Buenas Noches" när vi öppnade dörren för vår kära vänner Anne och Ingemar. Matbordet var dekorerat med olika attiraljer vi letat upp här hemma och som vi tyckte kunde passa bra till kvällens tema, texmex-middag. Vissa av grejerna har varit med som rekvisita tidigare, festlig återvinning med andra ord:) 

Vi börjar festrapporten med att bjuda er på efterrätten vi serverade, den hette något så tjusigt som "Flan" vilket helt enkelt är en en spansk version av brylépudding. Vår flan var smaksatt med kokos och lime och satt som en krocketklubba på smalbenet efter middagen: 

Brylépudding med kokos och lime. ca 10 stycken ramekinformar
3 dl mjölk 3%
3 dl vispgrädde
½ vaniljstång
6 äggulor
1 ägg
1 ½ dl socker
2 msk riven kokos
rivet skal av 2 lime
1½ dl råsocker eller farinsocker till karamellisering
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur och lägg ner både stång och frö i en gryta.
Tillsätt mjölk och grädde och och låt det koka upp.
Ta av grytan från plattan och låt mjölkblandningen svalna
Vispa ihop äggulor, ägg och socker, tillsätt den avsvalnande gräddblandningen.
Rosta kokosen lätt i en torr het stekpanna under omrörning, låt det svalna lite och rör ner kokosen tillsammans med limeskalet i ägg- och gräddblandningen.
Blanda väl och fördela i ramekinformar.
Ställ formarna i en ugnsfast form, häll i hett vatten så det når upp till minst häften av ramekinformarna.
Grädda i mitten av ugnen i 30-40 min. tills blandningen stannat, den skall vara fast men krämig.
Tag bort formarna från vattenbadet och låt vila (hit kan du förbereda och sedan låta dom stå i kylen till servering).
Strö på sockret och bränn av med en brännare, om ni inte har en sådan mackapär funkar ugnen lika bra.
Sätt i så fall ugnen på 275 grader och placera formarna högst upp under grillelementet tills sockret blir bubbligt och fått lite färg.

Varmrätten vi bjöd på har vi haft med här i köket tidigare men den tål att upprepas, både med tanke på hur god den är och på den lilla köksinsats den kräver. Vi har serverat den tidigare och den blir alltid lika populär och denna gången var inget undantag, receptet efterfrågades och det om nått är väl alltid ett gott betyg:) Så här, i det Mårtenssonska köket igen, låt oss presentera en av våra absoluta favoriter i repris, en krämig tacogratäng:


Tacogratäng  ca 4 port
800 g färs  (vi har alltid oxfärs men det är upp till er vad ni väljer)
1 påse tacokryddor
1 röd paprika, tärnad
1 liten gul lök, fint hackad
5 dl crème fraiche
1 paket Philadephiaost naturell
riven ost
Fräs upp kött och lök, tillsätt tacokryddorna och paprikan och låt steka en stund.
Blanda samman crème fraiche och Philadelphiaost och bred ut i botten på en ugnssäker form.
Häll över tacofärsen, strö på riven ost och gratinera i ugnen på 225 grader i 15 minuter.
Servera med nachocips, guacamole och grönsaker.

Guacamolen gör vi alltid efter samma recept, ett recept som vi faktiskt fått med oss hem från Anne och Ingemar en gång i tiden. Bytt är bytt:

Guacamole
1 dl matlagningsyoghurt
1 dl crème fraiche
ca 10 cm purjolök eller salladslök, fint hackad
1 stor tomat, hackad
sambal oelek eller tabascosås efter eget tycke och smak
2 msk finhackade korianderblad eller 1 krm torkad koriander
2 avokados
2 msk pressad limejuice
salt
Rör samman matlagningsyoghurt och crème fraiche.
Blanda ner tomat, lök, koriander och droppa i jalapenosåsen.
Gröp ur och mosa avokadon grovt, det ska vara lite bitar i den.
Pressa limen över avokadomoset och vänd sedan ner det i tomatröran.
Smaka av med salt och eventuellt mer lime och sambal.

Vi serverade tacogratängen med olika grönsaker, bönor, nachochips och en frisk och fruktig sallad med blodgrape och avokado, receptet hittar du här om du blir sugen på att prova.


Vi hoppade helt över levande ljus för kvällens sittning och istället körde vi på batteridrivna slingor av två olika slag, var vi köpt dom vet vi inte riktigt bestämt men det finns ett svagt minne i herr Ms huvud av att dom kan ha följt med hem från Claes Ohlsson.


De små virkade sombrerosarna har vi fått av Ankis mor och dom har visat sej vara väldigt användbara, funkar både som äggvärmare och dekoration.


Frukter är tacksamt att duka med, på så vis kan man ju njuta av dom två gånger! 


Kaktusarna har otroligt nog hängt med i snart 3 år, vi är smått chockade själva faktiskt...


Det där med att köra med någon form av tema eller röd tråd när vi har gäster är något som vi har gjort tidigare och gillar mer och mer att göra (förra gången A&I var här körde vi med tysk kväll, här och här). Dels så underlättar det bjudningsplaneringen en smula och så har vi så himla roligt tillsammans när vi letar passande musik, maträtter och dukningsattiraljer. Och att fara runt i världen med hjälp av maten är både ett billigt och miljövänligt sätt att resa:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 25 januari 2016

Vegetarisk köttfärslimpa


För ett ganska så bra tag sedan snappade vi upp ett recept hos vår favorittant på en vegetarisk köttfärslimpa, som vi genast kände att vi bara var tvungna att prova. Att hon skrev att det var, och vi citerar, "en sån jävla bra linsfärslimpa" och att den i våra öron lät så vansinnigt god, gjorde direkt att vi kände att vi på inga villkor kunde lämna detta jordelivet utan att ha smakat på den! Och det ska vi bara säga att även om det tog ett tag innan vi lagade till den så är vi så glada att vi gjorde det, för hon hade faktiskt helt rätt - den är så piiiiip bra!

Nu är detta ingen snabbmat som man svänger ihop på en halvtimme, nej den kräver lite mer planering och kökstid än så men jisses så väl värd det den är. Vi rekommenderar att du först läser genom hela receptet och sedan planerar tillagningen efter det. Till exempel så är det ett bra tips att både låta linfröna stå i blöt och att förbereda grönsaksröran som linserna ska blandas med, under tiden som linserna kokar.
Men även om det kan tyckas vid första ögonkast att det är en lång ingredienslista och några moment så är det inte så fasligt när man väl gör det, det gäller bara att ta sig tid. Kanske någon för kommande söndagsmiddag?  För ni måste bara prova:


Vegetarisk färslimpa
2 1/4 dl gröna okokta linser
4½ dl vatten
2 buljongtärningar
Koka linserna mjuka i buljong och vatten.
Låt rinna av och mixa 3/4 av linserna till en smet.

3 msk krossade linfrön
6 msk vatten
Blanda och låt stå kallt 30 minuter.

2 vitlöksklyftor, fint hackad
1 stor gul lök, fint hackad
1 stjälk selleri, fint hackad
1 stor morot, fint hackad
sambal oelek efter eget tycke och smak, vi hade 1 tsk
½ röd paprika
olivolja
torkad timjan
malen spiskummin
paprikapulver
salt och svartpeppar
1½ dl havregryn
knappt 1 dl vetemjöl
Stek lök och grönsaker mjuka i smör, tillsätt kryddor och smaka av.
Låt blandningen svalna något och blanda den sedan med linssmeten, de hela linserna och linfröröran.
Rör ner havregryn och mjöl i linsröran, blanda ordentligt och smaka av med eventuellt mer kryddor.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper (enklast är det om du först knycklar samman pappret till en boll och vecklar ut den - då blir pappret medgörligt!) och tryck ner smeten.

Glace
3 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
Rör samman glacen och bred den på limpan.
Grädda limpan mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter, täckj eventullet med ugnsfolie om det börjar få för mycket färg.
Ta ut och låt den svalna en stund så är den lättare att skära upp i skivor.

Tycker ni att något är oklart så bara hojta till så ska vi göra vårt bästa för att förtydliga och förklara, det är inte alltid så enkelt att få till det så att det blir lättförståeligt.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 24 januari 2016

Veckomatsedel

Hej hopp! Söndag läser vi i almanackan att det är och det var ju för väl, för då är vi alltså rätt på det. Det blev ett sent uppvaknande här i köket idag, vi har sagt det tidigare men vi säger det igen, gamla människor ska gå och lägga sej i tid på kvällarna! Vi hamnade framför en film med Chris Rock på tvn igår och den var så rolig så att vi var tvungna att sitta kvar - ända fram till den slutade klockan 2. På natten!!!
Utanför fönsterna ligger det en tät dimma av modell vispgrädde, något vi också blev varse om när båten i hamnen drog igång klockan 6 - tack för det sjökaptenen:)
Vispgrädde hittas även i några av veckans måltidsförslag på menyn som kommer här:

Måndag: Morotssoppa på allra enklaste sätt börjar veckan.



Torsdag: Makaronipuddning a'la Mannerström, tar lite tid men den är en av de godaste vi ätit!

Fredag: Skåla in helgen i en mangomargarita och dröm om sommaren.

Lördag: Veva ihop en deg på lördag och njut av nybakade morotsbullar till söndagsfrukost.

Söndag: Värmande ungersk gryta, mer bekant under namnet Gulasch

Vi hoppas att ni hittar något på matsedeln som faller er i smaken och som kan passa under kommande vecka. Så klart behöver ni inte följa de olika dagarna slaviskt, fixa och trixa och ändra om i ordningen precis så som det behagar er, plocka ut era favoriter och hoppa över det som lockar er mindre. Blanda och ge, hej vilt med andra ord:)

En riktigt skön söndag önskar vi er och en alla tiders vecka, den sista i januari, hoppas vi att ni får!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 23 januari 2016

Långmarinerade kycklingklubbor med sanslöst god sås


Att hitta på namn till maträtter är inte helt enkelt alla gånger och dagens kycklinggratäng är just en sån där svårdöpt typ. Efter lite velande hit och dit så fick den till slut sitt namn och det fick den efter den där sweet chilisåsen som vi är väldigt förtjusta i, och som är en stapelvara i vårt skafferi. Såsen som är både söt och stark på samma gång och väldigt användbar, vi har haft den både i drinktilltugg, i en kall sås (även känd som Kellysåsen), i sillinläggning och i fiskgratäng tidigare.

Nu är ju inte sweet chilisås den enda ingrediensen i gratängen, några andra har också fått vara med på ett hörn och sätta sin prägel på rätten. Först marinerade vi kycklingklubborna i bland annat lime, chili och ingefära över natten, ett otroligt enkelt knep för att de ska bli saftigare och mer smakrika. Har du inte tid och möjlighet att marinera så går det naturligtvis att hoppa över det momentet, bryn då delarna och fortsätt därifrån i receptet. I gratängsåsen hamnade även tomatpuré, ingefära och lime och det hela resulterade i en oerhört smarrig festmåltid:


Kycklinggratäng sweet chili 2-3 port
1 kilo kycklingklubbor eller andra kycklingdelar
Marinad 
2 l vatten
150 g salt
50 g socker
½ citron utan skal
2 krossade vitlökar
½ gul lök
4 limeblad
1 tsk chiliflakes
5 cm färsk ingefära i skivor
Kok upp marinaden låt den svalna.
Lägg ner klubborna i marinaden och låt dom ligga i minst 7 timmar, gärna över natten, för bästa resultat.
Ta upp klubborna ur marinaden, låt dom rinna av, bryn dom runt om i smör och lägg över i en ugnsfast form.

Gratängsås
3 dl crème fraiche
2 msk tomatpuré
5 msk sweet chilisås
2 lime, rivet skal och en gnutta pressad saft
1-2 msk riven färsk ingefära
1 msk kycklingfond
salt och peppar
Rör samman alla ingredienserna till såsen, smaka av och häll den över kycklingklubborna.
Ställ in kycklingen i ugnen på 200 grader i 40-50 min.
Använd gärna ugnstermometer som ska visa 83 grader när köttet är genomstekt.

Här i det Mårtenssonska hemmet rådde en febril verksamhet igår och vi for hit och dit som guttaperkabollar båda två - det känns det faktiskt som att vi gjort största delen av januari.
Det där sänginköpet ledde nämligen till en omorganisation i förvaringen i sovrummet, vi kom (som tur är) på att de där praktiska lådorna vi nu har under sängen inte kan stå där när den nya sängen väl står på plats. Så det blev till att gnugga geniknölarna och omstrukturera hela tjottabaletten med ett förhoppningsvis lyckat resultat!

Nu ska vi dra på oss jackorna och dra ner på stan, vi hoppas på fiskelycka i fiskbilen på torget och kanske även en godfika på något av stans caféer.
Vi önskar er alla en fortsatt fin lördag och skön helg!


Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 21 januari 2016

Krämig pastasås med ärtor och bacon

pasta med ärtor och bacon

Precis som rubriken avslöjar så kommer här ett recept på en alla tiders smaskig och lättlagad pastasås, med ingredienser som är bra att ha hemma på lager. Frysta ärtor är något vi tidigare har använt i pastasåser, bland annat tillsammans med räkor, varmrökt lax och kallrökt lax, och denna gången fick dom sällskap av rökt sidfläsk. Sältan från fläsket (eller bacon om ni hellre vill ha det) gör sej så himla bra till sötman från ärtorna - eller ska vi kanske säga att dom balanserar varandra väl och skapar en fin harmoni på tallriken 😉😉
Ös gärna på rejält med parmesanost, det gör det hela bara mer krämigt och gott, och för dom som gillar svartpeppar så kan herr M rekommendera att dra några rejäla drag med pepparkvarnen också:

Pasta med ärtor och bacon  2 port
2 port pasta av valfritt slag
150 g rökt sidfläsk eller bacon
1 schalottenlök, fint hackad
1 str vitlöksklyfta, riven
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 dl frysta ärtor
salt och peppar
riven parmesanost
Stek köttet knaprigt och låt det rinna av på en bit hushållspapper.
Fräs lök och vitlök mjuk utan att det får färg, i en gryta.
Häll i ärtorna, grädden och crème fraichen och låt det puttra någon minut, smaka av med salt och peppar.
Vill du ha en lite tjockare sås så kan du reda av den på slutet, vi rörde i lite maizena i vår.
Lägg upp nykokt pasta på en tallrik, häll över sås, strö på sidfläsk/bacon och rikligt med ost.

En alldeles fantastiskt fin vinterdag har vi fått här nere i våra kvarter idag. Det är strålande solsken och blå himmel som gäller och den snö som ligger, den ligger alldeles stilla eftersom det - kors i taket - inte blåser alls! Men den där solen är inte bara trevlig att ha på besök, plötsligt blir behovet av en fönsterputsning väldigt tydlig, vilket är mindre trevligt... det är vid sådana tillfällen vi är extra glada över att bo på tredje våningen:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 18 januari 2016

Kikärtssoppa med kokosgrädde


Kikärtor kan man göra många fina godsaker med, förra veckan tipsade vi om goda falafel med brysselkålssallad och idag fortsätter vi på inslaget kikärtsspår och bjuder på kikärtssoppa. Perfekt med värmande soppa dessa kalla vinterdagar och med den härliga gula färgen som gurkmejan ger så är det ju nästan som solsken i sopptallriken också! Och vem vill inte pigga upp en måndag i januari med lite solsken:)

Här får ni känna er fram lite grann vad gäller kryddningen, både vad gäller Samlab Oelek och Garam Masala. Vi vet av egen erfarenhet att hettan i Garam masala kan skifta lite mellan olika sorter, vår ena påse är köpt i Indien och den är het som en agaspis så vi tar det försiktigt när vi använder den. Det bästa är att ta i lite i underkant med hettan för det är alltid lättare att tillsätta mer för den som önskar det, än att ta bort för den som vill det. Prova er också fram med citronsaften, vissa vill ha mer syra medan andra föredrar mindre, även citroner skiljer sig ju ofta i smaken.

Kikärtssoppa 2 port + matlåda
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 palsternacka, finhackad
2 tetrapack kikärtor
1 tsk paprikapulver
½-1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
sambal oelek efter eget tycke
1 l grönsaksbuljong
1 skvätt vitt vin (går bra med matlagningsvin)
250 ml kokosgrädde
½- 1 citron, pressad saft
Häll av kikärtorna skölj väl.
Fräs lök, vitlök palsternacka så den mjuknar utan den tar färg.
Tilssätt kikärtorna och kryddor och fräs några minuter.
Ta upp ca: 1 dl och spara till garnering.
Tilsätt buljong, grädde och vin låt koka upp och puttra 10 min.
Häll ner soppan i en matberedare och mixa så soppan blir slät.
Häll tillbaks i grytan ge ett uppkok och smaka av med citron och eventuellt  mer kryddor.
Servera med dom hela kokta kikärtorna.

Hur har ni det med kylan, har ni fått det så där snorkallt som vädersiarna spådde för vissa delar av vårt avlånga land? Här nere ändrades det en smula från att ha lovats minus 18 till att hamna runt minus fem, tack och lov! Båda trampar vi våra cyklar till och från jobben fortfarande, dock i ett väldigt saktare och försiktigare tempo än vanligt, så några fler minusgrader är inte önskvärt.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 17 januari 2016

Veckomatsedel vecka 3

God söndagsmiddag på er, alla matglada och inspirationsletande härliga människor! Det är åter dags för en ny veckomeny att se söndagens ljus och med tanke på veckans första middagsbild, så kan vi ju nästan säga att det sker bokstavligt talat.
Vi har rotat runt i vårt receptarkiv och hittat 5 bra recept på vardagsmat som varken kräver många eller dyra ingredienser och som dessutom går kvickt att sno samman, perfekt för en månad som heter januari:) Helgen bjuder inte heller på någon vansinnigt avancerad matlagningskonst, dock är innehållsförteckningen en smula längre.
Men nock snackat, nu kör vi:

Måndag: Enklaste enkla matlagningen med få ingredienser börjar veckan,
en grönkålssoppa blir det då. 

Tisdag: Få ingredienser behövs även för att få till veckans första fiskmiddag, 



Fredag: Fredagspasta med en av våra favoritsåser som endast kräver 5 ingredienser, 
varav två är lök! 

Lördag: En härlig allt i ett fiskgryta med chorizo och en hel massa annat gott! 

Söndag: Veckan och helgen avslutas i sällskap av Jamie Oliver 
och hans fantastiskt goda efterrättspajer

I går körde vi all in på texmex-kväll med våra kära vänner och ni som följer vårt kök på Facebook vet att till och med sombrerohatten åkte fram! Maten blev omtyckt, skratten ekade mellan väggarna och tårarna rann nedför kinderna, träningsvärk i magen dagen efter är verkligen något av det bästa vi vet! (och underlättar dagen-efter-disken!)

Nu ska vi ta tag i söndagen och se vad den har att bjuda oss på. Solen är framme, himlen är blå och på termometern läser vi att det är minus tre grader, en dag gjord för långpromenad med andra ord!
Vi önskar er alla en fortsatt skön söndag och en alla tiders fin vecka.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 15 januari 2016

Florida Sling, en färggrann drink med eller utan alkohol


I dag tar vi och skålar in helgen här i Mårtenssons kök med en väldigt smaskig drink som vi bjöds på för ett tag sedan av våra vänner, familjen Persson. Den var faktiskt så otroligt god så att vi var tvungna att först föreviga den och sedan ta reda på receptet, det fanns något i smaken som var väldigt bekant men som ingen av oss riktigt kunde sätta fingret på. Värdinnan avslöjade, efter att vi gissat på både det ena och det andra, att det var äggula som både satte den där smaken och som dessutom var ansvarig för den där skummiga ytan.
Drinken går alla tiders bra att servera alkoholfri också, den smakar precis lika god utan sprit i!

Florida Sling  1 glas
4 cl vodka rom eller vodka (uteslut för alkoholfri drink)
2 cl grenadine
2 cl färskpressad citronsaft
8 cl apelsin- annansjuice
1 äggula
Kör alla ingredienserna i en mixer eller med mixerstav, ska du blanda drink till ett glas så räcker det att du skakar ingredienserna i en shaker eller liknande tillsammans med ett gäng isbitar.
Häll upp drinken i glas och låt stå en kort stund så en skumkant bildas.


Så har vi roat oss med att prova sängar idag igen, men skillnaden mot förra helgen är att vi idag äntligen lyckades bestämma oss - näst intill otroligt med tanke på vilka velpottor vi båda två egentligen är! Nu är det bara att vänta, vänta och vänta innan hela schabraket står i vårt sovrum och är redo att rullas runt i:) 
Ikväll tänker vi ta och fira vår beslutsamhet och det tänker vi göra med mat och dryck, kanske ingen överraskning direkt. Det blir en av våra favoriträtter som ligger i receptskafferiet sedan länge - färsk tonfisk med tropisk kokossås - något så här kommer det att se ut: 


Nu vill vi önska er alla fina en riktigt fin fredagskväll och en härlig helg. Klä er varmt så ni inte förfryser något om ni ska ge er ut, kung Bore ska visst härja ordentligt i helgen om vi förstått det rätt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 13 januari 2016

Indisk kycklinggryta


Indiska smaker blir det idag och det kan väl passa bra med lite hetare mat när det nu är en smula kyligare ute. Stämmer dessutom ryktet vi hört att det ska bli fruktansvärt kallt i helgen så kan det verkligen behövas lite kryddstark mat för att sätta sprutt på blodcirkulationen och få upp kroppsvärmen.
Kycklinggryta blir det och även om ingredienslistan kan tyckas lång så är faktiskt det mesta av innehållet kryddor och grönsaker. Vissa av kryddorna har ni säkert hemma, speciellt om ni brukar laga indisk mat, men skulle ni ha problem med att hitta någon sort i kryddhyllan (t.ex bockhornsklöver) så går det säkert att hoppa över den och ändå få till en härligt smakrik gryta!
Vill man laga till grytan vegetarisk så kan man byta ut kycklingen antingen till quornbitar eller till halloumiost, osten kan vi varmt rekommendera för det tyckte vi blev kanoners gott!

Indisk kycklinggryta  2 port + matlåda
300 g kycklingkött, strimlat
1 tsk hel spiskummin
1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, rivna
½ tsk riven färsk ingefära
sambal oelek efter eget tycke och smak
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald koriander
1 msk bockhornsklöver
ca ½ tsk garam masala
1 dl tomatpuré
1 tsk råsocker
salt
1 röd paprika, strimlad
1 grön paprika, strimlad
2 tomater, grovt hackad
3 dl grädde
½-1 lime, pressad saft
Hetta upp ca 1 msk olja i en djup stekpanna och häll i spiskummin, när de börjar fräsa och "hoppa" omkring så tillsätter du lök och fortsätter bryna någon minut.
Blanda ner ingefära och sambal och bryn ytterligare ca 2 minuter.
Rör i gurkmeja, koriander, smulad bockhornsklöver, garam masala, tomatpuré, socker och salt.
Blanda samman och låt det småputtra ca 5 minuter.
Bryn under tiden kycklingbitarna runt om och lägg sedan över dom i stekpannan med kryddorna.
Häll i grädden, tomat och paprikor, blanda om och låt det puttra tills kycklingen är färdig.
Smaka av med limesaft och eventuellt mer sambal och salt.

I helgen väntas middagsgäster i vårt kök och vi tänkte plocka fram en gammal goding från vårt receptskafferi som varmrätt, efterrätten är bestämd och drink innan maten likaså. Vi skulle dock behöva lite ny inspiration vad gäller så kallat drinktilltugg, kanske sitter du på något bra, lättfixat och gott tips som helst går att förbereda i god tid innan det ska huggas in på, något som kan serveras istället för förrätt.
Alla tips mottages tacksamt, så "bara skjut"!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 11 januari 2016

Falafel med krämig brysselkålssallad


Vi har länge varit falafeloskulder båda två, tänk att man kan gå i nära 50 år (ja det blir ju faktiskt nästan 100 år om man slår ihop oss!) utan att ens ha smakat på de där kikärtsbollarna/biffarna och ändå påstå att vi är smått galna i att testa nya maträtter och recept... Tossigt är det nästan, men precis innan jul så förändrades denna galenskap snabbt! Då åt vi plötsligt falafel tre gånger på kort tid, tro det eller ej, och vi måste säga att det är något som både är gott, lättlagat, enkelt att variera och faktiskt en billig maträtt.


Falafel kan man säkert göra på många olika sätt och säkert servera på lika många vis, vad vi har förstått så är det väl vanligast att äta det som friterade bollar i pitabröd eller som wrap. Vi föredrar dock att göra små biffar av kikärtssmeten, steka dom i smör/rapsolja och sedan äta dom till en god sallad och kall sås. Senast gjorde Anki en sallad på olika kålsorter som blandades med en krämig dressing, nästan så det blev som en colesalw:

Brysselkålssallad
200 g brysselkål
50 g grönkål
50 g fänkål
½ dl solrosfrön, rosta gärna i torr panna
1 syrligt äpple tärnat
½ citron, pressad saft
Ansa brysselkålen och dela i fjärdedelar.
Ta bort mittsträngen på grönkålen och strimla.
Strimla fänkålen.
Koka upp rikligt med vatten i en gryta, tillsätt kålen och låt koka ca 1 minut.
Häll av kålen i en sil, skölj med kallt vatten och låt den rinna av väl - har du en salladsslunga så kör den gärna där några varv så du får bort så mycket vatten som möjligt.
Lägg över i en skål och blanda samman med dressingen.

Dressing
2 dl crème fraiche
1-2 msk fransk senap
1 liten vitlök, riven
1 msk honung
salt och peppar
Rör samman ingredienserna smaka av, blanda dressingen med kålen och äpplet.
Låt gärna salladen stå och dra i kylen så smakerna får mogna.
Strö över solrosfröna precis innan serveringen.

Salladen toppade vi även med smulad fetaost och det kan vi varmt rekommendera, om ni gillar fetaost det vill säga. Vi använde 1 paket kikärtor till falafelsmeten och då fick vi till 6 små biffar, vilket räckte gott och väl till oss båda:

Falafel
1 tetrapak kikärtor
1 liten gul lök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk spiskummin
½ tsk malen koriander
1 tsk gurkmeja
½ tsk salt
en nypa svartpeppar
2 msk maizena (går med vetemjöl också men ta då bara 1 msk)
½ lime, rivet skal och pressad saft
1 dl hackad persilja
Skölj kikärtorna och låt dom rinna av.
Fräs löken så den mjuknar, låt vitlök och kryddor fräsa med ca 1 minut.
Mixa ärtorna med lök- och kryddblandningen, limeskal, limesaft, persilja och maizena till en smet.
Forma smeten till biffar och stek på medelvärme någon minut på varje sida.
Servera med valfritt tillbehör.

Denna måndag blir inte meatless i det Mårtenssonska köket, det spar vi istället till onsdag och det funkar ju precis lika bra det. I kväll blir det istället husmanskost med gamla anor, när vi äter stekt sill med potatismos.
Ett gäng extra sillarumpor är stekta och väntar på att få hamna i ättikslag, något som Håkan basar över helt på egen hand. Han har liksom dom där måtten i handleden efter alla gånger han gjort det på jobbet, väck honom mitt i natten så kan han lägga in stekt sill på stående fot!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 10 januari 2016

Veckomatsedel

Då så kära läsare är det åter dags för oss att plocka lite i receptskafferiet och bjuda er på en ny veckomatsedel, den första för i år. Veckan börjar vegetariskt och slutar med färsbiffar i rosépepparsås, men naturligtvis är det upp till er att ändra på ordningen i veckomenyn allt efter hur det behagar er. När ni äter vad lägger vi oss inte i, det viktiga för oss är att ni äter!

Måndag: Morotspaj som veckans vegetariska middag.   

TisdagEnkla laxgratängen kräver inte mer än 4 ingredienser och då har vi även räknat med fisk och kryddor, billigt och framförallt gott! 

Onsdag: En härligt vintrig sallad med både apelsiner och granatäpple, 
passar till nästan vad som helst! 

TorsdagKycklingsoppa, passar lika fint om man är förkyld eller inte.


Lördag: Stig upp en aning tidigare och baka bullar som jäser samtidigt som dom bakas i ugnen, sen kan du njuta av en nybakad lördagsfrukost. 


I morgon är det dags att börja jobba igen för oss båda (ja Håkan har ju varit igång lite redan) och säkert är det flera som ska detsamma. Ordningen ska återställas både här och där, semestrarna är över, skolorna börjar igen och inte en endaste extra röd dag är i sikte på ett bra tag nu - inte förrän den 25:e mars är det dags och då är det påsken som ska firas. Fast nu ska vi inte gå händelserna i förväg, tiden går tillräckligt fort på egen hand utan att Mårtenssons jagar på den!
Men än så länge är vi fortfarande lediga och vi ska fortsätta den tunga uppgiften vi påbörjade igår, att provligga sängar! Tufft jobb, men det måste ju göras:)

En skön söndag önskar vi er alla, är ni ute i trafiken och kör/cyklar/går så ta det försiktigt och var rädda om varandra.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 8 januari 2016

Fiskgratäng med krämig dill och citronsås

I går stod det fisk på menyn här hemma i köket och frun, som sjunger på slutampen av sin julledighet, stod för middagslagningen. Det blev en skramling av vad som fanns i kyl och frys och det hela utmynnade i en väldigt god fiskgratäng med en gul- och grönprickig krämig sås. Krämigheten hade säkert mycket att göra med den där överblivna Philadelphiaosten som behövde komma till användning, prickarna hade garanterat med den ansenliga mängden dill och citronskal som vi är generösa med (fullständigt galna i). Dill är något som man, enligt herr M, aldrig kan överdosera...


När fiskgratängen förevigats fick den äran att läggas upp på instagram, den var helt klart instavänlig, och en av våra följare bad om receptet. Snälla och tillmötesgående som vi är så lovade vi att dela med oss av receptet fortast möjligt och nu är det alltså dags att leverera. Gratängmoset gör vi alltid efter Ankis mors recept, varför ändra på ett vinnande koncept, och det kan man ställa in en stund på egen hand i ugnen för lite extra färg.
Fisken i formen kan man variera hur man vill, ja med vissa undantag så klart - ål och guldfisk är kanske inte att rekommendera!

Fiskgratäng 2 port + matlåda
Gratäng
500 g fiskfilé, vi hade sej
Till servering:
Skalade räkor
Gröna ärtor
Citronklyftor

Krämig fisksås
2 dl crème fraiche
1½ dl vitt vin (matlagningsvin går bra)
1½ msk fiskfond eller 1 fiskbuljongtärning
½-1 dl philadelphiaost
ca ½ citron, pressad saft och lite rivet skal
salt och peppar (citronpeppar om du har det)
maizenaredning för ljusa såser
hackad dill efter behag
Vispa samman crème fraiche, vin, fiskfond och philadelphiaost i en gryta och låt det koka upp.
Tillsätt pressad citron, lite citronskal och kryddor efter eget tycke och smak.
Red av såsen och tillsätt till sist den hackade dillen.

Potatismos
800 g mjölig potatis
1 dl grädde eller mjölk
2 msk smör
1 äggula
salt och peppar (citronpeppar om du har det)
pressad citron
Skala och koka potatisarna (under tiden som de kokar så gör du såsen)
Mosa sönder potatisarna, använd gärna en elvisp för enkelhetens skull, och grädde, smör och till sist äggulan (ta inte i den först för då finns det en risk att den koagulerar!)
Smaka av med kryddor och citron.
Klicka ut moset runt kanterna i en smord gratängform. (Vill du ha riktigt mycket färg på moset så kan du ställa in det först ca 10 minuter i ugnen, innan du har lagt i fisken)
Lägg fisken i mitten av formen och häll över såsen.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter, ha gärna koll på fiskens innertemperatur som ska upp i ca 55 grader när fisken är färdig.
Servera med räkorna och ärtorna vid sidan så var och en kan ta så mycket/lite man vill ha.


Bubblorna i glaset beställde vi på Systembolaget, Urban Deli, nummer 77099, 99 kronor kostade dom och det tyckte vi absolut att de var värda. Passade väldigt bra både att sippa på som en matlagare och att skölja ner gratängen med.

Nu ska vi ge oss ut på stan en sväng och fixa några ärenden, trevliga och förhoppningsvis välsmakande sådana. Det har kommit ett postpaket hela vägen från Partille med nya råkaffebönor från Rawcoffe som ska hämtas, en beställning nya bubblor ska plockas upp och har vi tur så har blomsteraffären fått hem nya tulpaner av färgen vita. Fast tulpanerna ska vi inte tugga på, dom ska få lysa upp köket nu när snön förvandlas till grå sörja och inte står för någon vidare upplysning längre:)


En riktigt fin fredag önskar vi er alla och en härlig helg!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x