torsdag 8 december 2016

Kycklinggratäng med bacon och svamp



Det är ju som det är med fotograferingen av maträtter, vissa gör sig helt enkelt bättre som smakupplevelse än vad dom gör som blickfång och dagens kycklinggratäng är just en sådan. Mer smakgodis än ögonggodis :) Dessutom var vi båda som två hungriga vargar när middagen var färdig och det gör ju inte förevigandet av middagen enklare, dåligt med fototid innan och noll rester efteråt. Att det inte fanns rester gör ju visserligen inte något, det betyder ju bara att det varit en lyckad stund i köket!

Den här kycklinggratängen är en krämig typ och den är en smula inspirerad av en av våra favoriträtter när det gäller snabblagat, pastasås med bacon och svamp i. Här har det även halkat ner en klick senap och några färska basilkablad (som du kan ersätta med torkad) i gratängsåsen och så en anings riven ost på toppen av det hela. Det är absolut ingen avancerad matlagning och den tar heller ingen större tid i anspråk, smakar lika gott vardag som fest och kvalificerar sig absolut som bjudmat. Bara fördelar med andra ord:) 


Kycklinggratäng med bacon och svampsås  2 port
ca 400 g kycklingfilé
1 burk skivad svamp
1 pkt kycklingbacon i strimlor
1 stor vitlöksklyfta
2-3 msk dijonsenap
2½ dl grädde av valfri sort
1½ dl crème fraiche
1½ msk kycklingfond
salt och peppar
1 näve färska basilikablad
riven smakrik ost, gärna Västerbottensost
Bryn kycklingfiléerna i smör och olja så de får fin färg runt om, lägg över i en ugnsfast form.
Fräs bacon och svamp i samma panna som du stekte kycklingen, riv ner vitlöken och fortsätt fräsa någon minut på medelvärme.
Rör i senap, grädde, crème fraiche och fond och låt det puttra samman någon minut.
Smaka av med salt och peppar, tillsätt ev mer senap.
Strimla basilikabladen och lägg över kycklingen, häll på såsen och toppa med riven ost.
Ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader och gratinera 15-20 minuter tills kycklingens innertemp är uppe i 72 grader.
Servera med valfritt tillbehör.

Någon matlagning blev det inte igår, vi hade nämligen en ljus stund och fick ett infall att äta kvällsmat på ett av våra absluta favoritställen i stan, Hos Morten. Där kan man sedan förra onsdagen fira lillelördag och äta av en kvällsbuffé som igår bestod av en massa olika goda smörrebröd, sallader, varma mackor och en magalaktiskt god hönsesallad.
Det var riktigt mysigt, levande ljus och julfint, blandat med folk i olika åldrar, alla åt och njöt och det var sån där avslappnad stämning - för en stund kändes det nästan som att vi satt på ett mysigt café i Danmark.
Så klart rekommenderar vi att kika in Hos Morten övriga dagar också, man bjuds alltid både på ett leende, danskt hygge, spännande inredning i en mysig lokal och så god mat - naturligtvis!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!