tisdag 22 november 2016

Korv Forsell och en smarrig kålssallad


Somliga rätter sätter sina minnesstämplar extra hårt i den där delen av hjärnan som samlar på matminnen och man glömmer dom aldrig, vissa för att dom var smarriga och vissa av precis motsatt orsak. Dagens middagstips faller absolut in under den första kategorin, ja annars hade den ju så klart inte kvalat in här i vårt kök, och vi har faktiskt skrivit om den tidigare i detta inlägget om kycklinggryta med tomater i.
Båda har vi nämligen goda minnen en korvgryta som serverades när vi gick i skolan, genom alla årskurserna fick vi den på våra mattallrikar i "matan" som den kallades (kallas?) här nere. Vi snackar om herr Stroganoffs släkting herr Forsell, en släkting som vi upptäckt att inte alla haft glädjen av att få stifta bekantskap med men det ska vi försöka råda bot på nu.


Forsell är egentligen inte så mycket konstigare än en uppfiffad Stroganoff med en rejäl överdos av hackad dill och när vi säger rejäl så menar vi verkligen rejäl, snåla inte med dillen! När vi forskat i rätten, varför den heter som den gör och receptet bland annat, så har vi inte lyckats hitta så väldigt mycket tyvärr.
Vi önskar att vi hade någon cool förklaring till namnvalet, att någon känd person (kanske en avlägsen släkting till Gry Forsell) hade uppfunnit den eller att det fanns en historia som Flygande jacob bakom den, men icke!
Receptet fick vi prova oss fram med för att få det så nära våra matminnen som möjligt, inte helt enkelt av förklarliga skäl - det är ju några år sedan vi åt middag i matan... Men det blev gott, till sist:

Korv Forsell  2 port + matlåda
500 g falukorv eller medisterkorv i stavar
3 dl grädde
2 dl mjölk
3 msk dijonsenap
4 msk tomatpuré
2-3 msk chilisås
2 msk köttfond
1 msk fint riven pepparrot
salt och peppar
massor av hackad dill
ev. maizenaredning för mörka såser
Stek korvsavarna så de får färg runt om.
Tillsätt grädde, mjölk, senap, tomatpuré, chilisås, fond, pepparrot, salt och peppar.
Blanda och låt det koka upp för att sedan småputtra 5-10 minuter.
Smaka av såsen, tillsätt ev mer pepparrot och rör till sist ner dillen i generösa mängder precis innan servering.


På våra tallrikar fick Forsell sällskap av en grönkålssallad och den blev en riktig höjdare, så klart att även det receptet också får vara med: 

Grönkålssallad
2 - 3 grönkålsblad
1 morot, grovt riven
1 syrligt äpple, tärnad
solrosfrön
olja, oliv eller raps
balsamvinäger
salt och peppar
Skölj kålen ordenligt så att den är helt ren, skär bort den tjocka stjälken och strilma bladen.
Lägg kålen i en skål, häll över en skvätt olja och massera in den i bladen så att dom mjuknar lite grann och blir lite mer "tuggvänliga".
Blanda ner morot och äpplen, ringla över vinäger och eventuellt mer olja, smaka av med salt och peppar.
Rosta solrosfröna i en het torr stekpanna och strö dom över salladen innan servering.

Så nu vill vi veta, vilka goda matminnen har ni från er skoltid?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails