fredag 11 november 2016

Hällefilé med saffranssmör och smörstekt kål


Hällefilé, är det någon av er som hört talas om den sortens fisk tidigare? Vi hade det inte i alla fall, men plötsligt så låg det sådana i disken hos fiskenbilen där vi ibland handlar firre, och naturligtvis var vi tvungna att köpa hem och prova. Fisken panerade vi i skorpmjöl, stekte snabbt och sedan körde vi den färdig i ugnen med parmesanost på toppen (på fisken alltså, inte på ugnen...)
Det visade sej vara en ganska så "köttig" fiskbit, det var fast och behöll sin fasthet riktigt bra när den lagades till, smaken gillade vi - speciellt Håkan som inte tycker att fisk ska smaka för mycket fisk.
I stället för sås åt vi saffranssmör till fisken, saffran och fisk är ju ett välbeprövat gammalt slitstarkt par och man behöver ju inte alltid låta fisken simma i sås, eller hur?

Skulle du nu inte hitta hällefilé i din fiskdisk så byter du bara ut den mot någon annan sorts fisk som du hittar och tycker om, saffranssmöret passar till vilken som helst.

Hällefilé med saffranssmör   2 port
Börja med att göra i ordning smöret till fisken:

Saffranssmör
75 g rumsvarmt smör
½ påse saffran
1 tsk tomatpuré
½ tsk timjan
1 tsk honung
Rör samman smöret med övriga ingredienser, ställ det i kylen för att stelna och låta smakerna mogna.

300 g hällefilé
1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
1 dl skorpmjöl
2 dl riven parmesanost
Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj hällefilén och torka av den.
Salta, peppra och vänd fisken i skorpmjölet.
Bryn fisken i en rejäl klick smör i en stekpanna och lägg sedan över dom i en ugnsfast form.
Strö över parmesanosten och låt dom steka färdigt mitt i ugnen, 8-10 minuter.
Servera hällefilén med smöret, smörfräst svartkål och fänkål.


Ja  som ni ser så serverade vi alltså våra fiskar med smörstekt svart- och fänkål, men det gör man precis som man själv vill och tycker, kokt potatis och andra favoritgrönsaker fungerar naturligtvis också alla tiders!

Någon fisk hamnar det inte på våra mattallrikar ikväll, hör och häpna:) Vi spisar istället grillad skivad fransyska och det lutar åt att det serveras någon form av kall sås till den... mathjärnorna har inte riktigt jobbat färdigt än i den frågan:)

Ha nu en riktigt skön fredagskväll allihopa, och så klart önskar vi att er helg blir lika så.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Och förresten, hur många gånger får man nämna ordet fisk i ett och samma blogginlägg innan bloggpoliserna kommer? :) :) DS.

4 kommentarer:

  1. Ofta säljer butikerna Blåkveite och skriver hällefile. Blåkveite är allt annat än fast och köttig. Den är geléaktig och jätteäcklig. Så kolla alltid det latinska namnet när det säljer fisk med fel namn.
    Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kanske dom gör Eva och det är ju alltid tråkigt när det "fuskas" med mat och råvaror... Bra tips där!

      Radera
  2. Hällefilé och blåkveite är samma fisk, kallas även hällefisk. Du kanske tänker på Hälleflundra som är en annan plattfisk som är betydligt större?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Sanna, hällefisk (eller hellefisk) är samma som Blåkveite om vi har fått det rätt förklarat för oss och förstått rätt och kallas även för "liten hälleflundra".
      Men Hällefilén är nog en annan sorts fisk, i alla fall om vi ska tro på fiskhandlaren. Det verkar vara svårt att hitta mer än detta att läsa:
      http://sjomatsframjandet.se/arter/hellefisk-3/
      http://www.fiskbasen.se/helgeflundra.html

      Verkar vara ett invecklad fisknät det här...:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!