tisdag 4 oktober 2016

Indisk köttgryta

Idag fortsätter vi festrapporten från vår indiska kväll vi hade här hemma förra helgen och turen på menyn har kommit till varmrätten. Detta är ett experiment signerat herr Mårtensson, ett experiment som han lagat till med både lammbog och, som i lördags, griskinder och båda tyckte vi att dom smakade lika gott! Eftersom det är en gryta av sorten långkok så gäller det att välja en köttbit som tål att lagas till länge, något som både bogen och kinderna gör och som dom blir ljuvligt möra av. 
Nu är det inte gris eller lamm på bilden, nope det ni ser där är resterna av såsen där vi blandade ner ugnsstekta kycklingfiléer och hade till söndagsmiddag, smakade finfint det också.

Indisk köttgryta   4 port
1 kilo lammlägg eller griskinder (eller annat kött som passar för långkok, typ högrev)
1 msk garam masala
1 tsk gurkmeja
½ tsk hel spiskummin
½ tsk malen spiskummin
2 krossade vitlöksklyftor
4 dl vatten
400 ml kokosgrädde
maizenaredning
färskpressad limejuice
salt och peppar
Blanda samman kryddorna och fräs halva mängden i smör i en stekpanna.
Tillsätt köttet lite åt gången och bryn det i omgångar, ta upp och lägg över i en större gryta.
När allt kött är färdigstekt lägger du en klick smör i stekpannan och fräser resten av kryddorna.
Vispa ur stekpannan med vattnet och häll det i grytan.
Låt koka upp och sedan småputtra på låg värme ca 2 timmar tills köttet är mört (släpper från benet om du har lammbog) och faller lätt isär.
Ta upp köttet från grytan och låt såsen koka samman ca 15 minuter, blanda ner kokosgrädden och red av till önskad konsistens
Smaka av grytan med salt, peppar och lime, lägg tillbaka köttet och låt det bli varmt.
Förslag på tillbehör; ris, Naanbröd, ugnsrostad blomkål med indiska kryddor och lime.


När vi kokte riset så la vi ner några hela kardemummakapslar i grytan, dom ger en härlig smak på riskornen men tänk bara på att antingen plocka bort dom innan serveringen eller varna era gäster för dom är inte alls vidare trevliga att sätta tänderna i... Lite gurkmeja pudrade vi också i, det ger både en fin färg och smakar riktigt gott.

När det gällde grönsaker till grytan så plockade vi fram ett gammalt favoritrecept från vårt receptarkiv och bjöd på ugnsrostad blomkål med indiska kryddor till. 


Till grytan, och förrätten, bjöd vi öl med och utan alkohol, vatten och vitt vin. Det vita vinet fick vi rekommenderat på systembolaget till just indisk mat och vi vet att man alltid kan lita på personalen där. Så en flaska Casa Dolce bars hem och det visade sej att rekommendationen stämde perfekt även denna gången, så gott till grytan och de mer dova smakerna i kryddningen - vi skickar därmed vidare rekommendationen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!