onsdag 19 oktober 2016

Hel kyckling med äpple i lergryta

Förra veckan var det dags för höstens lergrytepremiär i det Mårtenssonska köket och i grytan åkte en hel, färsk kyckling som fick sällskap av äpplen och rosmarin. Den där lergrytan är alla tiders för dagar/kvällar när det inte finns så mycket tid för finlir i köket, ner med ingredienserna i den blötlagda grytan och skjuts in med den i ugnen. Under tiden som maten lagar sej själv kan du dona med något annat som behöver göras, tvätta, städa eller koppla av med en bra bok och några chokladpraliner.  


När du ska laga mat i lergrytan, eller rommargrytan som den även kallas, så är det ytterst viktigt att du först lägger den i kallt vatten minst 30 minuter och att du sedan ställer i den i kall ugn. Gör man inte det så spricker grytan och det kommer att behövas en rejäl ugnsrengöring under tiden som man snabbt måste göra andra middagsplaner... inte roligt alls.


Man behöver inte tillsätta så mycket vätska när väl ingredienserna ska i, såvida det inte är en gryta du ska servera, det kommer att räcka även om det verkar lite från början. Av skyn som bli brukar vi göra sås, sila ner den i en gryta och låt den koka ner på spisen en stund - ju längre tid desto mer smak på såsen - och späd sedan på med grädde, mjölk eller crème fraiche och red av så du får den som du vill ha din sås.

Äpplekyckling i lergryta   2 port + matlåda
1 hel kyckling på ca 1 kilo
1 dl konc äpplejuice
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
2 msk färsk rosmarin eller 1 msk torkad
3 äpplen
2-3 schalottenlökar
Salt o peppar
(vill man så går det alldeles utmärkt att lägg ner några potatisar också i grytan, de kommer att vara färdigkokta när kycklingen är klar. Tänk bara på att ta ut grytan efter halva tiden och vända på potäterna så de blir jämnt kokta)
Lägg grytan i blöt minst 30 minuter i kallt vatten innan tillagning
Skölj av kycklingen, salta och peppra både inuti och runt om och lägg den i grytan.
Dela 1 äpple i 6 delar och lägg in i kycklingen tillsammans med hälften av rosmarinen.
Häll juice, vatten och fond i grytan, lägg ner rosmarin, lök och äpplena i halvor.
Lägg på locket och ställ in grytan längst ner i kall ugn, ställ in värmen på 200 grader och starta ugnen.
Låt grytan stå inne 1½ timme, ta gärna av locket den sista halvtimmen och pensla på lite flytande honung för extra färg.

Vill du ha en god sås till så ta till vara på skyn:
Häll ner skyn i en gryta och låt den puttra på spisen ca 15 minuter
Häll i ca 1 dl grädde, mjölk eller crème fraiche, koka samman och smaka av med kryddor och ev. mer fond eller juice.

Och ja, hösten är här med full styrka och med den försvann det där åtråvärda dagsljuset som gör matbilderna såååå mycket vackrare, eller i alla fall  trevligare att titta på... men vi lovar, det smakade gott! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Och jag har fortfarande inte skaffat en lergryta.......

    SvaraRadera
  2. Ja, nu är det allt bra länge sen lergrytan såg ljuset i vårt kök. Den är verkligen fenomenal att använda sig av. Vi lovar bättring! Visst är det mysigt med mörka höstkvällar att mysa till levande ljus och alla dessa underbara färger i naturen, men allt har en baksida - dagsljuset att fotograferi krymper till minimalt. Vi förstår ert problem och delar det med er, men huvudsaken maten är god och välsmakande. Allt gott och kramizar i stora lass!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den bra, vi använde vår flitigt speciellt på hösten. Usch ja, de där fotona utan dagsljus... men smak framför utseende absolut:)
      Kram på er!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!