torsdag 8 september 2016

Lax med vitvinssås


Lax måste ju vara en av de råvaror som kan varieras på flest vis, ja det kan man ju med de flesta sorters fiskar faktiskt men det känns ändå som laxen ligger i toppen på variationslistan. Om det nu finns en sådan?

I dagens laxvariation finns det inte bara en sorts lax, nej det finns faktiskt två olika sorter där i formen. I den färska laxskivan har vi nämligen packat in en skiva kallrökt och smaken den tillför till rätten blev en fullpoängare, i alla fall enligt vår smak.
Kallrökt lax, och gravad med för den delen, passar vi gärna på att köpa hem några paket när den har röd lapp i affären, in med dom i frysen (ja det som vi inte hugger in på direkt förstås!) och sen har vi på lut när andan faller på. Perfekt att ta fram till en långsittar frukost på helgen, till en kväll när vi bara känner för någon lättare typ av kvällsmat eller som här, att ha det i matlagningen.




Skivorna av kallrökt lax la vi på de färska, strödde gräslök på, rullade samman och la i en form. Vi bakade dom i ugnen och serverade med en vitvinssås, en klick löjrom hamnade också på firren när den låg på tallriken, ett frysfynd även det:)
Har du inte gräslök hemma, eller rent utav inte är någon större gräslöksfan, så går det galant att byta ut den mot till exempel dill eller persilja - gott det med.
Gillar man inte lax, ja då får man helt enkelt laga till något annat i väntan på att nästa recept dyker upp här i Mårtenssons kök:)

Lax med vitvinssås    2 port
2 skivor färsk lax à 150 gr
2 skivor kallrökt lax
hackad gräslök
Lägg en skiva kallrökt lax på den färska laxen och strö över gräslök.
Vik ihop till så kallade börsar/rullader, med den kallrökta laxen innerst.
Lägg rulladerna med skarven nedåt i en smord ugnsfast form.
Ugnsbaka laxrulladerna mitt i ugnen på 200 grader i 10-12 minuter.
Använd gärna en ugnstermometer som skall visa 55 grader när fisken är färdig.

Vitvinsås
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk smör
1 msk matolja
1 lagerblad
5 svartpepparkorn
2 ½ dl vitt vin
2 ½ dl vispgrädde
½ fiskbuljongtärning
1 msk hummerfond
ljus maizenaredning
Fräs löken i smör och olja på medelvärme tills den blivit mjuk och genomskinlig.
Tillsätt alla övriga ingredienser utom redningen, rör om och låt det sjuda 5 min, rör då och då.
Smaka av såsen och sila av den.
Servera vitvinssåsen till fisken, gärna med pressad potatis och grönsaker.

Till fisken drack vi spanska bubblor som vi beställt på systembolaget och det visade sej vara ett alldeles utmärkt val, Castillo Perelada Cava 77219. 

Ikväll blir det varken lax eller cava, nej fisken och bubblorna får snällt vänta tills imorgon. Herr M gör idag en extrainsats på jobbet och kommer därför hem senare än vanligt, så ikväll dukar vi fram lite olika gotter och kör en favorit i repris - plockmat. Ost, charkuterier, grönsaker och så en klick av vår nykokta plommonmarmelad med rom.

En fortsatt skön tordag och en trevlig torsdagskväll till er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Åh tack för inspiration! Det var superlängesen jag lagade lax! Och jag älskar pressad potatis!

    Kram jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, det var så lite så! Ja men det blir ju så ibland, men så smakar det ju så mycket godare när det väl blir av:)
      Kram på dej Jenny!

      Radera
  2. Vilken härlig rätt😊 Lax och vitvinsås 👍

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails