tisdag 9 augusti 2016

Lasagne med zucchini

zucchinilasagne

Med hem från vår Österlenturné i fredags hade vi en bjässe till zucchini i bagaget, det verkar som att 2016 är ett bra år för just de där gröna böjarna och det är ju inte alls fel med tanke på hur mycket gott det kan bli av dom! Att använda zucchini istället för pasta vet vi av erfarenhet går alldeles utmärkt så våra tankar gick direkt mot det hållet, en lasagne fick det bli.
Håkan hittade kalkonfärs som han ville prova så den åkte ner i köttfärssåsen tillsammans med andra godsaker från kyl och skafferi. Under tiden han kockade skrev Anki så pennan glödde - att anteckna under tiden recept skapas är nämligen också något vi lärt oss av erfarenhet...

zucchinipasta
Zucchinin hyvlade vi på vår mandolin, har ni en sådan så plocka fram den och har ni det inte så tar ni hjälp av kniven eller varför inte osthyveln. Låt skivorna vattna ur under tiden du lagar till köttfärssåsen, annars riskerar du att stå med en form köttfärssoppa med zucchini stället för lasagne. Tänk också på att skölja ur saltet ordentligt från skivorna och att du kanske tar i lite mindre salt än vanligt i såsen, eftersom sältan även kommer att smaka lite från zucchinin.

zucchini
Mycket vatten blir det... 
Naturligtvis kan du använda vilken sorts färs du vill och har hemma, kalkonfärs behöver du inte ge dig ut på jakt efter! Lasagnen går dessutom fint att göra vegetarisk om du istället använder t.ex Quorn eller sojafärs. 

lasagne med zucchini och kyckling
Varva zucchiniskivorna med köttfärssås och ostsås, vi la våra vissa av våra skivor två och två för att få plats med alla och det fungelerade alla tiders utmärkt. Och ostsåsen förresten, vi gör alltid världens enklaste ostsås när vi gör lasagne, bara rör ner riven ost i crème fraiche så är den klar - enklare kan det väl knappast bli! 
Räkna att det går ca 50 gram ost på 2 dl crème fraiche så har du ett grundrecept som är enkelt att styra mängd efter ostsåsbehov.

lasagne med svamp och zucchini

Vi  råkade dessutom ha ett gäng färska champinjoner i kylen så även dom tog vi i, men det är helt och hållet valfritt att göra det. Det är ju lite knixigt det där med svamp, det är en sån där grej som man antingen gillar eller absolut inte alls vill äta. Vill du ha i svamp så skär den i relativt tjocka skivor, smörstek och ha med dom i varvningen.

basilika

Färsk basilika är också fantastiskt gott att ha i lasagnen, både mellan varven och ovanpå. Vår basilikaplanta håller på att växa ur vårt köksfönster och vi försöker därför få med några blad i både det ena och det andra. Ja, med vissa undantag förstås... Herr Mårtenssons idé om att ha den i müsli var kanske att gå överstyr en smula:)

lasagne

Lasagnen blev en riktig höjdare med riktigt god smak om vi får säga det själva, och nej - vi saknade inte lasagneplattorna det minsta lilla

Zucchinilasagne    4 port
ca 800 g zucchini
salt
500 g färsk, vi använde kalkonfärs
1 gul lök, fint hackad
2-3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 stjälk blekselleri, skivad
1 röd paprika, tärnad
400 g krossade tomater
½ msk vardera av torkad mejram, oregano och salvia
salt, svartpeppar och socker efter smak
1½ msk kycklingfond
färska basilikablad, ca ½-1 kruka
Ostsås
4 dl crème fraiche
100 g fint riven smakrik ost, vi använder västerbottensost

Skölj och skiva zucchinin på längden i ca ½ cm tunna skivor.
Lägg skivorna på ett stort fat, salta ganska generöst mellan dom och låt dom ligga så under tiden som du lagar till köttfärssåsen, för att vattna ur.
Bryn köttet på medelvärme i en djup stekpanna, tillsätt lök, vitlök och selleri och låt det steka med.
Häll i krossade tomater, paprikabitar, örter, kryddor och fond, rör om och låt såsen puttra ca 15-25 minuter (tiden lite beroende på hur pass mycket vätska köttet släpper från sej, såsen ska inte vara för blöt), rör om då och då.
Rör samman crème fraiche och ost under tiden såsen puttrar.
Smaka av köttfärssåsen så du är nöjd.
Häll av vattnet från zucchinin och skölj av skivorna så att allt salt försvinner, torka sedan av dom lätt.
Smörj en ugnsfast form och lägg hälften av köttfärssåsen i botten, täck med hälften av zucchiniskivorna, bred över hälften av ostsåsen och lägg på några basilikablad.
Häll på resten av köttfärssåsen, täck med resterande zucchiniskivor och bred på resten av ostsåsen.
Överst på lasagnen lägger du basilikablad och strör på mer riven ost om du gillar det.
Ställ formen mitt i ugnen på 200 grader ca 15-20 minuter, så den blir genomvarm och får en fin yta.
Ta ut lasagnen och låt den stå ca 5 minuter innan du hugger in så den sätter den sej lite i konsistensen.


Som avslutning på bildregnet, på begäran, några bilder av hur det ser ut bakom kulisserna:) 
Som ni ser tar vi matlagningen på djupaste allvar... eller så är vi helt enkelt lika ovana vid att ta bilder på varandra som vi är att bli fotograferade! 

Mårtenssons kökMårtenssons kök

Skulle det vara så att du vill laga till annat gott med zucchini, kanske du tillhör de som har fått en rejäl skörd eller känner någon som har och vill bli av med några, så har vi rotat runt i vårt receptarkiv: Vi har tidigare testat att baka glutenfria zucchinibullar, en gång hamnade dom i en sötpotatisgratäng, till fläskfilé blev det en sås med zucchini och fetaost och i receptskafferiet finns det även vegetariska zucchinibiffar med halloumiost - så gillar du zucchini är det bara att köra på!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

14 kommentarer:

  1. Så gott detta ser ut! Ja man vill verkligen att vattnen ska rinna ut från zucchinin innan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det var verkligen hur gott som helst! Eller hur, det är nästan livsnödvändigt :)

      Radera
  2. Håller med Charlotte att det ser gott ut!
    Kram på er!

    SvaraRadera
  3. Tjohooo, tack för receptet! / En som har 4 bjässezucchinis kvar hemma att göra något med...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjohoo på dej själv och vassego, vilken skördelycka!

      Radera
  4. Jättebra idé. Det ser verkligen gott ut! Tack för era fina tips och underhållande beskrivningar. //Kejs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kejs, så glada vi blir av din kommentar! Bästa moroten som finns, tycker vi :) :)

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  5. Jag blir alltid så galet hungrig när jag kikar in här. Så otroligt mycket gott, å lasagnen... det kurrar i magen och vattnas i munnen. Så gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Men tack, vilken fin komplimang! Kram på dej!

      Radera
  6. Här sitter jag på jobbet och längtar efter er, godingar, och så hittar jag er på bild när jag kikar in på bloggen. Tack för det- mitt hjärta gjorde ett glädjehopp! Ni är så fina och vi pratar mycket om när vi ska kunna ses igen! Vårt hem står öppet när helst ni vill, kan och vågar!

    Zucchini, squash är så himla gott. Jag byter ofta ut pastaplattorna mot just detta och resultatet blir fantastiskt. Lite nyttigare också vilket känns bra. Magen gillar inte alltid pasta, även om Vaskramaren helst vill ha det var dag. Ikväll blir det dock indiskt med inslag av fusk (köpt glass på grund av tidsbrist. Jag jobbar ju hela dagen). Tusen pussar och kramar!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. <3 Varsågod, det var så lite så - kan vi stå till tjänst med ett glädjehopp eller två så gör vi gärna det! Vi kan, vill och vågar - förhoppningsvis snart - annars finns ju alltid Helsingborg:)
      Hahaha, ja den där vaskramaren och hans pasta...
      En fin fredag till er båda, pöss och kramm!!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!