tisdag 23 augusti 2016

Falukorv i dijonsås


Igår tog fru M på sej kreativitetskockmössan och svängde ihop en korvgryta till middag, såsen blev så väldans god att den nästan försvann under avsmakningen vid spisen! Och den lilla såsskvätt som blev kvar i grytan efter att vi dukat av, den behövdes inte diskas bort... tänk, ibland man lyckas det lite extra bra:)
Som ni ser så är det korv av falutypen som ligger i den smarriga såsen, vi kör med medisterkorv och du väljer din sort helt själv. Det funkar ypperligt att använda sej av en vegetarisk variant också, tänk bara på att då ha i grönsaksfond i såsen istället för kalvfond.

Håkan valde att käka fullkornsris till sin korvgryta och Anki slevade upp blomkålsris till sin, var och en till sitt som vi brukar säga. Blomkålsris gör man otroligt enkelt på ett kick; riv färsk blomkål på den grova sidan av rivjärnet, lägg det rivna sedan i kokande vatten och låt det ligga i ca 30 sekunder innan du silar bort vattnet - klart!
Vill man sen piffa till det hela så funkar det faktiskt att lägga två gräslöksstrån i kors på en korvgryta också:)

En storfavorit i vårt kök är dijonsenap, den franska senapen som inte är så söt och som har lite stuns i smaken gillar vi skarpt. Så ner i såsen åkte i runda slängar 2 matskedar, men börja med en och prova dej fram så det blir lagom för dina smaklökar. 


Rosépeppar alltså, låt oss snacka lite om denna härliga, söta och lätt fruktiga krydda, som faktiskt inte är en riktig pepparsort egentligen. Vi har alltid trott att den hör till peppar men icke så nicke, den växer på ett alldeles eget träd - rosépepparträdet - och har man tur kan man hitta den om man besöker Spanien eller Madeira.
Viktigt att tänka på om man ska ha rosépeppar i maten är att inte servera den till någon som är allergisk mot mango, cashew- eller pistagenötter, det finns nämligen en stor risk att man inte heller tål de rosa kornen då!

Nu  är, tack och lov, ingen av oss allergiska men vi glömmer däremot att använda rosépeppar även om vi tycker det är så in i hoppsan gott. Men igår var minnet på topp så ner i morteln åkte några korn för att krossas och sedan sätta ytterligare piff på korvgrytan.
Bladpersilja och gräslök åkte i av bara farten och inte många minuter efter att matlagningen hade börjat, var den klar. Middag på under 30 minuter, inte dumt alls en måndagskväll!

Förutom ris av olika slag så blev det en matig sallad till grytan, det är den ni ser skymta där i bakgrunden.

Falukorv i dijonsås   2 port
400 g medister- eller falukorv, eller en vegetarisk sort
½ dl finhackad purjolök
3 dl grädde
1-2 dl vatten
1-2 msk dijonsenap
2 tsk rosépeppar, krossad
1 msk kalv- eller grönsaksfond
hackad persilja och gräslök
salt och peppar
ev redning efter eget tycke och smak
Skär korven i stavar (vi skivade och skar skivorna i fyra bitar) och stek dom några minuter.
Tillsätt löken och låt den steka med en stund.
Blanda i grädde, 1 dl vatten, senap, rosépeppar och fond.,låt koka upp och sedan småputtra ca 5 minuter. Du kan ev behöva spä med mer vatten under tiden.
Smaka av med kryddor och ev mer senap, red av till önskad konsistens.
Rör ner persiljan och gräslöken precis innan servering.


I salladen blandade vi ner en burk bönmix (kidneybönor, kikärtor, limabönor och vita bönor av märket Bonduelle), vattenmelon, ruccola, gurka, rödlök i tunna skivor och lätt rostade solrosfrön. Vi rörde samman en dressing av olivolja och vitvinsvinäger och hällde på, när salladen sen hamnade på faten öste vi dessutom på fetaost - mumsfillibaba!

Ja, där har ni alltså vår måndagsmiddag, direkt från köket igår. Ikväll blir det enklaste enkla, Håkan jobbar numera till 20.15 på tisdagarna och att käka middag runt nio på kvällen är inget som vi tycker är så lockande. I alla fall inte mitt i veckan om det inte är semester... Så det får bli något lätt och ändå mättande, typ en omelett eller skramlade ägg - inte dumt det heller om ni frågar oss!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

4 kommentarer:

  1. Haha, samma här - ÄLSKAR dijonsenap och har det i allt. Nästan i alla fall :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dijon är nog en så där som man tar till när "det är något som fattas":)

      Radera
  2. Ahaa! Det där om rosépepparn och att den har ett samband med allergi mot vissa nötter och mango var alldeles nytt för oss. Tackar och bockar för den livsviktiga informationen.
    Ja, vi är också stora anhängare av dijonsenapen och vi ska faktiskt besöka staden Dijon när vi åker på höstens mat- och vinresa till Frankrike. Nedräkningen har börjat, mindre än en månad kvar. Så vi ska allt se till att få hem några burkar av denna goda vara. ;)
    Tummen upp för korvgrytan som låter riktigt smaskig och visst är det underbart när man får till en sådan där lyckoträff under 30 minuter, heja er matinspiratörer!
    Kramizar i stora lass till er båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, det var så lite så! Åh, en mat- och vinresa i Frankrike låter inte alls dumt - njut lite för oss också och ha en finfin resa.
      Kramar till er!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!