måndag 23 maj 2016

Vegetariska biffar

Det är måndag och för en hel del är denna dagen numera förknippad med vegetarisk mat tack vare uttrycket "Meatless Monday", ett uttryck som snart är i var mans mun:)
I vårt kök försöker vi ha en vegetarisk middag i veckan, dels för att det finns så mycket spännande rätter att upptäcka och prova och dels för att det är gott! Dock kan vi inte säga att vi har köttfri måndag, här äts det vegmat vilken dag som helst - meatless anyday - och ibland blir det vegetariskt på tallrikarna till och med två dagar i veckan!
Dagens recept är alltså, föga överraskande, vegetariskt och resulterar i linsbiffar som vi kryddat med indiska smaker.


Bli nu inte avskräckt när du läser ingredienslistan och kryddorna som den innehåller, du måste inte nödvändigtvis använda alla om du inte har dom hemma, är det någon du inte gillar så hoppa över eller byt ut den mot en annan.
Anchochili väljer frun eftersom den har en mjukare och sötare hetta, detsamma har det rökta paprikapulvret och båda kan du ersätta med annan chilikrydda och paprikapulver om du föredrar det. Koriander passar säkert också att ha i om du gillar det, Håkan gör det absolut inte och därför hoppar vi på det.
Ja men nu hör ju själva, det är bara att gå bananas i kryddhyllan och sätta din egen touch på dina linsbiffar:

Linsbiffar   4 port
1 schalottenlök, fint hackad
4 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl röda linser
125 g keso
1 dl hackad persilja
2½ dl ströbröd
1 tsk mald spiskummin
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk oregano
1 tsk anchochilipulver
1 tsk paprikapulver, gärna rökt
salt
Fräs löken så den mjuknar och får lite färg.
Häll i vatten, buljong och linser och låt det småkoka ca 15 minuter så att linserna är mjuka och vätskan är borta.
Ta av grytan från plattan och rör i keso, persilja och ströbröd, blanda väl till det tjocknar.
Rör ner alla kryddorna och smaka av.
Forma smeten till biffar och stek dom några minuter på varje sida på medelvärme.


Hur du serverar dina linsbiffar bestämmer du också helt och hållet själv, dom funkar lika fint mellan hamburgerbröd som dom gör med en härlig sallad till. Vi doppade våra biffar i en kall vitlökssås och pressade lime över och med en grönsallad a'la kylskåpsrensning till blev vi både mätta och synnerligen belåtna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Så fint upplagt på tallriken och jag hade gärna smakat. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för komplimangen, Katarina! Ja ibland lyckas vi få till det:) Du hade mer än gärna fått slå dig ner och smakat!
      Kramar!

      Radera
  2. Ser jättegott ut! Vad föreslår ni som glutenfri ersättning för ströbrödet?/Caijsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Caijsa, så kul att du gillar dom! Man kan använda fiberhusk eller Psylliumhusk istället för ströbrödet. Vi har ett liknande recept på linsbiffar här : http://martenssonskok.blogspot.se/2015/04/linsbiffar-indian-style.html som du kan kika på, i dom finns det husk istället för ströbröd. Tänk bara på att låta smeten stå och svälla en stund när du använder husk.
      Lycka till!

      Radera
    2. Tack för jättesnabbt svar. Får bli dessa biffar i morgon!/Caijsa

      Radera
    3. Varsågod, det var så lite så:)
      Hoppas de ska smaka!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails