måndag 2 maj 2016

Kycklinggratäng med ost och spenat


Vilken förstadag vi fått på vår semestervecka, stora lampan har dom tänt och himlen är dagen till ära målad blå - vi tackar vädergudarna och njuter lite extra när vi ser ut genom de nyputsade fönsterna! Skorna står redo i hallen, solbrillorna väntar och våren kallar på oss där ute, men innan vi ger oss ut vill vi tipsa er om en alla tiders god kycklinggratäng som lagades till förra veckan. 

Receptet är klippt från en av utrensningstidningarna men har fått en släng av receptus förändrus, en inte helt ovanlig bacillusk i vårt kök... Gratängen är en sån där som kan passa både fest och vardags, bara anpassa mängd på sås, kyckling och spenat efter spisande, använd den grädde du föredrar och likadant med osten. 
Vi använde helt i vanlig ordning Västerbottensost och kan nog tycka att en smakrik ost är på sin plats, men gillar du inte det så tar du en mild variant - så länge du blir nöjd, mätt och belåten!  Vad gäller spenaten så kan du använda både frusen och färsk, väljer du det första så låt den först tina och krama sedan ur den annars står du med en väldigt vattning gratäng i din hand.


Kycklinggratäng med västerbottensost  2 port
2 kycklingfiléer, ca 400 g
300 g bladspenat (anväde du frusen så låt den tina och krama ur den först)
2 dl grädde
1 msk dijonsenap
1½ msk kycklingfond
½ msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta, riven
½ msk torkad basilika
2 dl riven västerbottenost
salt och peppar
Lägg spenaten i botten på en smord ugnssäker form.
Bryn kycklingen runt om, krydda med salt och peppar och lägg den på spenaten.
Koka upp grädde, senap, fond, vinäger, vitlök och basilika och häll över kycklingen.
Strö över osten och gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 25-30 minuter beroende på hur tjocka filéerna är. Stick gärna en ugnstermometer mitt i kycklingköttet, när den visar 72 grader är gratängen färdig.
Servera med valfritt tillbehör.

Nej vet ni vad nu kan vi inte hålla oss inne längre, kläder på och så galopperar vi ut och fångar dagen! Eller ja... någon galopp att tala om blir det nog inte, snarare lär det bli en stilla skritt med en och annan siddepaus här och var. Har vi tur så bjuds vi på en kopp java hemma i systers/svägerskans trädgård.

En fortsatt fin måndag till alla som hälsar på oss i vårt kök!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Ska testas, låter väldigt gott!
    Ha en trevlig ledighet!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Gunilla, vi ska göra vårt bästa:) Hoppas att du kommer att gilla den!

      Radera
  2. Vilken semestervecka ni prickat in!!

    Med hrädde blir det sällan fel. Smaskens!

    SvaraRadera
  3. Ha en härlig semestervecka NJUT!!!!

    SvaraRadera
  4. Låter mycket gott och passar säkert bra med quorn istället för kyckling. Ha en fin vecka, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör det med all säkerhet! Tack,
      kramar

      Radera
  5. Jag tycker så mycket om er blogg 💛
    Fantastiskt, har gjort så mycket!
    Alltid ett säkert kort när man letar efter inspiration 👍

    SvaraRadera
  6. Jag tycker så mycket om er blogg 💛
    Fantastiskt, har gjort så mycket!
    Alltid ett säkert kort när man letar efter inspiration 👍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket för din fina komplimang, så otroligt glada vi blir! Och så kul att du provat våra tips och gillar det!

      Radera
  7. Men så gott, nu vet jag vad jag ska göra för mat när jag bjuder på middag på torsdag. Tack för inspiration! Ha en fortsatt fin semester i förhoppningsvis härlig sol. /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, vi håller tummarna för att det ska smaka och att bjudningen blir lyckad!
      Tack, det ska vi försöka få ;)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails