fredag 6 maj 2016

Hemmagjord rostbiff med potatissallad

Hej hopp, i dag firar vi Mårtenssons må ni tro! Det är nämligen hela tio (!) år sedan vi stod framför Svedalas kommundirektör i ett undangömt rum på Sturups flygplats, så nervösa så att vi knappast visste vad vi hette, och lovade att ta varandra! Allt skedde i största hemlighet, inte en kotte visste någonting, och att överraska alla sedan och se deras miner var nästan lika roligt som giftemålet och bröllopsresan!

Tio år - halleda, var tar tiden vägen? Ska vi tro på herr Mårtensson så rinner den som en liter:) Men tiden går ju fort när man har roligt, och är det något vi har tillsammans så är det just det!
Hur firas då denna dag? Vi startar med en smarrig hotellfrukost och avslutar med en, förhoppningsvis, ännu smarrigare middag och vad som händer däremellan har vi inte riktigt bestämt än. Men det kan slinka in ett, eller två, glas bubbel någonstans under dagen - skamligt vore det väl annars!


Huruvida det hamnar rostbiff och potatissallad på tallrikarna låter vi vara osagt, men det är i alla fall just det vi bjuder er på idag. Rostbiff är en sån där smidig, enkel och väldigt god lösning när det är många som ska mättas, oftast köper man ju färdigskivad rostbiff i affären men man kan faktiskt lätt lösa det på egen hand i sitt eget kök.
Beräkna att det går ca 150 gram kött per person om du serverar rostbiffen med potatissalladen helt utan andra aktörer, har du rostbiff på en buffé så går det åt ca 50 gram/person om du serverar 3 eller fler kött/kycklingsorter.
Använd gärna en skärmaskin om du ska ha din rostbiff på en buffé!

Vill du absolut inte göra din egen rostbiff så kan du så klart laga till potatissalladen ändå, den funkar fint också till så mycket annat gott.

Rostbiff på fransyska   ca 6-8 port (som ensamrätt)
1 kg fransyska
1 msk salt
1 msk rosmarin
1 msk timjan
2 msk kikomansoja
1 msk honung
Lägg köttet i en ugnsfast form.
Blanda samman salt, rosmarin, timjan, soja och honung och pensla in köttet med blandningen.
Stick in en köttermometer mitt i köttbiten.
Ställ formen med köttet mitt i ugnen på 125 grader i ca 1½ timme till innertemperaturen är 60 grader.
Låt steken vila i 10 minuter innan du skivar upp den.

Potatissallad
700 g potatis
2 dl créme fraiche
1 dl majonnäs
1 tsk sellerisalt
kapris
Koka potatisen, låt den svalna och dela i lagom munsbitar.
Blanda samman crème fraiche, majonnäs, salt och kapris, smaka av och blanda därefter försiktigt ner potatisen.

Dåförtiden när det begav sej, i Side på bröllopsresa... 
lite andra färger och hårsvall men annars är väl det mesta sej likt! 

Ha nu en fin fredag och en riktigt härlig helg, ät och drick gott, få lite solstrålar på näsan och glöm för allt i världen inte solskydd!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

  1. Stort grattis på bröllopsdagen!! Kram

    SvaraRadera
  2. Grattis på bröllopsdagen! Hoppas ni hade en underbar firardag. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
  3. Bättre sent än aldrig... grattis i efterskott!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails