fredag 27 maj 2016

Dubbelmarinerad fläskfilé med sallad och såser

Studentfiranden, konfirmationer och bröllop står som spön i backen just nu, det är högsäsong för buffémat, gärna kall sådan och som en händelse (!) så sitter vi just på ett alldeles perfekt tips. Det är en oerhört smarrig dubbelmarinerad fläskfilé med finfina tillbehör, perfekt att bjuda på när man vill ha maten förberedd i god tid och slippa stå vid spisen just innan det är dags att hugga in!

Dubbelmarinera kött är något som vi gjort flera gånger i vårt kök, faktiskt var det vad vi bjöd på för ett decennium sedan när vi hade överraskningsbröllopsfest. Det var också då som vi lärde oss en matläxa som hette duga - när det bjuds på kall mat så går det oftast åt mer, än om samma råvara hade bjudits varm! Så tänk på att göra lite extra, vi kan garantera er att det är inte vidare roligt att se hur maten bara försvinner och sedan behöva ställa dej och brassa på ny middag när gästerna gått, för att du själv ska kunna äta dej mätt:)


Det behöver inte vara fläskfilé på menyn när du ska dubbelmarinera, det går lika bra med kotlett eller kycklingfilé. Tänk bara på att när det gäller kycklingfilé så ska köttets innertemperatur högre upp än när det gäller fläskköttet, båda grader har vi skrivit i receptet.  

Dubbelmarinerad fläskfilé
600 g fläskfilé eller kycklingfilé
Marinad nummer 1
2 msk balsamvinäger
1 dl olivolja
2 msk soja
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk rökt paprikapulver
2 tsk råsocker
½ dl vatten
1 msk tomatpuré
Lägg köttet i dubbla platspåsar.
Rör samman marinaden, häll över köttet och knyt ihop påsarna.
Låt köttet marinera i kylen över natten.
Dagen efter tar du upp köttet ur marinaden, torkar av och bryner så det får färg runt om.
Lägg över köttbiten i en ugnsfast form, stick in en köttermometer och ställ in att steka färdigt i ugnen på 125 grader.
När köttets innertemperatur är uppe i 65 grader för fläsk och 70 grader för kyckling tar du ut det och låter det vila och svalna lite grann.

Marinad 2
rivet skal från 1 citron
1 lime, rivet skal och saft
3 vitlöksklyftor, rivna
1 dl olivolja
1 dl hoisinsås
2 msk riven färsk ingefära
svartpeppar
1 msk soja
1 tsk torkad salvia
1 msk torkad basiika
1 tsk rökt paprikapulver
Rör samman marinaden.
När köttet vilat en stund skivar du det och lägger över i dubbla platspåsar.
Häll marinaden över köttet och knyt samman påsarna.
Låt köttet marinera i kylen minst 4 timmar, gärna över natten, innan du serverar det med valfria tillbehör.

Till vårt kött hade vi en kall jordnötssås som vi har haft med här i köket tidigare, den är en av våra favoritsåser som passar väldigt bra till många olika rätter:

Kall jordnötssås
2 dl matyoghurt av valfri sort
1 dl fint hackade salta jordnötter
sambal oelek efter eget tycke och smak
riven färsk ingefära efter eget tycke och smak
salt
Blanda samman alla ingredienser och smaka av, tänk på att smakerna utvecklas ju längre såsen får stå innan serveringen. 


Eftersom vi skulle äta vår fläskfilé med en nudelsallad så passade Håkan på att testa ett recept på en vietnamesisk dippsås som han visste fanns i Lisas bok "Det godaste jag vet". Instruktionerna följdes nästan till punkt och pricka, förutom en mindre förändring av chilisort och mängd:

Het dressing 
½ msk råsocker
torkade chiliflakes, mängd efter tolerans 
1 klyfta vitlök 
3/4 dl pressad lime
1 msk fisksås
2 limeblad, fint strimlade eller fint rivet limeskal från 1 lime
Mortla eller mosa samman socker och vitlök och blanda med övriga ingredienser.
Låt dressingen stå minst 15 minuter innan servering.


Nudelsallad kan man göra lite efter eget tycke och smak. Blanda kalla nudlar av valfri sort med grönsaker och frukter som du gillar och tycker passar med de andra rätterna som ska stå på bordet. Vi rörde ner mango, vattenkastanjer, rädisor, ruccola, morötter, salladslök, stjälkselleri i vår salladsskål.

Fler tips på tillbehör som hade passat till just detta köttet hittar du i detta inlägget där vi bjöd på en buffé med kalla kycklingspett, dubbelmarinerad kotlett.

Nu tar vi och håller fredag minsann. Solen har behagat att återvända efter att ha befunnit sej på annan ort igår och det tackar vi för. Besök hos optiker och paketuthämtning blandat med långtur till fots och matlagning står på dagens agenda, spännande värre:)
En fin fredag önskar vi er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Jätte bra buffe mat och såå gott.
    önskar er en härlig helg
    kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Milla, ja visst är det perfekt när det ska bufféas:)
      Kram på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails