onsdag 6 april 2016

Ugnsbakad torsk med tomater och örter

ugnsbakad torsk med tomater

Det vankas ugnsbakad torsk här idag och det blir en färggrann fiskmiddag med små tomater, örter, zucchini och kapris. Detta är en sån där bra middag där det mesta ligger i en och samma form, så nära en "allt-i-ett-rätt" som man kan komma, det enda som inte hamnar i fisklådan är tillbehöret du väljer att lägga på din tallrik. Eftersom torsken får en skvätt vin innan den bakas i ugnen blir det en smaskig sky att ha till och behöver du inte ens laga till någon sås, bra va?

grönsaksröra till torsk

Innan grönsakerna och kaprisen läggs på fisken tar dom först en kort sväng i stekpannan där smakerna får en chans smälta samman till en härlig grönsaksröra. Kapris är en sån där liten filur som vissa kan ha lite svårt med och då är det bara att hoppa över den, vi lovar att inte bli arga:) Vill man ersätta kaprisen så kan det göras med t.ex sardeller om man gillar det, eller bacon som knaperstekts först.

torsk med tomater och örter

Ugnsbakad torsk med tomater och örter   2 port
400 g torskfilé
1 rödlök i tunna skivor
1 vitlöksklyfta, fint hackad
250 g körsbärstomater, havlerade
1 liten zucchini, skivad och i kvartar
1-1½ msk kapris
2 tsk vardera av torkad timjan, oregano och basilika
rivet ska från ½ citron
1 dl vitt vin (går bra med matlagningsvin)
salt och svartpeppar
Fräs lök och vitlök på medelvärme i olja tills det fått fin färg.
Tillsätt tomathalvorna, zucchiniskivorna och kaprisen, blanda om och låt det fräsa någon minut så det blir varmt, salta och peppra.
Smörj botten på en ugnsfast form, dubbelvik torskfiléerna och lägg i botten på formen.
Häll grönsaksröran på fisken, strö på örterna och citronskal och häll vinet i formen.
Täck formen med aluminiumfolie och ställ in mitt i ugnen på 200 grader ca 10-15 minuter.
Ta bort folien och låt formen stå inne ytterligare ca 5 minuter så det får färg.
Använd dej gärna av en ugnstermometer, när torsken är färdig ska den ha nått 56 grader.
Servera med valfritt tillbehör.

Vi åt potatismos smaksatt med citron till vår fiskmiddag och det kan vi varmt rekommendera.




Ikväll kommer vi att bänka oss i soffan och kolla på andra matlagare som svettas lite extra nu när det är final i Sveriges Mästerkock på tv. Det är faktiskt första gången på evigheter som vi sett serien och vem vi hoppas ska segra vet vi faktiskt inte, det känns som att båda finalisterna är lika välförtjänta en vinst och kokbok.
Har ni följt programmet och har ni i så fall någon favorit?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

5 kommentarer:

  1. Åh så gott det ser ut, fisk i ugn är alltid en hit tycker jag. Jag har inte sett Sveriges mästerkock, däremot brukar jag följa Masterchef Australia som jag tycker är både trevligt och lärorikt. Jag föredrar dock matprogram utan tävlingsinslag. Saknar TV-kanalen BBC Food... Ha en fin dag! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja visst blir det bra när fisken får stå i ugnen.
      Australiens program är så otroligt bra, det går nästan inte att jämföra med den svenska upplagan, tycker vi. Man får ju lära sej så mycket också som tittare, många bra tips och nyttigheter när dom har Masteclass och det gillas:)
      Det har börjat ett annat trevligt matlagningsprogram på 4:an, också från Australien, som heter My Kitchen Rules. Lite annorlunda men väldigt bra, tyvärr går det på eftermiddagen så vi spelar in det ocj ser sedan.
      Tack, hoppas du får en finfin helg!

      Radera
  2. Det där ser riktigt gott ut! Måste testas! Svärmor har dessutom köpt på sig flera kilo torsk...
    Kram Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vi hoppas att det faller på läppen Karin! Perfekt, det låter som en svärmor i vår smak:)
      Kram på dej

      Radera
  3. Det där ser ut precis som en rätt i min smak. Fisk och en massa grönsaker, kan ju knappast bli så mycket bättre! Kram på er!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!