måndag 11 april 2016

Tom kha gai

Håkan har för tillfället stark längtan till Thailand, så fort tillfälle ges så visar vår datorskärm olika hotell och resmål där i landet långt bort i fjärran och något drömskt syns i blicken. För att stilla den allra värsta saknaden lagade fru M till en av landets säkert mest välkända soppor, Tom Kha gai, till middag för så snäll och omtänksam är hon:) 


Nu är detta en ganska så "försvenskad" variant av receptet eftersom det i en äkta Tom ska finnas både Galanga och svamp, men det finns det alltså inte i denna soppskålen. Galanga saknas eftersom det helt enkelt inte fanns att hitta i vår lilla stad, svamp saknas eftersom det inte fanns i vårt lilla kök vid matlagningstillfället. Hur som haver så blev det en alla tiders god kycklingsoppa ändå, Håkan drog i mer chili i sin soppskål och Anki skvätte mer limesaft i sin - allt i vanlig ordning med andra ord:)
Soppan åt vi som den var utan tillbehör men vill man så kan man servera ris eller nudlar till, det låter vi var och en bestämma själv.

Tom Kha Gai   2 port
400 g kycklinglårfilé i stora bitar
1 citrongräs
1 burk à 400 ml kokosmjölk
2 dl vatten
1 msk kycklingfond
ca 1 tsk sambal oelek
1 msk fisksås
1 msk socker
2 msk riven färsk ingefära
4 limeblad
½ röd snackpaprika, strimlad
1 stjälk blekselleri, tunt skivad
10 cm purjolök, tunt skivad
1 lime
Krossa citrongräset lätt, enklast att banka med handtaget på en kniv, och dela i 4 cm bitar.
Fräs kyckling och citrongräs lätt i en djup stekpanna.
Tillsätt kokosmjölk, vatten (skölj gärna ur kokosmjölksburken med vattnet), fond, fisksås, sambal. socker, ingefära och limeblad.
Låt soppan koka upp och sedan småputtra 10 minuter.
Tillsätt paprika, selleri, purjolök och pressa i limesaft efter eget tycke och smak, låt puttra ca 5 min.
Smaka av och servera antingen som den är eller med ris eller nudlar som tillbehör.


Den där längtan efter Thailand lyckades vi inte stilla nämnvärt av middagen, snarare blev det faktiskt tvärtom... Semesterplanerna för nästa sommar tog fart rejält och hade det varit möjligt att boka en resa redan nu, ja då hade det varit gjort:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

  1. Soppan ser god ut! Trevligt att planera semesterresor :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja visst är det, även om det är lååång tid tills det i så fall är dags:):)
      Kram på dej

      Radera
  2. ÄLSKAR den här soppan. Var så länge sedan jag lagade det hemma, det ska jag göra snart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter bra det, ibland kan man behöva att bli påmind:)

      Radera
  3. Soppan ser mycket god ut. Låter spännande med både citrongräs och limeblad i som vi aldrig testat i vårt kök.
    Drömma om resor kan man alltid och visst är det mysigt att sitta och spana in resmål tillsammans. Vi håller tummarna att en tur till Thailand blir möjlig för er goingar.
    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Då måste ni ju prova, vi köper limebladen i en asiatisk affär i stan och citrongräset går att få tag på i vilken mataffär som helst. Båda går perfekt att förvara i frysen!
      Visst är det mysigt, planerandet är nästan halva resan - maten andra halvan:)
      Kramar till er!

      Radera
  4. galet längesen vi åt tom kha gai! eller någon annan thailändsk mat överhuvudtaget faktiskt, konstigt nog då det är så fruktansvärt gott. det får nog bli lite thai-mat nästa vecka :)

    kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja här var det också ett riktigt bra tag sedan vi fick thailändsk mat, Tom satt som ett gott plåster på såren:)

      Kramar till dej!

      Radera
  5. Vilken härlig soppa oj vilka smaker.
    Ha det gott
    kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, sånt här mat känns extra passande nu när det börjar våras lite grann. Friskt och fräscht:)
      Kramar till dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails