fredag 15 april 2016

Toast med lax och Västerbottensostkräm

Förutom halloumiost så finns det en annan sorts ost som ligger högt på vår favoritost-lista (jodå vi har faktiskt en sådan lista, det säger väl förmodligen en hel del om oss...) och det är Västerbottensosten. Det är en ingen statshemlighet vid detta laget att vi konsumerar en ansenlig mängd av den numera så berömda osten från Burträsk, men det är något med smaken som vi blivit beroende av. 


Förra veckan hade Håkan, som vet hur han ska göra för att få sin frus humör att höjas, med sig både kallrökt och gravad lax hem i matkassen och tanken var att det skulle bli någon form av förrätt. Vi rörde samman en ostkräm efter ett välanvänt recept och la denna gången till gräslök och en yttepytteliten skvätt av cognac, gudars skymning vilken lyckad addering det blev! 
Oströran la vi sedan på några skivor kallrökt lax som vi lagt på en skiva rostat bröd som vi brett en klick av oströran på. Den där klicken fungerar mest som en klisterfunktion så att inte hela härligheten glider av mackan och hamnar i knäet - det hade ju varit förargligt!

Toast med kallrökt lax och västerbottensostkräm 
4 skivor bröd
kallrökt lax
Västerbottensostkräm
1 dl grovt riven västerbottensost
1 msk fint riven pepparrot
4 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
2 tsk cognac
en gnutta cayennepeppar
2 msk gräslök
tomat till dekoration
Rör samman alla ingredienserna till röran, smaka av och ställ den kallt så smakerna får mogna - låt den gärna stå 1 dygn för godast smak.
Rosta brödskivorna och låt dom svalna lite.
Bred ett tunt lager av oströran på brödskivorna och lägg på laxskivorna.
Lägg en klick oströra på laxen, strö över hackad gräslök och lägg på tomatklyftor.
OBS: Vill du göra en alkoholfri röra så går det utmärkt att utesluta konjaken!

Tomatklyftorna ligger inte bara på mackan bara för att det ska se piffigt ut, nej då, dom har faktiskt en smakfunktion också eftersom dom passar så bra till både lax och röran, båda på egen hand och tillsammans.

Undrar ni om humöret svängde uppåt så kan vi meddela att så var fallet, säg det som inte blir bättre med god mat:) 
Nu har vi en fredag och helg att ta tag i, vi fortsätter dock i lugnets tecken eftersom begränsningarna fortsätter att begränsa våra utsvävningar en smula för tillfället. Det känns dock som att det går på rätt håll och att vi (speciellt Anki) håller på att kanske gå vinnande ur striden mot ryggen, sakta men säkert går det bättre och framåt - peppar peppar, ta i trä!

Vi önskar er alla en pigg, skön och frisk helg, må den bli fylld av god mat och dryck, trevligt sällskap, avkoppling och andra humörhöjande upplevelser! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

  1. Ha en finfin helg ni också!! Skönt att det går åt rätt håll med ryggen Anki!! Vet precis hur eländigt det är att ha ont i ryggen. Nog behövs humörhöjare i massor då, och jag tycker era humörhöjare låter alldeles förträffliga!! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vi har haft en lugn och skön helg (fast H har på nåt vis lyckats få alla fönster putsade...:) Och ja tack, visst är det eländigt ibland och det är då det är värt extra mycket med humörförhöjare (men det vet du ju du också Kjersti;) )
      Kramar på dej!

      Radera
  2. Åh så gott det verkar. Det här ska jag prova redan till kvällen, det var västerbottenkrämen som fick mig att ta beslutet. :-) Ha en fin helg och fortsatt krya på dig Anki. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vi hoppas att mackan och krämen föll i god jord hos dej Anna.
      Vi hoppas att du haft en strålande helg, tack för omtanken,
      kramar på dej!

      Radera
  3. Låter otroligt gott, men varför inte prova laxen och västerbottensostkrämen på en råraka/raggmunk, då vet ni vad "jäkligt gott" är ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Otroligt gott absolut, men säg det som inte kan bli ännu godare:) Rårakor med löjrom är ju kanoners så att det skulle passa med västebottensostkrämen också kan vi absolut tänka oss - det läggs på provalistan!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!