fredag 29 april 2016

Krämig pasta med gorgonzola, päron och valnötter

Fredagshälsningar på er alla, denna (äntligen) soliga dag - så underbart skönt det är att få slippa undan Niagarafallen som vi levt i de senaste dagarna, vi hoppas verkligen att det håller i sej ett bra tag framöver. Vi ska minsann ha lite semester tillsammans, det ska bli så skönt så, och ledigheten får mer än gärna ackompanjeras av en blå himmel och solsken.


Middagstipset denna fredag blir en fantastiskt lättlagad och lika fantastiskt god pastarätt som låg på våra tallrikar igårkväll. En stund efter att de hamnat i våra magar låg den även i vårt Instagramflöde och gjorde lika stor succé där, så klart att den då även förtjänar att hamna här! 
Denna gången är det fru Ms hjärna som har arbetat tillsammans med köksutbudet, de torkade päronen behövdes verkligen användas, precis som gorgonzolaosten, och att päron och gorgonzolaost är som gjorda för varann är ju ingen hemlighet. Valnötter är ju nästan också självklara i den konstellationen och tillsammans med några bitar parmaskinka på toppen - vilken ljuvlig konstellation det blev! 
Vi bokmärker den som vegetarisk eftersom dom där skinkbitarna helt och hållet är frivilliga, vi kan tänka oss att det hade passat med ruccolablad också om man gillar det. 

Pasta med gorgonzolasås, päron och rostade valnötter   2 port
2 port pasta, gärna någon variant som fångar upp såsen bra
2 dl crème fraiche
200 g gorgonzolaost
ev en gnutta socker för att dämpa sältan i vissa ostsorter
till servering
ca 10 bitar torkade päron
grovt hackade valnötter
parmaskinka
ruccolasallad
Börja med att lägga de torkade päronen i blöt i kallt vatten ca 30 minuter, både för att få dom mer tuggvänliga och lättare att hantera på tallriken.
Häll av päronen i ett durkslag, låt dom rinna av ordentligt innan du skär dom i centimeterstora skivor.
Rosta valnötterna i en het, torr stekpanna några minuter. Rör om under tiden så att de inte bränns.
Låt crème fraichen koka upp, rör ner osten i bitar så den smälter och smaka av. Tycker du att smaken av gorgonzola är för skarp så kan du dämpa den lite med en nypa socker, prova dej fram.
Koka pastan, häll av och servera den tillsammans med såsen och övriga tillbehör.

Lätt som en plätt, eller hur?! Perfekt för trötta fredagskvällar, eller andra tillfällen i livet då en rejäl dos krämig gorgonzolasås känns som en livsnödvändighet:)

Nu tar vi fredag och helg gott folk, golven är dammsugade och torkade, dammtrasan har också fått en lägehetsvisning och helglunken kan nu infinna sej. Vi tänker ta en tur ner på stan för lite grönsakshandel på torget och på vägen hem smiter vi nog in på en av våra favoritplatser för en fika, är det fredag och semester så är det!

En fantastsikt fin helg önskar vi er alla, gott i era magar och solstrålar på era hjässor hopas vi att ni bjuds!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

  1. Hurra vad gott! Hoppas ni får en fin helg! ❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hurraet stämmer vi gärna in i:) Och så hoppas vi att det blir samma för er <3

      Radera
  2. Så gott det låter! Ha en fin helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så bra att det gillas!
      Tack det samma till dej och en stor kram.

      Radera
  3. Åh vad gott, är väldigt förtjust i all mat med frukt i!

    Önskar er en fin Valborgshelg!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ger en härlig syra och friskhet med frukten i.
      Vi önskar dej detsamma,
      kramar

      Radera
  4. Maj gaad måste äta pasta med ädelost. Bjuder hem mig till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. DU är mer än välkommen Sara, du vet var du ska bege dej:)

      Radera
  5. Oj vad gott
    Hoppas ni haft en skön helg
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Milla, och välkommen hem vi hoppas du haft en finfin resa!
      Kram på dej.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!