måndag 25 april 2016

Fooled pork, vegetarisk pulled pork.


Idag bjuder vi på något av det allra häftigaste vi någonsin tillagat och smakat i vegetarisk väg, fooled pork - direkt översatt lurad gris! Ja men visst låter det både häftigt och spännande, vegetarisk pulled pork? Det var när Anki zappade förbi en gammal repris av "Halv 8 hos mej" med temat vegetarisk, som denna rätt dök upp. Naturligtvis slutade tummen att bläddra vidare för tips på vegetarisk mat är vi väldigt tacksamma för, speciellt lite annorlunda sådan som man verkligen kan säga att detta var/är.
Matlagaren hade faktiskt hittat Fooled Pork hos en av de andra deltagarna som har en av Sveriges största vegetariska matbloggar, Gustav på "Jävligt gott", receptet hade dock ändrats lite och vi i vår tur har förändrat det ytterligare en smula.


För att laga till en lurad gris så behövs ju något som ersätter köttet och då används en exotisk frukt vid namn Jackfruit, Jackfrukt, som du hittar i välsorterade matbutiker eller i butiker som säljer asiatisk mat. Den säljs på burk och det är viktigt att du köper den som ligger i saltlag "in brine", lagen hälls av och sedan sköljer du frukten och pillar bort de vita kärnorna som du ser lite här och var. Det är ingen katastrof om du inte får bort alla, det är mest för syns skull de ska bort eftersom det liknar kött mer utan kärnor än med.


När frukten är sköljd steker du den med kryddor och kokar den sedan i öl och ingefärsdryck, hittar du inte ingefärsdryck så tar du antingen i mer öl eller så tar du grönsaksbuljong istället. Efter att det har kokt en stund så ska det dressas med barbequesås och ställas in i ugnen,sen är det bara att hugga in på den vegetariska pulled porken med dina favorittillbehör.

Kanske låter det som mycket jobb med många moment men det sköter ju sej själv mesta delen av tiden, både i stekpannan och i ugnen, och då kan man ju sysselsätta sej med annat. Kanske röra samman en galet god guacamole och låta den gona till sej under tiden för att sedan njuta vad en till sin Fooled Pork: 

Fooled Pork / vegetarisk pulled pork   4 port
2 burkar á Jackfruit i saltlag  (det står oftast "in brine" på etiketten)
1 röd lök, fint hackad
1½ dl ale
1½ dl ingefärsdricka (hittar du inte ingefärsdrick så ta ale eller grönsaksbuljong istället)
3 dl Barbequesås
2 tsk paprikapulver
2 tsk rökt paprikapulver
2 tsk oregano
3 tsk spiskummin
salt och peppar
Häll av vätskan från jackfrukten och skölj dom sedan noggrant, ta bort kärnorna och skär gärna bort de hårdaste delarna.
Fräs på kryddorna först någon minut och låt sedan frukt och lök fräsa med tills det fått lite färg.
Häll på ölen och ingefärsdrycken, lägg på lock och låt det småputtra 30 minuter.
Om inte all vätska kokat in så häller du av det innan du lägger över frukten i en ugnsfast form.
Blanda ner grillsåsen och ställ formen mitt i ugnen på 150 grader ca 45 minuter, rör gärna om då och då.
Ta ut formen, dra isär fruktköttet så det liknar "vanlig" pulled pork och servera med valfria tillbehör.


Vi hade tortillas, nachochips, grönsaker och guacamole till när vi testade fooled pork. Hur det smakade? Vi skojar inte när vi säger att det var något av den godaste vegetariska middagen vi ätit, och frågan är om vi ens hade kunnat ana att den var gjord på frukt och inte kött om vi inte själv hade lagat till det? 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

  1. ÅH! Det här måste jag testa! Låter ju supermumsigt och spännande, dessutom går det ju betydligt snabbare än kött-varianten. Tack för tips hörni!
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, det var så lite så! Otroligt mycket fortare går det, knappt att man hinner säga supersmarrigt innan det är färdigt:)
      Kramar till dej

      Radera
  2. Det här ska jag också prova när jag lyckats lokalisera en såndär burk. Tack för tipset! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kommer säkert att hitta fram till dom där burkarna, har dom det i vår lilla stad så har dom det säkert någonstans i storstan också, happy hunting:)
      Vassego,
      kramar på dej!

      Radera
  3. Men vad coolt. Det här bara måste jag testa. Gubben är tokig i pulled pork å jag e vegetarian, blir en win-win :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är detta ju en helt perfekt rätt, kanske något att prova göra utan att berätta för honom vad du lagat till:) Undrar om han hade kunnat lista ut vad det är i formen?

      Radera
  4. Det både ser och låter mycket gott! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det tycker vi låter bra:)
      Kram på dej!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!