fredag 4 mars 2016

Ugnsbakad lax med hummersås


Hej fredag! Vi är just hemkomna från dagens middagsinköp, där det mesta av måltiden köptes hos fiskhandlaren på stadens torg. Hon hade idag med sig ett helt lass godsaker och det var minsann inte helt lätt att välja bland alla frestelser, vi kände oss nästan som när vi var små och köpte godis i tjollan "två såna, tre såna och en sån - hur mycket har jag nu kvar på en krona?" Med hem följde en ny bekantskap vid namn Hällefilé, några ostron och en klick Kalixrom, japp - det gäller att passa på när det finns möjlighet att få det här i vår lilla stad!

Fisk tänkte vi även bjuda er på här i köket idag, en laxmiddag vi hittade i ett annat kök som tillhör Victoria på Matplatsen. Även om både bilder och recept såg frestande ut redan från början så blev tillagningen en smula förändrad när vi stod vid spisen, helt i vanlig ordning.

Laxbiten bakades i ugnen och hur lång tid den behöver i värmen beror lite på hur tjock fiskbiten är, vi rekommenderar att ni använder er av en ugnstermometer om ni har en sådan. Såsen rör du ihop under tiden som laxen bakas, sedan är det bara att sitta ner och avnjuta det hela med vilket tillbehör du föredrar. Vi serverade fisken med stompade potatisar, morötter och palsternackor, smaksatt med smör, mjölk, salt och peppar.

Ugnsbakad lax med räkor   2 port
400 g laxsida
1 tsk salt
1 tsk socker
rivet skal från 1 citron
hackad dill, valfri mängd
½ skivad rödlök
4 hyvlade smörbitar
250 g skalade räkor  (tinas innan, sedan strör man dom över bakade laxen)
Lägg laxen i en ugnsfast form, gnid in med salt och socker.
Låt laxen stå ca 15 minuter så att salt och socker får tränga in i köttet och ge maximal smak.
Strö över citronskal och dill, lägg på löken och hyvla över smöret.
Ställ in laxen mitt i ugnen på 175 grader och låt den gå i ca:15 min.
Använd gärna en ugnstermometer då tiden beror sig lite på hur tjock lax du lagar till, när innertemperaturen är 52-55 grader är den lagom.
Strö över räkorna och hackad dill, gärna någon citronskiva också, innan servering.
Servera med valfria tillbehör.


Hummersås:
3 dl vitt vin, går bra med matlagningsvin
1 fiskbuljongtärning
1 msk hummerfond
4 dl vispgrädde
pressad citron efter behag
fisksås (eller salt) och vitpeppar
en nypa gurkmeja (för färgens skull)
maizenaredning
Koka ihop vin, buljong, fond ca: 3-4 min, blanda ner vispgrädde och koka ytterligare 3 min.
Smaka av med citron, fisksås och vitpeppar.
Rör ner gurkmeja i såsen, ta inte i för mycket för den ger färg ganska snabbt (frivilligt!).
Red av såsen till önskad konsistens och servera till fisk.

Finaste loppisfynden åkte fram, våra fiskbestick som nästan kostade gratis:)

I glasen bubblade det friskt av ett spanskt mousserande vin som vi absolut kan rekommendera om ni gillar mousserande vin. Codorniu Ecológica, 89 kronor med nummer 77831 i systembolagets beställningssortiment. Vår flaska tog ca en vecka innan den kunde hämtas, så tänk på att beställa i god tid om ni planerar den till något speciellt tillfälle.

Nu, kära köksgäster, önskar vi er en riktigt skön och härlig helg! Vi hoppas att ni får tillfälle att både njuta av god mat och dryck, och att en eller annan solstråle träffar er. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

3 kommentarer:

  1. Det låter väldigt gott och fisk som simmar i sås är aldrig fel ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt gott blev det, och ju mer sås desto bättre är ett av våra favorituttryck:)

      Radera
  2. oj vad gott och vinet ska jag kolla in:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!