onsdag 30 mars 2016

Bönbiffar med krämig avokadosallad


Vegetarisk biffar, speciellt de som man gör på bönor av olika slag, kan ibland vara lite knixigt att få att hålla samman när de ska stekas. Vi kan ju säga att det har svurits mer än en gång i vårt kök när vi testat olika recept på bönbiffar och hur många av dessa som förvandlats till bönröra i stekjärnet vill vi inte ens tänka på... Dagens bönbiffar ledde varken till svordomar (inte annat än "attans så goda"!) eller till bönröra, dom höll tvärtom samman hela resan från smet till mun och har verkligen förtjänat en plats i vårt vegetariska receptregister.


Svarta är bönorna som används här och tillsammans med havregryn och nötter i mixern blir det en fast smet, att biffarna sedan rullas i mjöl hjälper också till med sammanhållningen. Inspiration till biffarna hittade vi en en av våra urgamla mattidningar, som vi ju haft "operation utsortering" bland, och efter en liten omarbetning så blev det så här:

Vegetariska bönbiffar 6 stycken, 3-4 port
2 burkar á 400 g svarta bönor
2 dl havregryn
½ dl salta jordnötter
1 rödlök, hackad
1 tsk sambal oelek
½ tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 lime, rivet skal från hela och saft från halva
1 msk rapsolja
ca 1 dl vetemjöl
Spola av bönorna i en sil med kallt vatten och låt dom rinna av.
Grovhacka havregryn och nötter i en mixer.
Mixa 1/4 av bönorna tillsammans med lök, sambal, koriander, spiskummin, limeskal och juice och olja i en matberedare tills det blir en smet.
Häll i resten av bönorna och fortsätt mixa en kort stund tills de är grovt hackade.
Forma smeten till 6 biffar.
Strö ut mjölet och vänd biffarna runt om i mjölet, låt dom vila i kylen ca 1 timme..
Stek biffarna runt om i olja och smör tills de fått fin färg och är genomvarma.
Servera med valfritt tillbehör, en kall sås eller en krämig salsa är gott till.

På tallriken ligger förutom biff, sallad och lime, en krämig avokado- och limesalsa som frun svängde samman efter eget huvud. Salsan smaksattes med mynta och ingefära så den fick en härligt frisk smak som passade kanoners till bönbiffarna, ingefäran var färsk medan myntan var torkad. Torkad mynta hittar man bland kryddburkarna i affären och den funkar riktigt bra i just röror och såser som denna.


Krämig avokadosallad
2 tärnade avokado
1 dl tärnad mango
fint hackad purjolök
pressad lime efter behag
1 tsk torkad mynta, eller färsk om du har det men öka då på mängden
färsk riven ingefära efter behag
1 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
salt och peppar
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av.
Låt röran stå kallt till servering.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails