måndag 29 februari 2016

Vegetarisk paj med bönor och osttäcke

Nu är det dags för oss att bli lite pajiga igen, det är alldeles för länge sen sist:) Det blir en vegetarisk paj som vi hittat hemma hos Sara som håller till på Vardag.nu, där februari i år döpts om till veguari! Då har du säkert räknat ut att det den senaste månaden bara bjudits på vegetarisk mat hos Sara, något som vi verkligen har uppskattat. Vi har hittat en hel massa nya intressanta och spännande tips och recept som vi lagt till på vår"pröva-lista", pajen i dag kan vi nu alltså bocka av från den.


Som vanligt har vi med två olika varianter på pajdegsrecept, vi gör alltid den glutenfria med mandelmjöl och sesamfrön men det är helt och hållet upp till dej vilken du väljer, båda går lika bra! Ja det förstås, ska du bjuda pajen på någon med glutenintolerans är det viktigt att du väljer den första, annars går det illa.
Vi tyckte att vår tomatsås blev lite tunn och blandade i lite maizenaredning, men det är en smaksak så det gör du som du vill. Dessutom slängde vi i några extra örter i såsen utöver de som Sara tipsade om, känner du för att göra andra förändringar eller använda dej av en färdigköpt tomatsås så går det alla tiders bra:

Paj med kidneybönor och osttäcke  4-6 portioner
Pajdeg glutenfri
4½ dl mandelmjöl
½ dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör i tärningar
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman till en smidig deg.
Kläm gärna fast bakplåtspapper i botten av formen så blir pajen lättare att ta bort sedan.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Pajdeg "vanlig"
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Arbeta samman ingredienserna i en matberedare eller för hand, kör tills degen håller ihop.
Tryck ut degen i en pajform, 24 cm, med avtagbar kant och ställ kallt 30 minuter - passa på att göra fyllningen under tiden.
Nagga botten på pajskalet och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter och tillsätt fyllningen.

Fyllning
1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk balsamvinäger
1 burk krossade tomater
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 msk flytande honung
2 burkar kokta kidneybönor
eventuellt lite redning om du vill ha en lite tjockare sås
Fräs gul och vitlök så de blir mjuka utan att ta för mycket färg, häll i vinägern och låt koka in.
Tillsätt tomaterna, kryddorna och honungen och låt det småputtra 15 minuter till en lite tjockare sås.
Skölja av bönorna i en sil och låt dom rinna av väl, blanda ner dom i såsen och smaka av.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och täck med oströran.
Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader ca 30 minuter, tycker du att det börjar bli för mycket färg på ytan så lägg en bit ugnsfolie över.

Osttäcke
2 dl riven ost, gärna med rejäl smak som t.ex Västerbottensost
2 dl crème fraiche
1 ägg
salt och peppar
Rör samman crème fraiche och ägg, tillsätt den rivna osten och krydda.

Då har det alltså varit skottdag i dag, dagen för alla damer som är sugna på bröllop att slå till och fria. Det är en gammal tradition som tydligen kommer från Irland där St.Patric införde regeln för att det där med frierier skulle bli "någorlunda" jämställt:) Är det nu så att den som blir friad till inte är så intresserad så är det bara att plocka fram plånboken, ett nej till svar ska tydligen komma tillsammans med en present som plåster på såren.
Så hur är det, har någon friat eller blivit friad till idag?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Så gott med paj och roligt med osttäcket. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är paj så gott och ett krämigt osttäcke tackar vi aldrig nej till:)

      Kramar

      Radera
  2. Den här pajen har jag också spanat in! Låter alldeles fantastiskt gott, mmmm.

    SvaraRadera
  3. Godmorgon! En god paj med en god sallad till är bland det bästa jag vet i matväg. Blir så sugen när jag ser er matbild, tur jag ska strax ska äta frukost. Kul att få vegetarisk inspiration! Det blev ett fynd på bokrean - en bok som jag konstigt nog inte hade med favoriten Jamie Oliver. :-) /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. God kväll Anna! Så du har varit upp med tuppen i morse, precis som herr M:)
      Så roligt att du gillar vegetariska tips! Jamie Olivers bok hade sålt slut i båda bokaffärerna i stan, så där fick vi ingen napp! Hoppas du hittar mycket gott i din:)

      Radera
  4. Det där ser ju hur gott ut som helst.

    Sv: Ja men precis. Kan man passa på att ordna andra bestyr medan maten sköter sig själv - som att ha en liten extrakock hemma :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det var väldigt smarrigt!

      Radera
  5. Det här låter som en paj helt i vår smak. Vegetarisk och mättande och med västerbottensost, vi lägger tipset bakom örat för det verkar som att vi har en "paj-tid" nu igen.
    En fin marsmånad till er, kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att höra, hoppas den ska passa när den väl står på matbordet. Det verkar som det finns en vandringsrecept på gång...:)
      Detsamma till er,
      kramar

      Radera
  6. Nej, jag känner mig fri från frierier. Det blir inget med det. Vi lever i fortsatt synd. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd är trevligt det med:)
      Kram på er!

      Radera
  7. Vilken trevlig paj kul med en variant med bönor😊
    Ha det gott

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails