onsdag 10 februari 2016

Pasta med skaldjur och sparris


Vi ligger i startgroparna inför stundande helg redan nu och bjuder idag på en fantastiskt god pastarätt som vi kände kunde passa fint till middag på alla hjärtans dag. Och nej, det måste inte vara hjärtedag för att ni ska kunna avnjuta den och nej, ni behöver inte fira alla hjärtan för att laga till den, den går finfint att äta precis när som helst på året. Själv åt vi den förra helgen och vi led inte alls av det, tvärtom:)

Receptet är helt och hållet från en otroligt lyckad sammanslagning (bildligt talat!) av våra huvud, lite från matdelen i Håkan hjärna och lite från Ankis. Dock fick herr M behålla ett av sina förslag på egen tallrik, för den där idén med musslor i såsen föll inte i god pastaskål hos frugan. Hur ni gör är upp till er, men att röra ner musslorna i såsen går inte så bra eftersom de har en tendens att mosas sönder väldigt lätt, så servera dom vid sidan om.
Hackad dill är ett annat tips på variation i såsen, vitlök en annan och färsk basilika en tredje. Men vi lovar - den är galet god som den är:

Pasta med kräftstjärtar  2 port
2 port valfri pasta, vi använde färsk tagliatelle
1 stor burk kräftstjärtar
300 g naturell färskost, vi använde Philadelphia
½ citron, rivet skal och pressad saft
1 dl fiskbuljong
½ dl vitt vin
salt och peppar
örtsalt
ca 20 gröna sparrisar
eventuellt en liten burk musslor
Häll av spadet från kräftstjärtarna, spara lite för att eventuellt smaksätta såsen med.
Koka sparrisen mjuk, ta upp och låt rinna av på hushållspapper och dela sedan i lagom munsbitar.
Värm buljongen och vinet i en gryta.
Häll osten i en annan gryta och låt den smälta på låg värme.
Tillsätt buljongen och vinet i osten, lite i taget och rör om under tiden. 
Rör i citronskal och pressa i saft, smaka av med salt och peppar och eventuellt kräftspad.
Låt såsen koka upp, tillsätt sparrisen och ta grytan från värmen.
Lägg ner kräftstjärtarna i såsen och låt dom bli varma, men inte koka, precis innan servering och bjud till nykokt pasta. 
Den som vill ha musslor till sin pasta lägger musslorna på pastan och häller på såsen.   

Till sist vill vi gärna slänga med ett tips på ett vitt vin som passade kanoners bra till både detta och till ugnsbakad lax. Vitt vin är något som vi brukar ha lite svårare på att köpa hem så där på vinst eller förlust, det har slutat i förlust alldeles för många gånger för att vi ska våga chansa hej vilt längre. Nu går vi istället efter dom där ifyllda cirklarna på hylletiketten och jämför dom med en av etiketterna på ett vin vi vet passar oss och hitintills har det fungerat bra, denna gången riktigt bra faktiskt. 

Det blev ett italienskt vin, från Sicilien närmare bestämt, vid namn Pasqua Chardonnay Grillo som klassas som "friskt och fruktigt" och ska smaka päron, galiamelon, vita  blommor och citrusskal. Hur det stämmer vågar vi inte uttala oss om, vita blommor har ingen av oss hitintills tuggat i sej, men friskt och fruktigt kan vi skriva under på att det var. Ett väldigt lättdrucket vin som säkert passar fint att sippa på en varm sommarkväll också!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

7 kommentarer:

  1. Det ser både gott och romantiskt ut! <3

    SvaraRadera
  2. Ser supersmarrigt ut! Här hemma skulle det nog bli tvärtom. Jag älskar musslor medan min hälft vägrar befatta sig med dem. Kram och ha en fortsatt bra inledning på helgen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kjersti! Ja vi gillar ju musslor båda två, men Anki är lite chivorlett med att blanda samman vissa saker...:)
      Kram på dej!

      Radera
  3. Perfekt, behöver alltid tips på bra vita viner! Köper typ alltid samma annars, erm...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men visst, så det brukar det bli här också när det är vitt vin som ska köpas - vi är inte alls så äventyrliga då...

      Radera
  4. Riktigt riktigt gott! Tack för ett jättebra recept. Till och med jag åt musslor!! Fick bli vår alla hjärtans dag middag ikväll. Maken var mycket nöjd oxå. :) Till detta serverades ett vitt friskt vin från New Zeeland, Villa Maria. Kan ju vara ett tips om ni vill testa ett annat vin vid nästa tillagning. :) 

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!