måndag 22 februari 2016

Kycklinggryta med indiska smaker

indisk kycklinggryta

Än är det tid för grytor, eller vad säger ni? För även om det börjar spritta lite i vårkänslorna, fåglarna kvittrar och blommorna börjar slå ut så är det ju inte speciellt varmt där utanför dörren. Då kan det väl passa fint med en kycklinggryta med lite lagom hetta och glada färger, dels för att värma upp frusna själar och så för att dom där färgerna piggar upp lite grann.
Så i väntan på sol och vår passar vi på att hälla upp lite solsken i en skål och njuta av den!

kycklingcurry

Grytan gjorde frun förra veckan och det med inspiration från en av alla de där mattidningarna som vi just nu håller på plöja genom och göra oss av med. Originalreceptet förenklades och omarbetades en hel del så nu tar det både kortare tid och är lättare att laga till, perfekt för dagar/kvällar då man inte har så mycket tid vid spisen. Grytan är laktosfri tack vare kokosgrädden och dessutom är den glutenfri, inte dumt alls om ni frågar oss som har vänner som har problem med båda varianterna!

"Smaka av" och "efter behag" är det som gäller här, både vad gäller hetta och syra, så se våra mått som en riktlinje för en gryta som inte är så het så tårna kryllar sej och håret raknar!

Kycklingcurry  2 port
400 g kyckling i grytbitar, vi skär upp antingen filéer eller så använder vi oss av lårfilé
1 gul lök, skivad
1 tsk sambal oelek
3 msk fint hackad färsk ingefära
2 tsk gurkmeja
1½ tsk spiskummin
2-3 tsk garam masala
1 tsk koriander
½ liter vatten
3 mellanstora eller 2 stora morötter i bitar
4 små potatisar i tärningar, ca 2 cm stora
6 limeblad (eller 1 stjälk citrongräs)
½ lime, rivet skal och pressad saft efter smak
1 gul eller röd paprika
1 burk kokosgrädde
salt och peppar
Fräs löken så den blir mjuk och får lite färg på medelvärme i smör och olja.
Rör ner sambal, kryddor och ingefära och fräs vidare 2 minuter under omrörning.
Häll vattnet i grytan, tillsätt morötter och potatis, limeblad och skal, rör om och lägg på lock och låt det bubbla i ca 15 minuter.
Fräs kycklingbitarna så de får färg runt om, lägg ner dom i grytan tillsammans med paprikan och grädden och låt det bubbla ca 15 minuter till.
Smaka av grytan med limesaft, salt och peppar och kolla med provsticka så att potatis och morötter är färdiga.
Vill du ha en tjockare konsistens på grytan så reder du av den innan du serverar med valfritt tillbehör.

Vi har gärna papadums till när vi äter mat med indiska smaker, papadums köper vi på ICA men dom finns säkert i andra affärer också och är inte alls svåra att göra. Dom är färdiga att pensla med olja och sedan gräddas snabbt, max 1 minut, i ugnen för att sedan ätas ungefär som när man har nachochips till tacos.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Så gott med indiska smaker. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det gott och värmande:)
      Kram på dej!

      Radera
  2. jag äter gärna grytor året om, det är ju ändå aldrig några ordentliga årstider längre ;) och i indien är det ju alltid varmt, så då borde det ju alltid passa med indisk mat!
    brukar köpa santa marias papadums som finns i de flesta butiker, de stoppar du bara i micron och kör i typ 20 sekunder så är de färdiga sen. och så goooda, som gigantiska chips!

    kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det är ju faktiskt inte det när vi tänker efter, det har du helt rätt i! Vi har aldrig testat att micra papadumsen, det måste vi ju göra. Fast då måste vi plocka fram den från gömmorna i skafferiet först... Men det är det nog värt!

      Kram på dej!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!