torsdag 21 januari 2016

Krämig pastasås med ärtor och bacon


Precis som rubriken avslöjar så kommer här ett recept på en alla tiders smaskig och lättlagad pastasås, med ingredienser som är bra att ha hemma på lager. Frysta ärtor är något vi tidigare har använt i pastasåser, bland annat tillsammans med räkor, varmrökt lax och kallrökt lax, och denna gången fick dom sällskap av rökt sidfläsk. Sältan från fläsket (eller bacon om ni hellre vill ha det) gör sej så himla bra till sötman från ärtorna - eller ska vi kanske säga att dom balanserar varandra väl och skapar en fin harmoni på tallriken:)
Ös gärna på rejält med parmesanost, det gör det hela bara mer krämigt och gott, och för dom som gillar svartpeppar så kan herr M rekommendera att dra några rejäla drag med pepparkvarnen också:

Pasta med ärtor och bacon  2 port
2 port pasta av valfritt slag
150 g rökt sidfläsk eller bacon
1 schalottenlök, fint hackad
1 str vitlöksklyfta, riven
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 dl frysta ärtor
salt och peppar
riven parmesanost
Stek köttet knaprigt och låt det rinna av på en bit hushållspapper.
Fräs lök och vitlök mjuk utan att det får färg, i en gryta.
Häll i ärtorna, grädden och crème fraichen och låt det puttra någon minut, smaka av med salt och peppar.
Vill du ha en lite tjockare sås så kan du reda av den på slutet, vi rörde i lite maizena i vår.
Lägg upp nykokt pasta på en tallrik, häll över sås, strö på sidfläsk/bacon och rikligt med ost.

En alldeles fantastiskt fin vinterdag har vi fått här nere i våra kvarter idag. Det är strålande solsken och blå himmel som gäller och den snö som ligger, den ligger alldeles stilla eftersom det - kors i taket - inte blåser alls! Men den där solen är inte bara trevlig att ha på besök, plötsligt blir behovet av en fönsterputsning väldigt tydlig, vilket är mindre trevligt... det är vid sådana tillfällen vi är extra glada över att bo på tredje våningen:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

5 kommentarer:

  1. ärtor är också en grej jag måste börja lära mig att tycka om! tror att det här receptet kan vara en god hjälp på vägen. jag menar pasta, parmesan och bacon gillar man ju, då borde ju ärtorna kunna slinka ner de också :)

    ha en fin helg kära mårtenssonare! kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så klart, de där små gröna de kommer ju att slinka ner helt obemärkt när alla de andra ingredienserna är på gilla-sidan!

      Tack finaste prinsessa,
      kramar på dej!

      Radera
  2. Parmesan, pasta, peppar - perfekt! Puss!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De tre heliga P:na :)
      pöss på sej!

      Radera
  3. Ser riktigt gott ut :)
    Ha det bra
    Kram Milla

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails