onsdag 13 januari 2016

Indisk kycklinggryta


Indiska smaker blir det idag och det kan väl passa bra med lite hetare mat när det nu är en smula kyligare ute. Stämmer dessutom ryktet vi hört att det ska bli fruktansvärt kallt i helgen så kan det verkligen behövas lite kryddstark mat för att sätta sprutt på blodcirkulationen och få upp kroppsvärmen.
Kycklinggryta blir det och även om ingredienslistan kan tyckas lång så är faktiskt det mesta av innehållet kryddor och grönsaker. Vissa av kryddorna har ni säkert hemma, speciellt om ni brukar laga indisk mat, men skulle ni ha problem med att hitta någon sort i kryddhyllan (t.ex bockhornsklöver) så går det säkert att hoppa över den och ändå få till en härligt smakrik gryta!
Vill man laga till grytan vegetarisk så kan man byta ut kycklingen antingen till quornbitar eller till halloumiost, osten kan vi varmt rekommendera för det tyckte vi blev kanoners gott!

Indisk kycklinggryta  2 port + matlåda
300 g kycklingkött, strimlat
1 tsk hel spiskummin
1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, rivna
½ tsk riven färsk ingefära
sambal oelek efter eget tycke och smak
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald koriander
1 msk bockhornsklöver
ca ½ tsk garam masala
1 dl tomatpuré
1 tsk råsocker
salt
1 röd paprika, strimlad
1 grön paprika, strimlad
2 tomater, grovt hackad
3 dl grädde
½-1 lime, pressad saft
Hetta upp ca 1 msk olja i en djup stekpanna och häll i spiskummin, när de börjar fräsa och "hoppa" omkring så tillsätter du lök och fortsätter bryna någon minut.
Blanda ner ingefära och sambal och bryn ytterligare ca 2 minuter.
Rör i gurkmeja, koriander, smulad bockhornsklöver, garam masala, tomatpuré, socker och salt.
Blanda samman och låt det småputtra ca 5 minuter.
Bryn under tiden kycklingbitarna runt om och lägg sedan över dom i stekpannan med kryddorna.
Häll i grädden, tomat och paprikor, blanda om och låt det puttra tills kycklingen är färdig.
Smaka av med limesaft och eventuellt mer sambal och salt.

I helgen väntas middagsgäster i vårt kök och vi tänkte plocka fram en gammal goding från vårt receptskafferi som varmrätt, efterrätten är bestämd och drink innan maten likaså. Vi skulle dock behöva lite ny inspiration vad gäller så kallat drinktilltugg, kanske sitter du på något bra, lättfixat och gott tips som helst går att förbereda i god tid innan det ska huggas in på, något som kan serveras istället för förrätt.
Alla tips mottages tacksamt, så "bara skjut"!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Ser riktigt gott ut. Något enkelt är ju crustini med tapenada. Eller paprikarullar med fetaost http://www.cavegirl.se/blog/paprikarullar-med-getost-basilika-och-kapris

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och tack för tipset, de såg riktigt goda ut!

      Radera
  2. Har två tips, ett från en (f.d.) vän, ett jag improviserat fram själv:

    1) Små fyllda tomater
    Det var getost blandad med turkisk joghurt i, lite salt och peppar, eventuellt en gnutta vitlök. Gröp ur tomaterna först förstås. Blandningen ska inte vara för lös, det märker ni. Smakar bäst när de serveras efter ett par timmar i kylen.

    2) Små fyllda champinjoner
    Skär av fötterna och spara, förväll jättetunna ringar av purjo, finfintärna rökt skinka eller kassler och fötterna och stek lätt, panera champinjonerna först i mjöl, sen i uppvispat ägg och ströbröd med salt och peppar i. Ställ dem på en plåt och börja med riven smakrik ost, sedan purjo, sen blandningen, tryck till och strö över/fyll med så mycket riven ost ni vill. In i ugnen vid 200°. Till stora champinjoner behövde jag 15-20 min. små går fortare. Kan förberedas och behöver inte ätas direkt, ska helst ätas ljumna.

    Ni är ju proffs så mängder har jag inte till er, bara idéer ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fyllda tomater är alla tiders gott, men med getost har vi inte provat tidigare. Och dom där svamparna, jajamensan så goda dom låter! Tack för tipsen.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!