lördag 2 januari 2016

Gryta med asiatiska smaker



Go kväll på er där ute i stugorna, hur har ni det så här på det nya året?! Vi hoppas att ni fick ett fint avslut på 2015 och att starten på 2016 blev riktigt bra. Själv har vi spenderat de senaste dagarna i Köpenhamn där vi kopplat av och varvat ner, besökt några trevliga restauranger, slitet galet mycket på våra skosulor och firat nyårsafton så som det tydligen ska firas i den kongelige hovedstaden. Kameran var med och om fotona är till belåtenhet så kan det hända att ni får ta del av våra upplevelser och nyårsmiddag.

Middagen ni ska få ta del av idag kan förhoppningsvis passa fint vid just denna tiden på året, efter julborden och nyårsmiddagarna. Smaker av citrus och curry känns som ett skönt avsteg från julmaten och så är det en middag som näst intill sköter sej helt på egen hand, skönt för lata dagar med andra ord!

Asiatiska griskinder
1 kilo griskinder, endast köttdelen
2 gula lökar, grovt hackad
1 tsk socker
½ msk gul currypasta
2 stjälkar citrongräs, delade i fyra bitar
hyvlad kokos
5 limeblad
2 bitar färsk ingefära ca 2 cm var
2 vitlökar, hackade
5 dl kalvfond
2 burkar vattenkastanjer
400 ml kokosgrädde
Bryn löken 5 minuter på medelvärme, tillsätt socker och currypasta den sista minuten och låt det fräsa med.
Lägg över lökblandningen i crockpotten.
Bryn köttet runt om, salta och lägg ner i grytan tillsammans med resten av ingredienserna utom kokosgrädden.
Ställ in på hög värme och låt grytan gå 3 timmar, häll i kokosgrädden, rör om och låt grytan gå ytterligare 30 minuter.
Smaka av och red av till önskad konsistens.
Servera med valfria tillbehör.

Att det ligger griskinder i grytan hoppas vi inte avskräcker er, det är en finfin styckningsdetalj som passar perfekt till långkok. Skulle du har svårt att hitta det i affären går det att byta ut mot högrev eller ytterlår av ox. Vår gryta lagade vi till i vår crock pot men även det går att lösa på annat sätt om man nu inte äger en sådan, kanske du har en lergryta i ditt kök eller en stekgryta med lock som du kan köra i ugnen. Låt då det stå inne lite kortare tid innan du hugger in på middagen, ca 2-2½ timme på 175 grader kan vara lagom.

Ha nu en fortsatt fin lördagskväll och helg allihopa!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Vart köper man griskind? Eller kan man be butiken ta hem det? Verkar ju mört! Här käkades lammribs och rödbetspaj ikväll, klassiskt värre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Griskind kan du hitta i matbutiker med manuell köttdisk, har dom inte så kan du fråga om dom kanske kan ta hem till dej. Oxkinder kan vara enklare att få tag på ibland. Lyckat till ,vi håller tummarna för att du kan få tag i det och prova.
      Lammribs är ju bara för gott!

      Radera
  2. Tackar för svaret!

    SvaraRadera
  3. Åh vad gott det lät! (Och såg ut!)

    Kram Jenny

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!