måndag 11 januari 2016

Falafel med krämig brysselkålssallad


Vi har länge varit falafeloskulder båda två, tänk att man kan gå i nära 50 år (ja det blir ju faktiskt nästan 100 år om man slår ihop oss!) utan att ens ha smakat på de där kikärtsbollarna/biffarna och ändå påstå att vi är smått galna i att testa nya maträtter och recept... Tossigt är det nästan, men precis innan jul så förändrades denna galenskap snabbt! Då åt vi plötsligt falafel tre gånger på kort tid, tro det eller ej, och vi måste säga att det är något som både är gott, lättlagat, enkelt att variera och faktiskt en billig maträtt.


Falafel kan man säkert göra på många olika sätt och säkert servera på lika många vis, vad vi har förstått så är det väl vanligast att äta det som friterade bollar i pitabröd eller som wrap. Vi föredrar dock att göra små biffar av kikärtssmeten, steka dom i smör/rapsolja och sedan äta dom till en god sallad och kall sås. Senast gjorde Anki en sallad på olika kålsorter som blandades med en krämig dressing, nästan så det blev som en colesalw:

Brysselkålssallad
200 g brysselkål
50 g grönkål
50 g fänkål
½ dl solrosfrön, rosta gärna i torr panna
1 syrligt äpple tärnat
½ citron, pressad saft
Ansa brysselkålen och dela i fjärdedelar.
Ta bort mittsträngen på grönkålen och strimla.
Strimla fänkålen.
Koka upp rikligt med vatten i en gryta, tillsätt kålen och låt koka ca 1 minut.
Häll av kålen i en sil, skölj med kallt vatten och låt den rinna av väl - har du en salladsslunga så kör den gärna där några varv så du får bort så mycket vatten som möjligt.
Lägg över i en skål och blanda samman med dressingen.

Dressing
2 dl crème fraiche
1-2 msk fransk senap
1 liten vitlök, riven
1 msk honung
salt och peppar
Rör samman ingredienserna smaka av, blanda dressingen med kålen och äpplet.
Låt gärna salladen stå och dra i kylen så smakerna får mogna.
Strö över solrosfröna precis innan serveringen.

Salladen toppade vi även med smulad fetaost och det kan vi varmt rekommendera, om ni gillar fetaost det vill säga. Vi använde 1 paket kikärtor till falafelsmeten och då fick vi till 6 små biffar, vilket räckte gott och väl till oss båda:

Falafel
1 tetrapak kikärtor
1 liten gul lök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk spiskummin
½ tsk malen koriander
1 tsk gurkmeja
½ tsk salt
en nypa svartpeppar
2 msk maizena (går med vetemjöl också men ta då bara 1 msk)
½ lime, rivet skal och pressad saft
1 dl hackad persilja
Skölj kikärtorna och låt dom rinna av.
Fräs löken så den mjuknar, låt vitlök och kryddor fräsa med ca 1 minut.
Mixa ärtorna med lök- och kryddblandningen, limeskal, limesaft, persilja och maizena till en smet.
Forma smeten till biffar och stek på medelvärme någon minut på varje sida.
Servera med valfritt tillbehör.

Denna måndag blir inte meatless i det Mårtenssonska köket, det spar vi istället till onsdag och det funkar ju precis lika bra det. I kväll blir det istället husmanskost med gamla anor, när vi äter stekt sill med potatismos.
Ett gäng extra sillarumpor är stekta och väntar på att få hamna i ättikslag, något som Håkan basar över helt på egen hand. Han har liksom dom där måtten i handleden efter alla gånger han gjort det på jobbet, väck honom mitt i natten så kan han lägga in stekt sill på stående fot!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

9 kommentarer:

  1. Åh så gott med stekt sill. Det var längesen jag åt det men nu kände jag att jag blev sugen på det. Och särskilt då med hemgjort potatismos. Mums!

    Jag är några år yngre än er men jag har heller aldrig ätit falafel. Men har ni gjort det så ska banne jag mig göra det. :-)

    Ha en fin vecka! Kram på er! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att höra att fler gillar stekt sill, vi känner oss en anings ensamma på den fronten annars:) Och vi kan lova att det satt som en smäck!
      Vi säger bara gör det! Så håller vi tummarna för att du också gillar det.

      Tack, och detsamma till dej Anna
      kramar

      Radera
  2. Falafel är så gott och den där salladen ser ju också så god ut. Jag är inne i en kålperiod nu :) synd bara att magen inte alltid tycker om det. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, falafel blev snabbt en ny favorit för vår del och kål är vi väldigt förtjusta i, men visst maggarna kanske inte alltid är helt överens...:) :)
      Kram på dej

      Radera
  3. Så gott med stekt inlagd sill! Eller, här uppe vid Norrlandskusten är det strömming som gäller :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det gott med sillströmming :)

      Radera
  4. Hej! Jättegod smak på falafeln, men mina höll inte ihop...har ni nån idé om varför?
    /Berit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Berit! Hmmm, ja vi vet inte riktigt vad det kan ha berott på? Vi brukar visserligen ha lite jox själva med att få vegetariska biffar att hålla samman så därför gör vi dom så små som möjligt, ibland har vi även panerat för extra stöd. Man kan också prova med att låta smeten stå och svälla en stund, eller kanske tillsätta med mjöl eller fiberhusk för en fastare smet om den ser för lös ut?
      Vi hoppas att några av våra förslag kan vara till hjälp så det går bättre nästa gång.
      /Anki och Håkan

      Radera
  5. Falafeln såg mycket god ut! Har själv testat receptet och länkar det i min blogg, hoppas det är okej :) /carlsslotomania.wordpress.com

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!