tisdag 29 september 2015

Jamies vegetariska Jalfrezi

Vegetarisk middag med indiska smaker, signerad Jamie Oliver/Mårtenssons kök, bjuds det på här i vårt kök dag. Nu är det ju visserligen redan tisdag och den där köttfria måndagen är redan passerad, men numera kallar vi det meatless anyday istället för meatless monday så vad gör det då att den här mumsiga grytan dyker upp idag? Inkentinken!

Som sagt så är det mr. Oliver som står för inspirationen och den har vi hämtat från hans bok "Jamie's Matrevolution", en av de mest studerade kokböckerna i vår bokhylla. Det handlar om enkelt och lättlagat, om att överhuvud taget våga sej på att laga mat och speciellt sådant som man kanske inte provat tidigare. Nu är vi ju inte svåra när det kommer till att våga prova på nytt, snarare tvärtom, men det gäller ju att hitta det där nya som ska provas också:)


Grytan är smaksatt med en kryddpasta som heter jalfrezi och har man tur kan man hitta den i välsorterade affärer som säljer utländska matvaror, speciellt då indiska sådana. Vi lyckades inte springa tag på någon jalfrezi, men det gör ingenting för Jamie är så kär så han bjuder på ett recept så man kan göra sin egen kryddblandning. Det receptet följde vi till punkt och pricka, det gick alla tiders och var inte alls svårt. Dock fibblade vi lite grann med grytreceptet:

Jalfrezi   2 port + matlåda
1 rödlök grovt hackad
ca 3 cm färsk ingefära, tunt skivad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 paprikor, gärna röda i stora bitar
1 sötpotatis skalad i bitar
sambal oelek efter eget tycke och smak
1 burk á 400 g kikärtor
140 g färdig jalfezipasta eller enligt receptet nedan
1 blomkålshuvud, delat i stora buketter
3 stora tomater eller ca 10 små cocktailtomater, klyftade eller halverade
1 burk á 400 g krossade tomater
4 msk balsamvinäger
8 dl vatten
pressad citronsaft
salt och peppar
1 påse bladspenat
Fräs lök, ingefära och vitlök tills de mjuknat och fått en fin färg, 5-10 minuter.
Tillsätt paprika, sötpotatis, sambal, kikärtor och jalfrezipasta, rör om så att allt täcks av kryddpastan och låt det fräsa någon minut till.
Blanda ner blomkål, färska tomater, krossade tomater, vinäger och vatten.
Rör om, låt grytan koka upp och sänk sedan värmen så det småputtrar under lock ca 30 minuter.
Kolla hur du tycker din gryta ser ut, är den vattnig låter du den koka utan lock 15 minuter, tycker du att den behöver späs så gör det och låt den koka 15 minuter till.
Smaka av grytan med citronsaft, salt och peppar, kolla så att grönsakerna är genomkokta och blanda till sist ner bladspenaten just innan servering.
Det smakar bra med en klick yoghurt eller crème fraiche till, ris eller sallad eller båda.

Jalfrezipasta
2 tsk spiskumminfrö
1 tsk bruna senapsfrö
1 tsk bockhornsklöverfrö (går att utesluta eller byta ut mot samma mängd torkad bockhornsklöver)
1 tsk korianderfrö
2 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
½ tsk flingsalt
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
½ tsk sambal oelek
1 tsk mald koriander
Rosta spiskumminfrö, senapsfrö, bockhornsklöverfrö och korianderfrö i en torr stekpanna som du ställer på en medelvarm platta.
Rosta kryddorna någon minut under tiden som du rör om så de inte bränns, när det börjar dofta gott och de fått en fin färg krossar du dom i en mortel eller mixer.
Kör kryddkrosset i en mixer tillsammans med de övriga ingredienserna till en mjuk kryddpasta.

Och nu är frågan om vi kan lämna er idag utan att nämna vädret, det är ju faktiskt nästan helt omöjligt att inte orda om det alls. Är det klokt vilken drömhöst vi bjuds på egentligen? Det är ju nästan så att vi vill nypa varandra i armarna för att vara säkra på att vi inte drömmer! Samtidigt så vågar vi knappast orda för mycket om det härliga utan att samtidigt säga "peppar, peppar" och knacka lite lätt i bordsskivan... atvi - atvi - atvi, hålla tummarna och slänga lite salt över axeln.
Skrockfulla? Vem? Vi? Äsch, inte så fasligt faktiskt.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 27 september 2015

Veckans matsedel

Sista söndagen i 2015 års upplaga av september månad är här gott folk och alltså ledes blir denna veckomenyn den sista för denna månaden. Nästa gång vi bjuder på middagstips har oktober tagit plats i almanackan, otroligt är bara förnamnet och det kan tänkas att efternamnet är tossigt!
Tossig hoppas vi att ni inte tycker att vår matsedel ser ut, otrolig däremot får ni gärna tycka att den är:)
Att det är äppelsäsong har vi tagit fasta på så både granolan, drinken och kakan på veckans meny smakar äpplen. Lasagnen, torsken, laxen och kycklingen är dock helt äppelbefriade:

Måndag: Gör din egen granola, eller musli, denna med äpplejuice och kryddor

Tisdag:  Lax med ajvar relish och en härlig grönsaksröra


Torsdag: Torsk med tomater och dillsås, ett av våra absoluta favoritrecept! 

Fredag: Skåla in helgen med vår Österlendrink med smak av äpplen. 

Lördag: Vegetarisk lasagne, nej allt blir inte vackert på bild men vi lovar att det är gott!

Söndag: Äpplekaka med toffeesås, frågan är om det kan bli så mycket godare än så här...


Så vill vi bara passa på att skicka er en liten påminnelse, i dag är det nämligen sista dagen att nominera sina favoriter bland alla fina matbloggar som finns ute på webben. Var nu inte oroliga att ni ska behöva välja ut en matblogg som er nominering, nej då det går utmärkt att nominera 5 stycken. Vi har skickat in våra favoriter så får vi se vilka 10 som tar sej vidare till röstningsomgången som startar den 29:e - spännande!

Ha nu en alldeles fantastisk söndag och avslutning på helgen allihopa!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 25 september 2015

Saltimbocca med viltkött

Okej, vi är alltså överens om att det är höst nu eller hur? Och vi är överens om att matvanorna skiftar en del med årstiderna? Då är vi kanske även eniga om att matvanornas och råvarornas förändringar underlättar årstidsförändringarna, i alla fall lite grann?
När Mårtenssons associerar till höst och mat går tankarna till svamp, äpplen, rött mustigt vin, viltkött, grytor, lagerblad, enbär, te, päron, stek, mörk öl, rotfrukter, bär, risotto och lök. Alltihop lika gott och välkommet, dessutom lyser dom upp höstmörkret en aning och gör resan fram till jul lite trevligare:)
Vad hamnar på er höstlista?


Och som av ett otroligt sammanträffande blir det höstmat här i köket idag, tänk som det kan slumpa sej:) Det är en vild version av klassikern saltimbocca som ligger där på tallriken och vi har faktiskt lyckats pricka in några av godsakerna på höstlistan med den, svamp, vilt, äpplen och risotto (och rött vin i glaset). Om rätt ska vara rätt så ska saltiombocca lagas till av kalvkött och parmaskinka, men ibland blir en annan rätt också rätt när vissa av råvarorna byts ut, och vi kan lova er att precis så var det här!

Kalvköttet byttes alltså ut mot hjort, parmaskinkan mot spickeskinka och som en extra bonus så lindades det hela in i rimmat fläsk. Har ni nu inte tillgång till spickeskinka så använd en lufttorkad, det går helt säkert lika bra.

Saltimbocca  4 port
4 skivor hjortinnanlår, ca 1 cm tjocka
8 skivor rimmat fläsk utan svål
8 skivor spickeskinka eller annan lufttorkad skinka
8 salviablad
Banka ut köttet ca ½ cm tjockt.
Lägg två skivor fläsk sidan om varandra på en skärbräda och lägg på en av de urbankade köttskivorna på fläsket.
Lägg 2 skivor skinka och 2 salviablad på köttbiten, vik köttet dubbelt så fläsket hamnar på utsidan, fäst samman med en tandpetare.
Gör likadant med de andra tre köttbitarna.
Stek köttet i smör 4  minuter på varje sida och servera med valfritt tillbehör.

Till servering
100 g valfri svamp
1 msk smör
2 dl viltfond ( 2 dl vatten + 1 msk konc. viltfond)
1 äpple, tärnat
salt och peppar
Stek svampen i smöret, tillsätt viltfonden och smaka av med salt och peppar.
Lägg ner äppelbitarna precis innan serveringen.

Så är det fredag och för vår del har den börjat med en sån där långsittarfrukost, blåbär på frukostbordet och kafferostning. Det är en strålande vacker dag, sol på blå himmel, hög och klar luft, alla tiders för en tur i skogen. Men först ska vi på presentjakt i stan, världens bästa syrrason har nämligen fyllt 30 (hur tusan nu det gick det till?!) och i morgon ska han uppvaktas. För visst heter det väl "uppvaktas" när man nått den yngre medelåldern:)

Vi önskar er alla en riktigt skön helg, den sista för september månad är det minsann! Vi håller tummarna för finfint väder, god mat och trevligt sällskap.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 23 september 2015

Räkbakelse och goda bubblor

När vi hade gäster här hemma i lördags valde vi att köra på säkra kort på menyn, både förrätt och efterrätt visste vi är stora favoriter för Perssons, varmrätten har vi lagat tidigare och vi koll på att den var både lättlagad och smaskig. Att det sedan bubblade i glasen när vi mumsade i oss förrätterna visst vi också skulle bli uppskattat - för att citera fru Persson "ni bjuder ju verkligen på två av mina största favoriter, smörgåstårta och bubbel"!
Nu var det ju inte riktigt smörgåstårta vi hade gjort, men så nära man kan komma i alla fall. Räkbakelser kallar vi dom för, men man kan ju också svänga till med att döpa dom till portionssmörgåstårtor!


Räkbakelse
3 halva brödskivor per bakelse, vi skar våra på diagonalen och skar sedan bort det mesta av kanterna
400 g skalade räkor (spara några till dekoration)
3 dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1 msk chilisås
några drag med svartpepparkvarnen
rikligt med hackad dill
½ citron rivet skal och saft
Dekoration
majonnäs
tunna skivor av kallrökt lax
hackad dill
citronskivor
hårdkokta ägg i skivor
skalade räkor
Rör samman majonnäs, crème fraiche, chilisås, svartpeppar, dill, citronskal och saft.
Smaka av och tillsätt räkorna, blanda om.
Bred en klick räkröra på en av brödskivorna, lägg på den andra skivan och bred räkröra även på den.
Lägg på den översta brödskivan och tryck till med lätt hand.
Häll hackad dill på en liten tallrik.
Bred majonnäs ovanpå och runt bakelsen, vänd den sedan i den hackade dillen så den täcks runt om och blir grön och fin.
Dekorera sedan med äggskivor, lax, räkor och citron.

Vill man så går det alla tiders bra att lägga samman bakelserna redan dagen innan de ska avnjutas. Sedan är det bara att lägga på ägg, lax, räkor och citron på serveringsdagen, plast över bakelserna och förvara dom i kylen tills det är dags att hugga in. 

Dukningen när man ser den lite grann så där från ovan.
Arabiaporslinet åkte fram för att matcha duken, blommorna och framförallt årstiden:)


Blommorna i närbild, Alströmeria tror vi minsann att dom heter. Men oavsett namn så är dom helt fantastiska och står i blom länge, vi har köpt hem buketter vid flera olika tillfällen och (peppar, peppar) dom har alla visat sej hålla otroligt länge. 

 Bubblet var en vacker dekoration i sej själv där det stod och var iögonfallande matchande till bordet:) Flaskan har legat på vänt ett tag i vår kyl och väntat på rätta tillfället och vi var helt överens om att det var i lördag. Vi fick tips på Instagram om att det skulle passa alldeles perfekt till just en förrätt med räkor och vi kan inte mer än hålla med! 
Cuvée Deor finns som beställningsvara på Systembolaget, nummer 77308, för 79 kronor. 

Favoritefterrätten då, vad var den för något, undrar du säkert. Det var en av de enklaste, sötaste och mest lättserverade skapelser ni kan tänka er. Vi dukade helt enkelt fram glass, vispad grädde, skivade bananer, maränger och - pièce de résistance - dulche de leche! Sen fick var och en själv plocka bland godsakerna allt efter behag och smak, bygga sin egen marängsviss och njuta av den efter bästa förmåga:) 

Och varmrätten? Lugn bara lugn, den kommer så fort vi fått den på bild! Håkan frös nämligen in resterna innan vi hade hunnit knäppa av dom...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 21 september 2015

Torsk med rester från fester

Vi försöker verkligen bli bättre på att ta hand om våra rester från fester, och från alla andra tillfällen också så klart (men det andra rimmade ju så bra...:) Då menar vi inte bara råvaror som ligger oanvända i kylskåpet utan också små slattar av olika rester från middagar vi haft. Visserligen har vi ju sådana där bra bruna påsar att kasta matavfallet i, som sedan omvandlas till biogas och biogödsel, så det känns ju inte fullt så illa som det kanske gjorde tidigare men ändå... vi vill ju inte handla hem och laga till mat för att sedan bara bidra till biotillverkningen. Visserligen tar herr M med en hel del överblivet i sin matlåda till jobbet men det är ju inte allt som följer med i ryggsäcken.

Det går faktiskt att trolla en hel del med dom där små slattarna som finns i kylen har vi upptäckt och sist vi svängde med vårt trollspö i kylen så blev det en alla tiders fiskmiddag! I en burk fanns det en klick romsås från en annan fiskmiddag (ja, vi är tokiga i fisk), i en burk hittade vi kräftstjärtarna, några gröna ärtor i en och i en annan låg salladen vi hade haft kvällen innan. I frysen hade vi torskfiléer och tillsammans med resterna skapade dom magi:


Pankopanerad torsk med kräftsallad och räksås
1 ägg
ca 1 dl panko (finns i påse på hyllan med asiatisk mat i vanliga mataffären)
ca ½ dl vetemjöl
salt och peppar
Vispa upp ägget i en djup tallrik, häll mjölet blandat med salt och peppar på en tallrik och pankon på en annan.
Börja med att vända torsken i mjölet, därefter doppar du den i ägget och sista i pankon.
Stek den panerade fisken i en rejäl klick smör och en skvätt rapsolja, gärna med citronsmak, på medelvärme ca 4-5 minuter på varje sida så den får en härlig gyllene färg.

Såsen till torsken gjorde vi alltså på resterna från romsåsen vi haft någon dag tidigare, vi tog i lite mer crème fraiche och sedan grovhackade vi kräftstjärtarna och blandade i. Har man inte en skål romsås stående i kylen (hur ofta har man det egentligen?) så är det inte alls avancerat eller klöddigt på något vis att göra den:

Romsås med kräftstjärtar
3 dl crème fraiche
1-2 dl gräddfil
röd rom efter eget tycke och smak
peppar
rejält med hackad dill
ca 1/4 burk kräftstjärtar i mindre bitar
Rör samman alla ingredienser och smaka av.
Har du rester av romsåsen som vi hade så är det bara att röra ner kräftstjärtarna i såsen.

Till salladen kokte vi quinoa, lät den svalna av och blandade ner tillsammans med ärtorna och en stjälk selleri i grönsalladen som vi hade över från kvällen innan. Till sist toppade vi salladen med de kräftstjärtar som fanns kvar i burken efter att såsen var gjord.
Hokus Pokus filijokus och restmiddagen var klar!

I kväll bänkar vi oss framför tvn, det är nämligen dags för ett av våra favoritprogram "Kockarnas kamp" att åter igen ta plats i rutan. Vi tycker att det är roligt att få veta lite mer om de där kockarna, både de vi känner till sedan tidigare men också de som är nya ansikten för oss, och så känner vi att det är ett positivt tävlingsprogram. Det verkar vara en sån härlig stämning mellan deltagarna, ingen är på något vis otrevlig eller bildar pakter osv, som man ser i så många andra tävlingsshower. Det känns verkligen som att kockarna gläds med varandra och har en ömsesidig respekt och uppskattning för varandra - positivt och glädjande att se:)
Huruvida de får i uppgift att trolla med rester återstår och se, men det hade kanske inte varit en dum idé till en tävlingsdel...

Har ni något bra magiskt knep att återanvända era matrester på som ni skulle vilja dela med er av?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 20 september 2015

Veckans matsedel

God söndag och välkomna till en ny upplaga av middagstips inför stundande vecka, den 39:e i ordningen för detta året. Först ut i raden av matiga förslag är en vegetarisk gratäng med squash och två sorters ostar som även kan serveras som tillbehör om man så vill. Gratäng blir det även till söndagens måltid när vi fortsätter dra nytta av rotfrukterna som denna gången hamnat i en köttfärsgratäng med tomatsås. Däremellan lagar vi en busenkel fisksoppa och en lika lättfixad kycklinggryta, vi bakar bullar och marinerar räkor - ja det blir helt enkelt en vecka av gott och blandat:








Lördagskvällen i det Mårtenssonska köket avlöpte väldigt väl, maten som lagats och bjöds blev uppskattad och omtyckt, drinken innan maten visade sej vara en riktig höjdare och alla kommer de att dyka upp även i detta köket framöver. Vi fick en alla tiders överraskning av våra vänner som, direkt när de steg in genom dörren, hängde guldmedaljer runt våra halsar för att gratulera oss till vår topplacering häromveckan, "delad glädje är dubbel glädje" lät det:)

Men nu har guldglansen lagt sej:) och det är hög tid att ta tag i söndagsbestyren (och snart vardagsbestyren) igen, på agendan står frisk luft och en ny bekantskap. Herr M var nämligen nere en sväng i hamnen igår och handlade söndagsmiddag, hem kom han med tre firrar vid namn Piggvar och vad vi vet och kan minnas så har vi inte träffat dom tidigare. Vi får väl se vilket öde de går tillmötes, men spännande ska det bli tycker vi!

En fortsatt skön söndag till er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 19 september 2015

Risotto med svartkål och marinerade rödbetor

Hej lördag och hej på er kära lördagsfirare! Här vaknade vi upp till en solig och nästan
vindstilla lördagsmorgon, en sån där härlig sensommar/tidighöstdag med andra ord. Fast så fasligt stilla är det inte utomhus, inte ljudmässigt i alla fall, för här i våra kvarter har plötsligt ett krig brutit ut! Nej då det är inte så farligt som det låter, det är bara hemvärnet som har någon stor militärövning här i Ystad och vi bor tydligen mitt i denna påhittade krigszon där det ska skjutas en del. Tack och lov är det inte på riktigt, men det blir en oerhört påtaglig och obehaglig påminnelse om hur det ser ut och låter i många delar av vår värld, något som verkligen är aktuellt just i dessa dagar...

Största delen av förmiddagen har vi spenderat i köket där kvällens middag har lagats till, vi får besök och vi tänker bjuda våra gäster på lite höstinspirerad mat. När vi nu är färdiga med förberedelserna så tänkte vi kika in om här i vårt virtuella kök och tipsa er om en middag som även den andas en smula höst, för kål hör väl hösten till om nåt.


Vi köpte hem ett gäng svartkålsblad för ett tag sedan och en del av dom hamnade i denna smaskiga risotto. Svartkål ser man mer och mer i mataffärerna nu, vi tycker det är en väldigt smakrik kåltyp och steker gärna på den tillsammans med vitlök och god olivolja. Skulle man nu inte hitta den svarta så går det alla tiders att byta ut den mot den gröna, det gör ingenting alls. De marinerade rödbetorna tycker vi absolut inte att man ska hoppa över för dom gav verkligen en syrlig extra skjuts åt den milda krämiga risotton.
Vill man så äter man svartkålsrisotton som den är som vegetarisk middag, eller så lägger man till lite goda charkuterier. 

Risotto med svartkål och marinerade rödbetor   2 port

Marinerade rödbetor
4 rödbetor
½ citron, saft och rivet skal
½ dl rapsolja, gärna med smak av citron
2 msk vit balsamvinäger
Koka rödbetorna tills de är mjuka och skala dom - enklast at göra under rinnande kallt vatten.
Skiva betorna i ca ½ cm tjocka skivor.
Rör samman citronskal, citronsaft, olja och vinäger, smaka av med salt och svartpeppar.
Lägg ner rödbetsskivorna i marinaden och ställ kallt minst 30 minuter.

Risotto
3 stora svartkålsblad (går bra med grönkål också), fint hackade
3 dl aborioris eller annat risottoris
1 stor schalottenlökar, finhackad
2 msk olivolja
en klick smör
1 dl vitt vin (går även med matlagningsvin om man föredrar alkoholfritt)
ca 1 liter varm grönsaksbuljong
salt och svartpeppar
Koka upp buljongen och låt den småbubbla under tiden som du lagar till risotton.
Hetta upp oljan och smöret i en tjockbottnad gryta.
Fräs kålen och löken på medelvärme några minuter, tillsätt sedan riset och låt det fortsätta fräsa tills riset börjar bli genomskinligt.
Häll i vinet och låt det koka in under omrörning.
Börja därefter hälla i varm buljong, någon deciliter i taget och rör om under tiden som det kokar in i riset. Fortsätt hälla på buljongen och röra tills riset är nästan genomkokt - al dente.
Smaka av risotton med salt och svartpeppar och servera sedan med de marinerade rödbetorna. Det passar även fint med charkuterier till, som t.ex serranoskinka, parmaskinka eller spickeskinka.


Då ska vi se om vi vågar ge oss ut en sväng i stan, någon skogstur blir det inte för om vi har förstått det hela rätt så är det mer krigsövningar där ute och dom vill vi inte hamna mitt i!

Vi önskar er alla en riktigt skön och härlig fortsättning på dagen och en lika bra lördagskväll hoppas vi att ni får. Är och drick gott, så ses vi i morgon med en ny underlättare för veckan som komma skall.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 17 september 2015

Kyckling med mango chutney och sötpotatissallad

Lättlagat och smakrikt blir det här i köket idag och det med hjälp av en av Sveriges Mästerkockar, Jennie Wallden från Malmö, som tog hem titeln 2013. Vi har sett hennes recept på mango chutney-kyckling ploppa upp lite här och var, blivit mer och mer sugna på att testa det för varje gång och för ett tag sedan var det så dags. Receptet ändrade vi lite grann i för att passa både kök och smak och det hela blev till en alla tiders kycklingmiddag, perfekt både för vardagar och helger när man kanske inte har så mycket tid att stå vid köksbänken och hacka, strimla och plicketiplocka.


Till kycklingen hade vi en sallad med sötpotatis som ugnsbakades samtidigt som kycklingen stod inne, den lite sötare smaken passade finfint till hettan i mango chutneyn. Resten av ingredienserna i salladen kan man välja efter utbud och smak, men ruccola passade väldigt bra till:)
Någon sås hade vi faktiskt inte för det visade sej att skyn från kycklingen blev så in i hoppsan god så vi tyckte helt enkelt inte att det behövdes, men det är naturligtvis valfritt.

Mango chutney-kyckling  2 port
4 stycken kycklingklubbor
3 msk rapsolja, gärna med vitlökssmak
1 dl mango chutney
½ lime, rivet skal och lite pressad saft
1 vitlöksklyfta
1 msk soja
några skak paprikapulver
Blanda samman rapsolja, chutney, limesaft och skal, vitlök, soja och paprikapulver.
Lägg kycklingbitarna i en ugnsfast form och pensla dom runt om och under skinnet med chutneyröran.
Ställ formen mitt i ugnen och stek på 175 grader i ca 50 minuter, använd gärna en termometer som ska visa 82 grader vid benet när kycklingen är färdig.
Pensla gärna kycklingen några gånger under tillagningen med vätskan i formen.


Sötpotatissallad
1 sötpotatis i grova bitar
en rejäl klick smör
1 påse blandade salladsblad
6 cocktailtomater
1 näve sugarsnaps
5 cm purjolök, fint strimlad
Lägg smöret i en ugnsfast form och ställ i ugnen på 175 grader, låt stå tills smöret smält helt.
Ta ut formen från ugnen och lägg i potatisbitarna, rör om så de täcks med smöret.
Ställ formen mitt i ugnen och baka potatisarna tills de fått fin färg och är mjuka rakt genom, ca 20-30 minuter.
Låt potatisen svalna lite och blanda sedan med övriga ingredienser.

En trevlig torsdagskväll önskar vi er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 14 september 2015

Västerbottenpaj med bacon och lök

Västerbottenpaj med eller utan s, västerbottensostpaj med eller utan s - alltså hur är det egentligen om allt ska vara rätt och riktigt? Eller är det rent utav så att den gamla devisen, "Kärt barn har många namn" stämmer med pajen, fast snarare då att "kär paj har många olika stavningar":)
Oavsett hur ni bokstaverar den smarriga pajen så dyker det upp en ny variant här i köket idag och i den finns det två oväntade överraskningar, lök och bacon. För säg det som inte blir godare med bacon, och vi lovar att västerbottenpaj inte är något undantag!


Detta är det sista receptet i samlingen som vi fick med oss hem från Björkarnas kräftskiva och den var så in i bänken god att vi redan gjort den två gånger i vårt eget kök! Ja att vi gillar osten från Västerbotten skarpt är ju ingen hemlighet:)
Man kan ju kanske tro att fyllningen kommer att bli lite i saltaste laget med både osten och baconet, men så är icke fallet - löken blir så där karamelliserad när den steks och den balanserar sältan riktigt bra.

Västerbottenpaj med bacon och lök
Pajdeg glutenfri
4½ dl mandelmjöl (mal gärna sötmandel själv i mandelkvarn och sila genom finmaskig sil)
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör, tärnat
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman till en smidig deg.
Kläm gärna fast bakplåtspapper i botten av formen så blir pajen lättare att ta bort sedan.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Fyllning
1 stor gul lök
1 pkt bacon
4 dl västerbottensost, riven
3 ägg
3 dl grädde
Stek lök och bacon var för sig och fördela i pajskalet tillsammans med osten.
Vispa samman ägg och grädde och häll i pajen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, när fyllningen stelnat och fått fin färg är pajen färdig.
Ta ut pajen och servera, antingen varm eller ljummen.


Bästa trixet vi kan tipsa er om när det gäller att klämma fast den där pappersbiten i botten är detta:
Skrynkla samman bakplåtspappret till en liten boll och veckla sedan ut den igen, plötsligt som ett trolleri har du en pappersbit som är mycket mer lätthanterlig och samarbetsvillig!
Funkar jättebra även när man ska klä en brödform innan bakning!

Och som ett trolleri så hamnade vi i ett totalt mörker igår kväll här nere på och runt Österlen, från Simrishamn via Tomelilla hit till Ystad (och några gatlyktor i Malmö) försvann elen plötsligt på kvällen vid 8-tiden. Plupp sa det bara och så satt vi där och tittade på en svart datorskärm, mitt i fotoredigeringen.
Snacka om att man blir påmind om hur sårbart ett samhälle är och hur beroende av elen vi människor har blivit, elen tar vi ju bara för givet!

Nu varade inte avbrottet i tre timmar som de först sa på radion (batterier - det är grejer det!) utan redan efter 30 minuter kom den tillbaka tack och lov, men man hinner trycka många gånger på lyseknappen under kort tid:)
Och sen har man ju ett oerhört spännande och intressant samtalsämne till dagen efter, inte något ont utan det har något gott med sig!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 13 september 2015

Veckans middagstips

God söndag kära bloggläsare, vi hoppas ni haft en fin helg så långt och att ni fått vakna till en skön söndag. Här har gubben höst jobbat hårt hela natten, ett tag blåste det så mycket att den stora enen utanför köksfönstret nästan kunde kika in om på en kopp kaffe! Det fläktar en del fortfarande, himlen är så där tjockt mulen och emellanåt kastar den även lite vatten på oss - hrmf...
Men vi äro icke dom som är dom, vi tänker trotsa både väder och fruns förkylning, klär oss i bästa höstväderstassen och drar till skogs - vem vet kanske vi har både svamp- och fiskelycka?! Om inget annat så får vi i alla fall en uppfriskande och skön höstpromenix med högt luftintag:)

Men innan vi tågar iväg så bjuder vi er i helt vanlig ordning på en matsedel för nästa vecka och vi hoppas att ni kan hitta någt som låter intressant och faller er på läppen. Vi fortsätter med säsongstänk så det blir en del rotfrukter och någon svamp, dessutom tog även en gryta och en soppa plats på menyn för nu har väl den tiden också börjat, eller hur?
Så varsågoda, det är serverat


Tisdag: Brysselkålssallad med härlig vitlökssmak, smaskigt tillbehör till det mesta! 



Fredag: Hackeböff med bearnaisesås, antingen gör ni såsen i inlägget 


Söndag: Snabba frukostbullar som inte behöver tid att jäsa, du gör dom på ett kick. 

Och nu, Mot Sherwoodskogen!
Ha en fortsatt skön söndag och en god ny septembervecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 11 september 2015

Björnbärssås, en god sås till anka

Hej fredag och hej alla fina läsare! Ingen vanlig fredag är det, idag är det bara en Mårtenssonare som är ledig eftersom den andra är ute på vift. Eller ja på vift det är väl kanske en överdrift, fru M har helt enkelt planeringsdag på jobbet idag så jag är ensam herre över köket - inte helt fel det heller:)
Så vad ska denne svensken pyssla med idag då? Jo jag ska storstäda och förbereda kvällens skaldjursfrossa med hummer, ostron och havskräftor, till det Champagne - all you need:)
Vi måste ju fira veckans glädjeskutt, eller hur?


Innan jag sätter igång med dagens sysslor vill jag tipsa er om en riktigt god sås som jag gjorde förra helgen och serverade till stekt ankbröst. Anki kom nämligen hem med ett gäng björnbär som hon pallat på jobbet och mumlade något om att dom nog skulle kunna passa fint till anka. Som tur var förstod jag vinken, lagade till denna björnbärssåsen och bjöd frugan på och vi kan väl säga som så att tallriken renskrapades, bra betyg alltså.
Tyvärr har vi ingen bild på skapelsen, de bilder som togs på den färdiglagade maten var allt annat än bra så det var kanske tur att vi förevigade bären innan de hamnade i såsgrytan.

Björnbärssås  2 port
1 dl balsamvinäger
½ msk vatten
2 msk grönsaksfond
2 msk rårössocker
3 dl björnbär
salt och peppar
Koka samman vinäger, vatten, fond, socker och 1½ dl bär och låt det bubbla tills hälften kokt bort.
Rör i resten av bären och låt såsen småputtra ca 5 minuter, smaka av med salt och peppar.

Passar finfint till anka om ni frågar oss. Vi sköljde ner ankbrösten med vina laroche, ett pinot noir vin som vi varmt kan rekommendera till denna rätt.


Nu önskar vi er en riktigt go och trevlig helg!

Smaklig spis!/ Anki och Håkan

onsdag 9 september 2015

Korvgryta och topp 40.

Oh herrejisseskosses, ni kan bara inte ana vilka glädjuskutt som togs här i det Mårtenssonska köket igårkväll! Glädjeskutt blandade med chockartad enormt stor tacksamhet och en hel massa "alltså man kan inte tro att det är sant" och "men hur gick detta till egentligen"och "men jag fattar det inte" :)

Alla dessa känslosvallningar utlöstes av ett mejl där det stod att läsa att vi - lille Anki och Håkan - hade hamnat med på Bookatables lista över Sveriges 40 bästa matbloggar - hur galet otroligt fantastiskt kan någonting kännas?! Tänk att ett mejl kan göra två Mårtenssonare så otroligt stolta och glada, och framförallt otroligt tacksamma över uppskattningen! Plötsligt blev det genast lite lättare att diska efter middagen:)
Vi samsas med 39 andra otroligt duktiga och bra matbloggare på listan och är ni nyfikna och vill läsa mer (några av de andra bloggarnas kokböcker står hemma i vår bokhylla, helt galet känns det! Vi, tillsammans med dom?!) så hittar ni hela tjotaballetten här på denna sidan.


Men nog skrytet, nu ska vi inte tjata mer om detta och låta det stiga oss åt huvudet utan istället skuttar vi vidare till dagens middagstips, en middag som kanske framkallar ett och annat glädjeskutt den också?
Det bjuds på en korvgryta som man snabbt svänger ihop och som lutar lite åt Italien helt smakmässigt, tack vare peston som blandas ner. Vi använde oss av peston som blivit över när vi gjorde den där capresepastan, men det går naturligtvis hur bra som helst att köpa en burk pesto i affären också!

Falukorvsgryta med pesto  2 port + matlåda
400 g falukorv eller medisterkorv
1 schalottenlök, fint hackad
2½ dl grädde
1 dl crème fraiche
1½ msk grönsaksfond
2 stora tomater, klyftade
4 msk pesto, antingen gör du egen eller så använder du färdigköpt
salt och svaprtpeppar
Skär korven i stavar och fräs den tillsammans med lök så det får lite färg.
Blanda samman grädde, crème fraiche, fond och pesto i en gryta och låt det koka upp.
Tillsätt den stekta korven, löken och tomaterna i grytan och låt det småkoka ca 5 minuter.
Eventuellt kan du behöva spä grytan med lite vatten, det är helt och hållet en smaksak.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med valfritt tillbehör, vi hade fullkornsris, och gärna lite pesto att klicka på om man vill det.

Ha en fortsatt fin onsdagskväll och en superb torsdag allesammans!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 7 september 2015

Ugnsrostad blomkål

Ett superduper halligalligott tillbehör ska ni få av oss idag, ett tillbehör som ni kan ha till nästan vad som helst! Fast egentligen är vi bara mellanhänder, originalreceptet har vi hämtat från mister komiker him self David Batra, men vi skickar det gärna vidare till er om än i något förändrad variant.
Hel spiskummin som det står i receptet kan ibland vara lite knixigt att hitta i kryddhyllan men hav förtröstan, det går att byta ut de hela kornen mot mald spiskummin. Tänk bara på att anpassa mängden efter hur mycket du gillar smaken av spiskummin, vi gillar det skarpt och hade förmodligen tagit samma mängd men smaken är ju bekant som baken.

Ugnsrosta blomkål kan man göra med olika kryddor, men de lite hetare indiska smakerna passar extra bra till den milda blomkålen. När man rostar de små buketterna i ugnen blir dom härligt krispiga, istället för överkokta och mosiga som vi minns dom från skoltiden, så detta kan vara ett ypperligt tillfälle för de av er som inte är så stormförtjusta i blomkål, att ge den andra chans:)


Ugnsrostad blomkål med indiska smaker
1 blomkålshuvud, delat i mindre buketter
1 tsk hel spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
½ tsk anchochilipulver
½ lime, rivet skal och några stänk saft
2 msk rapsolja
salt
Skölj blomkålsbuketterna, torka av dom och lägg i en ugnssäker form.
Blanda samman oljan med kryddor, limeskal och saft.
Häll oljan över blomkålen och blanda om.
Ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader och rosta blomkålen i 25-30 minuter.
Servera till valfritt tillbehör, perfekt till grillad lax eller kyckling.

Har ni haft lika härligt höstväder som vi haft idag? Här nere hos oss har solen visat sej hela dagen, luften har varit hög och frisk och det var en väldigt välkommen förändring från helgvädret, vatten uppifrån har vi fått så det räcker och blir över för flera veckor framöver. Men, har man inte mer att klaga på än vatten som kommer uppifrån så har man det bra, eller hur?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 6 september 2015

Veckans middagstips

Börjar vegetariskt och slutar nybakat, gör höstens första veckomatsedel här i Mårtenssons kök. Både måndagsgratängen och torsdagslådan tyckte vi passade extra bra nu när skördesäsongen är här, perfekt när man vill tänka säsongsanpassat. Lördagslaxen är en av våra favoriter som vi gärna kör i repris när fantasin tryter och vi är sugna på fisk.
Så utan att orda mer om tipsen tar vi och dyker rakt ner bland dom:

Måndag: Sötpotatisgratäng, passar både som vegetarisk ensamrätt eller som tillbehör. 



Torsdag: Korvlåda med grönsaker och ägg, allt i en form.

Fredag: Fira helg med en god romdrink med Loka Crush kanske? 

Lördag: Festa till det med laxfiléer fyllda med kräftstjärtar och servera med en dillsås

Söndag; Dinkelscones till frukost, glöm bara inte att pensla formarna:) 

I går tog vi en tur till Kåsebergaodlingen som ligger ungefär 1½ mil öster om Ystad, en gårdshandel som varit igång sedan 1954 och som faktiskt var en av de första uttalat giftfria odlingarna i Sverige. Detta var första gången vi besökte deras gårdsbutik och vi kan väl säga som så att vi blev verkligen inte besvikna, varken på deras utbud eller priser.
Eftersom utflykten skedde i värsta ösregn fick kameran bli hemma, men en bild på våra inköp bjuder vi gärna på:


I påsarna med hem hade vi bland annat plommontomater, spännande päron, rödbetor, brysselkål, paprikor och en hel massa andra godsaker. Brysselkålen hamnade i våra magar redan på kvällen tillsammans med ankbröst och björnbärssås, rödbetorna åker samma väg tillsammans med getost ikväll är det tänkt.
På väg hem från grönsaksshoppingen svängde vi in om på Olof Viktors för en eftermiddagsfika, mest för att hålla balansen mellan nyttigheter och sötsaker:)
Fast när vi tänker efter så blev det ju nyttigt på kakfronten också, morotskaka innehåller väl nästan bara morötter eller?

Ha en fortsatt skön söndag allesammans, och en alla tiders fin vecka önskar vi er också!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 4 september 2015

Gösfilé och en härlig dillsås med pikant smak.

Nej vi skulle nog inte sagt det där om det fina höstvädret, solen och sommarvärmen, inte utan att knacka i bordet och säga peppar peppar. För vi hann väl inte mer än få det ur oss förrän väderleken gjorde en u-sväng, temperaturen sjönk, himlen färgades blygrå och solen försvann bakom de där grå som då och då skvätter vatten på oss. Men visst, det behövs ju regn också till allt som ska gro och eftersom vi gärna sätter i oss av det där som gror (med vissa undantag förstås!) så försöker vi att inte bli alltför sura på regnvädret.
Dock regnar det inte idag så det blir en tur ner till småbåtshamnen för inköp av fisk till kvällens middag, peppar peppar ta i trä att fångsten varit bra:)

Att det varken regnade eller var brist på solsken när vi lagade, fotograferade och åt middagen som ni bjuds på här i köket idag, är ingen hemlighet som ni ser. Fast så fasligt länge sedan är det inte, det har inte ens gått tre veckor sedan vi mumsade i oss gösen med den där sötsura dillsåsen, signerad Leif Mannerström/Håkan Mårtensson.


Egentligen var det tänkt att vi skulle ha abborre istället för gös, men när herr M kom till fiskbilen på torget så lös abborren med sin frånvaro och då fick gösen helt enkelt rycka ut som vikarierande fisk. Nu ska inte Mannerström få hela äran för receptet, fiskdelen är helt och hållet Håkans, medan såsen bär Leifs namn.

Dubbelpanerad gösfilé   2 port
400 g gösfilé
vetemjöl
1 ägg
skorpmjöl
1 citron, rivet skal
hackad dill
salt eller örtsalt
2 flata tallrikar
1 djup tallrik
Blanda samman mjöl med dill, salt och citronskal i en tallrik, vispa upp ägget i en djup tallrik och häll skorpmjölet i en tallrik.
Vänd gösfilén först i mjölblandningen, därefter i ägget och sist i skorpmjölet.
Stek fisken någon minut på varje sida i rikligt med smör i en medelvarm stekpanna, låt den få fin färg på båda sidorna och lägg sedan över den i en ugnsfast form.
Ställ formen mitt i ugnen på grader och låt den stå inne tills innertemperaturen nått 52 grader, det tar ca 10-15 minuter.
Ta ut och servera gösen med nykokta potäter och goda grönsaker.

Sötsur dillsås
1 schalottenlök, fint hackad
2 ½ dl fiskbuljong
1 dl vitt vin, helst oekat
2 ½ dl vispgrädde
½ citron, pressad saft
2 tsk Winborgs ättikssprit
3 tsk socker
massor av hackad dill
salt och vitpeppar
Fräs löken i smör så den mjuknar.
Häll i buljong, vin och grädde och koka ner till halva mängden.
Smaka av med salt, peppar, citronsaft, ättika och socker tills såsen är så sötsur som du vill ha den.
Rör ner dillen precis innan servering.

Och så var det ju det där med fredag igen, gott folk, herrejisses var tar dagarna vägen egentligen?! Hur ser er helg ut, finns det några grandiosa planer eller freestylar ni helt och hållet?
Vi har en helg av gott och blandat framför oss och det finns funderingar på att kanske slå till med både en utflyktslördag och en marknadssöndag minsann. Men än så länge är det bara funderingar och var vi hamnar i slutändan får vi se, det är skönt inte ha allt skrivit i sten.
Men först alltså: Mot småbåtshamnen!

En skön helg till er alla,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 1 september 2015

Paprikapaj med oliver och soltorkade tomater

Det är hög tid att vi fortsätter bjuda på smarrigheterna vi satte i oss på kräftskivan som vi var bjudna på för ett tag sedan. Vi började med de fyllda tunnbrödsrullarna, fortsatte med de kalla såserna och idag har turen kommit till en av de goda pajerna som serverades.

Pajen idag är fylld med soltorkade tomater, svarta oliver och röda paprikor som ugnsrostats och skalats innan de hamnade i formen. Ett tips är att rosta paprikorna och skala dom under tiden som pajdegen ligger och kyler ner sej, på så vis är ugnen redan varm när pajen sedan ska in där och förbakas. Oliverna är valfria att ha i, de som inte gillar oliver struntar helt enkelt att använda dom.
Det funkar alla tiders att servera paprikapajen som en vegetarisk måltid, som tillbehör till kyckling eller en annat kött eller, som här, på en buffé.


Paprikapaj   6-8 portioner
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
3-4 msk vatten
Hacka samman mjöl och smör i en skål, tillsätt vatten och arbeta snabbt samma en deg.
Låt degen ligga kallt i 30 minuter, tryck sedan ut den i en pajform på ca 23 cm i diameter.
Vik en remsa av aluminiumfolie runt kanten så den inte kasar ner under tiden den bakas i ugnen, nagga botten med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i 200 grader, 10-15 minuter.
Fyllning
4 röda paprikor
5 soltorkade tomater i olja, strimlade
salt, peppar, timjan
3 ägg
5 dl mjölk
1 dl svarta oliver
½ dl riven parmesanost
Rosta paprikorna på 250 grader mitt i ugnen på ett galler, vänd dom då och då.
När paprikorna får svarta fläckar runt om tar du ut dom och låter dom svalna.
Dra sedan bort skalet på paprikorna under rinnande vatten, kärna ur och strimla dom.
Lägg paprikabitarna och tomatstrimlorna i pajformen.
Vispa samman ägg och mjölk och häll det i formen, strö över parmesanost och oliver.
Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter.

Vill du göra pajdegen glutenfri så hittar du ett väldigt bra recept på glutenfri pajdeg här.

Så är det faktiskt höst igen, i alla fall om man ska tro på det som står i almanackan! För även om det är september, den första höstmånaden av de tre, så känns det mest som sommar fortfarande. Men visst, några hösttecken har vi ju sett här och där i naturen. Gulnande löv på trädgrenarna, kastanjer som hänger och dinglar färdiga för att falla ner vilken dag som helst och plötsligt är alla svalorna puts väck! Och att svalorna flyttat, det om nåt säger i alla fall oss att hösten står i startgroparna. Låt oss nu hoppas att det blir en sån där färgglad, solig och frisk höst - det kan vi väl alla behöva!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x