söndag 30 augusti 2015

Att ge bort en uppskattad julklapp!

Det blev en alla tiders fin dag igår, julklappen blev oerhört uppskattad och vi fick en riktigt rolig dag tillsammans med många glada skratt, god mat och framförallt en hel del fixat hemma hos Ankis morbröder. Som vi berättat tidigare så gav vi 5 en heldags fixande till morbröderna i julklapp, deras hem är stort och det börjar bli lite tungt för dom att fixa allt som behövs göras på egen hand. Så Hasse och Kalle fick i uppdrag att författa en lista på göromålen som fanns att huggas tag i, det fanns med allt från trädgårdsrens till skorstenslagning, och vi hann med allt och lite till.

 Affe, som har ett förflutet i byggarsvängen klättrade upp på taket och gav sig i kast med skorstenen! 

Anki ställde sig i köket där hon lagade middag och fixade efterrätt, inget bärande, sågande 
och klippande för hennes del inte!

Håkan drog igång gräsklipparen och gick lös på gräset, det finns en hel del av den varan:)
"Jag klipper klipper gräsemattan och den blir så fin", snurrade i huvudet under tiden!

Carina, som den blomster- och trädgårdsnörd hon är, gav sig i kast med att ansa buskar, träd och blommor. 

Freddy klättrade högt i enebuskarna och sågade...

... under tiden som Hasse högg tag i sin kamera och förevigade det hela. 

Vi grävde, högg och hackade tillsammans, i buskar och snår.

Fru M plockade det lilla som fanns kvar att plocka på bärbuskarna.

 Inte var det mycket, men det var vackert och gott det som fanns kvar.

  Anki försökte övertyga Freddy om att maskarna som finns i hallonen smakar hallon eftersom dom bara ätit hallon hela tiden. Freddy försökte övertyga Anki att det var precis tvärtom...:)

Amiralfjärilar fanns det gott om, de gillar tydligen krusbärsbuskar lite extra mycket fick vi veta.

Det surrade lite överallt. 

 Ett nystan daggmask, vilket skådespel det var att se hur den vecklade ut sig! 

Äpplena väntar på höst och skörd.

För vissa hade dock väntan varit för lång. 


Det bästa man har lägger man på bordet, eller hur? I detta fallet heter han Sören och han gästar huset lite då och då när andan faller på, vilket är ganska ofta.  

Även telefonstolpar blir vackert på bild!  

 Djungel i miniformat, tänk så roligt det är att fotografera växtlighet:) 

Det var inte bara i trädgården vi hittade fina fynd, köksskåpen bjöd också på guldkorn!
Naggade, väl använda men så otroligt vackra.

Och galna matnördar som vi är så går vi igång lite extra när vi hittar sånt här i lådorna!
Det andas 80-tal och vi blir nostalgiska och varma i själen. 

Håkan anmälde sig som den "starke" i gänget och fick då som uppgift att grovräfsa uppfarten, 
Freddy, som tyckte det gick lite sakta, klättrade ner från sin stege för att heja på lite!

Torparna Mårtensson!
Ja, vi är väl lite knäppa och fjantiga allihop, men ett gott skratt förlänger ju livet! Och vi kan lova er att det blir en hel del av den varan när vi samlas:)

Till middag bjöds det på Indonesisk kyckling, ett recept som vi har i vårt receptskafferi sedan Hedenhös tid och som vi bjudit på flera gånger. Denna gången blev det i grytform i stället för i en gratäng och det gick hur bra som helst, avslutade gjorde vi med blåbärspajen.

Om vi sov som stockar i natt? Apselutt, vi var som klubbade oxar! Att ge bort en sådan här dag till någon som behöver det kan vi verkligen rekommendera, grejor och pengar i all ära men tid tillsammans är ovärderligt och enormt uppskattat!

Nu önskar vi er alla en fortsatt skön söndag och en kanoners bra vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 29 augusti 2015

Blåbärspaj med hemgjord vaniljvisp

Hoppla så var det plötsligt lördag minsann, gårdagen kom och gick i ett nafs för vår del. I går morse fick vi ett infall när vi vaknade och därmed satt vi på tåget klockan 10 för att 1½ timme senare trampa dansk mark. Ja, det blev alltså en tur till den Kongelige Hovedstaden igår, en tur som började med gassande sol och blå himmel och avslutas med svarta moln och världens monsunregn, det var två plaskvåta Mårtenssons som tog tåget hem lite tidigare än planerat:) Men vi hade en härlig dag så länge den varade och vi upptäckte en, för oss, ny restaurang som vi absolut ska besöka fler gånger!

Idag är det dags för ännu en utflykt, dock inte med tåg, nej idag blir vi hämtade på 4 hjul för att rulla hem till Ankis morbröder för att överlämna vår julklapp! Jojomensan, ni läste helt rätt - julklapp:) Vi, tillsammans med Ankis syrra och hennes familj, gav dom nämligen vår hjälp med eventuella husbestyr och en middag i julklapp och nu är det dags för Hasse och Kalle att casha in! Recept och regnkläder (jo minsann, vi lärde oss något av gårdagens infall) är packade och vi hoppas på en fin dag tillsammans. Kanske vågar vi även hoppas på att det finns några frukter kvar i deras fruktträd?


Men innan vi ger oss iväg så bjuder vi er på en bit blåbärspaj, en paj där blåbären först fått ligga och marinera i lime en stund innan de hamnat i pajformen. Detta receptet är ett av våra favoriter att laga till, både för att den är så otroligt lättlagad med också för att den går att variera i det oändliga med olika fyllningar.
Tidigare har vi bland annat gjort den med äpplen i muscavadosocker och det blir också riktigt gott. Naturligtvis behöver man inte limemarinera blåbären, men det blir en fin knorr i smaken så vi absolut rekommendera er att testa.
Så varsågoda, det är serverat!

Blåbärskaka med limemarinerade blåbär   4 port
2 ägg
1½ dl socker
1½ dl vetemjöl
ca 5 dl blåbär
1 lime, rivet skal och saft
pärlsocker
smör
Lägg blåbären i en skål, pressa över limesaften och låt det stå och marinera minst 30 minuter.
Vispa samman ägg och socker tills det blir vitt och poröst, riv ner skalet från ½ lime mot slutet av vispningen.
Rör i mjölet så det blir en klumpfri smet och slå den smord ugnsfast springform, 20 cm diameter.
Slö över blåbären, strö på pärlsocker och klicka på smör.
Grädda i ugnen på 175 grader tills den är färdig ca 30-35 minuter, känn med provsticka.
Servera med glass, vaniljvisp eller vaniljsås.

Vaniljvisp  4 port
3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Vispa samman äggulor, florsocker och vaniljsocker fluffigt.
Vispa vispgrädden i en annan skål.
Häll över grädden i äggsmeten och vispa lite till.
Väljer du att förbereda vispen innan den ska serveras så kan det hända att den skär sej om den står en längre tid, men den går snabbt och enkelt att vispa samman igen precis innan servering.

Några bilder från gårdagens utflykt får avsluta dagens inlägg, kvalitén är kanske inte den bästa men har man en antik mobiltelefon så har man:)

Vårt första, helt oplanerade, stopp Örstedsparken som ligger alldeles intill Torvehallerne. Här satte vi oss på en av alla parkbänkarna och bara insöp den vackra naturen mitt inne i storstadens liv och rörelse. En meditativ stund och vi kan absolut rekommendera er att stanna till, öppna järngrindarna och kika in om ni har vägarna förbi. 
Här ifrån gick vi vidare till Torvehallerne, ett av våra favoritvattenhål i Köpenhamn.

På Gråbrödretorv hittade vi så denna pärlan vid namn "Huks Fluks", en restaurang som lockade med utesittning i solsidan av torget och flera goda rätter på menyn. 
Vi valde att hugga in på deras frukosttallrik (lunchtallrik med svenska ord) 
och sköljde ner den med varsin öl. 

 Eftersom vi beställde pommes och sallad till våra portioner så fick vi extra stor tallrik för att få plats med även tillbehöret, en mycket bra tanke! 
På tallriken syns, lax med kaprismajo, skagensallad med löjrom, ankrillete, tartar på rågbröd, ost med chutney, och till detta fick man ett urval av olika sorters bröd - alla otroligt goda! 
Vi blev otroligt nöjda med maten, den smakade precis så god som den såg ut:)  

Så, då fick ni inte bara en bit paj till livs, det blev även några Köpenhamnstips och förhoppningsvis kan något av dom komma till användning!
Vi hoppas att ni alla får en riktigt fin lördag, att ni smaskar i er något gott och att dagen blir precis så som ni önskar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

onsdag 26 augusti 2015

Pesto till pasta och flera goda tillbehör!

Eller ska vi kanske istället kalla dagens recept precis vad det är, nämligen en pasta caprese! För det var nämligen när vi satt och mumsade i oss den italienska salladen med mozzarella, basilika och tomater, som fru M plötsligt fick en snilleblixt. Varför inte försöka föra samman caprese och pasta, presentera dom för varandra och se om ljuv musik uppstår?
Tänkt, sagt och gjort, några veckor senare (förra veckan för att vara mer exakt) stod detta synnerligen trevliga par på vårt matbord och det visade sej att dom hade ett äktenskapstycke i klass med Victoria och Daniel *!


Under tiden som middagsfunderingarna och middagen växte fram så kom vi fram till att det bästa sättet att fixa till det hela var förmodligen att göra en pesto av basilikan och sedan servera den till pastan, tillsammans med osten och tomaterna. Vi var nämligen lite oroliga att det skulle bli för torrt annars och en torr pastarätt ville vi inte ha, sås ska det vara (sås och skåningar, ni vet) Så istället för att blanda samman caprese och servera den till pastan, kan man väl säga att vi serverade en demonterad sallad som man sedan själv fick plocka ihop på mattallriken. 
Vi valde att även blanda in parmaskinka i daten och det hela blev en riktig fullträff, om vi får säga det själva! För att ta till ett gammalt, kärt uttryck "Det satt som en krocketklubba på smalbenet!"

Finfina ingredienser! 

Pesto med mandel
½ kruka färsk basilika
1-2 vitlöksklyftor, hackad
½ dl sötmandel
½ citron, rivet skal
1-1½ dl rapsolja, gärna med smak av citron
1 dl parmesanost eller västerbottensost
salt och svartpeppar
Kör basilikablad, vitlök och mandel i en mixer.
Blanda ner citronskal, olja och ost och mixa snabbt samman.
Smaka av med salt och peppar.
Peston håller i en burk med tättslutande lock, i kylen ca 1 vecka.

Nykokt pasta, vi kör med svart bönpasta, med tillbehören parmaskinka, mozzarella, pesto och tomatklyftor serverade vid sidan om på fat. 
Så smidigt så, bara att ta vad och hur mycket man vill ha!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

* Varför just Victoria och Daniel? Jo för att när vi googlade på äktenskapstycke för skojs skull så var det bilder på dom som helt klart var i majoritet, det är tydligen ett par som verkligen har äktenskapstycke och helt utklassar alla oss andra:)

måndag 24 augusti 2015

Laxburgare med wasabimajonnäs och mangosalsa

Nä minsann, nu är det hög tid för fisk här i det Mårtenssonska köket, eller vad säger ni?! Förra veckan fixade fru M till laxburgare av några stackars laxbitar som låg i frysen och skräpade, ni vet sådana där små ändbitar som blir över när man skär upp en hel laxfilé i portionsbitar. Vi brukar frysa bitarna i en påse för att antingen ha när det är sushi på gång eller, som förra veckan, står laxburgare på matsedeln. Just burgare har vi testat att göra på lite olika vis för att få smeten att hålla samman, men vi tycker det blir bäst när vi använder potatismjöl och låter det stå en stund innan vi formar biffarna.


Denna gången skvättes även rapsolja ner i smeten och det visade sej vara en synnerligen lyckad experimentskvättning:) Röran blev mycket mer lättarbetad, biffarna blev släta och fina och sen slapp man smetkladdiga händer - winn, winn, winn! Vår rapsolja var smaksatt med citron, men det går precis lika bra med neutral rapsolja och säkert också med annan matolja. Tänk bara på att det inte behövs lika mycket smör och/eller olja i stekpannan när det väl är tid för biffarna att landa där i värmen.
Vad man väljer att servera till biffarna är upp till var och en, men någon god kall sås och kanske salsa är ju inte helt fel. Förutom rörorna hade vi grönsaker, vattenmelon och surdegsbröd.

Laxburgare   2 port + matlåda
500 g laxfilé utan skinn
1½ msk potatismjöl
purjolök, fint hackad
1 tsk salt
1 citron, rivet skal och pressad saft
några stänk tabascco
1 tsk koriander
hackad dill
2 msk rapsolja, gärna med smak av citron eller vitlök
Dela laxen i bitar och kör i mixer/matberedare, du kan också finhacka den om du föredrar det.
Blanda samman laxfärsen med övriga ingredienser och låt det stå en stund och "sätta sej".
Forma färsen till lagom stora biffar, vi gjorde 6 små, och stek någon minut på båda sidor.
Servera med valfria tillbehör.

Wasabimajonnäs
1 dl majonnäs
wasabi efter eget tycke och smak
½ lime, rivet skal och lite pressad saft
salt
Blanda samman, smaka av och låt stå kallt till servering.

Mango- och avokadosalsa
2 dl finhackad mango
1 avokado, tärnad
½ lime, rivet skal och pressad saft
ca 5 cm purjolök, fint hackad
några stänk tabascco
salt
Blanda samman alla ingredienser försiktigt, smaka av och låt salsan stå kallt till servering.

Nu verkar det minsann som att herrn i köket kan lägga till "fryslagare" på meritlistan, kan ni tänka er:) Vi har haft lite jox med vårt frysskåp de senaste dagarna, ni som hängt med ett tag vet att den för inte så länge sedan bröt samman helt och fick lagas och nu verkade det plötsligt som att det var dags igen.
Men Håkan är en envis typ, mycket mer envis och uthållig än frysen tydligen, så efter att ha läst genom hela instruktionsboken och plöjt genom varenda frystext som finns att uppbringa på nätet, så verkar det som att han fick rätt med den i går! Nu håller vi alla tummar och tår, kanske ni också kan hålla era, för att den ska fortsätta hålla temperaturen i rätt nivå...
peppar, peppar, knackeliknack!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 23 augusti 2015

Veckomatsedel

... är det åter dags för oss att bjuda på er på, det står en ny vecka och knackar på dörren och med den följer ju så klart nya middagar. Vecka 35 börja med en färgglad grönsakssoppa med ett härligt skånskt namn och avslutas med en söndagsefterrätt som passar perfekt med tanke på säsongens alla bär och frukter.

Måndag; köttfritt med den gamla klassiska soppan ängamad




Fredag; Nudelsallad med räkor, än så länge är det sommar:) 

Lördagsgodis i form av rostade nötter med goda örter

SöndagEnklaste enkla kakan till efterrätt, perfekt med blåbär eller vilka andra bär som helst!

Och som om att det inte räckte med dessa måltiderna så bjuder vi er även på två bonustips idag. Vi fick nämligen reda på att det är en alldeles speciell matdag denna söndag, det är köttbullens dag! Jojomensan, de små runda bullarna har en egen dag tillägnade sig i almanackan. Här i köket har vi två olika favoritrecept som vi använder oss av och vill ni hylla kydabollen i dag så hittar ni dom här; vegetariska nötbullar och köttbullar som vi vill ha dom.


Några köttbullar blir det dock inte på våra mattallrikar denna söndag, vi ska istället njuta av resterna från gårdagens middagsbjudning, faktiskt ändå på våra tallrikar idag, herr M blev så galet sugen så planerna ändrades visst:). Det betyder inkokt östersjölax med örtssås och allehanda tillbehör (till måndagsmiddag) och en bit av den där enklaste kakan till efterrätt...
Denna gången provade vi att ta ut svängarna en anings vad gäller bärfyllningen i formen och det blev väldigt lyckat, det receptet kommer vi absolut att dela med oss av framöver! Dom rökta räkorna tog dock slut, så någon förrätt blir det inte, men det är ju bara ett bra betyg:)

Nu är det söndagsnjutning och avkoppling som står på schemat, vi ska ut och fånga solglimtarna som tränger fram genom molnen då och då. Vi önskar er alla en fortsatt skön söndag och en alla tiders vecka.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 22 augusti 2015

4 olika kalla såser

God middag på er alla, den fina, soliga och varma lördag! Vi hoppas att ni fått sova ut lite denna morgon, säkert är det extra behövligt med tanke på att man plötsligt måste stiga upp tidigt igen efter lata semestermorgnar:) Dock var vi faktiskt uppe med tuppen här i köket i morse för ovanlighetens skull, men det gäller att fånga dagen när det är svalt och skuggigt i köket och det finns förberedelser att ta tag i. Så nu är kvällens middag så gott som färdig, vi kör på enklaste enkla sommarmat till våra gäster ikväll, det är endast såsen som återstår att fixas till och den gör vi i ett nafs.

När vi ändå är inne på ämnet enklaste enkla sommarmat och såser så kan vi ju passa på att skicka vidare fyra riktigt bra tips på kalla såser till er, såserna som stod på kräftbuffén vi började ta oss genom igår. Vi fortsätter alltså därmed vår kräftskivebonanza:)


Smakmässigt är det fyra helt olika såser som står uppdukade här idag och vi kan intyga att de alla smakade fantastiskt gott och vad vi förstår på värdinnan så är dom precis så lättgjorda som det låter. Nu är det inte tvunget att ni ska anordna en kräftbaluns för att ha användning för såserna, dom funkar utmärkt till både fisk, kyckling och kött - grillat eller på annat sätt tillagat - till pajer och skaldjur. Ja användningsområdena är flera och endast fantasin sätter gränser!

Dillmajonnäs
1 dl grädde
2 dl majonnäs
1 msk sötstark senap
½ citron, rivet skal och pressad saft
1 dl fint hackad dill
salt och peppar
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av.
Låt stå kallt till servering, gärna någon timme så smakerna får mogna ordentligt.

Västerbottesostdipp
2 dl grovt riven västerbottensost
3 dl crème fraiche
2 tsk hel spiskummin eller ½ tsk malen
salt och peppar
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av.
Låt stå kallt till servering, gärna någon timme så smakerna får mogna ordentligt.

Kall sås med soltorkade tomater
2 dl turkisk yoghurt
1 dl majonnäs
1 msk balsamvinäger
några soltorkade tomater, fint hackade
cayennepeppar
salt och peppar
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av.
Låt stå kallt till servering, gärna någon timme så smakerna får mogna ordentligt.
Strö gärna lite cayennepeppar över vid serveringen.

Kall kräftsås
2 dl turkisk yoghurt
1 dl majonnäs
1 ketchup
1 burk kräftstjärtar
chiliflakes efter eget tycke och smak
salt och peppar
Hacka kräftstjärtarna grovt, men spara några till dekoration.
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av.
Låt stå kallt till servering, gärna någon timme så smakerna får mogna ordentligt.
Dekorera med hela kräftstjärtar.

Se där, det var väl ett såsigt inlägg om nåt:) Nu ska vi fortsätta fånga dagen med dukning (ja vi hade visst mer än en sås att färdigställa...) och sedan tar vi en sväng ut för att njuta av solen och ladda batterierna inför kvällen.

Men innan vi stänger det Mårtenssonska köket för idag så vill vi passa på att hälsa alla nya läsare välkomna till vårt kök och vår blogg, vi har upptäckt att det trillat in en hel del nya gäster och det gör oss båda så otroligt glada! Ja, våra gamla gäster och stammisar gör oss så klart också väldigt glada:)
Vi hoppas att ni ska hitta vad ni söker och att ni får inspiration när ni hälsar på i vår köksvrå.
Känn er välkomna att hojta till om ni funderar över något, har finfina tips att dela med er av eller bara vill säga HEJ!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 20 augusti 2015

Tunnbröd fyllda med kräftröra

Så, då har vi (äntligen!) plöjt genom bilderna från årets kräftskiva vi var på för någon helg sedan, parat samman rätt bilder med rätt recept och nu kan vi alltså börja dela med oss av alla godsakerna till er. Dagens tips på tunnbrödskorgar blev en storfavorit för alla gäster och vi kommer garanterat att göra dom i vårt eget kök, både för att bjuda på och för att mumsa i oss helt på egen hand.


Tunnbrödskorgarna var fyllda med kräftröra, perfekta att servera både på ett buffébord och som förrätt, vill man fylla dom med någon annan typ av röra så går det utmärkt även det. Kanske en räkröra?
Vill man gå en lite enklare väg så finns det färdiga tunnbrödskorgar att köpa har vi sett i affärerna, men att göra egna verkar inte så svårt om vi ska tro på receptet och på kvällens värdinna!

Tunnbrödskorgar med kräftfyllning   6 st
3 tunnbröd, eller 6 färdiga tunnbrödskorgar
300 g kräftstjärtar, avrunnen vikt
1 gul lök, fint hackad
2-3 aprikoser, urkärnade och fint hackade
1 dl majonnäs
2 mks crème fraiche
ca ½ tsk curry
salt och peppar
½ dl fint hackad dill
Garnera med;
citron och dillvippa
Dela tunnbröden på mitten och mikra dom i 4-5 sekunder så dom mjuknar och du kan trycka ner dom i små skålar som rymmer ca 1½ dl, fungerar utmärkt i en muffinsplåt som ni ser på bilden).
Forma brödet till en korg och klipp bort överblivet bröd på ovankanten.
Baka bröden i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter, ta ut och låt dom svalna helt.
Fyllning
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen och smaka av med kryddor.
Precis innan serveringen fördelar du fyllningen i korgarna och garnerar.

Att servera de fyllda korgarna från muffinsplåten fungerar alldeles utmärkt! 

Hela kvällen vakade den näst intill obligatoriska kräftmånen över oss i uterummet. 
Eller var det Jokern som hängde där, vi vet inte riktigt säkert:)

Att det var kräftornas skiva rådde det däremot ingen som helst tvekan om!

Fördrink, försnack och försnacks i det grönaste gröna en varm och skön sommarkväll.

Kvällens värdpar, bästaste björkenäsarna, Anne och Ingemar som såg till att vi alla var mätta, nöjda och belåtna hela kvällen. Precis som vanligt:) 

Festobjektet för kvällen, i all sin glans. 


Och i uterummet dukades buffén fram under tiden som gästerna, nya och gamla bekantskaper, uppdaterade sej på vad som hade hänt sedan vi sågs sist. 
Som ni ser så bjöds vi på en mängd goda godsaker och de dyker upp här i köket, allteftersom.

Torsdagspasta blir det här i det Mårtenssonska köket i kväll och att pesto är inblandat i middagen har våra facebookföljare och Instagrammare koll på, och nu även ni. Det blir en variant av den italienska salladen caprese, en utveckling av korvmiddagen häromdagen nästan:) Vi får väl se om den smakar så gott som den gör i fruns tankar...
Kvällen tänkte vi ägna åt lite efterrättsinspirationsletande, vi ska nämligen bjuda tillbaka kräftvärdarna på en lördagsmiddag och behöver något nytt på repertoaren. Tips, någon?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 18 augusti 2015

Ugnsstekt korv med mozzarellaost och tomater

Idag möts Italien och Sverige i en ugnsform här i det Mårtenssonska köket, när vi bjuder på en ugnsstekt medisterkorv fylld med tomater, mozzarella och basilika, toppad med parmesanost. Det är väl detta som kallas fusion mat med ett finare uttryck, eller hur? :) Ja oavsett vad det kallas så var det ett väldigt smarrigt möte som skedde där på skärbrädan och i ugnen!

Tomater, basilika och mozzarella är ju en klassisk blandning så fru M tänkte att det säkert skulle göra sej fint som fyllning i korven. Håkan hade haft som förslag under flera veckor att vi skulle ha ugnsgratinerad korv till middag, men Anki som har vissa dåliga minnen från korv gratinerad med senap, tomater och ost, rös lite lätt av att bara tänka på det... Men det var då den här kombinationen dök upp i fru Ms hjärna, tack och lov blev den nästan lika bra i verkligheten som i tanken!


Ingredienserna till fyllningen ser ni här, säkert kan man krydda med vitlök också om man vill det, eller varför inte ringla lite balsamicokräm över innan den åker in i ugnen om ni vill ha någon annan version av detta matmöte?

Ugnsgratinerad falukorv med ost, basilika och tomater  2 port + matlåda
½ kilo medister eller falukorv
1-2 paket mozzarellaost i tunna skivor
3-4 tomater i tunna skivor, ganska fasta och inte för mogna
färska basilikablad
svartpeppar
riven parmesanost
Skär skåror i korven, se till så du inte skär hela vägen genom, och lägg den i en ugnssäker form.
På en ostskiva lägger du först ett basilikablad sedan en tomatskiva och lägger det hela sedan mellan korvskivorna.
Riv över parmesanost och dra ett par tag med svartpepparkvarnen över det hela.
Gratinera korven mitt i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.
En kall vitlökssås är väldigt gott att ha till.


Fyllningen är på plats och vi kan tipsa er om att göra som vi skrivit i receptet och först lägga korven i formen innan ni fyller den. På så sätt slipper ni kämpa för att få ner den i formen... 

Ute från ugnen och färdig att huggas in på, inte lika tjusig längre men betydligt godare:)

Nu har vi äntligen lyckats lägga vantarna på flera av receptet till de goda rätterna som vi satte i oss när vi var på kräftskivan förra helgen. Bilderna är färdiga och ligger bara och väntar på att paras samman med rätt text, sedan kommer dom att dyka upp här fortast möjligt. Vi kan redan nu tipsa er om att en makalöst god paj med bland annat bacon och ost finns med och galet goda fyllda tunnbröd likaså.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x