måndag 29 juni 2015

Kycklinggryta med tomat och rosmarin

I dag tänkte vi ta och tipsa er om en smaskig kycklinggryta som passar fint nu när det är sommar (eller ska vi kanske kalla det halvsommar?) tack vare att den inte är så där tung som höstgrytorna gärna är. Den kräver inte heller så vansinnigt lång tid på spisplattan, 30 minuter om du har hela filéer som vi hade och ännu mindre om du delar köttet i mindre bitar innan det hamnar i grytan, så du behöver inte tillbringa så lång tid i ett (förhoppningsvis) varm kök.
Och med tanke på att sommaren är högsäsongen för tomater så gäller det att passa på att laga till så mycket gott som vi bara kan, av de härliga röda grönsakerna/bären/frukterna!


Som ni ser så ligger det kaprisar i tallriken och skulle man nu inte gilla kapris så funkar det att hoppa över dom, men är ni som vi så säger vi; ös på med dom små gröna rejält:) Orginalreceptet hittade vi i senaste numret av mattidningen "Lantliv - mat & vin" men efter att fru M fått härja fritt i köket så bidde det några justeringar:)

Kycklinggryta med Medelhavssmaker  2 port + matlåda
500 g kycklingkött av valfri sort, vi hade kycklingfilé
salt och peppar
2 schalottenlökar, fint hackade
2 vitlöksklyftor, fint hackade
2 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong
4 stora mogna tomater, grovt hackade
några små kvistar rosmarin
1 lagerblad
kapris
Krydda filéerna och bryn runt om.
Ta upp kycklingen och lägg på en tallrik under tiden som du steker lök och vitlök någon minut.
Lägg därefter tillbaka köttet i pannan.
Tillsätt vin, buljong, tomater, rosmarin och lagerblad och låt det hela puttra ca 30 minuter tills köttet är färdigt rakt igenom.
Strö i kaprisarna, smaka av och låt sjuda någon minut.
Servera till valfritt tillbehör.

I kväll tänker vi faktiskt följa vårt eget tips på måndagsmiddag som vi kom med till er igår, det blir nämligen vegetariska bönburgare till middag. Vi blev så sugna på dom när vi satt och letade runt i receptskafferiet till veckomatsedeln så dom hamnade även på vår egen meny och snart på våra tallrikar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 28 juni 2015

Veckomatsedel

Håhåjaja, det är två slitna och trötta Mårtenssonare som sitter framför skärmen idag. Vi var på utflykt på fyra hjul (bara det!) i den stora staden igår, besökte två (!) stora möbelvaruhus och gjorde ett inköp av en möbel som vi skulle gjort sedan urminnes tider. Ni som följt oss ett tag kan säkert gissa er till att det var Malmö vi var i och att vi tog oss dit i bil vilket inte tillhör vanligheterna (endast cykelägare som vi ju är) och har ni dessutom hängt här riktigt länge så kanske ni minns att vi varit på soffjakt sedan 2011!

Ja undrens tid är icke över, vi har äntligen lyckats bestämma oss för en ny soffa och med facit i hand kunde vi lika gärna köpt den redan när vi började leta, eller när vi gav upp och istället klädde om den gamla. Men, bättre sent än aldrig och det gäller tydligen även för soffinköp. Nu är det bara att vänta på att Eketorp klädd i Tygelsjö ska komma hem, tyvärr fick den ju inte plats i bilen, och det gör den på självaste fru Ms födelsedag nästa måndag - hurra!

Trots utmattning och slitenhet så har vi lyckats att sammanställa en veckomeny för kommande vecka, är vi inte kära så säg:) Vi försöker locka fram solen och sommaren med lite grillat och en av våra absoluta favoritdrinkar, så får vi se om vi lyckas. Kom bara ihåg vem ni ska tacka om det helt plötsligt slår om och blir varmt i veckan:)

Måndag: Bönburgare, dom absolut godaste vegetariska biffarna vi någonsin gjort och smakat!

Tisdag: Fiskgratäng med fräscha smaker av citron och tomater.

Onsdag: Enkel korvlåda med alla ingredienser i samma form.

Torsdag: Fiskpaket på två olika sätt, laga dom i ugnen eller på grillen. 

Fredag: Fira in helgen, och kanske semestern (?) med en av våra favoritdrinkar, Electric lemonade

Lördag: Godaste glazen någonsin, perfekt till sommarens alla grillkvällar, Jack Daniels glaze!
Har du ätit på TGIF känner du kanske igen den?


SöndagKycklingfilé fylld med salami serverad med en härligt gul saffransmozzarella som passar fint på grilltallriken även den! 

Nu önskar vi er en fortsatt skön söndag, sug ut det sista av helgens ledighet.
Fortsätt sedan med att ha en riktigt bra vecka och passa på att njut av de solstrålar som förhoppningsvis lyckas leta sej fram. Kanske är det för dej som för oss, den sista arbetsveckan innan det är dags för en skön och välbehövlig semester?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 26 juni 2015

Att röka lax

... på hemmaplan är inte alls svårt, ska ni veta! Det är så enkelt att det kan tänkas att vi aldrig mera kommer att köpa hem varmrökt lax från affären, ja så vida vi inte ska bjuda hem hela Petters följe på varmrökt lax, då måste vi nog först investera i ett helt rökeri.
Men var tusan skulle det rökeriet stå, nere på gården hade det kanske inte blivit någon uppskattat detalj i stadsplaneringen och förmodligen hade Miljö och Hälsa haft en del synpunkter på installationen. För att inte tänka på vad grannarna hade sagt... nej när hela Petters följe kommer för att äta varmrökt lax blir det nog till att köpa färdigrökt ändå:)

Men nu svävar vi ut i det blå, det är ju inte Petters följe som ska bjudas på lax - det är ju ni.

Nu sitter det säkert någon och tänker att "I det där Mårtenssonska köket är det tvära kast minsann, i måndags bjöd dom på en enkel korvgratäng och nu plötsligt så ska dom vara klöddiga och göra avancerade pillerisaker", men det är just det det inte är! Vi hoppas verkligen att vi kan förmedla just hur enkelt det är att göra varmrökt lax själv och att vi till och med kan locka er att prova!


Det som behövs för att röka lax är en röklåda, alternativt en grill med lock t.ex en klotgrill eller en så kallad tombolagrill. Innan vi (läs Håkan!) införskaffade en röklåda så användes just en sån där tombolagrill och naturligtvis har vi även skrivit en förklaring för grillrökeriet. En röklåda kostar inte så vansinnigt många sekiner, dom finns i olika sorter till olika priser lite varstans, vår inhandlades på Ö&B för ca 300 kronor.
Man behöver rökspån för att lägga i röken och det kan man köpa lite varstans, vi har köpt våra på Ö&B men vi har sett påsar även på Jem&Fix och på Fisk & Sportboden i vår stad.
Vidare behöver man t-sprit till brännarna och så naturligtvis någonting att röka i den lilla låddan:)

Den nyrökta laxen i sikte! 

Innan man röker sin fisk, oavsett vilken, så är det en god idé att först rimma den en kort stund. Inte heller det är någon avancerad kokkonst som kräver galet många ingredienser, salt, socker och vatten är det endaste:

Rimma först laxen innan du röker den, gör så här: 
500 g färsk laxfilé
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
rikligt med hackad dill
Rör ut salt och socker i vatten så det löser sig.
Lägg ner laxen i lagen och låt ligga i 20 minuter (inte längre för då blir den för salt!)
Ta upp fisken och torka av den, klappa in med dill och lägg den på gallret till röklådan.

Därefter är det dags för rökeriet att dra igång: 

Förbered röklådan med ca 2 mm rökspån i botten av lådan, fukta spånen med en vattendusch.
Tänd på brännarna, när spånen börjar ryka lägger du ner gallret med laxen i lådan och lägger på locket.
Låt laxen rökas i 15-20 minuter, kolla gärna temperaturen som ska ligga på runt 52 grader när din lax är färdigrökt.
Ta ur laxen från röklådan och servera direkt!

Har du ingen röklåda gör du så här:

En grill med lock eller en bärbar av tombolamodell (den ses här) används, på botten ställs en brännare och direkt ovanför på gallret ställs en aluminiumform.
I aluminiumformen lägger du rökspån och några kvistar färsk krydda som ger röksmak när brännaren tänds på.
Lägg fisken på en tallrik, ställ den på gallret, lägg på locket och låt det ryka ca 10 minuter.
Efter 10 minuter är fisken färdigrökt med dock inte tillagad så du får låta den gå färdigt i ugnen så den blir genomkokt där, innertemperaturen då också ca 52 grader.

Laxen, rimmad och inklappad med dill, på väg ner i röklådan. 

Och vips ca 20 minuter senare, instängd i en låda, så ser den ut så här och redo att huggas in i!

Denna gången valde vi att njuta den varmrökta laxen i sällskap av en löjligt enkel ljummen potatissallad, som herr M slängde ihop efter eget huvud. Tack och lov kom han ihåg att plita ner receptet under tiden, det är annars något vi båda är väldigt dåliga på att göra...


Varm potatissallad 2 port + matlåda
500 g potatis
4 dl crème fraiche
1 citron, rivet skal och saft
salt och svartpeppar
hackad dill
Skala och koka potatisen.
Skiva den varma potatisen i tjocka skivor.
Rör samman crème fraiche, citronskal och saft i en gryta och värm, smaka av med salt och peppar, tillsätt dill.
Blanda försiktigt ner potatisen i den varma såsen och servera.

Då hoppas vi innerligt att ni orkat ta er igenom hela konkarongen och att ni dessutom blev inspirerade och sugna på att införskaffa, och använda, en röklåda. Ni behöver inte oroa er för att lådan kanske kommer att bli en så kallad hyllevärmare, det kommer nämligen att dyka upp fler inlägg framöver på hur ni kan fixa till många godsaker i ert eget hemmarökeri!


Så stundar åter en helg, kanske är det dags för några av er att inleda en välbehövlig och efterlängtad semester? För Mårtenssons del återstår några dagars arbete till, men bara några, innan det står semester med stora bokstäver i kalendern. Men helt i vanlig ordning så har vi ju långhelg och vad den ska fyllas med är däremot oskrivet, vi kör på gehör helt enkelt. Eventuellt ska det plockas fläder för att göra flädersaft om inget annat kommer i vägen, som till exempel ösregn och höststormar...

Ha nu en alla tiders skön helg allesammans, ät och drick gott, njut av livet på ert alldeles eget speciella sätt så ses vi snart igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 24 juni 2015

Ängamad

Jodå visst var det ängamad som lagades till och åts i det Mårtenssonska köket i måndags, det var några stycken som vågade sej på en gissning och det var ju helt rätt! Kanske är soppa inte så speciellt somrig mat, i alla fall inte en varm soppa, men så mycket sommarvärme är det ju inte för tillfället så denna kändes verkligen passande. Vi försökte räkna på när vi sist ätit redd grönsakssoppa, för det är just det ängamad är, och för Håkans del så visade det sej att det inte hänt sedan grundskoleåren! Men som man säger, bättre sent än aldrig igen:)

Ängamadsoppa ska enligt våra gamla kokböcker innehålla vårprimörer, som till exempel späda morötter, men vill man njuta av soppan på andra årstider kan man istället använda frysta grönsaker. Ta då i ca 500 g av blandade grönsaker som ni gillar och anpassa koktiden efter dom. Naturligtvis kan man ta till frysta på sommaren också, ett bra tips för de dagar då tiden är knapp i köket!
I soppan rör man ner äggulor blandade med grädde just innan serveringen och då är det viktigt att man inte låter soppan koka upp igen, då kan det bli äggröresoppa istället för ängamad:) Tål man inte ägg så är det inte alldeles tvunget att ha i ägg-grädden, men redningen kan då behövas ökas på lite för att få samma krämighet på soppan.

Ängamad

Ängamad   ca 4 port
1 liter grönsaksbuljong
5 små späda morötter, i ½ cm skivor
1 litet blomkålshuvud i små buketter, använd gärna stammen också och då tärnad
1 liten broccoli i små buketter, använd gärna stammen också och då tärnad
sockerärtor, delad i 4 bitar
3 dl standardmjölk
3 msk vetemjöl
salt och vitpeppar
1 dl grädde
2 äggulor
Till servering: 
ca 4 rädisor, i små bitar
hackad gräslök
Koka upp grönsaksbuljongen.
Häll ner blomkål och morötter i buljongen, använder du stammarna så ta i dom också nu, och låt det koka tills de börjar mjukna.
Tillsätt broccolin och låt koka med ett par minuter.
Rör ut mjölet i mjölken och häll ner i soppan under omrörning, fortsätt röra tills det kokat upp.
Låt soppan puttra några minuter så den tjocknar, smaka av med kryddor.
Lägg till sist i sockerärtorna och låt dom bli varma.
Vispa ut äggulorna i grädden
Ta grytan från spisen och rör i ägg-grädden precis innan serveringen (låt inte soppan koka efter detta, då finns det en risk att gulorna stelnar!)
Häll upp soppan i tallrikar och strö på hackad gräslök och rädisor, servera.

Ängamad

Varför det egentligen heter ängamad har vi inte den blekaste aning om, men det hade ju varit roligt att veta historien bakom namnet - om det nu finns någon.
Det liknar visserligen en äng med färgglada blommor på, fast mer en vintervit äng egentligen. Eller så var det någon skåning som ätit soppan på en äng dåförtiden och tyckt att det var ett passande namn:
-"Minns du maden vi åd när vi va ude po ängen sist? Den va verkligen makalöst go, den där ängamaden!"

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 22 juni 2015

Falukorvsgratäng med tomater och pepparrot

Så är då årets midsommarhelg och dess festligheter över för denna gången och det är åter igen vardag, så vad kan väl då passa bättre än en lättlagad korvlåda med lite somriga smaker? För visst andas väl blandningen av just örter, tomater och pepparrot lite sommar, eller är det bara vi som tycker det? Så även om det inte är speciellt somrigt utomhus (hugaligen - det endast 11 grader i morse när vi trampade iväg till våra jobb) kan vi väl få ha sommar på tallrikarna i alla fall...

Falukorvsgratäng har vi skrivit även om det i vår ugnsform vilar medisterkorv, men medisterkorvsgratäng känns som ett förbenat långt och krångligt ord och det går ju alldeles utmärkt att använda den kära rödklädda korvringen här också. Lättlagad är den och smakerna kan ni styra och ställa med på egen hand, både vad gäller pepparrot och vitlök. Har du ingen pepparrot hemma, eller inte gillar den vita roten, kan du ta i dijonsenap istället.
Vi hade kokta potatisar i kylen som vi stekte och åt till gratängen, men ris eller bara en sallad passar bra också ha ha som kompanjon på mattallriken:


Falukorvsgratäng med tomater och pepparrot  4 port
500 g falukorv eller medisterkorv, skivad
10 cm purjolök, strimlad
3-4 tomater, skivade
1 vitlöksklyfta, riven
½ dl hackad dill
½ dl hackad persilja
4 dl grädde av valfri sort
2-3 msk färskriven pepparrot
Varva korvskivorna med tomatskivorna och purjolöken i en ugnsfast form.
Rör samman grädde med vitlök, dill, persilja och pepparrot, smaka av.
Häll gräddblandningen i formen och ställ in mitt i ugnen, ca 20 minuter på 225 grader.
Servera med valfritt tillbehör.


I kväll blir det inte en endaste gnutta korv i maten, vi ska istället njuta av en vegetarisk rätt som ingen av oss ätit på minst 20 år! Vi ska faktiskt ge oss i kast med en gammal klassiker i soppväg och även den känns som att den lutar lite åt sommaren till. Kanske någon av er kan lista ut vad som rörs till i de Mårtenssonska grytorna om vi säger primörer och soppa?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

lördag 20 juni 2015

Chimichurri och en blandad kompott från vår helg.

Midsommardagshälsningar till er alla, vi hoppas ni har det bra och att midsommarafton blev en lyckad kväll som spenderades helt i er egen smak! För vår del blev det avkopplande afton hemma hos familjen Persson där vi firade på vårt traditionella vis i sann knytkalasanda, i sällskap av en väderlek av skiftande slag. Det gamla uttrycket "ömsom regn, ömsom sol" är väl den bästa beskrivningen vi kan komma på, som tur var gällde det bara vädret och inte humöret:)

Matjessilltårtan som är vår ständiga följeslagare och bidrag på matbordet dekorerades på plats, dock fick dekorationsplanerna förändras en del pga ett litet transportmissöde... 
Det som var tänkt att bli en stor, smaljande sol på mitten av tårtan fick istället bli en mindre sol i hörnet och sprida sina solstrålar över en gräslöksäng:) 

Perssons förevigar silltårtan under tiden som Mårtenssons förevigar förevigandet:) 

Efter dekorationsarbete och obligatorisk matfotografering tog vi oss en svalkande och välförtjänt jordgubbsdrink, skålade för vänskap, traditioner och midsommar så klart. 
Under tiden förbereddes grillen som för vår del resulterade i lammracks och potatissallad smaksatt med left overs från veckans matlagande.

Herr Mårtensson i full fart med att bränna fingertoppar istället för att använda sig av grilltång... alla sätt är bra utom de dåliga, så det så!

Grilltallriken innan den kläddes färdigt med sallad, såser och andra goda tillbehör.
Receptet på potatissalladen hittar ni sist i inlägget!

En maffig och kalasgod marängtårta avslutade middagen och vi var alla mätta och belåtna!
Efter middagen så lektes det "Vem är jag" och vi förvandlades till allt från Magnus Härenstam och Bamse till Ernst Kirschsteiger och Håkan Mårtensson, under glada skratt:) 

Senare på kvällen tände frun i huset ljusen och med regnet smattrande mot rutan blev det en riktigt mysig stämning, även om det plötsligt kändes mer som en oktoberkväll än en juniafton. 

Uppskattad present som mottogs med precis den glädjen som vi hade hoppats på!

Nu var det ju inte bara firande av midsommarafton igår, det var ju även sista dagen för tävlingen där ni kunde vinna en blender, här på bloggen. Ni kan inte ana vilket huvudbry tävlingen gav oss, för lika roligt som det är att ha tävlingar lika svårt är det att välja ut en vinnare! Om vi kunnat hade vi skickat en blender till alla tävlande (frågan är väl vad Electrolux hade sagt om det) men till slut så enades vi om en vinnare och vinnaren är, trumvirvel, Kjersti! Stort grattis till dej Kjersti, ett mejl är på väg till dej och snart även ett paket.

Så var det då den där potatissalladen vi tänkte skicka vidare till er idag. Som vi skrev så gjorde vi den med hjälp av rester från en av veckans middagar när vi grillade hemma i vårt eget kök, rester vid namn chimichurri. Chimichurri är inte bara väldigt roligt att säga, det är även en väldigt god och smakrik sås som blir så het som du själv väljer att göra den.
Man kan även använda chimichirri som marinad, eller göra som vi kom på och blanda den med kokt kall potatis för att få en smarrig potatissallad:

Chimichurri
1 rejäl näve hackad bladpersilja
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 schalottenlök, fint hackad
1 tsk sambal oelek
3 msk olivolja
2 tsk sherryvinäger
1 citron, rivet skal från hela och saft från halva
1 krm sellerisalt
Blanda samman alla ingredienser och smaka av, tänk på att smakerna växer när såsen får stå ett tag.

Potatissalladen gör du sedan enkelt genom att blanda ner mer olja för att få en tunnare sås som du sedan blandar med kokt, kall potatis som du delat i mindre bitar.

Nu, kära läsare, önskar vi er en fortsatt trevlig helg! Hör ni till semesterfirarna så hoppas vi att ni får en riktigt skön ledighet och avkoppling.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 19 juni 2015

Vi önskar er



hoppas ni får en fin midsommarhelg
och att den blir precis så som ni önskat er!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 17 juni 2015

Drinkar som smakar sommar

Då är vi alltså framme vid tipsartågets ändstation nu, visserligen två dagar för tidigt (eller en, beroende på när du läser detta) men vi vill ju att ni ska kunna hinna få hem alla ingredienser också så ni kan blanda er drink. För drinkar är just vad det ska handla om här, vi bjuder både med och utan alkohol så det ska finnas något för alla.
Jordgubbar hittar du i några av glasen, men vi har även blandat ner vattenmelon, hallon och andra frukter i somliga glas - det finns ju allergier att tänka på.










Med tanke på hur gråmulen och ösregnig denna kväll blev så kan man baske inte tro att halva juni passerat och att det snart är midsommar! En stycken dyngblöt Håkan landade i hallen tidigare ikväll, alldeles slut efter både cykelturen hem och alla förberedelser på jobbet inför stundande mathelg som faktiskt är ganska så stor.
Som charkuterist rullar och steker man en hel del köttbullar just nu, 60 kilo på bara de två senaste dagarna! Och som om det inte räckte så har bland annat 10 kilo sylta, 20 kilo leverkorv och 30 kilo leverpastej tillverkats, 15 kilo sillar har stekts och lagts in! Så ni kan ju kanske ana vem som är trött i kropp och knopp och vem som kommer att ta en rejäl sovmorgon på fredag:)

Nu tänker vi landa i soffan, slökika på tv och lyssna på regnet som putsar våra fönsterrutor rena - inget ont utan att det har något gott med sej!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Psssst: Ni har väl inte missat tävlingen här på bloggen där ni kan vinna en alla tiders bra och rejäl blender från Electrolux? Det är bara några få dagar kvar att vara med, så in med er nu och var med!

tisdag 16 juni 2015

Gott till grillat.

Så rotar vi vidare i arkivet och fortsätter vår utgrävning bland recepten vi samlat på oss genom åren, recept på mat som vi tycker kan passa bra till midsommarhelgen. Förrätterna är avklarade, efterrätterna likaså och idag har turen kommit till det som ska ätas däremellan. Vi misstänker att det kommer att tändas en och annan grill (själv är det just så vi gör) och har därför plockat fram olika tillbehör som kan passa till grillat.
Det finns allt från paj och salsa till bröd och sallad, så varsågoda buffébordet är dukat!

Sallad med bland annat kronärtskockshjärtan, potatis och tomater.






Foccacia i två varianter



Nu är det inte så många stationer kvar för detta tipsartåget med destination Midsommarhelg! Nästa hållplats är faktiskt vid ändstationen och då handlar det om drinkar, både med och utan alkohol, med och utan jordgubbar. Sen lovar vi er att det är sluttipsat för denna gången och att det kommer att dyka upp nya färska recept här i köket igen, istället för återvinningsrecept:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 15 juni 2015

Midsommartårtor

I dag fortsätter vi färden mot midsommarafton i vår tipskarneval och vi tänkte att det kunde vara en god (!) idé att landa vid efterrätterna nu. Visserligen blir det kanske lite i fel ordning, med tanke på att vi började vid förrätterna igår, men eftersom vissa dessertförslag är frusna behövs det lite framförhållning om man väljer att prova en sådan. Planering är A och O, det fick vi båda lära oss på hemkunskapslektionerna när vi gick på högstadiet dåförtiden:)

De flesta godsakerna innehåller, föga överraskande, jordgubbar men det är nästan oundvikligt att det inte blir så. Skulle ni av någon anledning inte vilja ha jordgubbar på midsommarbordet så har vi absolut ingenting att säga om det, "var och en till sitt" är ett av våra favorituttryck, då kanske ni hittar något under flikarna för efterrätter eller tårtor som passar er bättre.

Så utan vidare diskussioner kastar vi oss över efterrätterna och tårtorna i arkivet som vi tänkte kunde passa fint till midsommarfirandet:








Gillar man inte tårta, eller bara helt enkelt inte vill bjuda på tårta, så kanske detta kan vara något?


Bär med en fluffig citronsås, limoncello och lemoncurd i såsen...


Då var vi framme och färdiga med desserttipsen och är vi inte söta tillräckligt vid detta laget så blir vi det aldrig:) Hälsar ni på oss i morgon så ligger det grilltillbehör på tallrikarna - välkomna då!

Smaklig spis! / Anki och Håkan