tisdag 28 april 2015

Kycklinggryta med citron och rosmarin

Citroner, citroner, citroner - ibland har vi extra dille på citroner i det Mårtenssonska köket. Inte för att vi tycker att de matchar vårt humör, för de gör de då rakt inte - bara ibland:) Men den varierande konsumtionen har säkert med årstidernas växlingar att göra, vi har sagt det förr men våren och sommaren förknippar vi med den sura frukten. Kanske är det för att den påminner om solen, men säkert mest för att mycket av det som spisas vid den tiden på året passar ihop med en skvätt citronsaft. Hur gott är det inte att t.ex sprätta iväg några droppar över en bit grillat eller att droppa ner saften i en salladsdressing?


Någon salladsdressing blir det inte idag och inte heller blir det grillat, men citron blir det absolut. Här har den fått sätta smak i en kycklinggryta och bästa smakkompisen rosmarin har också fått vara med på ett hörn. Det är alls ingen avancerad matlagningskonst och resultatet överträffar arbetsinsatsen flera gånger om. Men, som vi så ofta säger "det enklaste är oftast det godaste"!
Hur mycket citronsaft du behöver i grytan är helt upp till dej och din citron, vissa vill ha mer och andra vill ha mindre precis som frukten, vissa smakar mer och vissa mindre.

Citronkyckling med rosmarin  2 port + matlåda
500 g kycklingfilé, delad i mindre bitar
1 citron, rivet skal från halva och saft efter eget tycke och smak
2 tsk hackad färsk rosmarin
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
eventuellt maizena att reda av såsen med
salt och peppar
Stek kycklingbitarna så de får färg runt om, salta och peppra.
Rör samman crème fraiche, vatten, fond, citronsaft, skal och rosmarin i en gryta, smaka av.
Tillsätt kycklingen i grytan och låt den puttra med tills den är genomfärdig.
Smaka av såsen och red av den till önskad konsistens.
Servera med valfritt tillbehör.

Enkelt, eller hur?!

Vi går mot valborgsmässoafton gott folk och sakta men säkert närmar vi oss en ny månad, den sista för denna våren. Här nere betyder det att en del ställen snart öppnar upp för säsongen, restauranger och caféer som varit stängt under vinterhalvåret står nu i startgroparna för att slå upp sina dörrar. Inne i stan byggs det upp uteserveringar, det spikas och sågas när plankorna tas fram från sin vinterdvala. Vårtecken är det absolut, lika säkra som fågelsång och blomsterknoppar i rabatterna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 26 april 2015

Veckomatsedel, fix och färdig!

Guten tag allerseites! Nu trampar Mårtenssons åter igen på den skånska myllan efter några härliga dagar i den tyska huvudstaden Berlin, där vi haft en minisemester med våra goda vänner Anne och Ingemar. Vi har haft kanoners fint väder, sett galet mycket av staden - både till fots och genom bussfönster, kommit ut på lite villovägar - både i bil och i tunnelbana, käkat god mat och druckit en smärre mängd öl. Ja, kort sagt fick vi några riktigt minnesvärda dagar som förmodligen kommer att smyga sej in här i köket också framöver.

Vi tänkte faktiskt bjuda på en veckomatsedel även denna söndag, en som kan passa inför stundande veckas afton och extra helgdag, mer kända som Valborgsmässoafton och Första Maj. Vi misstänker att det kommer att grillas en hel del dessa dagar, förmodligen är det mest korv som anrättas i lågorna på torsdag men för de som hellre äter fisk så har vi ett sådant alternativ. Det finns även ett smarrigt grilltillbehör med på menyn för de som känner för att testa något nytt på den fronten.




Torsdag: Lax i foliepaket  



Söndag: Härliga kalljästa frukostbullar till söndagsfrukost, förbered dom redan på lördagen. 

Då så kära läsare, då är vi redo att ta tag i söndagens bestyr efter att ha sovit vår Törnrosasömn i den egna mjuka och sköna sängen. Matplanering, matshopping och matlagning står på agendan, dessutom ska nya kaffebönor och nya tesorter provas i köket. En bra avslutning på semestern helt enkelt:)

Ha nu en fortsatt skön söndag allesammans, så hörs vi snart igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 24 april 2015

En fräsch räksås till pasta!

Hej fredag och hej på dej helgen! Vi tänkte att en pastasås som går i vårens tecken kunde sitta fint för att fira in helgen med, vad sägs om det? Möjligtvis hade sparris på tallrikarna plussat på vårkänslorna ännu mer, istället för de två förslag, vi har men när vi lagade till middagen förra veckan så var sparrisutbudet inget att hurra för, tyvärr. Men har ni fin sparris på lager så kör med den, det blir garanterat kanoners!
Ni som följer oss på Facebook och Instagram har redan fått en liten smygtitt på hur det såg ut när vi fotograferade middagen och nu får ni alltså se det färdiga resultatet. Ja så klart låter vi alla ta del av såsen, vi är inte kinkiga:)

Som sagt så har vi två olika förslag på hur ni kan servera denna pastarätt, räksåsen passar lika bra med ärtor som den gör med sugar snaps, man kan till och med ha båda om man så vill - fråga bara Håkan! Det viktiga att tänka på här är att inte låta räkorna ligga i såsen alldeles för länge innan det ska serveras, då blir dom sega som skosulor och så vill vi inte ha det. 

Håkans portion, rikligt med svartpeppar är det det där! 

Räksås till pasta  2 port
300 g räkor
5 cm purjolök, hackad
½ dl vitt vin
3 dl crème fraiche
1 dl vitt vin
½ tärning fiskbuljong
1 citron, fint rivet skal och saft
hackad dill
salt och peppar
gröna ärtor eller strimlade sugar snaps
Använder du frysta räkor så låt dom gärna tina upp i kallt vatten med salt i, så får de extra skjuts i smaken!
Låt purjolöken puttra mjuk i smör blandat med olja, gärna en olja med citronsmak, någon minut innan du häller i ½ dl vin som du låter puttra in i löken.
När vinet har bubblat bort rör du i crème fraiche, vin, buljongtärning och skalet från ½ citronen.
Låt det koka upp och smaka sedan av med citronsaft, salt och peppar.
Rör till sist i dill och räkor och låt det bli varmt, men inte koka för då blir räkorna sega.
Servera såsen till pasta och bjud ärtorna och/eller snapsen till.


Med ärtor, eller med snaps, lika gott blir det!

Prosecco som vi beställt på systembolaget, signerad Mr. Oliver himself vilket vi upptäckte först när vi skulle öppna flaskan. Otroligt lättdrucket, ett bubbel som passar väldigt bra att dricka som sällskapsdryck, som det så tjusigt heter. Vätskan bubblade väldigt bra och försvann väldigt snabbt, absolut passande för sommarens balkongkvällar! 

Då är det så dags för den rafflande finalen i Let's dance i kväll, tillhör ni också dom som följt med i kändisarna svängt sina lurviga?. Vi har kollat och vi blev allt lite väl besvikna när vår favorit Jonas åkte ut förra gången... Se finalen får vi vänta med att göra tills i morgon kväll, vi har lite annat för oss ikväll, så avslöja inget för oss är ni kära:) 

Nu hoppas vi att ni alla får en alla tiders helg med en massa gott på era tallrikar och i era glas! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 22 april 2015

Baconlindad köttfärslimpa med örter och fetaost


Förra veckan skrev vi om att det oftast går lång tid mellan gångerna då vi bjuder er på fläskkött här i bloggen och nu plötsligt så dyker det upp två veckor på raken, häpp! Det är ju knappast så att vi vågar säga någonting om någonting mer, vem vet, då går det kanske troll i hela maskineriet :)

Bacon, både för smak och saftighet!

Några troll är det i alla fall inte inblandade i dagens limpa, där hittar du bara köttfärs, oliver, fetaost och en smarrig blandning av örter. Dom där örterna är inte huggna i sten, dom går så klart att ändra efter eget tycke och tillgång. Vi använde färska örter men det går naturligtvis bra att ha i torkade också, tänk då bara på att minska ner mängden lite grann eftersom det är en mer koncentrerad smak i de torkade örterna. Oliverna kan bytas ut mot kapris om man så vill, gillar man inte något av delarna så hoppar man över dom eller så tar man i något annat man gillar - varför inte svamp eller soltorkade tomater? Baconet runt om tycker vi inte att man ska hoppa över, det ger både en fin smak och gör så att köttfärslimpan blir saftigare!

                                                             Smulad fetaost, de e grannt de!

Köttfärslimpa med fetaost och örter  2 port + matlåda
600 g blandfärs
2 msk finhackad färsk salvia
2 msk finhackad färsk basilika
2 msk hackad färsk rosmarin
1 ägg
15 svarta oliver, fint hackade
1 pkt fetaost, smulad
1-2 pkt bacon
svartpeppar
2 dl kalvbuljong
1-2 dl grädde
Rör samman färs, ägg, örter, olivhack och fetaost i en skål, vrid några varv med svartpepparkvarnen.
Forma färsen till en limpa, lägg i en ugnsfast form och klä den med bacon.
Stek köttfärslimpan mitt i ugnen på 175 grader i 25 minuter.
Ta ut formen och häll i den varma buljongen och ställ in i ugnen ytterligare 25 minuter.
Sila ner skyn i en gryta och låt den koka samman ca 5 minuter innan du blandar ner grädden.
Låt såsen puttra ytterligare 5 minuter och red sedan av såsen till önskad konsistens.

Det är nåt med färska örter som får oss båda att må bra. 
Det är nästan så att herr M får lite herr Kirchsteiger-känsla och utbrister 
"Man känner sig aldrig så rik som när man har örter i köksfönstret!"

Skön onsdagskväll på er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 20 april 2015

Linsbiffar Indian style!

Hej hopp denna ljuvliga vårdag. Idag ligger det linsbiffar med indiska kryddor på Mårtenssons tallrikar, när vi kör på med tjydafri* måndag.
Vi har provat att göra en del olika sorters vegetariska biffar och vi har upptäckt att det inte alltid är så lätt att få dom att hålla ihop när dom hamnat i stekpannan. Dock tyckte vi dessa tillhörde de bättre, därför får dom den stora äran att hamna här i det Mårtenssonska köket!


Sen vi börjat utforska den vegetariska världen har röda linser blivit en stapelvara i vårt skafferi. Det är en billig råvara som verkar gå att variera i massevis och dessutom går dom snabbt att laga till. Bara fördelar med linser alltså när det är snabb- och lättlagad smaskig vardagsmat som gäller! Denna gången serverades linsbiffarna med en kall sweet chilisås och rostade sötpotatisklyftor, grönsaker och en citronklyfta. Den där citronklyftan vill vi verkligen slå ett slag för, syran sätter en härlig sprätt på de lite sötare biffarna!

Linsbiffar med indiska smaker  2 port
2 dl röda linser, kokas enligt instruktionerna på paketet
1 ägg
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk torkad mynta
sambal oelek efter eget tycke
salt
1 msk psylliumhusk
När linserna är färdigkokta hälls vattnet bort och linserna får rinna av i en sil.
Blanda linserna med ägg, vitlök, kryddor och sambal och smaka av smeten.
Rör till sist ner husken och blanda samman ordentligt.
Forma smeten till biffar i den storlek du önskar och stek dom några minuter på varje sida så att de får fin färg.
Servera dina linsbiffar med smaskiga tillbehör, en kall yoghurtsås med sweet chili passar fint.


Sol ute, sol inne
Sol i linserna, sol i sinne!

Förutom en solig promenad med tillhörande näsorna-mot-solen-sittning igår så fick vi även till en miniommöblering här hemma, ytterligare en favoritsysselsättning för oss båda. Två skåp bytte plats med varandra, mattorna hamnade i sommarförvaring på vinden och vips så blev två rum som nya!
Nu ska vi bara se om vi kan blidka vår hyresvärd och kanske få till en ommålning av tv-rummet, något som det är i stort behov utav. De där väggarna som vi målade röda för en rysligt massa år sedan börjar mest kännas som insidan av en julgranskula, en väldigt sliten och välanvänd sådan. Och även om vi gillar juldekorationer skarpt så börjar just denna dekorationen kännas lite väl skamfilad:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
*=köttfri
xx

söndag 19 april 2015

Mårtenssons veckomatsedel gör come back!

Jajamensan, ni läste helt rätt! Veckans underlättare gör en trevande come back här i köket, denna gången i en lite nerbantad och förenklad version (i alla fall för vår del). Det blir inga utsvävande beskrivningar, inga festliga kollage eller förskönande omskrivningar på maten. Bara tips, rakt upp och ner, med bilder och recept hämtade direkt från vårt receptskafferi!

Vi lovar inte att det dyker upp en ny matsedel varje söndag för vi vill inte måla in oss i ett hörn så att det blir som det blev förra gången, då när det till slut bara kändes stressande och inte alls rolig längre. Nej, i det Mårtenssonska köket vill vi ha skoj och må bra när vi bjuder på mat, och då funkar det inte att vara stressad inte! Så vi förbinder oss inte till något, som det så tjusigt heter, men när andan faller på och vi har lust så klämmer vi ut en veckomatsedel!

Så utan något vidare pladder låt oss presentera vårt förslag till veckomatsedel för vecka 17,
håll till godo!

Måndag: Jordnötsbiffar med morötter, bland de godaste vegetariska biffar vi vet.

Tisdag:  Torsk med citronsmör med förslag på två smarriga tillbehör.


Torsdag: Blomkålssoppa med västerbottensost, för visst kan man fortfarande äta soppa.

Fredag: Meatzza med ostgratinerad köttfärs, perfekta fredagsmyset!

Lördag: Italiensk lax med tomatröra, så gott till pasta.

Söndag: Mangopannacotta och hallonbollar, båda lättlagade i raw food-style.

En solig söndag har vi vaknat upp till idag och för ovanlighetens skull så blåser det inte det minsta lilla, än i alla fall:) Lite extra nannia i tittorna var vi i morse, vi var nämligen på galaj igårkväll och svängde våra lurviga - hör och häpna! Vi var medbjudna på fest där ett hobbyband spelade gamla slagdängor och det var riktigt roligt att rocka loss. Det var minsann inte igår vi svepte över dansgolvet som Astair och Rogers, ja om vi inte räknar med svängomerna vi brukar ta här hemma på parkettgolvet:)
Så nu tänker vi försöka piggna till med hjälp av en stärkande promenad och förhoppningsvis ska våra ömmande gamla kroppar mjukna upp på vägen..

En fortsatt skön söndag och en ny fin vecka önskar vi er!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 18 april 2015

Skogsutflykt med fina fynd!

Bilder från förra helgens utflykt skulle vi ju bjuda på var det tänkt, så då är det väl bäst att vi gör så:) Bättre sent än aldrig, eller hur är det nu man säger... Vi var ju alltså i Lövestad där Ankis morbröder huserar, det är inte alltför ofta vi kommer dit, ickebilburna som vi ju är, men nu när vi har upptäckt att det faktiskt går att komma dit och hem med buss så lär det bli lite tätare mellan besöken. Hur som haver så var vi där denna gången för att besöka marknaden som byn håller varje vår och höst, ingen jättemarknad a'la Kivik eller Sjöbo men precis tillräckligt stor för Mårtenssons. Vädret visade sej inte direkt från bästa sidan om vi säger så, det var Skåneblåst och mulet men det hindrade inte oss från att ta en rejäl skogstur för att plocka skogens guld med oss hem i en påse.

Ramslök, det fullkomligt kryllar av ramslök i backarna i skogen! 

Och precis så här glad blir man när man hukar i ett ramslökshav, 
bara att känna doften sätter ett leende på läpparna! 

 Lite som Liljekonvaljer ser bladen ut, 
men förväxla för guds skull inte de två växterna för då kan det gå illa! 

Underbar grönska mellan träden, men de mörka molnen på himlen ville vi helst blunda för... 


Syrror in action, fru M till vänster och syster Carina sidan om, med en påse att fylla. Och nej, vi fyllde inte hela påsen - så mycket ramslök expierar vi inte här i köket.. Några nässlor letade sej också ner i gömmorna, något vi inte plockat och tillagat tidigare så det ska bli spännande att prova! 

 Inte bara grönt i skogen, nej då lite vitt hade letat sej fram också här och var. 

 Och hemma i trädgården hade rabarberna börjat sticka upp, 
tänk nu är det inte långt kvar tills det är dags för för rabarberpremiär! 

Så vad kan man då göra med ramslök?
Jo man kan göra god korv, ramslökspesto, göra en sillinläggning och en smarrig ramslöksaioli.

En fortsatt skön lördag önskar vi er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 17 april 2015

Glutenfria fröbullar

Jajamensan, glutenfria frukostbullar är vad det Mårtenssonska köket har att erbjuda denna fredag. Frukostbullar, som är så fullproppade av fröer så att man står sej på frukosten ett bra tag och magen blir på bra humör:) Bullarna har fru M bakat en gång i veckan de senaste månaderna och allteftersom har receptet förändrats, fler frön har rörts ner för varje gång och nu känns det som att dom blivit precis så som vi vill ha dom.

Glutenfritt bröd är verkligen inte det lättaste att få till, det brukar bli ganska kompakt och skumgummiliknande och oftast inte ett dugg likt "vanligt" bröd som vi är vana vid. Men så provade vi ett tips vi fått, körde havregryn till mjöl i mixern och bakade med det och minsann om det inte blev alla tiders! Det verkar som att havremjöl, tillsammans med bovetemjöl, är vägen till ett luftigare glutenfritt bröd.


Som sagt så öser vi på rätt så rejält med fröer i våra bullar och vi blandar sorterna efter vad skafferiet har att bjuda på. Vilka fröer i vilken mängd ni vill ha i era bullar bestämmer ni själv, se vårt förslag som just det - ett förslag - och mixtra sen som ni vill.

Glutenfria grova bullar  ca 16 st
50 g jäst
9 dl vatten, fingervarmt
340 g havregryn, mixade till fint mjöl
180 g bovetemjöl
40 g psyllium
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
½ dl chilafrön
1 dl hela linfrön
1 dl krossade linfrön
1 dl sesamfrön
1½ msk honumg
1 ½ tsk salt
Smula ner jästen i degskålen, tillsätt vattnet och rör så att jästen löses upp.
Blanda ner honung och salt.
Rör samman alla torra ingredienser och tillsätt i degvätskan.
Arbeta samman degen med antingen degkroken eller flatblandaren, om din köksmaskin har en sådan, ca 5 minuter.
Låt degen svälla under 5 minuter och rulla sedan bullar, det går enklast om du oljar in händerna lite då och då med en neutral matolja, t.ex rapsolja.
Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper, täck med en ren kökshandduk och låt dom jäsa 75 minuter.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader (vanlig ugn) i ca 20 minuter.
Ta ut bullarna och låt dom svalna, det är viktigt är att dom är helt kalla innan du skär i dom
Bullarna går utmärkt att frysa in.

Havremjöl gör du lätt som en plätt genom att köra havregryn i mixer eller matberedare, 
du bestämmer själv hur grovt eller fint mjöl du vill ha. 
Ska bullarna ätas av någon som har celiaki, dvs absolut inte tål gluten, så är det viktigt att du ser till så att havregrynen garanterat är glutenfria! 

 Bovete och psyllium - fiberhusk. 

Giftgröna pumpafrön, mycket proteiner och dessutom en källa till järn, zink och magnesium.

Då är snart ännu en fredag över, vi har helt i vanlig varit lediga och fru Mårtensson började sin dag i frisörstolen där en förvandling ägde rum! Håkan var, som tur var, lite förberedd på att en rejäl bit förmodligen skulle försvinna och kände tack och lov igen Anki när hon steg in genom dörren. Annars hade det förmodligen funnits en risk för en nakenchock i Mårtenssons kök:) 
Resten av dagen har gått i stilla mak, några näsor mot solen har vi inte vågat oss på idag för då hade det förmodligen funnits en risk för att dom hade svämmat över. Just nu vräker hagel av storlek glaskulor ner här i stan, himlen är i mörkaste grått och vi är tacksamma att vi har tak över huvudet! 

Närmast står matlagning på agendan, det blir en hjortvariant på saltimbocca och blir det smarr så vet ni vad ni har att vänta:)
Ha nu en härlig helg allesammans, vi hoppas att solen tar och letar sej fram igen så batterierna kan återuppladdas. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 15 april 2015

Ostfylld sill med skön sälta

Vi äter ju numera Labneh på kors och tvärs, högt och lågt, till höger och vänster här i det Mårtenssonska köket, ja ni vet dom där yoghurtbollarna som vi skrivit tidigare om här. Vi har fortsatt att experimentera med att ha dom i olika maträtter och dagens fiskmiddag är ett av de mer lyckade resultaten.

Att para samman den ybersvenska sillen med Libanesisk ost är kanske ingen man i första taget tänker på, men fru M tyckte att det var en tanke väl värd att testa och det visade sej bli en smarrig sammanslagning. Labnehn smälte ner och gottade in sej i i fiskköttet och gjorde så att det blev extra saftigt. Till sillen hade vi en vitlökssås och ett tips är att ringla balsamicokräm över hela tjotabaletten, det tar det hela ett snäpp högre upp.


Labnehfylld sill
300 g sillfiléer
1-2 bollar labneh i mindre bitar
1 liten rödlök eller purjolök, tunt strimlade
ströbröd
salt och peppar
Blanda ströbrödet med salt och peppar på en tallrik.
Klipp bort ryggfenan på sillen och lägg filén med skinnsidan ner på ströbrödet.
Lägg lökskivor och bitar av osten på sillen och lägg på en sillfilé på fyllningen. 
Vänd sillen i ströbrödet så andra sidan också blir panerad.
Stek de panerade sillarna i några minuter på båda sidor  i en rejäl klick smör tills de fått fin färg och är genomstekta.


En bonus med ostbollarna är att även de som är laktosintoleranta kan njuta av dom eftersom de är gjorda på getmjölk, bra va?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 13 april 2015

Gryta med asiatisk touch.

Det känns som det var ett tag sedan vi bjöd på fläskkött här i köket, den största anledningen till det är väl att det lagas till mest vilt i Mårtenssons kök just nu. Ja, förutom kylling och all fisk som vi sätter i oss, så klart:) Vi fick först hem hjortkött i november och strax därefter dök det upp vildsvins i frysen, så både gris och nöt har fått stå lite åt sidan som ni kanske förstår. Men idag taggar vi ner och vildheten får stå tillbaka för en gryta gjord på fläskkarré.


Våren kanske känns som lite antigryta-tid, men när regnet piskade mot rutorna här i gårkväll och det var mörkt ute så kändes det rätt så grytigt ändå, om ni frågar oss. Dessutom är det något med de där kokosmjölksgrytorna, dom känns fräschare och mer vårliga än höstliga.
Hur som haver, höst eller vår - sol eller regn, detta är gott, detta är lättfixat och framförallt så är det en middag där du kan variera råvaror efter tillgång. Släng i svamp om du gillar det, dra ner kyckling istället för fläsk och lägg till suger snaps om du känner för det. Huvudsaken är att du blir nöjd, mätt och belåten:)

Asiatisk fläskgryta   2 port + matlåda
500 g karré, strimlat
2 vitlöksklyftor, fint hackad
1-2 msk riven ingefära
3 morötter, i tunna stavar
1 röd paprika, tärnad
1-2 schalottenlökar, fint hackade
1 burk 400 ml kokosmjölk
2-3 dl vatten
1½ msk köttfond
1 tsk fisksås
sweet chilisås efter eget tycke och smak
Bryn köttet i omgångar tillsammans med vitlök och lök.
Lägg över i en djup gryta efter hand.
Tillsätt morötter, ingefära, kokosmjölk, vatten, fond, fisksås och sweet chilisås i grytan och låt puttra under lock ca 20 minuter.
Låt paprikan puttra med i grytan de sista minuterna, men låt den inte bli för mjuk.
Smaka av med fisksås, sweet chilisås och ev ingefära.

Vi hoppas att helgen blev en fin en för er del, här gick den i utflykternas tecken. Vi startade ju med en Malmötur i fredags och avslutade med en traditionsenlig vårtur i går till Lövestad, där vi hälsade på Ankis morbröder och gick en sväng på vårmarknaden i byn. Denna gången blev det en del fynd gjorda, både på marknaden och i skogen, och har vi tur med fotona i kameran så landar fynden här i köket inom kort.

Nu önskar vi er en fortsatt mysig måndag och en bra vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xxx

fredag 10 april 2015

En solgul gindrink

Hej alla fredagsfirare! Hoppas ni haft en fin dag med klarblå himmel och den stora lampan tänd hela dagen, så har det nämligen sett ut här nere. Dock har inte Mårtenssons glassat i solskenet, nej då vi valde istället att spendera vår lediga fredag i ett köpcentra! Fast egentligen var besöket på Emporia mest för att vi ville testa den italienska restaurangen Vapiano, något som vi har velat göra länge men inte fått tummarna loss till:) Men idag var det alltså dags för premiärbesöket och det lär inte bli vårt sista besök där, det gav mersmak vill vi lova!

Åter på hemmaplan så dök vi ner om i Ostkällaren för lite inköp, vi tänkte nämligen ha lite plockmat till kvällsmat och ost är ju aldrig fel att plocka! Osten får sällskap av Håkans spickerökta skinka (ja den han gör och säljer på jobbet alltså, inget annat!), laxrullar och grönsaker och vi tänkte skölja ner det hela med ett nytt bubbel som ska testas. Let's dance får göra oss sällskap, kanske vi själv också tar en svängom på parketten - vem vet!


För er del står det en härligt solgul drink på menyn som vi tänkte kunde passa fint att inleda helgmyset med. Man kan nästan säga att det är en variant av Mimosan där man blandar persika med champagne, men här tar man istället fram det tunga artilleriet och blandar persikomoset med gin. Vill man så går det alldeles utmärkt att göra drinken alkoholfri också, uteslut helt enkelt ginen så smakar det kanoners det med! Drinken bjöds vi på påskafton och vi vill absolut dela med oss av den till er.

Gindrink med persikor  1 glas
2 konserverade persikohalvor
4 cl gin
10 cl sockerdrick eller 7-up eller liknande
2 msk av persikolagen
Mosa persikorna och blanda med övriga ingredienser i ett glas.
Fyll upp med is och servera, gärna med sked så man kan röra under tiden.

Nu är det dags att plocka fram och putsa upp danseskorna, dra undan mattor och möbler och börja värma upp! Vi önskar er en underbar helg med solsken, god mat och dryck, och många glada stunder!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 8 april 2015

Pasta med tomatsås

Matlagningsikoner, matgurus, kökshjältar, köksgudar, kärt barn har många namn! Har ni några matidoler (ja, förutom oss då - hehehe, blink, blink) som ni hyllar och gör vågen för hemma i ert kök? Vi har några stycken, Håkan framförallt faktiskt som får något lyriskt i blicken så fort någon nämner Jens Linder eller Lisa Förare-Winbladh.

Jens L har vi nämnt vid några tillfällen förut här i köket, bland annat då vi efterlyse och fick napp (från författaren himself) på en av hans kokböcker som herr M sedan testat en hel massa från. Jens skriver förövrigt på en egen blogg för den eminenta mattidningen Äkta Mat, den hittar du här.
Lisa F-W bloggar också, om än lite sporadiskt men med tanke på alla kanoners bra matböcker hon skriver så är det kanske inte så konstigt att bloggningen blir lidande. Både "Matmolekyler" och "Det godaste jag vet" hittar ni alltid på Håkans nattduksbord, där ligger dom vältummade och sprider matlagningsinspiration. Från den senare boken har vi lånat dagens recept som vi tänker bjuda på er, det är en långlagad tomatsås som passar galant både som pastasås, sås att studsa ner köttbullarna i eller att laga till salsiccia i.


I denna tomatsås finns det en magisk ingrediens som vid första ögonkastet kanske verkar lite märklig, men vi lovar att den gör en hejdundrande insats för smaken! Lisa tipsar nämligen om att i stället för att kasta de där hårda kanterna som man skär bort från parmesanostar så ska man spara dom, släng i dom i frysen - det gör vi numera. Parmesanostarna är perfekta att använda som smaksättare i t.ex tomatsåser som denna. Känner man sig lite "wild and crazy" så sätter man tänderna i ostbiten när den hamnar på tallriken, vi provade båda och det var hur mumsigt som helst!

Långlagad tomatsås till pasta
2 små gula lökar, halverade och tunnskivade
125 g fänkål, tunt skivad och i kvartar
1 stjälk blekselleri, tunt skivad
1 liten morot, delad och tunt skivad
1 dl olivolja
2 dl matlagningsvin
3 burkar hela tomater
1 lagerblad
några kanter från parmesanost (det hårda som man oftast skär bort)
Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och lägg i alla grönsaker.
Fräs sakta på låg värme, 15-20 minuter, så grönsakerna mjuknar och börjar bli gyllene.
Slå i vinet och låt puttra någon minuter.
Klipp sönder tomaterna i burken och häll ner det i grytan tillsammans med ostkanter och lagerblad.
Låt puttra väldigt sakta på svag värme utan lock ca 1 timme.
Rör om då och då i botten så att såsen inte bränner vid.
Servera såsen till pasta, eller köttbullar eller en smaskig korv.

Vilka fru Mårtenssons matgudar är? Ja, Nigella är nog den som kittlar Ankis matlagningsnerv mest, hack i häl kommer Jamie Oliver. Kanske det rinner engelskt blod i frus ådror, vem vet?
Berätta nu, vem får er matlagningsglädje och experimentlusta att svalla extra?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 6 april 2015

Fisk i foliepaket på två olika sätt

Annandagpåsk är här och vi hoppas verkligen att ni inte är trötta på fisk efter påskfirandet, för fisk är just vad vi tänkte bjuda er på denna söndagsmåndag! Visserligen är det ingen sill så vi kanske har tur och kan fånga några av er på vår matlagningskrok:) Inpackad torskrygg blir det och vi serverar två olika varianter, en signerad Håkan och en signerad Anki.

Att laga till fisk i foliepaket är ett smidigt sätt att göra sej av med småslattar som ligger i kylen, alla måste ju inte ha samma ingredienser i sina paket, låt istället alla kombinera sitt eget fiskpaket. Har ni barn så är detta ett ypperligt tillfälle att låta dom vara med i köket, fram med lite smått och gott från kyl och skafferi på bordet och släpp loss fantasin!


Innan vi paketerade fisken så rimmade vi fiskbitarna 15 minuter, något som vi fortsätter slå ett slag för! Att rimma är absolut ingen klöddig matlagningsteknik som man måste heta Heston Blumenthal för att klara av, även en simpel amatör vid namn Mårtensson fixar det galant:) Fisken håller samman bättre när du lagar till den och du ser mindre av de där vita klumparna som man ibland kan få när man lagar till fisk (proteinet som rinner ut).
När du rimmar något så ska du inte salta vid fortsatt tillagning, så tänk därför på att om du inte rimmar fisken här så måste du dra några varv med saltkvarnen i paketet också.

Rimma gärna fisken innan du tillagar den:
100 g salt
1 tsk socker
1 liter vatten
Rör samman lagen tills salt och socker är smält, lägg ner fiskbiten och låt den ligga 20 minuter.
Ta upp fisken och låt den rinna av.

Fisk i folie 
1 stor bit aluminiumfolie per paket
1 bit torskrygg, ca 150 g, per paket
kokt potatis i 1 cm tjocka skivor
3 soltorkade tomater, strimlade
1 liten schalottenlök, skivad
några små broccolibuketter
½ snackpaprika, tunna skivor
hackad dill
en skvätt vitt vin
tre stänk fisksås
2 msk smör 
(ev salt om fisken inte har rimmats först)
Lägg potatisskivorna på foliearket och lägg fisken ovanpå.
Fyll på med tomater, lök, broccoli, paprika och dill. 
Dra upp kanterna på folien så det blir som en påse, häll i vin och skvätt ner fisksås.
Klicka på smöret och förslut folien ordentligt. 
Lägg paketet i en ugnssäker form och baka mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. 


Fisk i folie med tomat och fänkål 
1 stor bit aluminiumfolie per paket
1 bit torskrygg, ca 150 g, per paket
kokt potatis i 1 cm tjocka skivor
fänkål i ½ cm tjocka skivor
färsk tomater i skivor
några skivor röd paprika
2 citronskivor
2 msk smör
vitlökspulver
hackad dill
en kvist rosmarin
1 skvätt vitt vin
3 stänk fisksås
(ev salt om fisken inte har rimmats först)
Lägg potatisskivorna på foliearket och lägg fisken ovanpå, pudra på lite vitlökspulver.
Fyll på med tomater, fänkål, paprika och citronskivor överst.
Dra upp kanterna på folien så det blir som en påse, häll i vin och skvätt ner fisksås.
Klicka på smöret och förslut folien ordentligt. 
Lägg paketet i en ugnssäker form och baka mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. 

Detta är bara två olika varianter av fiskpaket som man kan göra, det finns garanterat otaliga variationer på olika smarriga smakkombinationer.
Ett perfekt sätt att laga till en kylskåpsrensning! 

Den Mårtenssonska påsken har förflutit väldigt bra, vi bjöds på helstekt kalkon med sås av skedätarsort hemma vid familjen Perssons matbord och en helstekt lax med skedätarsås vid Björkenäsbordet. Det har med andra ord inte gått någon nöd på oss:)

I dag tänker vi avrunda påskfirandet med en av våra absoluta favoritherrar, herr Jansson och hans frestelse, men innan dess så ska det drickas traditionsenligt annandagskaffe med Håkans föräldrar. Denna gången blir det i form av knytkalas eftersom Håkans mamma hade en rejäl bit mandeltårta kvar i kylen och det bidraget kunde vi ju inte tacka nej till!
Men innan de kommer så måste dammsugaren vallas, damråttor äro icke inbjudna till kafferepet:)

Vi hoppas att ni alla haft en fin påskhelg och att ni får en alla tiders vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 3 april 2015

Påsken är här!

Långfredagen är på plats och framför oss ligger en härlig långledighet som har börjat med sol och blå himmel. Inte en endaste påskakärring har svängt förbi, så lite besvikna är vi allt... Men har vi tur så kanske vi ser en och annan kärring när vi är ute och påskpromenerar. 
Det blir inte så mycket matlagning i det Mårtenssonska köket denna påsk, vi ska dinera vid andras matbord två av helgens fyra dagar och det sörjer vi inte alls! 
Hur ser er påskhelg ut, kanske kör ni konstrunda om ni håller till här nere i våra trakter? Kanske har ni någon gammal anrik påsktradition som ni inte kan hoppa över? Do tell!


Vi önskar alla våra köksgäster en underbart skön och smarrig påskhelg! 
Hoppas ni får en massa god mat och dricka, att solen lyser på er 
och att ni får tillfälle att koppla av och njuta! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 2 april 2015

Påskdrink och tv-kändis för några minuter!

Då är vi framme på självaste flygardagen! För visst är det väl på skärtorsdagen som färden går mot Blåkulla? Dagens drinkrecept passar kanske inte för den som har tänkt att sätta sej på kvasten och flyga iväg, då får drinken allt vänta tills kvasten står tryggt parkerad i garaget igen. För det är alltså en drink som bjuds, en knallgul sådan passande perfekt till påskhelgen - eller till vilken annan helg för den delen.


Här är det smak av vanilj och apelsin gånger två i glaset, gillar du inte vaniljvodka så kan vi tipsa om att det går bra att byta ut den mot antingen vanlig vodka eller en med citron- eller limesmak. För att få grenadinen att lägga sej på botten i glaset så kan man ta ett sugrör till hjälp, då går det mycket lättare.
Stick ner sugröret i flaskan någon centimeter, tryck fingret för hålet på sugröret och dra upp det ur flaskan. I nedre delen på röret har du nu fångat upp en skvätt av den röda vätskan som du släpper ner i glaset på tvärtomviset, ner med röret i botten på glaset och släpp fingret. Voila, botten är röd!

Påskdrink 1 glas
1½ cl grand marnier
1½ cl vaniljvodka
1-1½ dl apelsinjuice, gärna färskpressad
en skvätt grenadin
is
Blanda samman alkohol och juice i ett glas.
Lägg i isbitarna och häll försiktigt i grenadinen.
Dekorera gärna med en apelsinskiva, ta en sipp och njut.

Så var det det där med att vara med i tv... hrmff:) Olidligt, fruktansvärt pinsamt om ni frågar herr M som var med i tv-rutan, medan frugan var helt till sej i trasorna där framför tv-rutan! Och till alla er som tycker att herr M skulle vara med och tävla i tv-programmet kan vi meddela att det inte kommer att ske någon gång inom den närmsta tiden. Nervositeten för de få minuterna ni såg igår var tillräckligt påfrestande, vilket skick Håkan hade befunnit sig i om han haft huvudrollen vill vi inte ens tänka på... :) Hugaligen!
Men några bilder kan han tänka sej att bjuda på från gårdagens program:)

Hallå där, kexet... jo jag tackar jag :)

"Fina fisken, eller fina köttet", en blivande klassiker!

Extra roligt och framförallt överraskande var det när vi såg vem som stod bakom Eskil i kön på GeMa-Livs. Vem hade lyckats hamna där om inte självaste morsan/svärmor Mårtensson! Hur i hela friden det nu gick till har vi inte någon aning om, frågan är om hon stått utanför affären i väntan på att tv-teamet skulle dyka upp...:)

Ha nu en fortsatt fin skärtorsdagskväll så ses vi i morgon! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 1 april 2015

Påsktårta med mandelbotten och punchkräm

God kväll på er och välkomna till fortsättningen på Mårtenssons påskmiddagsbjudning, vi hoppas ni gillat det vi serverat er hitintills. Förrätten är avklarad, varmrätten likaså, vad kan det då vara återstår på vår "påskmeny"? Efterrätt så klart, man sparar väl det bästa till sist! Vad vore väl ett påskkalas utan efterrätt? Ett av de vanligaste sätten att avsluta påskmiddagen verkar vara med en tårta, påsktårta klingar välbekant eller hur? Nu är ju inte vi dom mest tårttokiga personer som finns, det ska vi villigt erkänna, och inte därför sällar vi oss inte heller till den stora skaran av tårtbagare. Däremot är vi snabba med att fråga efter recept när någon annan bakat en galet tokig tårta och så klart passar vi på att skicka det vidare till er!

Dagens påsktårta är just ett sådant receptbidrag och det kommer från Ankis kollega Helene som bakade och bjöd sin arbetskompisar på denna skapelse för att fira sin femtioårsdag. Frun i köket tyckte att den var så vansinnigt smarrig så att det faktiskt slank ner två stora bitar, en tredje bit övervägdes men byxmåttet sa tvärt stopp! Receptet fick följa med hem från jobbet och vi kommer absolut att baka den själva, kanske vi då rent utav lyckas få till en bild av självaste tårtan dessutom...

Tårtans huvudingredienser är dessa två, mandel till biskvibotten och punsch (i alla fall essens) till krämen som ligger ovanpå. Tack vare att det är en mandelbotten blir tårtan glutenfri så du kan alltså servera den till de som är glutenintoleranta också, se bara till så att chokladen du ska garnera med är glutenfri!

Mandeltårta med punschkräm  ca 6 bitar
Mandelbotten
100 g mandel eller mandelmjöl
1,25 dl socker
1 äggvita
Punschkräm
1 äggula
1½ dl florsocker
!00 g mjukt smör
1-2 msk arraksessens/punscheseesens
Garnera med
mörk choklad, smält
1 dl vispgrädde, vispad
bär och/eller frukt
Mal mandeln till mandelmjöl och blanda med socker och ovispad äggvita.
Klicka ut smeten på en bakplåt med bakplåtspapper, till en avlång kaka ca 40*7 cm.
Grädda kakan högt upp i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Låt kakan kallna i en platspåse och rör samman krämen under tiden.
Rör samman krämen och smaka av så du fått lagom mängd essens i.
Bred krämen på kakan och täck över den med plastpåsen igen och ställ i kylen till servering.
Klicka på den vispade grädden, lägg på bär/frukt och ringlar över chokladen vid serveringen.

Nu hoppas vi att ni är mätta och belåtna nu och att ni kanske hittat något som känns lockande att fira påsk med. Har vi tur så kan det hända att det blir ett bonusbidrag här i köket i morgon, något gott att inleda festligheterna med...

Då så, kära läsare, gäster och bekanta, då är det middagsdags för vår del och därefter följer vi veckans ritual och bänkar oss framför tvn för att se på hur det går när Ystadsborna bjuder på mat i "Halv åtta hos mej". Som sagt så är det dags för Håkans tv-debut ikväll så en av oss lär förmodligen se just de minuterna av programmet bakom en kudde:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan