tisdag 31 mars 2015

Quinoagratäng med krämigt osttäcke.

Då är vi en dag närmare påskhelgen och mat som passar till helgens middagar står som sagt på menyn här i köket denna veckan. Igår bjöd vi på en spännande variant av matjessillrulle som passar perfekt som förrätt eller på buffébordet och idag är turen kommen till en quinoagratäng.
Quinoa är något som vi mer och mer börjat använda här hemma, det finns en hel massa spännande rätter att laga till med de små fröna, eller rättare sagt - örterna. För det är just vad det är, en ört från Sydamerika vars närmsta släkt heter rödbetor och spenat och den är så nyttig så! Fullsmockade med protein och kostfibrer är den och dessutom glutenfri minsann:)

I denna gratängen har vi blandat ner quinoan i krossade tomater som vi smaksatt med örter och vitlök, sen har den fått ett täcke av crème fraiche och parmesanost. Det hela passar lika bra som ensamrätt för de som vill satsa på en vegetarisk huvudrätt, som den gör som tillbehör till påsklammet eller kycklingen. Smakerna i tomatsåsen kan du variera efter vad gratängen är tänkt att serveras till och vilka örter du föredrar, och som om att det inte var nog så är den kanoners bra att förbereda!

Quinoagratäng ca 4 port
2 dl quinoa som kokas enligt instruktionerna på paketet
400 ml krossade tomater
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta, riven
2 tsk torkad basilika + 2 tsk oregano eller
2 tsk timjan och rosmarin
salt och svartpeppar
2 dl crème fraiche
1-2 dl riven parmesanost
tomater i skivor
Blanda samman quinoan med tomatkross, vatten, vitlök, örter och kryddor.
Smörj en ugnsfast form och häll i quinoaröran.
Blanda samman crème fraichen och osten (spara lite för att strö över gratängen) och bred över quinoaröran. (Hit kan du förbereda gratängen och ställa den i kylen tills det är dags att gratinera den innan servering)
Lägg på tomatskivor och strö på osten.
Ställ formen mitt i ugnen, 175 grader ca 25 minuter, se till så inte osten får för mycket färg.
Ät gratängen som vegetarisk rätt eller servera den till en köttbit, lamm eller kyckling passar fint till.

Så, då kanske ni kan gissa vad som dyker upp i morgon? Om inte, så kan vi hinta om att det både blir sytt och gutt:)

Nu ska vi ta och slå oss ner vid våra tallrikar och hugga in på kvällens middag, det blir denna gamla goding som vi gärna kör som repris. Efter maten är det dags att bänka ändorna i tv-soffan och kika på den rafflande fortsättningen på Ystad-veckan i "Halv åtta hos mej", riktigt roligt att se bilder och "känt folk" från stan:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 30 mars 2015

Matjessillrulle och tv-debut!

Hej sommartid och hej påskveckan! Vi hoppas ni alla fått en bra start på veckan och att sommartiden inte ställt till det alldeles för mycket för er. För Mårtenssons del har det gått bra, Håkans idé om att ställa om klockorna redan på lördagen för att sakta men säkert inskola oss i den försvunna timmens äventyr, fungerade bra även i år.
Påskveckan har ju dragit igång och tydligen kallas den för stilla veckan, klingar finfint i våra öron gör det. Fast att det blir så mycket mer stilla än vanligt är väl tveksamt, i alla fall för de av oss som jobbar med mat - påsken är nämligen den största mathelgen i Sverige! Så för Håkans del är det bråda dagar bakom och i charken, det är många som ska handla hem lamm, charkuterier och sillinlägningar till helgens alla festligheter.

På tal om påskmat så tänkte vi denna veckan bjuda er på några förslag här i köket, som vi tycker kan passa extra bra till påskens matorgier:) Vill ni ha ännu flera tips så finns det ju dels en flik med etiketten påsk och så finns ju faktiskt julfliken också, det är ju lite "same, same, but different" när det gäller påsk- och julmat:)


Först ut i raden är den här spännande sillrätten som passar fint både på en påskbuffé och som förrätt, och nej det måste inte vara påsk för att man ska äta den. Själv åt vi den i julas då Freddy hade fixat till den som ett av sina bidrag till julabordet. Man kan väl säga att det är en svensk variant av sushi, utan ris men fortfarande med noriark runt om. I fyllningen hittar man istället bland annat matjessill, betor, päron, ost och pepparrot, kanske låter det lite galet men vi lovat - det är galet gott!
Är rullen på tok för galen för er smak så hittar ni alla våra sillinläggningar i detta smaskiga inlägg.

Matjessillrulle
400 g matjessill i grova tärningar
2 polkabetor, kokta och tärnade
1 päron, skalat och tärnat
3 gelatinblad
4 ark nori
4 schalottenlökar, finhackade
1 knippe gräslök, hackat
200 g philadelphiaost
2 msk riven pepparrot
½ msk citronsaft
Stek de tärnade betorna och päronet lätt utan att de får färg, låt de bli svalna.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten minst 5 minuter.
Blanda samman ost, pepparrot, lök och gräslök.
Krama ur gelatinet och smält det på låg värme med citronsaften, ta grytan från plattan och låt gelatinet svalna lite.
Rör ner en klick av ostmassan i gelatinet och blanda sedan ner det i resten av ostmassan.
Blanda ner sill, betor och päron i ostmassan, smaka av med peppar och ev salt.
Fördela smeten i en sträng mitt på noribladen, rulla samman försiktigt (ta gärna hjälp av en bit plastfolie som du lägger under noriarket) och ställ kallt under press några timmar.
Skär upp lagom stora bitar och servera.

Och som om det inte räckte med spännande tips idag så har vi faktiskt ytterligare ett. Halv åtta hos mej, ni vet matlagningsprogrammet på tv4, drar i gång ikväll igen och först ut i raden av städer de besöker är faktiskt Ystad! Jajamensan, vår hemstad är på tv ikväll och som om att det inte heller räckte så kommer ni att få se, och höra, herr Mårtensson i egen hög person i onsdagens avsnitt! Japp, han har faktiskt en talroll när en av tävlingsdeltagarna (Ankis gamla gympalärare dessutom) är och köper finfint kött på GeMa-Livs där Håkan ju arbetar som charkuterist!
Så alla ni som undrar hur Håkan ser ut och låter, ratta in 4:an på onsdag så får ni se! Mårtenssons kommer att sitta klistrade vid alla avsnitten...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 27 mars 2015

En ny krämig favorit!

Vi har en del laster, vi Mårtenssons. Håkan har sina cigarrer som han vårdar ömt och njuter av då och då, Anki är galen i salmiak och kan inte leva utan Lakrisal. Gladheten i bubbel delar vi och det finns alltid en flaska på kylning, vem vet när den där V-75 raden slår in... och så länge den inte gör det, så passar det fint som plåster på såren:)
En annan last vi delar är ost med skön sälta i, gärna en krämig sort, som vi har på sallad. Det har vi haft sedan vi första gången var på semester tillsammans, resan gick till Bulgarien och vi åt deras Shopska sallad morgon, middag och kväll... Hitintills har vi alltid använt fetaost men för ett tag sedan så hittade vi en annan salt ost och vips så fick fetaosten se sig utbytt!

Labneh är gjort på getyoghurt som fått rinna av och sedan har den formats till små bollar som ligger i olja på burk. De har en härlig sälta och krämighet och får Mårtenssons smaklökar att dansa tango! Vi lägger den på sallad allt som oftast men på senaste tiden har vi börjat experimentera och ha de små bollarna i maträtter.
Labneh finns i vanliga mataffärer, Håkan har plockat hem det bland hyllorna på GeMa-Livs, den lilla ICA-närbutiken där han arbetar som charkuterist. Hittar ni inte osten i er matbutik så fråga om de kan ta hem den, märket på burken är Sevan. Skulle du inte lyckas springa tag i en burk och ändå vill testa receptet så går det alldeles utmärkt att byta ut Labnehosten mot fetaost, som har ungefär samma sälta men inte samma krämighet.


En av dessa maträtter som vi lagat till med Labneh är denna fyllda kycklingfilé som förutom osten fylldes med färska örter och rökt skinka. Innan fyllningen så rimmade Håkan köttet men det är helt och hållet valfritt att göra, det är absolut inte svårt - kan ni marinera så kan ni rimma!
Som sällskap till våra kycklingfiléer serverades kokta belugalinser, sallad och en kall salviasås. Belugalinserna kokte vi helt enligt instruktionerna på förpackningen denna gången, men framöver vänta absolut utsvävningar i tillagningen. Kanske någon av er sitter på ett bra och smarrigt tips?

Basilika, frågan är väl om det finns något mer väldoftande att ha i ett köksfönster? 

Kycklingfilé med ost och örter   2 port + matlåda
500 g kycklingfilé
Rimningslag (valfritt)
1 liter vatten
50 g grovt havssalt
25 g socker
1 tsk torkad salvia
1 tsk torkad rosmarin
1 krossad vitlöksklyfta
Koka upp alla ingredienser till lagen och låt det svalna.
Lägg ner kycklingen i den kalla lagen, lägg över och ställ i kylen 4 timmar.
Ta upp köttet och torka av.
Fylling
2-3 bollar labnehost
6 färska salviablad
8-10 färska basilikablad
1 skiva rökt skinka/filé
Skär en ficka i kycklingfilén om det går, det går även att banka ut filén och dubbelvika.
Skiva ostbollarna och fördela dom i filéerna, lägg in örterna och skinkan.
Förslut fickan t.ex med en tandpetare.
Lägg köttet i en ugnsfast form och stek mitt i ugnen på 150 grader ca 45 minuter tills innertemperaturen nått upp 70 grader.
Servera gärna med en kall salviasås och valfria tillbehör.

På med örter och labneh...

... därefter rökt skinka och rulla samman. 

Kall salviasås
4 dl matyoghurt
1 dl crème fraiche
5 färska salviablad, rivna i mindre bitar
pressad citron efter smak
örtsalt
1 vitlöksklyfta, riven
Blanda samman alla ingredienser och låt såsen stå kallt minst 30 minuter innan servering.

Salvia i egen hög person.

Någon Labnehost blir det inte på tallrikarna ikväll, där kommer det att ligga en andra massa godsaker istället. Det står nämligen råbiff på menyn, köttkvarnen är monterad, lökhackning, pepparrotsrivning, potatisfritering och äggseparering väntar. Ja, vi har händerna fulla, det är inte klokt så mycket jobb det är med raw-food:) 

Ha nu en riktigt skön helg, njut så mycket ni bara kan av det ni gillar!  

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 25 mars 2015

Pasta med avokado och marinerad rödlök

Dags för pasta är det denna onsdag, ni vet den där fredagspastan som numera går under namnet torsdagspastan hemma i det Mårtenssonska köket. Fast när vi tänker efter så hade vi ju i och för sig kunnat fortsätta kalla den fredagspasta eftersom vi ju har fredagskänsla redan på torsdagen... Men innan vi klöddar till det alltför mycket och helt gå vilse i veckodagarna så är det väl bästa att vi ger oss i kast med den där pastan.

Vegetariskt är det som gäller på denna tallriken, vill man tvunget ha en köttbit till så går det säkert bra det med. Då skulle vi nog föreslå lite knaperstekt bacon eller kanske en bit halstrad lax, kött som är av den torra sorten passar nog mindre bra till. Pastan bjuder på flera härliga och fräscha smaker, den vinägermarinerade rödlöken sitter som pricken över i tillsammans med den lena avokadon och basilikan. Riv gärna över en hög parmesanost, det passar kanoners till!

Härliga vårliga färger i pastatallriken, we liki! Vi valde spagetti av sorten bönpasta från Risenta, men du får så klart själv välja vilken pasta du vill ha. 
I glasen hällde vi ett Ripassovin med det häftiga namnet "The fat lady sings" och hur många gånger Herr M sa den berömda frasen "It aint over till the fat lady sings" vågade vi inte hålla räkning på... Däremot vågar vi oss absolut på att rekommendera vinet till er, vi bara håller tummarna för att ni delar vi vinsmak. Fylligt och bärigt var det, smakade mjukt och lent i munnen och enligt rekommendationerna ska det passa till Italiensk mat och japp, vi instämmer:)

Pasta med avokado och marinerad rödlök      2 port
250 g pasta av valfri sort
200 g broccolibuketter
1 rödlök, tunt skivad
2 msk balsamvinäger, gärna vit
3 stora avokador, tärnade
2 msk raps- eller olivolja med citronsmak
färska basilikablad
Lägg lökskivorna i en skål, rör ner vinägern och låt marinera under tiden som du lagar till middagen.
Ångkoka broccolibuketterna så de fortfarande har tuggmotstånd.
Koka pastan enligt instruktionerna på paketet.
Blanda samman pastan med broccolin och avokadon, servera med löken och basilikablad.

Rödlökens härliga färger behåller du bäst med vit balsamvinäger, 
men så klart funkar det hur bra som helst med den mörka sorten också!

Så, då överlämnar vi denna pastan i era händer och låter er själv bestämma vilken veckodag den ska serveras i ert kök. Det kanske rent utav blir en måndagspasta istället! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 23 mars 2015

Efterrätt 3.0

Efterrättstajm i Mårtenssons kök vad sägs om det, är ni sugna på lite sötsaker? Bra, för vi har faktiskt en tre olika att bjuda på här idag! Denna efterrättssymfoni av knaprigt, mjukt och flytande bjöd vi sist vi hade gäster vid vårt bord och faktiskt alla blev överraskat förtjusta. Mest överraskade blev dom när dom såg vad som låg i den ena skålen på tallriken, kanske blir du likaså när du ser popcornen där? Att kombinera olika texturer har vi ju hört om på olika matprogram på tvn och det försökte vi ta fasta på när vi bjöd på världens godaste och enklaste citronfromage, tillsammans med ett glas hallonsås och lakritspopcorn!

Varför tre olika, varför lakrits, citron och hallon? Ja säg det... men lakrits och hallon är ju en smakkombination som används rätt ofta, ni vet döskallarna bland lösgodiset t.ex, och citron tillsammans med hallon är ju gammalt och beprövat. Så i efterrättsdelen av våra hjärnor vävdes dessa smaker samman, tack och lov så blev det lika bra i verkligheten som i tanken!

Citronfromagen har vi skrivit om tidigare, men den är för smarrig för att falla i glömska så vi tar och skriver om den igen. Kanske kan den passa extra fint som dessert nu till påsk, ni vet det där med gult hör ju påsken till:) 
Hallonsåsen gör du enkelt genom att smälta frysta hallon på låg värme i en gryta tillsammans med en skvätt vatten. Efter hand så kan du hälla i mer vatten så du får såsen så tjock/tunn som du vill ha den. Vi valde att ha en ganska så tunn sås, nästan mer som en soppa, så att man skulle kunna dricka den ur glaset om man så ville. Lite som en hallonshot!

Citronfromage   4 port
3 äggulor
1 dl strösocker
4 gelatinblad
3 äggvitor
1 dl vispgrädde
1 - 1½ citron, rivet skal och saft
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som du förbereder övriga ingredienser (minst 5 minuter).
Vispa äggulorna tillsammans med sockret så det blir vitt och luftigt.
Vispa därefter grädden i en skål för sej och äggvitorna för sej i en riktigt ren och torr skål till hårt skum.
Rör ner citronskalet och saften från 1 citron i äggsmeten.
Krama ur gelatinbladen och smält dom på låg värme med lite vatten i en gryta.
Låt gelatinet svalna en aning och rör sedan ner en skvätt av äggsmeten i grytan och blanda ordentligt, rör sedan ner det hela i resten av äggsmeten och blanda noga.
Vänd därefter försiktigt ner äggvitorna och sedan grädden i äggsmeten.
Smaka av och pressa eventuellt i mer citronsaft.
Slå upp fromagen i portionsskålar och ställ kallt några timmar till serveringen.
Hallon eller andra bär passar fint till.

Förutom hallonshoten så hade vi alltså lakritspopcorn, kanske låter det galet men vi lovar att de passade så otroligt kanoners bra till! Egentligen fanns det en tanke om en annan lakritsdeltagare från början, men matallergi satte stop för den så det provar vi en annan gång. 

Lakritspopcorn  2 liter
2 dl opoppade popcorn (ger ca 2 liter färdigpoppade)
½ dl råsocker
2-3 tsk lakritspulver
Poppa popcornen och häll över i en stor, djup skål (det ska finnas plats att röra om i skålen)
Smält sockret i en gryta och ta bort så fort det är smält.
Ringla sockret över popcornen, skaka om under tiden så att allt inte hamnar på samma ställe.
Pudra över lakritspulvret, börja med 2 tsk, skaka om under tiden. 
Smaka popcornen och se om du är nöjd med lakritssmaken eller om du behöver tillsätta mer.

Några bilder på kvällens dukning hann vi knäppa av innan mörkret la sej och gästerna dök upp. Lite åt det marina hållet gick det med färgerna blått och vitt, några snäckor på bordet och passande servetter. Däremot fastnade inte en enda middagsgäst på bild, vår kamera är så kass när det gäller mörkerfotografering så det har vi sedan länge gett upp. 

Ingen påskinspirerad dukning alltså, men kanske ska någon bjuda hem en sjöman i påsk:)

Helgen har varit bara bra, tackar som frågar:) Söndagen spenderade vi med Freddy och tillsammans tog vi en biltur till Tomelilla för att kika på möbler. Vi provsatt soffor och stolar, sågade det ena matbordet efter det andra och hade allmänt roligt tillsammans. Håkan föll som en fura för Brita, men tyvärr tog han inte frun med sig i fallet:) Så vi är fortfarande på soffjakt... 
Dessutom lyckades Freddy spoliera hela vår idé om hur vårt nya matbord ska (skulle) se ut, tack för det säger vi! 
Men vi tar väl och följer vårt eget tips "tänk om - tänk rätt"! 

En fin vecka önskar vi er nu!
Smaklig spis!/ Anki och Håkan
x

torsdag 19 mars 2015

En rökt hamburgare

Hur är det, har ni omfamnat vårkänslorna som sveper över landet och kanske rent utav plockat fram och dammat av grillen, eller står den fortfarande kvar i sitt ide? Eller tillhör ni kanske dom som låter grillen framme året runt och drar igång den i såväl solsken som snöfall? Här i Mårtenssons kök kör vi ju som bekant med elgrill, den kopplar vi in i eluttaget året om och när den inte används hänger den på ett spik i skafferiet. Sist vi anslöt den till elnätet så grillade vi på hamburgare, eller hemburgare som dom även så fyndigt kallas:)

Herr Mårtensson ville prova att fixa hamburgare med röksmak utan att använda konstgjord rökarom i köttet, vilket innebar att även marinatorn och röklådan plockades fram. En bit högrev utsågs som försöksbit, högrev är en bra köttbit att välja när man ska mala köttfärs själv för att göra just hamburgare, och innan rökningen så rimmades högreven 1 timme. Det hela visade sej bli riktigt bra, rökarom på naturligt vis blev hur gott som helst!


Tänk nu inte att "suck, det låter som ett jobbigt och klöddigt sätt att grilla hamburgare" för det är inte så avancerat som det låter. Har du ingen röklåda så fixar du en enkelt om du har en grill med lock (läs här) och hur det funkar med en marinator ser du här
Okej, det hela tar en liten stund extra, si så där 
1 timme och tio minuter extra, men det är en väl värd stund vi lovar!

Hamburgare med rökig smak
500 g högrev i bit
Rimma köttet innan du röker det:
Blanda samman en 5%-ig saltlösning av ½ liter vatten och 0.25 g salt som du sprutar in i köttbiten med hjälp av en marinator.
Lägg köttbiten i en 10%-ig saltlösning av 1 liter vatten och 100 g salt och låt det ligga i 1 timme.
Ta upp köttet och torka av det innan du röker det.


När köttbiten är färdigrökt delar du den i mindre bitar och maler dom till färs tillsammans med
½ gul lök
och avslutar med en bit knäckebröd eller skorpa (vi använder finn crisp) så du får ut allt kött ur kvarnen.
Krydda färsen med svartpeppar efter behag, forma till lagom stora hamburgare som du grillar eller steker och serverar med allehanda smarriga tillbehör.


Ska vi tro på väderrapporterna så ska tydligen helgen bli lite kallare, men med tanke på vilken varm vårdag vi haft idag så känns det nästan svårt att tro på. Hur dagarna ska spenderas har vi ingen aning om men fredagen får herr M spendera helt på egen ledig hand, frun ska nämligen på planeringsdag med jobbet.
Vad vi vet är i alla fall att det kommer att stå Pad Thai på morgondagens middagsbord, vi fick nämligen ett akut sug efter det när vi läste att Charlotta hade smarrat på det häromdagen. Lördagen bjuder förmodligen på något med vildsvin sen får söndagen överraska oss:)

Dessutom vet vi att vi önskar er alla en riktigt finfin helg med en massa goda och smarriga upplevelser!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 16 mars 2015

Torskgryta med chorizo

Då var det måndagskväll igen gott folk, ännu en helg har passerat och vi hoppas att det blev en bra en. Kanske fick ni njuta av solen, vi tillhörde tyvärr inte den soliga delen denna gången men man kan ju inte ha tumme med vädergudarna alltid:) Vad säger ni, är det fortfarande gryttider eller är det helt fel att blogga om en mustig fiskgryta nu? Vi hoppas i alla fall att ni kan ha nytta och glädje av receptet trots att vårkänslorna har ploppat upp, det är en alltför god middag att hålla på tills hösten anfaller oss igen.

Nu ska vi inte ta åt oss hela äran för receptet, nej det är från börja signerat herr Ernst Kirchsteiger - mr barfotabarn himself - men det blev en gnutta förändrat av oss. Vem som ursprungligen har kommit på den geniala idén att blanda chorizo och fisk i samma gryta vet vi däremot inte, men när vi såg receptet påmindes vi om semestern på Madeira där man ofta såg smakrika heta korvar i fiskgrytor. Hur som haver så är det en otroligt smaskig idé som vi mer än gärna skickar vidare till er så ni kan prova, om ni inte redan gjort det!


Det är en lättlagad gryta och i den stoppar du hela middagen, även potatisen om du äter det men prova annars med morötter, rotselleri eller palsternacka. Torsken kan säkert bytas ut till annan fisk, varför inte prova med lax istället. Äter du inte griskött som korven innehåller så finns det kryddstarka kalkonkorvar man kan använda istället om man äter det, fiskätande vegetarianer väljer en kryddig vegkorv så klart!

Torskgryta med chorizo   2 port + matlåda
1 rödlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
150 g chorizo i skivor
300 g coctailtomater
5 dl grönsaksbuljong
1½ dl vitt vin, går utmärkt med matlagningsvin
400 g potatis, fast sort skalade och i bitar
1 tsk rosmarin
1 tsk oregano
salt och svartpeppar
400 g torsk i bitar
citronsaft efter smak
Fräs lök, vitlök och korv på låg värme i en stekgryta tills löken är mjuk utan att den får färg.
Tillsätt tomaterna, potatisen, buljongen och vinet i grytan.
Häll i örter, salta och peppra och smaka av.
Låt grytan koka upp och sedan småputtra under lock tills potatisen har mjuknat.
När potatisen är mjuk så läggs fiskbitarna ner i grytan och de får puttra med ca 5 minuter, tills fisken är vit och fast.
Smaka av med kryddor och citronsaft och servera.

Att solen inte lyste på oss i helgen gjorde inte så mycket egentligen, vi spenderade en del av både fredagen och lördagen inomhus när vi röjde ur vindsförrådet. Jisses så mycket två personer kan samla på sej, ni anar inte hur mycket vi packat ner som ska skickas på loppis! Hur många gånger Håkan for upp och ner mellan vind och källare har vi ingen aning om, men träningsvärken var inget att leka med:) Men nu är det gjort och en ny lägenhet som passar oss kan dyka upp när som helst nu, vi är redo för flytt!

Som om att det inte räckte med att vi var otroligt nöjda med röjningsinsatsen fick vi dessutom lite glädjande nyheter som gjorde oss ännu mer nöjda med tillvaron. Vi gick nämligen och vann ett presentkort på ett möbelvaruhus i en tävling som Emma, med den fina bloggen "Att vara någons fru", hade. Nu får vi förhoppningsvis äntligen tummarna loss och inhandlar nytt matbord och stolar, det vi har nu funkar inte alls ihop med fru Ms kassa rygg.

En fortsatt skön vecka önskar vi er alla, på återseende!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 12 mars 2015

En pastasås med vårkänslor, räkor och citron.

Så var det pastadags åter igen här i det Mårtenssonska köket, både för er del och för vår egen del faktiskt. Dock ser inte våra portioner likadana ut idag, det är nämligen förra veckans pastamiddag som ni ser på bilden här. Pastasåsen blev då en form av "ta vad du har hemma"-sås, lite räkor fanns kvar i frysen från tidigare middagsbjudningar, några avokador behövde komma till användning innan dom kastade in handduken och grädden hotade med att göra detsamma.

Pastan som såsen är så tjusigt draperad över är Risentas bönpasta fettuccine 
som är både glutenfri och ekologisk, 
naturligtvis kan ni använda vilken sorts pasta ni vill. 

I bakhuvudet på fru M fanns favoritrisotton med citronsmak och den fick helt enkelt stå som modell för såsen, gudars skymning så gott det blev! En pastarätt med vårkänslor kändes det absolut som, både färgen och smaken lutade åt våren till. Det är nått med citroner som gör att det känns som att de hör ihop med våren, kanske är det färgen som påminner om påsk och sol, eller så är det smaken som känns lika uppiggande som våren ju faktiskt gör.
Oavsett vad det berodde på (kan också vara fågelsången utanför fönstret som påverkade oss lite, nu när vi tänker efter) så var det en symfoni av friskt och fräsch på våra tallrikar:)

Pasta med räk- och citronsås 2 port
2 äggulor
2 dl grädde
2 dl parmesanost
1 citron, rivet skal och pressad saft
hackad dill
salt och svartpeppar
skalade räkor
2 avokados, tärnade
Vispa samman äggulor med grädde, citronskal och citronsaft, börja med en halv citron och smaka dej sedan fram så det inte blir för surt för din smak.
Rör till sista ner ost och dill i såsen och smaka av med salt och peppar.
Koka pastan, häll av och blanda den med såsen.
Servera de skalade räkorna och avokadotärningarna till pastan.

Även i kvällens helgfirarpastamiddag kommer det att landa avokado men denna gången får dom sällskap av lite andra ingredienser. Har vi tur så blir även den såsen inte bara ätbar utan också bloggbar.
Helt i vanlig ordning är det ledig fredag som inleder den Mårtenssonska helgen och det lutar åt att denna helgen kommer att spenderas på vinden. Vi har ju ingen trädgård som det behöver våras och fixas i, däremot har vi ett vindsförråd av modell XXL som verkligen skriker efter att röjas upp och ställas i ordning. De närmaste tre dagarna är därför vikta åt att sortera, organisera, slänga och spara och hör ni inte ifrån oss inom det närmaste så har vi förmodligen gått vilse bland lådor och säckar!

En kanoners skön helg önskar vi er, vare sig ni spenderar den med att röja i trädgården, på vinden eller med att bara slappa och ha det skönt!
Ät och drick gott, så ses vi snart igen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 9 mars 2015

Vegetarisk böngryta med smak av Indien!

Ojojoj, vilken varm och solig vårdag vi har bjudits på idag, i alla fall här nere i våra trakter av landet och vi hoppas alla andra har fått njuta av samma som vi. Termometern visade på lite över 10 (!) grader i skuggan idag, det var vindstilla och det är ju närmast ett mirakel här nere på den skånska Rivieran. Fru Mårtensson iklädde sej minsann tunna jackan på eftermiddagsturen och Herr Mårtensson funderar allvarligt på att plocka fram shortsen och premiärcykla i dom snart, ja om det fortsätter sola på resten av veckan vill säga. Ja, det har verkligen varit en kanonstart på denna nya veckan och det är välkommet när det är måndag i almanackan:)

Något annat som också är välkommet runt om i världen när det är måndag i almanackan är vegetarisk mat på mattallrikarna, meatless monday inspirerar verkligen många. För vår del blir det oftast meatless anyday och på senare tid så har det faktiskt blivit meatless two days dessutom! Det är ju nästan så att charkuteristen i familjen funderar på att bli grönsaksodlare istället:) Nej då, skämt åh sido, men det finns ju faktiskt en massa god vegetarisk mat att sätta tänderna i och dagens gryta tillhör absolut den gruppen!


Här är det den indiska kryddblandningen Garam masala som satt smak på grytan och som vi skriver i receptet har vi upptäckt att det är väldigt varierande hetta på de blandningar man köper i butikerna. Vi har en påse som vi fått hemköpt från Indien och på den står det "Super Garam masala" och där snackar vi mycket hetta för pengarna, halleda... Vill man så kan man göra sin egen kryddblandning väldigt enkelt, det finns flera olika varianter på recept. De kryddor som oftast ingår är bland annat spiskummin, koriander, kardemumma, svartpeppar, nejlika och kanel - chili om man vill ha en lite starkare smak.

Indisk böngryta
3 morötter, riv grovt
1 blekselleri, slantad
1 röd paprika, skivad
1 schalottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
färsk ingefära
½-2 tsk garam masala (mängden beror på hettan på kryddmixen)
1 tsk gurkmeja
1 tetra pak krossade tomater
2 dl kokosmjölk
1 msk grönsaksfond
1 tetra pak kidney bönor
1 tetra pak kikärter
salt och peppar
ev vatten
150 g mozzarellaost, tärnad
Fräs grönsaker, lök, vitlök, ingefära och garam masala några minuter tills löken mjuknat.
Häll i tomater, kokosmjölk, buljong och låt det koka 15 minuter, späd med vatten om du tycker att det behövs.
Tillsätt bönor och ärter och låt grytan få ett uppkok, smaka av. Har hettan blivit för intensiv (garam masala kan variera ganska mycket i styrka) kan man göra smakerna mildare med mer kokosmjölk.
Rör ner osten precis innan serveringen.

Vi önskar er alla en riktigt bra vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 6 mars 2015

Koreanska revben med picklad gurka

Hej fredag, hej helg och hej på dej kära läsare!
I dag serverar vi ytterligare ett köttigt recept här i det Mårtenssonska köket, till skillnad från förra veckan när det inte blev ett endaste ett. Så kan det slumpa sej ibland, även om vi försöker variera vårt utbud så gott det går med fågel, fisk eller mittemellan:)
Det ligger en bit revben på tallriken, revben av sida för att mer exakt, där man låtit den mer köttiga biten sitta kvar istället för att ta bort den och kalla dom för spareribs. Revbenen har först fått ligga i en asiatisk inspirerad marinad under natten för att sedan tillagas i ugnen med en skvätt vatten i formen. Den där lilla skvätten vatten är icke att förglömma för tack vare den och locket ovanpå så får du sätta tänderna i riktigt saftiga revben!

Till revbenen åt vi ugnsrostade sötpotatisklyftor (kika på det här) och det visade sej vara ett riktigt lyckokast, den söta smaken passade kanoners bra till den lite kryddigare och saltare smaken på köttet. Pickad gurka kan vi också tipsa om att ha till, krispigt och med en smak som piggar upp och livar till det hela.
Pinnarna behöver du inte oroa dej för att du tvunget måste använda när du hugger in på middagen, dom ligger där mest för att dom passade så bra som rekvisita:)

Receptet är en omarbetad version av en variant från Lisa Förare - Winbladh

Koreanska revben
1 kilo revben av sida, skivade
Marinad
3/4 dl ketchup
½ dl kikkoman soja
1 msk kinesisk soja
2 msk portvin
1 tsk ingefärapulver
1 msk sambal oelek
2 vitlöksklyftor, mortlade
½ tsk maizena
Rör samman alla ingredienser till marinaden utom maizenan.
Pensla hälften av marinaden på revbenen och lägg dom i en ugnsfast form med lock. Häll andra hälften i en skål, täck över och förvara i kylen till senare.
Ställ formen i kylen minst 6 timmar, allra helst över natten så revbenen får gona sej ordentligt i smakerna.
Häll lite vatten i botten på formen (revbenen ligger fortfarande kvar däri med marinaden!), lägg på locket och ställ mitt i ugnen på 125 grader i ca 2 timmar.
Ta fram andra hälften av marinaden från kylen och rör ner maizenan.
Ta ut revbenen från ugnen och pensla dom med marinaden, ställ därefter in dom i ugnen igen - denna gång utan lock - på 200 grader i 20 minuter.
Vänd dom gärna någon gång under tiden så de får fin färg runt om.
Servera med valfria tillbehör, sötpotatisklyftor passar fint till liksom picklad gurka gör.


Picklad gurka
1 slanggurka
½ tsk sambal oelek
1 msk socker
2 msk fisksås
2 msk pressad limejuice
1 liten schalottenlök, tunt skivad
Dela gurkan på längden och ta bort kärnorna (enklast att göra med en sked).
Hyvla gurkan i tunna långa strimlor.
Blanda samman sambal, socker, fisksås och limejuice så att sockret löses upp.
Lägg gurkstrimlor och lökskivor i en skål och häll över lagen, blanda om och ställ kallt minst 30 minuter innan den serveras.

Dagens långsittarfrukost intog vi tillsammans med Håkans storebror som kom över med gott bröd i utbyte mot kaffe och pålägg. Jodå vi kör med långsittning även på fredagsmornarna eftersom vår helg börjar redan då:) Inte alls dumt är det att vara lediga på fredagarna båda två, det är en lyx som vi är så oerhört tacksamma över att få ha!
Vi har fortsatt dagen i stilla lunk, en tur till Ostkällaren för lite nödproviant och en kik in om cykelaffären har varit dagens största ansträngning. Fru M går nämligen i cykelinköpstankar, det har börjat knaka och smälla oroväckande i gamle Brunte så det är väl dags för en uppdatering i stallet.
Kvällen kommer att bjuda på pasta och räkor, och naturligtvis lite av osten vi köpte på oss. Annars blir det en lugn helg, vi har haft middagsbjudningar på löpande band här hemma så nu lutar vi oss tillbaka och bara chillar!

Vi hoppas att ni alla får en riktigt fin helg, att ni får njuta av både god mat och dryck och att ni får göra det i precis det sällskap ni önskar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 4 mars 2015

Sagan om den mustiga älggrytan


Det var en gång en lördag i december, alldeles innan julen riktigt tagit fart på allvar. Köket var pyntat med tomtar, i köksfönstret hängde hjärtan och stjärnor och i krukorna blommade amaryllisarna för fullt. I köket rådde full fart och flitens lampa lyste, värmen och doften från spisen avslöjade att något ätbart höll på att lagas till där inne. Skratt blandades med förklaringar och direktiv när herr Mårtensson instruerade unge herr Persson i konsten att laga till en mustig älggryta.
Herr Persson hade nämligen några veckor tidigare fått en rejäl bit älgkött och då insett att han under inga omständigheter kunde äta upp den på egen hand. Dessutom hade han ingen erfarenhet inom grytområdet och ville därför gärna lära sej hur det hela gick till. Som den sanne gentleman herr Mårtensson var ställde han naturligtvis upp med en matlagningslektion i utbyte mot både en och två portioner av det färdiga resultatet!

Herr Persson vippade in gröna bönor i bacon och stekte på, ni vet den där gamla klassikern vad gäller tillbehör, och det visade sej passa alldeles utmärkt till grytan. 

Detta var inte den första gången som herr Persson gästade det Mårtenssonska köket för en matlagningskurs, nej då detta hade hänt förut. Då var det däremot ombytta roller och det var herr Persson som höll i pekpinnen och undervisade sin kära moster och morbror hur man rullar sushi, om det kan man läsa mera om här.
Men åter till älggrytan och hur den kom till, unge herr Persson visade sej vara en god elev och det färdiga resultatet lät sig icke vänta på. Det dröjde inte länge förrän de alla tre kunde sätta sej till bords och njuta av kvällsvarden.

Älggryta
1 kilo grytbitar av älgkött, vi använde bringa
250 g schalottenlök
250 g små champinjoner
2 morötter i grova bitar
150 g kallrökt fläsk i tärningar
75 cl röttvin
½ dl russin (som först ligger i glöggen ca 1 timme)
25 cl starkvinsglögg
1 msk salt
1 msk timjan
½ msk salvia
10 mosade enbär
1 msk socker
1 bukett med några persiljestjälkar, 2 rosmarinstjälkar och 6 lagerblad
Fräs fläsket så det får färg runt om och lägg över i en stor gryta.
Fräs svamp, morötter och lök och lägg över i grytan.
Bryn köttbitarna i omgångar, krydda lite under tiden med timjan och salvia, och lägg i grytan.
Tillsätt alla övriga ingredienser till grytan och blanda runt.
Låt det koka upp och sedan småputtra under lock ca 1½ - 2 timmar tills köttet är mört.
Smaka av och servera. 

Dock hade herr Perssons moster en del att säga om hans arbetsställning och krökande av rygg,
"böj på benen kära syrrason, bara för att man är lång och reslig betyder inte det 
att man får slarva med sin rygg hur som helst!"


Unge herr Persson, som alltid varit en lydig syrrason, gjorde som hans moster sa och böjde istället på knäna. Han visste att annars hängde julklapparna löst! 


Herr Mårtensson la en sista hand vid grytan för att reda av den innan det var dags att sätta sej till bords och njuta av ännu en lyckad matlagningslektion.


Grytan i all sin prakt, 
inte konstigt att de båda herrarna var nöjda med sin gemensamma insats i köket! 
Slutet gott, allting gott!

Snipp, snapp, snut,
så var sagan om älggrytan slut! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 2 mars 2015

En matig lunchsallad.

Så där ja då var ytterligare en månad, och faktiskt också en årstid, till ända och vi går in i vårens första månad mars. Men att det är vårtider kändes det inte alls som det denna måndag för plötsligt så fick himlen för sej att ta tillbaka färgen grådaskig och fälla blötsnö av makalösa mängder. Nej tack säger vi, passade det inte innan i år så behöver vi ingen snö nu heller - så det så! Vi vill fortsätta njuta av alla vårblommorna, solen och fågelkvittret och därmed basta!


Så vet ni vad vi gör, vi tar och plockar fram skålen med den absolut gladaste och ljusaste sommarfärgen vi har och så fyller vi den med en sallad. Kanske kan den pigga upp lite grann?
Salladen som ligger där och solar sej i skålens glans festade vi till det med förra helgen när vi behövde en snabb lunch inför kvällens övningar.
Här krävs absolut inga avancerade matlagningskonster, inte heller några konstiga ingredienser. Stek lite bacon, riv en smaskig ost och blanda med salladsblad av valfri sort och strö lite nötter eller fröer över. En dressing med smak av dijonsenap och honung passar så väldans bra till, så mycket mer behövs egentligen inte. Vid närmare eftertanke kan man man säkert slänga på några brödkrutonger också om man är sugen på det, så blir den ännu matigare.


Baconsallad
Olika sorters sallad och grönt, anpassa mängden efter antalet portioner
150 g knaperstekt bacon
1 dl grovt riven västerbottenost
1 näve pinjenötter, gärna rostade torr stekpanna
Dressing
5 msk crème fraiche
1 msk olivolja
2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
1 msk vatten
salt och peppar
Skölj salladen och dela i grova bitar, blanda samman i en skål med övriga ingredienser.
Mixa samman dressingen och blanda ner i salladen.
Servera!

Så vad säger ni, kändes det som en sallad som kan passa som ett bra plåster på vädersåren?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x