torsdag 29 januari 2015

Griskinder a'la Mexico!

Tjoho, vi överlevde vårt kaffeexperiment i går!!! Jajamensan det gjorde vi och dessutom är vi fortfarande friska, inte ett endaste litet magknip har någon av oss känt av. Faktiskt är det inte så konstigt egentligen, med tanke på hur väldigt lite av kaffet som dracks:) Eller dracks och dracks, Anki spottade ut den lilla klunken hon tog - rakt ner i vasken åkte den. Håkan svalde en liten sipp men inte var det under några glada miner och hurrarop inte...:


Nej det smakade faktiskt inte alls särskilt gott med antikt kaffe, smaken påminde oss mest om rengöringsmedel med en touch av mögel - huga! Hur Bengt Frithiofsson hade beskrivit smaken kan vi inte ens tänka oss, så konstig var den. Det konstigaste var dock att både bönor och det nymalda kaffet inte alls luktade illa eller annorlunda, tvärtom så luktade det precis lika gott som annat kaffe gör.
Men oavsett doft och smak så var det en spännande och minnesvärd köksupplevelse och om inget annat så kan vi ju numera skryta om att vi druckit kaffe med bäst före datum ca 1942.

Dagens middagstips till er smakar i alla fall smaskens, där anas varken rengöringsmedel eller mögel det kan vi garantera er! Här snackar vi mustiga smaker, kryddor och supermört kött som faller isär när gaffeln sticks i det.


I grytan ligger griskinder och innan du säger örk och blä så låt oss säga att det är en otroligt fin styckningsbit, den blir så makalöst mör när den lagas till under några timmar. Vi har lagat till det tidigare och då i vår lergryta (läs här), men denna gången hamnade dom först i en marinad och sedan i en vanlig gryta i ugnen. Smakerna och serveringen blev texmexig och vi åt så vi storknade, för att uttrycka det milt...
Hittar du inte griskind och inte heller kan beställa hem det i mataffären där du handlar, så kan du byta ut det mot sida eller lägg och följa receptet ändå.

Bräserade griskinder med mexikanska smaker   2 port
500 g griskinder, ej fettet bara köttdelen (kan bytas ut mot sida eller lägg)
Marinad
2 dl blodapelsinjuice eller apelsinjuice
½ msk salt
½ msk rårörssocker
2 tsk hel spiskummin
2 st hela kryddnejlikor
1 stor vitlök, skivad
½ tsk svartepapparkorn
½ torkad, smulad anchochili
3 msk tequila
Mortla samman de torra ingredienserna och rör ut dom i vätskan.
Häll i marinaden i en plastpåse, lägg ner köttet och lägg i kylen några timmar.
Lägg köttet med marinaden i en ugnsfast form med lock, ställ mitt i ugnen på 175 grader och låt stå 3 timmar.
När 2½ timme gått häller du av vätskan från formen ner i en gryta, tillsätter 2 dl vatten och 2 msk kalvfond i grytan och låter det bubbla upp.
Låt det koka samman ca 5 minuter och red sedan av så det blir en inte alltför tjock sås som du serverar till köttet.

Servera köttet med valfria tex-mextillbehör som t.ex nachos eller tortillias, en god guacamole (vårt favoritrecept hittar du här), grönsaker och andra godsaker som du gillar.

Annars kan vi ju rapportera att fru Mårtensson är nyklippen, håret har minskat x antal centimeter och frisyren är ny. Pasta äter vi ikväll, det blir en middag med smak av kapris och tonfisk och vi firar in helgen med ett glas passande rött. Stormen som satte igång sent igårkväll har äntligen bedarrat men väderleksmässigt har denna torsdag bjudit på tre olika årstider, den enda som saknades var sommar. I morgon är det middagsbjudningsförberedelser på schemat, det är nämligen dags för Anne och Ingemar att komma hit på lördag för lite reseplanering inför kommande Berlinresa i april!
Och med den korta och komprimerade rapporten önskar vi er en fortsatt trevlig torsdagskväll, på återseende!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 28 januari 2015

Spännande kulinariskt experiment...

... utför vi i det Mårtenssonska köket denna onsdagskväll!

En av Håkans arbetskompisar överraskade Håkan med en påse råa kaffebönor som hon hittat i källaren till en fd butikslokal som hon äger. Kaffebönorna är från 1940-talet, eller tidigare, så det är gamla anrika bönor vi talar om. 
Som ni ser så har dom en väldigt orange ton, dom liknar mest jordnötter, 
och de tre olikfärgade som ses i mitten är tre nya kaffebönor så ni kan se skillnaden.

I går så rostade herr M en del av dom, helt enligt konstens alla regler
och ikväll är det alltså dags för en provsmakning!
De luktade precis som alla andra bönor gjort vid tidigare rostningar, so far so good...
Huruvida kaffet smakar som annat kaffe återstå att se, eller smaka.
Men överlever vi avsmakningen så ska vi absolut låta er veta hur det gick.

Fortsatt trevlig onsdagskväll till er alla
Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 26 januari 2015

Två fina tillbehör till din lax.

Goder afton på er alla denna måndagskväll. Hoppas ni fått en bra start på veckan, vi är faktiskt redan framme i den sista veckan för januari månad... hugaligen! Men det är väl som man säger att tiden går fort när man har roligt, för det där med att det skulle ha någonting med åldern att göra tror vi inte alls på:)

På tal om att gå snabbt så är det något som även dagens middagstips gör, i alla fall går tillagningen undan sen är det helt och hållet upp till er själva hur fort ni sluger den! Det är två recept som det snart blir antikvärde på, i alla fall i det Mårtenssonska köket där de hängt med sen tidens begynnelse. Vart vi snappat upp det låter vi vara osagt, men det finns en svag aning hos en av oss om att det kan ha varit ett matlagningsprogram...
Oavsett vilket så är detta en väldigt god, lättlagad och bra middag att ha på lut. Ingredienserna till såsen är sådana som vi oftast har hemma, salsan likaså. Det passar fint till vardag som till helg och de båda smakerna gifter sig fint med laxens milda smak och till en bit kyckling skäms dom inte heller!


Tomatsalsa
1 liten påse ruccolasallad
3 stora tomater, fint hackade
1 vitlöksklyfta, fint hackad
2 tsk rödvins- eller balsamvinäger
4 msk olivolja
en nypa socker
salt och svartpeppar
Blanda samman sallad, tomater och vitlök.
Rör samman dressingen och häll över salladen, smaka av.
Låt salladen stå en stund i kylen innan du serverar den.
Passar fint till lax och kyckling.

Crème dijonaise
1½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
1/4 dl dijonsenap
salt och vitpeppar
Rör samman alla ingredienser och smaka av.
Kanske vill du ha mer senap, majo eller crème fraiche i - det är lite grann en smaksak.

När vi ändå är inne på ämnet "tiden springer iväg", så kan vi berätta för er att en av oss redan framme vid årets julfirande, i alla fall i tankarna och jobbplanering. Det är Håkan som idag har lagt in en förhandsbeställning på de julskinkor som han ska röka för att sedan sälja i affärens lilla charkdisk - häpp! Det kan ju kanske låta otroligt, men för den lokale grisuppfödaren så gäller det att vara ute i god tid för att kunna planera sin verksamhet för året.

Men nu ska vi inte plåga er med mer prat om tiden, vi vill absolut inte att ni ska känna er stressade här i vårt kök. Det mår varken magen eller själen bra av!
Vi önskar er en fortsatt fin vecka,

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 24 januari 2015

Får vi bjuda på en Portergryta till söndagsmiddag?

I dag bjuder vi på ett klassiskt grytrecept där den ena huvudingrediensen har riktigt gamla anor. För utan Carnegie Porter blir det ingen portergryta, det är en sak som är bambu! Visserligen så har vi pillat lite i i ingrediensprotokollet och haft i en del porter och en del svagdricka, mest för att det fanns svagdricka över från glöggbryggeriet i december. Men det funkar alltså alldeles utmärkt att ha i bara Porter om man så vill och föredrar det.

Carnegie Portern har som sagt gamla anor och när vi letade lite på webben så upptäckte vi att det faktiskt till och med är det äldsta, ännu använda, varumärke vi har här i Sverige. Extra fräckt tyckte herr Mårtensson det var att drycken har importerats till Kuba, att den passar att sippa på till en cigarr visste han ju redan och då är det kanske inte så konstigt att kubanerna också gillar de mörka dropparna!
Svagdrickan har vi haft ännu längre i vårt land och vi som följt Historieätarna genom åren har även följt svagdrickan genom åren, känns det som. Det kan vara lite knepigare att hitta dricka i affärerna nu för tiden och vi tycker faktiskt att den inte smakar som vi minns att den gjorde när vi var glyttar. Anki minns att hon gärna gjorde "drickablanning" när hon var barn och drack det till bruna bönor, Håkan kan absolut inte minnas att han hällde någon mjölk i drickan - han drack den rent:)


Men nog med historieundervisning och anekdoter för idag, nu gör vi ett svanhopp och dyker rakt ner i Portergrytan,
En perfekt gryta som sköter sej på egen hand på spisplattan under tiden som du ligger på soffan, pillar dej i naveln och njuter av söndagsvilan! 

Portergryta  4 port
1 kilo grytbitar av nöt- eller viltkött
1 msk salt
4 små gula lökar, grovt delade
10 svartpepparkorn
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 tsk timjan
10 enbär, lätt tilltryckta
50 cl porter och 50 cl svagdricka, eller 1 liter porter
Till såsen
4 msk svartvinbärsgelé
3 msk kalv- eller viltfond
1 dl grädde eller crème fraiche
redning
Bryn köttet med lök och kryddor i omgångar en stekpanna, lägg över i en stor gryta.
Häll portern/drickan i grytan, låt koka upp och sedan småputtra under lock ca 1½ - 2 timmar, kolla så att köttet är mört.
Ta upp köttet ur grytan, låt resten koka samman ca 5 minuter och tillsätt därefter gelé, fond och grädde och smaka av.
Red av såsen på valfritt sätt och lägg sedan tillbaka köttet och låt det bli varmt.

Den där vintern försvann lika fort som den kom här nere, idag vaknade vi åter upp till gråväder och all den fina vita frosten var borta och med sig tog den solen och den klarblåa himlen! Så vår planerade skogslångpromenad, med tillhörande bänksittning och näsetipparna riktade mot solstrålarna, gick om intet. I stället fick vi dra på både långsånger och mössor för en återvinningstur och en snabbmarsch runt stan där det inte blåser så fasligt mycket.
Väl hemma igen rörde herr M samman en senap som ska överlämnas i present till dagens födelsedagsgris - hipp hurra för farsan Mårtensson idag!

Ha nu en fortsatt läcker lördag allesamman!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 22 januari 2015

Krämig kycklingsås med bacon till pasta.

Då tar Mårtenssons och börjar varvar ner, lägger in ledighetsläget och sparkar igång helgen! Det gör vi så klart helt i vanlig återinförd ordning med en pastamiddag både för er del och för vår egen del. Själv ska vi ska snart sätta oss till bords och prova en tomatsås som stått och puttrat på spisen i nästan två timmar, vi håller tummar och tår för att den ska smaka minst lika gott som den doftar. För er del blir det en krämig kycklingsås till torsdags/fredagspastan, en sås som fått en fin sälta av bacon och lite tuggmotstånd med hjälp av paprika. En avokado fick också sätta livet till när denna middag serverades och det visade sej vara ett väldigt trevligt komplement till de andra smakerna och texturerna.

Visst lät det tjusigt det där sista - texturerna? Det är något vi har lärt oss från tvn och alla de otaliga matlagningsprogrammen som visas där, texturerna på ingredienserna ska vara olika och komplettera varandra. Finns det mjukt bör det finnas något krispigt för balansen, finns det sötma bör det finnas syra för balansen och så vidare. Och balans, det fanns det absolut i denna såsen. Lättlagad var den också, frågan är väl om det kan bli så mycket bättre då?



Pastasås med kyckling och bacon  2 port
200-300 g kycklingkött, vi använde kycklingfilé
1 pkt bacon
1 liten röd paprika, tärnad
1½ msk kycklingfond
2 dl crème fraiche
1-2 dl mjölk
1-2 msk fransk senap
½-1 avokado, tärnad
Strimla baconet och bryn det i en stekpanna, låt det rinna av på en bit hushållspapper.
Strimla kycklingen och bryn det runt om i samma stekpanna som baconet.
Rör samman fond, crème fraiche, 1 dl mjölk och 1 msk fransk senap i en gryta.
Tillsätt kycklingen i grytan tillsammans med bacon och paprika men spara lite till dekoration.
Låt såsen koka upp och sedan stå och småputtra ca 5 minuter, smaka av med ev. mer senap.
Blir såsen för tjock så späder du med mer mjölk.
Häll såsen över nykokt pasta och strö över paprika, avokado och bacon och servera.


Till skillnad från de senaste hemmahelgerna så ska vi ta en sväng till Håkans hemby Köpingebro på lördag, för att fira herr Mårtensson den äldre. Det vankas alltså familjemiddag med tillhörande tårta och ryktet säger att det blir ostbricka också, frågan är väl om vi behöver ta en taxi hem igen eller om det går att rulla för egen maskin:)
Håkan har en kanoners bra idé till en liten extra present som farsan Mårtensson ska få mest på skämt, det ska inköpas något som passar fint till denna veckans diskussioner kring köksbordet hemma i Köpingebro. Vi avslöjar inte vad det är, för då finns det en risk att det läcker ut och det vill vi ju inte!

Hur är det för er del, har ni några planer inför stundande helg? Do tell!
Vi hoppas det blir en fin helg för er oavsett vad som är i görningarna, att maten och drycken ni intar smakar fint och att solen får skina på era näsor!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 20 januari 2015

En variant på meatzza, hämtad direkt ur det bruna 70-talet

Pizzatajm!!! Japp, vi tänkte att vi kunde lysa upp denna gråa regniga dag med ett annorlunda och spännande 70-talsrecept på en pizza. En köttfärspizza som passar otroligt bra även så här ca 40 år senare när vi skriver 2015 i almanackan. Receptet har vi letat upp i vår skattkista och tack vare reklambilden på baksidan av tidningsurklippet kan vi datera det till i 70-talskrokarna, den där lådan är som värsta tidskapseln :)

Pizzan påminner en hel del om det där meatzzan som vi tipsade er om i oktober förra året (den hittas här) på så sätt att det finns ingen pizzabotten, färsen vilar istället på en keramikbotten! Det är en sån där allt-i-en-formsmiddag och vi kan väl kalla även denna för en meatzza för enkelhetens skull. I stället för tomatsås och mozzarellaost dekoreras denna med ansjovisar som smälter ner så där härligt gojsigt i färsen och ger en fin sälta. Ovanpå firrarna ligger tomatskivor och på dom ett rejält lager ost. Men ni hör ju själva, det är en middag att dregla över... ja inte rent bokstavligt talat alltså - det stod det inget om i receptet!

Slutresultatet när det kommit ur ugnen, det tjocka ostlagret har smält ner över tomaterna och vidare ner i färsen där även ansjovisen gosat ner sig! 

Köttfärspizza
1 gul lök, fint hackad
400 g färs av valfri sort
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl vatten
1 msk dijonsenap
1½ dl gräddfil
½ dl fint hackad dill
½ dl fint hackad persilja
en skvätt kinesisk soja
1 burk ansjovisfiléer
3-4 stora tomater, skivade
riven ost efter behag
Bryn lök i smör i en stekpanna och tillsätt sedan köttfärsen och låt den bryna med, rör under tiden.
Salta och peppra, häll i vatten och senap, blanda om och låt puttra några minuter.
Rör i gräddfil, örter och soja och låt det bubbla upp.
Häll röran i en smord, ugnssäker form.
Lägg ansjovisfiléerna på färsen, därefter tomatskivor och till sist riven ost.
Ställ mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter tills osten smält och det fått fin färg.

Den brynta köttfärsröran på botten i en form, som ni ser så hade det förmodligen varit bättre med en form med lägre kanter så nästa gång åker det ner i en pajform!

Ansjovisen landar ovanpå färsen 
och det är ingen hemlighet längre att vi älskar de små salta firrarna.
(om det ens var en hemlighet innan...)

Tomatskivor och ovan på dom, ett rejält lager med riven ost.
Vi för vår del föredrar en ost med lite sting i och tar därför Västerbottensost, 
men det är helt och hållet en smaksak. Ta den sortens ost du föredrar! 
Vad man äter till detta? Ja, vi tyckte att en rejäl sallad passade finfint till.

Och ja, det regnar här nere hos oss på kontinenten. Ingen snö så långt ögat når, om man inte räknar den som regndropparna blandas upp med vissa stunder. Men bara si så där en tre mil norr över så vet vi att det ligger ett snölager på marken, tänk så mycket närheten till havet gör för vädret. Men en variant av snö har vi minsann fått här nere, det kikar upp snödroppar i rabatterna och vissa har till och med redan knopp i sej! Vi hoppas att dom får stå i fred från köldknäppar och klarar sej, dom ger oss hopp om att en vår är nära:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

söndag 18 januari 2015

Rosta kaffebönor hemma!

I dag tänte vi berätta för er om herr Mårtenssons senaste kökseskapader och experimenterade vid spisen. I går slängde vi ut en bild på Facebook och en film på Instagram för att se om någon kunde lista ut vad det är som numera händer titt som tätt i köket, där bakom plasten som hängts upp i dörröppningen. Skynket hänger alltså inte där alltid, det vill vi bara påpeka...
På facebook gissades det hej vilt, det ena förslaget värre än det andra: Nej, vi har inte ebola, vi kokar inte meth och ingen har fått sätta livet till (vad tror ni om oss egentligen?!), inte heller övar vi inför Sveriges mästerkock (det är vi alldeles för fega för) och ingenting sprängs.


Så vad är det då Håkan sysslar med bakom skynket? Jo, det rostas kaffebönor och farligare än så är det inte! Det hela är så mycket enklare än man först tror och därför vill vi (läs Håkan) nu dela med oss av det mister M lärt sej under resans gång. 

Då kör vi igång och först några goda råd innan vi öppnar själva rosteriet:
Håll koll under hela rostningssessionen, det går fort mot slutet och bönornas smak är inget jag rekommenderar om de blir brända. 
Tänk också på att det är viktigt att vädra och gärna ha fläkten igång under tiden, det luktar inte direkt hallon om vi säger så:) Lukten försvinner dock rätt fort efteråt så låt inte det avskräcka dej. 
Har du ingen dörr till köket så gör som jag:) 
Ha helst en klocka vid din sida som du kan ta tiden på, det underlättar.
För anteckningar varje gång du rostar om hur många gram och minuter du använt så håller du koll på vad ni tycker om smaken och aromen på kaffet efter var gång. Det är bara till att prova sig fram och inte ge upp - övning ger färdighet! 

Du behöver braspanna, stekspade, tidtagarur, en stor skål, durkslag, burk att förvara bönorna i och en kvarn att mala bönorna i.


1. Naturligtvis behöver du också råkaffebönor, dom kan du köpa på exempelvis Rawcoffe
Det finns även bra kaffebutiker i Köpenhamn som säljer råkaffe om ni har vägarna förbi, t.ex Risteriet som har butiker lite runt om i staden. Säkert finns det även butiker runt om i Sverige också, men eftersom vi inte har hittat någon i våra trakter så kan vi inte tipsa om någon. 
Råkaffebönor till vänster och de färdigrostade till höger på bilden. 


2.  Väg upp 200-250 gram råkaffebönor.

3. Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en braspanna så den blir varm.


4. När ugnen är uppe i graderna tar du ut braspannan och brer ut bönorna jämt på plåten. 
Använd en stekspade till hjälp - plåten är varm!


5. Ställ in plåten mitt i ugnen och börja rostningen. 
Efter 5-7 minuter börjar det poppa i bönorna - det både låter och syns.
När första poppet hörs brukar jag ta ut plåten och röra om bland bönorna.  
Jag drar ner värmen till 200 grader och ställer sedan in plåten mitt i ugnen igen. 
Det kommer att höras ett nytt poppande ljud efter ca 11 minuter och under denna tiden tar jag ut plåten ytterligare 2 gånger och rör om. 
Man kan även skaka och rysta plåten när den är inne i ugnen. 


5. Efter 15 minuter tag jag ut bönorna om jag vill ha mellanrost, vill jag ha mörkrost tar jag ut dom någon minut senare, men jag låter dom absolut aldrig stå inne mer än 20 minuter! 
En riktlinje som är bra att gå efter är att hålla koll på när det börjar sippra ut olja ur bönorna och dom blir glansiga, då gäller det att genast få ut dom ur ugnen annars blir dom kremerade och det är inte gott.


6. Nu gäller det att kyla ner bönorna snabbt, detta görs över vasken! 
Jag häller först ner dom i en stor en plastskål och så har jag ett durkslag berett vid min sida. 


Jag häller bönorna fram och tillbaka mellan durkslaget och skålen, 
detta kyler inte bara ner bönorna utan gör även så att skalen försvinner. 


Till slut skakar jag runt bönorna i durkslaget några gånger för att få bort de sista skalbitarna. 
Det är dom syns i vasken.


 Sen kan man kasta in bönorna i frysen en stund. Jag brukar lägga dom i en mindre braspanna och så låter jag dom ligga i frysen ungefär en halvtimme.

 
Jag låter bönorna ligga i en glasburk utan lock ett dygn innan jag maler dom, 
då hinner aromerna utvecklas. 
Kaffebönorna förvarar vi i en burk med tättslutande lock i skafferiet, 
dom ska stå svalt och mörkt.
Råkaffebönorna kan du ha hemma i 2 år, 
de rostade bönorna ska du använda inom två veckor.
Jag maler bönorna allt eftersom vi ska dricka det, nymalt kaffe smakar bäst:) 


Nu är det bara att mala bönorna, koka ditt kaffe som vanligt
 (62 gram kaffebönor till 1 liter vatten!) och njuta! 

Vill du läsa mer om att rosta kaffebönor så är här några sidor som jag har besökt x-antal gånger:

Så där ja, nu hoppas jag att jag inte har skrämt bort er - kaffenörd som jag är:)
Jag hoppas att jag har inspirerat er och fått i alla fall någon att våga sig på att öppna ett eget kafferosteri hemma i köket, det är inte svårt och kaffet blir väldigt gott! Kanske lyckas du inte första gången, det gjorde inte jag, men andra gången gör du det säkert. Bara läs genom instruktionerna några gånger och tveka inte att hojta till om du har några funderingar, så ska jag göra vad jag kan för att hjälpa till! 

Fortsatt skön söndag till er alla,
kopp, kopp!
/Håkan

fredag 16 januari 2015

Fredagspastans återintåg i köket!

Stoppa pressarna, fredagspastan är tillbaka i Mårtenssons kök! Jodå ni läste helt rätt, fredagspastan har gjort ett bejublat återintåg i vårt kök och den snart 5 år gamla traditionen är återinförd. Nu går den dock under ett nytt alias, "torsdagspastan", helt enkelt för att vi tycker att pastamiddagar är ett smarrigt sätt att fira helg med och nuförtiden så tar vi ju helg på torsdagskvällarna. Dessutom har den bytt skepnad lite grann och det (helt osponsrat) tack vare Risentas nya pastasorter som görs på bönor, magarna blir gladare och därmed också herr och fru M! Naturligtvis så kan alla kommande pastarecept lagas till med helt vanlig pasta också, använd den sort som du gillar och trivs bäst med.

Det var ju faktiskt tack vare fredagspastan som Mårtenssons kök kom till världen en gång för 5 år sedan, ja Ankis syrra hade ett finger med i spelet hon också. Det var nämligen Carina som tyckte vi skulle ha en blogg, när vi berättade vi för henne att vi hade infört en ny tradition att utforska pastans värld. "Att  inte ni som lagar så mycket god mat och har ett så stort matintresse startar en matblogg", var hennes exakta ord - nästan:) Så från hennes mun, till våra öron och vidare till era tallrikar alltså, fredagspasta:


Återintåget sker med en rejäl skvätt smör som smaksatts med citron, vitlök och kapris, serverad med sardeller, pinjenötter,och parmesan. Vill man ha den vegetarisk utesluter man sardeller och ökar på kaprisen.

Pasta med citronsmör 2 port
2 portioner pasta, vi använde Risentas bönpasta
2 vitlöksklyftor, fint rivna
100 g smör
1 dl kapris
1-2 citroner, rivet skal och pressad saft
sardellfiléer efter eget behag
hyvlad parmesanost
rostade pinjenötter
nymald svartpeppar
Koka pastan enligt paketets anvisningar
Smält smöret i en gryta, tillsätt vitlök, kapris, citronskal och saft och fräs några minuter.
Lägg pastan på tallrikar och häll över smörsåsen.
Servera pastan med sardeller, ost, nötter och peppar.


Det känns som vi har snöat in på kapris och sardeller för tillfället, men det hoppas vi att ni har överseende med, hellre det än att vara insnöad i lägenheten:)

Så med denna torsdagsfredagspasta håller vi alltså helg, en "kör-på-gehör"-helg blir det för vår del. Inom det närmsta ska återvinningsstationen besökas, en stadstur ska tas för lite nödvändighetsinköp, och om fru Mårtenssons träningsvärk tillåter och vädergudarna är på vår sida blir det kanske också en långpromenad denna fredag.

Vi önskar er alla en smakrik och smakfull sådan, må så gott ni kan så ses vi snart igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 14 januari 2015

David Batras fasters kyckling!

Hur gick det i går (tisdag) blev det fisk på era tallrikar? Vi var faktiskt själva så laglydiga att vi åt fisk, hur skulle det annars sett ut egentligen om vi inte följde våra egna anvisningar? Nej minsann, sån galenskap kan vi inte ha inte!

Någon fisk blir det inte här i det Mårtenssonska köket idag i alla fall, även om det nästan ser ut så på vårt foto - ja om ni har lika livlig fantasi som vi har:) Det är nog baske oss den mest märkliga matbild vi har lyckats få till, i alla fall vad gäller utseendet på själva huvudrollsinnehavaren! För visst kan vi väl inte vara dom enda som tycker att det mest liknar en firre som ligger där på tallriken, någon form av demoniskt liknande djuphavsfisk eller kanske en akvariefisk... Men nej, det är faktiskt en bit kyckling som du ser, ett kycklingben för att vara mer exakt.


Kycklingbenet är tillagat nästan enligt instruktionerna i David Batras kokbok vi investerade i för ett tag sedan, en investering som vi inte ångrat en endaste nanosekund! Vissa förändringar var nödvändiga att göra som t.ex kardemummakapslarna som fick bytas ut mot kärnor, helt enkelt för vi inte lyckades jaga tag på kapslar. Andra är gjorda på grund av ren lättja, att ta en sked sambal är enklare än att hacka en chili, det bara är så - vi erkänner! Hur som haver, så var det en väldans god kycklingmiddag vi mumsade i oss och helt perfekt eftersom den kunde förberedas redan dagen innan!
Kycklingbitarna lägger du i marinaden på kvällen, sen är det bara att plocka fram dom dagen efter och ge dom en snabb vända i stekpannan innan dom åker in i ugnen, perfekt för dagar när du inte har så gott om tid att mecka i köket!

David Batras indiska kyckling   ca 4 port
1 kilo kycklingdelar
Marinad
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk fint riven ingefära
1 tsk sambal oelek
½ kanelstång
ca 10 st kardemummakärnor
5 kryddnejlikor
1½ dl matyoghurt
salt och svartpeppar
Mixa alla ingredienserna till marinaden i en matberedare.
Krydda kycklingdelarna med salt och peppar och lägg dom i en platspåse.
Häll ner marinaden i påsen och förslut, låt marinera några timmar - eller över natten - i kylen.
Ta upp kycklingbitarna ur marinaden, men spara marinaden, och bryn dom i smör runt om.
Lägg över dom i en ugnsfast form.
Häll marinaden i stekpannan och låt den koka samman till en fastare konsistens på medelvärme.
Häll marinaden över kycklingen i formen och ställ in mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter till 1 timme, beroende på hur tjocka kycklingbitarna är.
Kolla temperaturen som ska vara 85 grader vid benet.

Serverar kycklingen gör du med precis vad som faller dej in och känns rätt, men en sallad med friska smaker från apelsiner och eller clementiner smakade inte alls fel till!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 12 januari 2015

Ankis lättlagade fiskgratäng.

Så där ja, då är ordningen återställd på riktigt igen i och med att årets tredje vecka gjort sitt intåg. Det är första hela veckan på 2015 utan helgdagar och måndagen är en helt vanlig måndag i januari, på alla sätt och vis, och den följs av en helt vanlig januaritisdag. Och det vet vi väl alla vad det innebär när det står tisdag i almanackan? Fisk till middag, så klart! Som om av en ren händelse, eller kanske är det ett lyckokast, så sitter vi på ett finfint recept på en lättlagad fiskgratäng med få ingredienser - säg visst är det väl ett märkligt sammanträffande:)

Detta är en av fru Mårtenssons egna skapelser och ett resultat av en sån där kylskåpsrensning, där bland annat resterna av den grillade paprikan från lövbiffsmiddagen kom till användning. Namnet på gratängen antyder kanske vad som mer som hamnade i gratängsåsen, vi för vår del förknippar i alla fall både parmesanost och kapris med Medelhavsländerna, och färgerna lutar ju åt Italiens flagga. Ja, ni förstår säkert hur tankegångarna gick när vi döpte gratängen.

Och som ni ser, Less är verkligen more!

Fiskgratäng med smak av medelhavet
3 x 125 g torskrygg eller filé
2 grillade inlagda paprikor, fint hackade
2 msk kapris, fint hackade
1 dl fint riven parmesan
svartpeppar
2 dl crème fraiche
Rör samman crème fraiche, paprika, os och kapris, smaka av med svartpeppar.
Lägg fiskbitarna i en smord ugnsfast form och häll över såsen.
Gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Fisken har översköljts av såsen och nu finns det bara en väg att gå, mot ugnen! 

Cirkus 30 minuter senare så ligger det färdiga resultatet på din tallrik, redo att huggas in på!
Som du ser så serverades gratängen här i sällskap av kokt mathavre och en gammal klassiker som vi dammade av, den rivna råkostsalladen!
Vad som får göra er fiskgratäng sällskap är helt och hållet upp till er.

Och på tal om Medelhavet, nu åter dags för den där sommarsemesterplaneringsbrydderiet att äga rum i det Mårtenssonska. Vi som tyckte att vi just äntligen löste förra semesterns resmål, har alltså nu börjat fundera på, titta på, sortera och välja bland dom ca 5 miljonerna alternativ som finns att åka till, det där med wårl wajd webb har både sina för- och nackdelar... men, åh andra sidan vill vi inte klaga. Det är ett trevligt problem att ha och vi är oerhört tacksamma för att vi har möjligheten att resa!

Nu, kära läsare, nu önskar vi er alla en fortsatt bra vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 9 januari 2015

Enkel citronmousse med mascarpone

Hej fredag och hej helg, trevligt att du redan är här igen! Visserligen säger vi ofta att veckorna går snabbt men denna gången så är det ju verkligen ingen överdrift att säga det. Det var ju söndag för bara två dagar sedan och nu är det redan fredag igen, det måste ju vara någon form av hastighetsrekord! Här har det, i vanlig ordning, varit ledigt för Mårtensson gånger två och när vi vaknade upp tidigt i morse till ösregn och storm av bästa Skånesort, så bestämde vi oss i en hast att ta tåget till Malmö. Inget dumt beslut alls om ni frågar den av oss som fyllde en hel del påsar för den andre att bära runt på, arbetsfördelning kallade hon det visst:)

Bli nu inte orolig över att smeten är rinnig, gör moussen på förmiddagen och låt den stå i kylen över dagen så har den satt sej fint lagom till kvällskvisten. 

Eftersom det är lördag i morgon (visst har vi en fantastiskt slutledningsförmåga?) så tänkte vi att det kunde passa fint med ett tips på en smaskig efterrätt, kanske kan den passa som lördagsgodis? Vi hittade receptet på ICA när vi letade förtvivlat efter ett nytt gott sätt att få användning av mascarpone vi hade i kylen. Citronsmak gillar vi ju båda och vi tycker att det är extra gott att ha i desserter som följer på en lite stadigare middag.
Nu kan man kanske tro att att moussen är ganska mastig men det är faktiskt inte så farligt, man ska ju inte sätta i sej några makalösa mängder heller. Men just den där fräscha citrussmaken gör att den känns lättare och mindre mäktig, en klar bonus om ni frågar oss!

Enkel citronmousse  2 stora portioner
1 dl lemon curd
½ paket - 125 g - mascarpone
1 dl crème fraiche
1-2 msk pressad citronjuice, beror sej på hur sur citronen är och på din egen smak
Alla ingredienser ska vara rumsvarma när du lagar till efterrätten.
Vispa samman alla ingredienser, smaka av med citronsaften så du får så mycket syra som du önskar.
Häll moussen i portionsskålar och täck med plastfolie, ställ i kylen några timmar innan servering.
Det smakar väldigt gott med syrliga bär och frukter till moussen, t.ex physalis, granatäpplekärnor eller hallon.

Nu håller vi helg, igen, eller vad säger ni? För Mårtenssons del så finns det inga grandiosa planer gjorda, ska vi tro på väderrapporten så kanske vi inte ska sticka näsorna utanför dörren någon längre stund i morgon om vi inte vill "se det lite grann så där från ovan..."!
Har ni något på era agendor eller gör ni som vi, och kör på gehör?

Hur som haver så önskar vi er en finfin helg, massa god mat på era tallrikar och gott i glasen därtill!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 7 januari 2015

Vegetarisk chiligryta

Håhåjaja, hur är det med er idag? Det är ju nästan som måndag idag, säkert är det fler än vi som åter stämplat in på jobbet idag efter ett bra tags ledighet, och med rekord i sovmorgnar så kändes det extra tungt när väckarklockan ringde i morse. Att det sedan plötsligt började att halvt om halvt storma och dessutom drösa ner med blöta snöflingor i storlek dassalock, gjorde ju inte våra cykelturer särskilt njutbara... Men, med tanke på att vi bara jobbar torsdag också och sedan är lediga igen, så ska vi nog överleva chocken:)
Och som om inte detta räckte så har vi haft problem med bloggen, vi har helt enkelt inte kunnat kika in i vårt eget kök - eller i andras heller för den delen. Nu verkar det i alla fall som att problemet är löst och vi håller tummarna för att det fungelerar hela vägen fram!

Så vi kör på i rask takt med mat och recept, fortast möjligt innan bloggen plötsligt bestämmer sej för att strejka igen, och vi gör det med en vegetarisk himpahimpagryta. Detta betyder i den Mårtenssonska världen att man tar vad som bjuds i kyl och frys och rör ner det i en gryta, helt enkelt ett annat namn för kylrensning. Den där grönsaks- och rotfruktslådan i vår kyl har en tendens att fyllas på varje gång vi handlar mat och därför är det oftast ett perfekt tillfälle att både rensa ut den och laga en smaskig vegetarisk gryta samtidigt! Det fungerar bra att byta ut ingredienser efter vad som finns i er egen låda i kylen, hur er himpahimpagryta ser ut bestäms efter ert utbud, så se denna som ett tips:


Ibland är det extra roligt att skriva blogginlägg och då menar vi inte bara när det fungerar som det ska, men speciellt när den där automatiska rättningen träder in. Slanta, har vi skrivit att ni ska göra med rotfrukterna men tydligen finns det inget som heter så i rättstavningsprogrammets vokabulär, istället så föreslår det att ni ska slakta rotfrukterna! Häpp - och vi som trodde att det var ett recept på en vegetarisk gryta:)

Vegetarisk chiligryta   2 port + matlåda
1 paket kokta svarta bönor
1 liten burk majskorn
1 röd paprika i grova bitar
2 persiljerötter, slantade
2 morötter, slantade
1 palsternacka, slantad
1 liten fänkål, strimlad
ca 10 cm purjolök, fint strimlad
2 vitlöksklyftor, rivna
1 burk krossade tomater
2-3 dl vatten (glöm ej att skölja ur tomatburken med lite av vattnet och hälla i grytan!)
1½ msk grönsaksfond
sambal oelek eller chili efter eget tycke och smak
salt och svartpeppar
oregano
Bryn rotfrukter, lök och vitlök i smör och olja i en djup stekgryta (eller bryn i stekpanna och häll sedan över i en djup gryta).
Häll i bönor, tomatkross, 2 dl vatten och fond, rör om och låt det koka upp.
Tillsätt valfri mängd av sambal eller chili, smaka av med salt och peppar och örter.
Låt grytan puttra ca 20 minuter, späd grytan med mer vatten om det behövs under tiden det puttrar. Tillsätt majskornen de sista minuterna av koktiden och smaka av så rotfrukterna är genomkokta och du är nöjd med smakerna.
Servera gärna med stekta halloumiostskivor och en klick yoghurt!

Så, då trycker vi på publiceraknappen och håller tummarna för att bloggeriet ska fungera och att inlägger är läsbart för alla och envar, inklusive oss själva. Vi har sagt det förut men upprepar oss, det är inte riktigt klokt hur beroendeframkallande den där tekniken är:)
Ha nu en fortsatt fin onsdagskväll och en trevlig torsdag allesamman!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 5 januari 2015

Lövbiffsbörsar med pikant fyllning

För det första så vill vi tacka allra ödmjukast för alla gratulationer och fina komplimanger som vi fick, både här och på andra ställen, på bloggens bemärkelsedag! Första 5:an är nu passerad och det känns faktiskt fantastiskt om ni frågar bloggen:)
Vi är framme vid den skälvande slutspurten på denna galet långa jul- och nyårsledighet, på onsdag är det åter dags att sadla Hero och Brunte för att trampa tillbaka till verkligheten. Fast vi ska inte klaga, det blir en mjukstart för oss båda, vi ju är lediga som vanligt på fredag igen.

Trettondagsafton stämplar vi in på idag och för oss är det en dag med blandade känslor, Ankis mor lämnade oss för fyra år sedan och vi minns och tänker alltid extra mycket på henne idag. Vi gör det bästa för att minnas med glädje och eftersom hon själv var en fena på matlagning, mycket av det vi kan har vi lärt av henne, så blir det något extra festligt till middag. I dag tänker vi fondue och det dukas med bästa fonduetallrikarna som även dom bär minnen med sig. Tänk att mat kan vara så mycket mer än bara just föda....


Någon fondue hade vi inte tänkt bjuda er på i dag, men det gör säkert ingenting för ersättaren är inte alls dum den heller! Det ligger lövbiffsbörsar i stekpannan och i dom finns det en fyllning med pikant smak. Grillad paprika på burk, ni vet dom som ligger i inläggningsvätska, har fått sällskap av lök, sardeller och persilja och dom trivdes fint tillsammans. Sardellerna vet vi att vissa har lite problem med, men dom kan ersättas av t.ex ansjovis om man bättre gillar det, även kapris fungerar.

Lövbiffsbörsar
500 gr innanlår av valfri sort, vi använde hjort
1 gul lök, fint hackad
2 grillade paprikor från burk, fint hackade
5 hackade sardeller eller sardellcreme efter smak
hackad persilja
en gnutta socker
svartpeppar
½ tsk timjan
½ tsk rosmarin
3 dl vatten
3 msk kalvfond
2 dl grädde
gelé av valfri sort, vi använde svartvinbärsgelé
balsamvinäger av söt sort, t.ex dadel  
redning
Blanda samman lök, paprika, sardeller, persilja, timjan och rosmarin.
Smaka av röran med socker och svartpeppar.
Lägg ut köttskivorna, fördela röran på dom och bred ut den över köttet.
Vik varje skiva på mitten till en börs och fäst ihop med tandpetare.
Bryn biffarna i en smör i en stekpanna på båda sidorna och lägg över i en djup stekgryta.
Vispa ur stekpannan med vattnet och häll över biffarna, tillsätt kalvfonden.
Låt biffarna sjuda försiktigt under lock ca 15-20 minuter.
Ta upp köttet och vispa ner grädde i stekgrytan.
Smaka av med gelé och vinäger och red av till önskad konsistens.
Lägg tillbaka börsarna och låt dom puttra vidare, 5-10 minuter.
Servera med valfria tillbehör, pressad potatis är en perfekt såsuppsugare.

Till maten drack vi ett vin som vi fått prova, 
ett ekologiskt rött Syrah som Fredrik Paulún satt sitt namn på.
Det var faktiskt tredje gången gillt för detta vinet, vi hade provat att dricka det till två andra måltider men där funkade det inte alls, men som tur var så funkade det alldeles ypperligt här. Det är verkligen kul och spännande att prova samma vin till olika rätter och se hur mycket smaker och krämighet gör för varandra i munnens smakpalett. 

Nu tackar vi för idag. Det är dags för att ge oss i kast med fonduesåser och andra förberedelser, promenadskor ska snöras på för en långpromenad som ska sätta fart på både aptit och blodomlopp.
Vi önska er alla en fortsatt fin trettonhelg och hoppas på återseende!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Skulle ni bli sugna på fondue så har ni våra förslag till en fonduekväll här DS

lördag 3 januari 2015

Bloggen fyller fem år!

I dag är det ingen vanlig dag, för i dag är det kökets femårsdag! Fråga oss inte vart tiden tar vägen, men att den går undan som billig leverkorv - det vet vi. Denna datum ägnas sedan kökets begynnelse åt en tillbakablick på året som gått och så blir det även i år.
Strömmen av blogginlägg minskade 2014 av förklarliga skäl, som varken handlar om bristande intresse eller minskad matglädje, men ändå har vi haft precis lika tufft att välja ut guldkornen för 2014 som vi haft tidigare år. Vi har i alla fall gjort ett tappert försök och dessa inläggningarna vi minns lite extra:

Januari: Årets första recept blev en ostfylld köttfärslimpa
och tacosen serverades i form av fisk.
Det blev på en helkväll med italienska smaker när vi bjöd hem Anne och Ingemar på middag,
kvällen blev oerhört lyckad och temat uppskattat.
Naturligtvis bjöds det också på en årskavalkad även 2014

Februari: Vi tog en tur in till Malmö där Håkan testade på vildmarkslivet i innerstan -
närmare än så kommer vi nog inte det där vilda livet:)
Att vi fick nytta av vår julklapp i form av Mannerström började märkas både här och där.
Freddy var här och undervisade oss i sushitillverking, något som vi haft på agendan väldigt länge och som blev kanoners roligt och gott!
Tillsammans med Anne och Ingemar kollade vi in melodifestivalen på plats i Malmö
och så bjöd vi på vegetariska köttbullar

Mars: Vi testade på slottslivet och fick en fantastisk matupplevelse på Kronovalls slott.
och senare kollade vi in whiskymässan i Malmö
På hemmaplan packades en lax in i salt och serverades,
och blomkålen förvandlades till pizzabotten,
och så berättade vi om och varför det sett lite annorlunda ut på matfronten
och bloggen sedan ett tag tillbaka.

April: Malin bjöd in till bloggträff i Falkenberg och Håkan blev helt starstruck när han träffade Linda Lomelino:) 
Vi sa tack och hej då till vår veckomeny, veckans underlättare, efter att ha insett att det blev ett väldigt stressigt moment här i köket som höll på att ta död på vår glädje att blogga.
I köket experimenterade vi med att förändra pulled pork till pulled deer
och gav oss på att baka eget tortillabröd 

Maj: Vi fortsatte röra på oss och tog denna gången en tur till Göteborg och hälsade på nya bekantskaper som vi nu så smått börjar längta efter att träffa igen.
På Håkans jobb beslutade dom sig för att sluta sälja utländskt kött, inte bara det omtalade danska, och detta skapade uppståndelse minst sagt.
Att bjuda på middagar med tema eller röd tråd gillar vi och nu blev det en asiatiskt inspirerad buffé med tillhörande smaskig dessert som fixades till i köket.
Håkan fortsatte stoppa korv och denna gången hängdes en salt korv upp i köksfönstret.

Juni: Efter att bjudits på rökta räkor var vi tvungna att provröka med lyckat resultat.
Midsommar kom, vädret var härligt och vi presenterade årets upplaga av silltårtsdekoration.
Solen fortsatte skina så vi sadlade stålhingstarna och pedalade till Köpingebro och serverade pulled pork med smak av lakrits.

Juli: Vi gav oss på att fritera sötpotatisar med lyckat resultat och serverade dom med lakritsaioli - lyckad kombo, utsvävningarna i rawfoodvärlden fortsatte och det med en ljuvlig hallonpannacotta och så fick vi hem den största jordgubbe vi någonsin skådat.
Vi gick på semester och reste till Mallorca där vi lyckades hamna i ett strömavbrott som behöll våra väskor på ön några extra veckor:)

Augusti: Tillsammans med andra matbloggare blev vi inbjudna till att vara med i en recepttävling som Spendrups ordnade och valde att delta med en lammrostbiff. I och med tävlingen så fick vi åka till Stockholm för att träffa övriga deltagare, äta otroligt god mat tillsammans och bara ha de allmänt trevligt.
Vi fortsatte våra utflykter och gav oss ut på Österlen där vi bland annat kollade in Karossgården och bjöd er samtidigt på whiskykorv.

September: Hjulen fortsatte rulla under oss och vi tog en dag till då vi flängde runt på Österlen i lånad bil, fotograferade och njöt för glatta livet.
I köket blev vi lite på kanelen när vi lagade till fläsk, vi gjorde en västerbottenostpaj med rawfoodbotten och gjorde som italienarna och serverade en porchettamacka

Oktober: Hösten kom och livades upp när vi bjöds in på ett bloggevent där fick lära oss mer om örter och äta mat som Paul Svensson lagade till - och Håkan blev starstruck igen:)
Vi packade väskorna och semestrade några härliga dagar i Köpenhamn och bjöd på både affärs- och restaurangtips när vi kom hem igen.
En hel höstinspirerad meny sattes samman i köket och så lagade vi till en kombination av
pizza och paj vid namn meatzza.

November: Det var en förkyld månad för oss båda, det hostades och snörvlades högt och lågt. Mannerström fortsatte inspirera i köket och vi gjorde laxkroketter denna gången. 
Vi delade med oss av en gammal pastasås som hängt med oss under alla år vi lagat mat tillsammans och så uppfanns en ny kycklingrätt med äpplen, rosmarin och bacon. 

December: Nostalgin slog till och vi delade med oss av ett matminne vid namn Kelly i en fiskgratäng med sweet chilisås. Julen började göra sej påmind så griljerade skinka tillsammans med Ernst och bjöd på den hitintills galnaste sillinläggningen i Mårtenssons kök, baconsillen.
Vi insåg att vi behövde en samlingsplats för alla inläggningarna och skapade en receptbas för alla våra sillinläggningar som nu är uppe i 25... kanske en idé för en julkalender 2015? 

För övrigt blev 2014 ett år med både upp- och nedförsbackar, lite så som livet brukar se ut - för säg den som hela tiden cyklar på en plan raksträcka genom livet. Ankis osteoporos och rygg har spökat en hel del under året, speciellt i höst, och det har påverkat livet för oss båda på olika sätt. Vi vet nu, efter samtal med smärtläkare och osteoporosspecialist, att kotkompression inte försvinner och att man helt enkelt får lära sej att leva med smärtorna som det innebär. Värmedynan lindrar en del och den gröna snuttefilten har därför blivit en ständigt följeslagare till frun:)

Nedförsbackarna har tack och lov varit flera och som dom obotliga positivitetspersonerna vi är, så har vi försökt fokusera på dom och skapat flera sådana! Livet blir vad man gör det till och det finns många som har det betydligt värre. Vi har därför gjort vårt bästa för att måla de där kanterna på tillvaron i guld, rest en hel del, gjort utflykter och sett oss omkring, bubblat lite mer och restaurangbesöken har blivit fler och det har blivit väldigt fina plåster på såren. Det har taggats ner på andra plan, något som både vår blogg och städskåp har lagt märke till - men som man säger "bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete" :)

Nu ger vi oss i kast med ett nytt år här i köket, det 6:e i raden alltså, och vi kommer att fortsätta utforska ny mark och göra nya experiment på köksgolvet. Vi gillar ju det där med att testa nya saker, ge oss ut på okänd köksmark och vi hoppas att ni vill fortsätta hänga med oss på vår resa!

Vi tackar er alla fina läsare som hälsar på här i vårt kök, för utan er så hade det ju blivit ganska tomt och tråkigt här inne. Nu kör vi, rakt in i köksfläkten!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 2 januari 2015

Gulasch med viltkött i tre olika grytor!

Swisch sa det, så blåste vi (bokstavligen talat) rakt in i 2015 och vi önskar er alla en riktigt god fortsättning på det nya året och hoppas att ni fick en fin avslutning på det gamla. Mårtenssons nyårsfirande var ett trevligt sådant och om man bortser från en liten miss vad gällde varmrätten, så flöt allt på utan några större blessyrer. Vi körde i vanlig ordning med catering, denna gången hämtades maten på Ingelsta kalkon som alltså inte lyckades hela vägen fram, och om vi inte hade varit uppmärksamma kunde det hela faktiskt slutat riktigt illa. Kalkonköttet skulle, enligt instruktion, stå i ugnen ca 30 minuter med locket kvar på formen och när vi sedan skar in i det var det rått och rött... ingen höjdare med fågelkött som serveras rare, så det var bara att slänga köttbitarna på järnet.

Men, slutet gott och allting gott, julklappsspelet som vi traditionellt spelar med var synnerligen lyckat, efterrätten small högt och så gjorde även alla fyrverkerier som vi såg omkring oss och som sedan höll oss vakna större delen av natten - och morgonen:) Den förlorade sömnen tog vi igen med råge i natt och slog inte upp korpgluggarna förrän halv 10! Efter en snabbfrukost är nu julen utstädad och alla spår av en fröjdefull högtid undanröjda:)


Spåren efter dagens middagsförslag är också sedan länge eliminerade, denna gulasch intog vi innan jul men den smakar med all säkerhet lika bra att spisa efter jul och nyår. Kanske ett välkommen avbrott till både sillen och oxfilén? I vårt kök lagades gulaschen till i crock poten, men så klart går det att använda både lergryta eller vanlig gryta också. Vi har skrivit alla tre tillagningssätten i receptet, så är det bara för er att välja tillagningsmetod efter behag!

Gulasch i crockpot eller lergryta eller på spisen
Använder du en lergryta så ska den blötläggas minst 30 minuter innan du ställer den i ugnen.
ca 800 g hjortbog med ben, eller annat viltkött som passar till grytor
4 gula lökar, halverade
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
4 tsk paprikapulver, gärna den rökta sorten
2 tsk kummin
salt
4 dl vatten att vispa ur stekpannan i omgångar med
1 msk viltfond
1 röd paprika i grova bitar
Bena ur köttet och skär det i grytbitar, spara benet.
Börja med att bryna benet och lägg över i crockpotten, lergrytan eller en stor gryta, fortsätt bryna köttbitarna i omgångar och lägg ner i grytan.
Krydda med kummin, salt och paprikapulver under tiden du bryner köttet.
Vispa ur stekpannan med vattnet och häll det i grytan, tillsätt fond och rör om.
Lägg lök, vitlök och paprika i grytan och lägg på locket.
Kockar du på spisen: Låt det koka upp och sedan småputtra under lock ca 1½-2 timmar. Känn på köttet så det är mört innan du smakar av och serverar.
Har du en crock pot; Ställ på låg temperatur och låt det stå i 3 timmar innan du serverar.
Använder du lergryta: Ställ lergrytan i en kall ugn, sätt i gång ugnen på 200 grader och låt stå inne ca 1 timme och 45 minuter.

Ett litet collage med bilder från vårt nyårsfirande kan vi ju också bjuda er på, inte är det av någon vidare kvalité helt bildmässigt men så blir det när mobilen har högt antikvitetsvärde:) 
Anneli hade dukat ett fantastiskt vackert nyårsbord, grevinnan och betjänten är tradition liksom julklappsspelet har kommit att bli. En festdeltagare sov sej mest genom hela tillställningen och på något vis lyckades vi få Shrek och Fiona på en selfie innan vi gav oss iväg:) 

Nu ska vi fortsätta dagens övningar vilket innebär ett försök till en promenad, måhända vi tar en flygtur istället, matlagning och andra trevligheter. I morgon återkommer vi med en årskavalkad, helt i vanlig ordning när det är den tredje dagen i januari, välkomna tillbaka då!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x