tisdag 15 december 2015

Ost- och brysselkålspaj


Igår åt vi en makalöst god paj och eftersom herr Mårtensson fick en sån genial idé om hur den kunde ätas, så kände vi att vi ville dela med oss av den så fort som möjligt! Pajen var fylld med brysselkål och ost, i vårt fall blev det helt i vanlig ordning och föga överraskande Västerbottensost, och den passade så otroligt bra till julskinka (jajamensan, vi har redan huggit in på en sådan).
Det var först tänkt att vi skulle äta pajen som helt vegetarisk middag och det kan vi meddela att det fungerar alldeles utmärkt att göra så, men när idén om att para ihop den med julskinka kom som en blixt från klaraste himmel, så var vi ju bara tvungna att prova. Frågan är om det inte var den bästa blixten som någonsin slagit ner i vårt kök, för jistarnes så bra det blev.


Pajskalet får ni två olika receptförslag på, vi använder alltid den glutenfria varianten med mandelmjöl men föredrar man den mer vanliga så kör man med det. Har ni inte Västerbottensost hemma så tar ni en annan sort, men helst en lagrad så att den ger rejält med smak. I bakersta tallriken på översta bilden har ingen allvarlig olycka skett, nej där ligger granatäppelkärnor som vi åt till och även där måste vi nog klappa oss själva lite extra på axeln för ett annat lyckat sammanförande:)

Brysselkål- och ostpaj
Pajdeg glutenfri
4½ dl mandelmjöl
½ dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör i tärningar
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman till en smidig deg.
Kläm gärna fast bakplåtspapper i botten av formen så blir pajen lättare att ta bort sedan.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Pajdeg "vanlig"
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Arbeta samman ingredienserna i en matberedare eller för hand, kör tills degen håller ihop.
Tryck ut degen i en pajform, 24 cm, med avtagbar kant och ställ kallt 30 minuter.
Nagga botten på pajskalet och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter och tillsätt fyllningen.

Fyllning
250 g brysselkål, fryst eller färsk ansad
1 stor rödlök, tunt skivad
150 g riven västerbottensost eller annan lagrad ost
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
3 msk dijonsenap
hackad persilja
salt och peppar
Tina den djupfrysta brysselkålen.
Koka brysselkålen 5 minuter, häll av vattnet och låt dom rinna av väl.
Är kålen stor så halvera dom.
Fräs löken i smör så den blir mjuk och blank och lägg den i pajskalen tillsammans med brysselkålen.
Rör samman ägg, crème fraiche, senap, persilja, ost och kryddor, häll blandningen i pajskalet.
Ställ in pajformen i nedre delen av ugnen och grädda på 225 grader i ca 35 minuter, börjar det bli för mycket färg på ytan så lägg över en bit aluminiumfolie.
Kolla så fyllningen har stelnat innan du tar ut och serverar pajen.


Så lägg nu denna pajen på minnet om ni letar efter något grönt alternativ att ställa på ert julbord, den passar både för de som äter kött och för de som inte gör så.
Och naturligtvis så passar den finfint även på bord utan jul:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Jag älskar paj med brysselkål! Superdupergott minsann. Ost och brysselkål gifter sig fint. Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Superduper är det absolut, snabbt en favorit hos oss!
      Kram på dej!

      Radera
  2. Åh så god den verkar. Letar varje år efter nåt gott grönt alternativ till julbordet. Älskar att ha "gröna och lätta" rätter med som kompensation till det lite "tyngre". /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var verkligen smarrig. Och visst är det skönt med nytt och lättare på julbordet, det kan behövas.
      Kram

      Radera
  3. Pajen låter mycket spännande och god. Jag har aldrig ätit brysselkål i paj. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det hög tid att prova kanske:)
      Kram på dej!

      Radera
  4. Jag minns inte att vi åt brysselkål nu och då när jag bodde hemma i Sverige (till 1986), men på julen var det helt enkel ett måste! Och den låg alltid runt om julskinkan...

    Pajen ser otroligt god ut och receptet sparas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej inte vi heller, mer än möjligtvis när det var söndagsmiddagar med flera olika tillbehör. Men nu äter vi det desto mer i alla former och sätt.
      Låter bra, vi hoppas att den går hem i köket ditt!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails