fredag 27 november 2015

Enkel hollandaisesås med saffran


Vi skickar in såsreceptet till månadens middagstips på bloggen "Min lilla kokvrå
som denna månaden har temat saffran. 

I dag är det saffran som är på tapeten här i det Mårtenssonska köket (inte bokstavligt talat för jisses vilka fläckar det hade blivit då!) Saffran, denna underbara krydda som går att använda till så mycket i både mat och bak (!), finns det någon annan krydda som är mer förknippad med julen egentligen?
Här har vi provat att smaksätta hollandaisesåsen med de orangea trådarna och det blev riktigt bra, till en bit varmrökt lax passade den extra fint.
Få nu inte ett anfall av matlagningsångest när ni läser att det ska röras samman egen hollandaisesås, för detta receptet är verkligen inte alls svårt det lovar vi. Varken smält smör eller vattenbad är inblandat, nej vi gör på enklaste möjliga vis:

Enkel hollandaisesås med saffran   2 port
2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
½ g saffran
150 g smör, rumstempererat och tärnat
salt
citronsaft
Blanda samman äggulor, vinäger och saffran i en tjockbottnad gryta.
Ställ grytan på svag värme på spisen och vispa under tiden som det blir varmt.
När det börjar bli varmt så börjar du tillsätta smörtärningarna, en åt gången i början, under tiden som du hela tiden rör.
Se till så att inte såsen börjar koka, då klumpar sig gärna gulorna och det blir äggröra!
När såsen börjar tjockna så tar du grytan från värmen, oftast tjocknar den innan allt smör är slut men då går det utmärkt att röra ner dom fast grytan inte står på plattan.
Smaka av såsen med salt och lite citronsaft, servera.

Glöggtips igår och saffranssås idag, man skulle ju lätt kunna tro att julkänslorna drabbat oss lika mycket som den verkar ha drabbat så många andra. Men det är nog snarare så att vi försöker locka fram den där julstämningen, för i år verkar den inte infinna sej i vanlig ordning...
Kanske att den anländer i morgon när det är dags att julpimpa här hemma, vi hoppas i alla fall på det. Då är det nämligen dags att traditionsenligt plocka fram det stora artilleriet till tonerna av Kurt Olsson och damorkestern, som spelar den ena ljuvliga julsången efter den andra på det gamla slitna kassettbandet. (ja men ni hör ju själva hur antika vi är!).

Hur är det med era julkänslor, har dom börjat göra sig påminda än?

Ha nu en riktigt skön helg och första advent allesammans, vi hoppas att ni får njuta av god mat och dryck.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

  1. Nja, inga julkänslor här inte. Kanske man borde spela julmusik, pynta och fixa glögg för att få igång känslorna :) Såsen låter mycket god.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi gjorde verkligen vårt bästa idag med den där stämning... visst höjdes den lite ändå, vi hoppas på mer höjning snart - både för dej och oss:)
      Kram på dej

      Radera
  2. Det ser ju supergott ut med saffranshollandaise till laxen. Här är det julstämning tack vare julbak, julmusik på hög nivå och stjärnor i fönstrena. Imorgon blir det julpyntning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det blev verkligen en glad överraskning. Så härligt det låter, Sandra, kan du lite försöka skicka ner lite stämning till oss (och kanske till Katarina också?)
      Ha en fin julpyntardag!

      Radera
  3. Nej, ingen vidare julstämning här heller. Och jag tänker att det inte gör så mycket heller, faktiskt! :=) KRAM och trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vad är det med den där julstämningen, var tusan håller den hus? Är det så att det är hos Sandra den är, alltihoppandes? Nej, vi har faktiskt också taggat ner rejält på det där med juleriet också, i år. Det blir till och med utan julgran!!! Fast en liten rumsgran kanske får leta sej in...

      Kramar till dej och detsamma!

      Radera
  4. Mot all förmodan har jag en aning julstämning i år. Med tanke på de två senaste årens jular känns den här något mer hoppfull, då äldsta dottern är riktigt glad igen. Själv bakar jag mig i form (rund form) och spelar lite julmusik. Nu i advent har vi avnjutit ett rikigt bra julbord på Hotell Havanna i Varberg. Rekommenderas starkt till alla som tycker om goda charkuterier som rökt lamm, älgkorv, vildsvinsskinka, rökt hjort m.m. Mmmmmm. Och så god grönkål och skumtomtar. Och en lille en. Mycket bättre än selleri. Adventskramar till er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skönt att det börjar ljusna, Erika, vi hoppas på en riktigt fin jul för er! Och det där julbordet låter som ljuv musik i våra öron, speciellt i ett par:)
      Adventskramar tillbaka.

      Radera
  5. Åh vad god den laxbiten såg ut! Har en lax som ligger i kylen och väntar på att bli måndagsmiddag här!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det blir onekligen smarr när den görs på balkongrökeriet:)
      Kramar till dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!