lördag 31 oktober 2015

Söndagsstek

vad säger ni om det? Är stek något ni förknippar med just söndagsmiddag, eller är det något helt annat som serveras då? Ganska säkert så är väl ändå söndagen en bra dag att kocka till en stek på, tid finns det ju oftast lite mer av för att laga middag, framförallt nu på hösten när vi har mer av "innesittar-väder". Denna helgen bjuder ju dessutom på hela två söndagar så det finns ju chans till två söndagsmiddagar för de som är riktiga fanatiker!


I detta receptet har vi lagat till en hjortstek i en lergryta, men det går absolut att byta ut mot annat kött om man vill det. Rimma gärna steken innan du tillagar den, på så vis får du en köttbit med jämnare sälta och tillsätter du örter och kryddor i rimningslagen får steken dessutom en fin smak av örterna. Naturligtvis går det bra att hoppa över detta momentet om man så vill, gå då vidare direkt till recept nummer två.

Steken har en smarrig fyllning som inte bara överraskar middagsgästerna, den gör även köttet saftigare och tillför en härlig smak. Vad det är som överraskar? Köttfärs! Jajamensan, här snackar vi kött upphöjt i två. I färsen hackar du ner nötter av olika slag tillsammans med russin som först fått löga sig i rom en stund - ja men ni hör ju själva vilken smarrig överraskning som väntar!

Rimningslag till hjortstek
timjan
rosmarin
salvia
lökpulver
1 liter vatten
50 g salt
Häll alla ingredienser i en gryta, koka upp och låt svalna.
Lägg ner köttet i lagen, täck över och låt stå i kylen 1 dygn.
Ta upp biten och låt rinna av innan du fortsätter tillagningen.

Hjortstek med färs- och nötfyllning
Börja med att lägga lergrytan i blöt i kallt vatten minst 30 minuter innan den ska in i ugnen
1 hjortbogstek med ben
10 g hasselnötter, grovt hackade
10 g valnötter, grovt hackade
10 g pinjenötter, grovt hackade
10 g pistagenötter, grovt hackade
10 russin + 1 cl mörk rom - låt russinen ligga i rommen ca 1 timme
200 g fet fläskfärs
2 äggulor
1 dl vispgrädde
1 krm salt
timjan, rosmarin och salvia
1 liten morot, fint hackad
1 liten rödlök, fint hackad
ca 100 g rotselleri, fint hackad
5 vitpepparkorn
5 dl buljong, kalv eller vilt
Börja med att bena ur bogen, spara benen till senare.
Blanda samman nöthack, russin, färs, äggulor, vispgrädde och salt i en skål.
Fyll steken, där benet satt, med färsen och rulla samman köttbiten så färsen täcks.
Bind samman steken så att den håller ihop och krydda runt om med timjan, rosmarin och salvia.
Bryn steken hastigt i smör och olja så att den får fin färg runt om och lägg åt sidan.
Hacka sönder benet från bogen i stora bitar, fräs bitarna i olja och smör i en djup stekpanna och lägg sedan ner i botten på lergrytan.
Fräs vitpeppar, morot, lök och selleri i smör och olja, lägg ner i lergrytan och lägg steken ovanpå.
Koka upp buljongen och häll i grytan.
Ställ grytan mitt i kall ugn, ställ graderna på 175 och kör igång ugnen.
Låt grytan stå inne 1 timme, ta ut och sila av stekskyn i en gryta.
Låt skyn koka upp och koka samman några minuter, red sedan av med valfri redning till önskad såskonsistens.
Skiva upp köttet och servera med såsen och valfria tillbehör.

Och nej, detta är ingen snabbmat och ja, den kräver lite förberedelser, plick och plock. Men när det går i expressfart och snurrar på i hundranittio mitt i veckan, så är det skönt och avkopplande att låta matlagningen få ta lite tid när det är möjligt. Att umgås i köket, ta en svängom på köksgolvet, skratta och prata om allt mellan himmel och jord under tiden, det är värt sin vikt i guld om ni frågar oss!

Nu önskar vi er en fortsatt fin allhelgonahelg, hur ni än ska spendera den. För vår del blir det umgänge hela dagen och uteätning i kväll tillsammans med väldigt kära vänner. Vänner som vi tyvärr inte träffar så ofta, men just därför ska vi se till att njuta av varenda minut!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Jag säger kort och gott, MUMS!!! Förutom det där med valnötter och hasselnötter, det hoppar jag nog över. Ambulansfärd till akuten avstår jag gärna. I övrigt håller jag fullständigt med om att det är skönt och vilsamt att stå och hacka och skära och mojsa i godan ro utan krav på att maten ska stå på bordet inom en halvtimme. Kram på er och ha en fortsatt skön allhelgonahelg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huga, nej någon ambulansfärd vill vi då rakt inte utsätta dej för och vara ansvariga för, så dom där nötterna tar du och hoppar så högt du bara kan över!
      Tack, detsamma hoppas vi du haft.
      kramar

      Radera
  2. Hjort är hjort! (Göteborgsskämt) Vi tycker att detta låter galet mumsigt. Vilt äter vi alldeles för sällan i det här hemmet.

    Märkligt nog var det precis samma för oss igår. Middag på stan med väldigt kära vänner. Vad vi missat var dock att en av dem just fyllt år, och inte reagerade vi när vi hörde datumet... Ja ja, veckovill och gott rödvin gjorde hjärnan långsam minsann. I dag blir det lite vila, gravbesök och bakning i detta hem. Ha en skön resa hem. Vi saknar er redan! Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo tack, sådana känner vi igen nu (skämten alltså:) ) Mer vilt på bordet!
      Men näää, vad är det du säger - det måste ha varit en riktigt trevlig kväll:) Resan hem gick i vilans tecken och hur fint som helst var det, men vi börjar redan få abstinens...
      Kramar på er båda <3

      Radera
  3. Oj vad gott med Hjortstek det ska testas någon gång.
    Ha det got

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en god idé, Milla:)
      Tack, och detsamma till dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!