måndag 5 oktober 2015

Lättlagad tomatsoppa med rostade kikärtor

I dag står det soppa på agendan här i Mårtenssons kök, en tomatsoppa med en liten tvist i smaken. Förmodligen finns det en makalös mängd olika recept och sätt att tillaga tomatsoppa på, allt från att göra det från grunden med färska tomater till att göra som vi och fuska lite med tomater från burk. Inte för att det ena är bättre eller sämre än det andra, egentligen handlar det väl bara om vilken tid man har till hand att spendera i köket.

Tvisten i smaken på denna varianten står grillade paprikor för, ni vet dom där inlagda som man köper på glasburk. Paprikorna ger verkligen en pikant piff på soppan utan att för den delen förvandla tomatsoppan till en paprikasoppa, så även om du inte är någon fantast av paprika så kan du nog våga dej på att testa den. Receptet kan vi tyvärr inte ta åt oss någon ära för, det har vi hämtat från senaste numret av "Lantliv mat & vin"


Till soppan åt vi rostade kikärtor, allt efter rekommendation och recept i tidningen, och några knäckebröd med ost - något som vi båda förknippar med och måste ha till soppa av alla de slag. Fler som ingår i gruppen "vi-som-tycker-att-ostmacka-till-soppa-är-obligatoriskt"?
Hur som haver så kan vi tipsa er om att om man nu inte gillar, har hemma eller bara inte vill ha kikärtor till, så är det väldigt gott att ha stekt bacon på soppan. Visserligen så blir det ju inte så vidare vegetariskt, så är det vegetariskt man vill ha får man nog nöja sig med en där ostamackan (om man inte har något annat mumsigt förslag det vill säga)!


Tomat och paprikasoppa  2 port+matlåda
1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackad
1 tsk spiskummin
½ tsk ingefära
1 tsk kanel
300 g grillad paprika från burk
1 burk krossade tomater
1 tsk honung
8 dl grönsaksbuljong
salt och svaprtpeppar
Fräs lök och vitlök mjuk i olja i en stor gryta ca 5 minuter på medelvärme.
Tillsätt kryddorna och fräs 30 sekunder under omrörning.
Blanda ner övriga ingredienser, rör runt och låt få ett uppkok.
Låt soppan småputtra 15 minuter och mixa den sedan slät, späd eventuellt med mer vatten om du tycker den är för tjock.
Smaka av och servera, gärna med en klick yoghurt och rostade kikärtor.

Så klart ska ni få receptet på dom där rostade kikärtorna också, annars kan det ju kanske bli lite problematiskt att servera dom till soppan. Får du kikärtor över så kan du förvara dom i kylen några dagar, se då bara till att ha dom i en burk med lock och lägg i en bit hushållspapper för att hålla fukten borta. Ärtorna funkar även riktigt bra att servera som drinktilltugg - tips tips!


Rostade kikärtor
1 burk kikärtor
1 msk olivolja
½ tsk paprikapulver
½ tsk chilipeppar
1 tsk oregano
1 krm salt
Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en ugnsplåt.
Skölj ärtorna och torka torra, blanda samman med resten av ingredienserna i en skål.
Ta ut den varma plåten, lägg på ett bakplåtspapper och häll ut de kryddade ärtorna.
Ställ plåten mitt i ugnen ca 20 minuter, skaka plåten någon gång under tiden.

I går kväll mumsade vi oss en otroligt god förrätt, ni som hänger med oss i vårt kök på Facebook och Instagram har redan fått en förhandsvisning men vi tänkte att vi skulle dela med oss även här.

Svampmackor med alldeles nyplockad smörstekt brunsopp, något så otroligt gott så det nästan borde vara kriminellt:) Fru M tog sig en skogspromenad under tiden som herr M var cyklandes ut till rökeriet och där ute sprang hon på en hel massa svampar som hon inte kunde motstå att plocka med hem. Samma hände oss båda förra söndagen och då fick en sjal agera påse, denna gången fick istället Anki slinka ur sitt linne för att kunna bära alla skogsfynden med hem.
Vi vill bara påpeka att ingen annan skogsflanör kom till skada eller chockades när linnet plockades av, det hela skedde i skydd av buskar och snår:) 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

16 kommentarer:

  1. Både tomatsoppan och kikärterna låter som en bra idé!

    SvaraRadera
  2. Håller med ovanstående! Plus svampmackan. Mums!
    Men sen skriver ni så underhållande vilket gör att det alltid är så kul att läsa era inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen mums, svampmacka med nyplockat är på nåt vis den godaste svampmackan man kan få:)
      Och du anar inte hur glada vi blir av din fina komplimang, det gör oss väldigt glada att vi kan roa och glädja andra. Tack!

      Radera
  3. Vilket bra tips att tillsätta grillad paprika i tomatsoppa. Knäckebröd skall det vara till soppor, gärna med ost på. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det satte en fin knorr på smaken, du får prova!
      Kramar på dej

      Radera
  4. Det här ser så löjligt gott ut att jag får lite ont i magen, måste testa att laga det snarast!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej men inte ska du få ont i magen, vi hoppas i så fall att soppan hjälper!

      Radera
  5. Tack för goa, lyxiga recept! Lagat mycket från er blogg ich det blir alltid så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket, säger vi! Så roligt att du har användning av recepten du hittar hos oss och att det uppskattas, det gör oss verkligen glada och tacksamma!

      Radera
  6. Tomatsoppan hoppar jag över, men svampmackorna skulle jag gärna ha ätit båda två ;-) Där jag bott de senaste årtionden har inte direkt varit svampmarker tyvärr, för det är ju så gott med ny-/självplockad svamp. När jag var liten blev det ofta en varm macka med kantareller eller en god murkelstuvning. Och såserna senare från första sambons moster (utbildad kock...) med stolt fjällskivling eller Carl Johan... men men, man vänjer sig vid varma mackor med *burkchampinjonstuvning* ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej, hoppa på du bara:) Så tråkigt att det inte finns svamp där nere, tänk att det är något vi tar för givet här och inte tänker på att det inte finns bara en bit över havet! Ni får ta en höstresa nästa år för lite svampplockning.

      Radera
  7. Rostade kikärter låter helt magiskt!

    SvaraRadera
  8. Åååå er tomatsoppa låter ju också smarrig. Kram Anette

    SvaraRadera
  9. gahhhh vad gott fina Mårtenssons många kramar Sofia som fryser här i Hjo brrrrrr

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!