måndag 12 oktober 2015

Kycklingsoppa på ett enkelt sätt

Halleda vad det har blivit kallt helt plötsligt, tänk att vi alltid blir lika tagna på sängen och förvånade över vilka kalla vindar som blåser på hösten. Man kan ju tycka att vi borde ha blivit vana efter år av träning och men nej då, så äro icke fallet! Plötsligt inser vi att våra jackor är på tok för tunna och Håkan upptäcker att det inte går att cykla i shorts till och från jobbet längre, överdragsbyxor är ett nödvändigt ont om vissa kroppsdelar inte ska få frostskador:) Och med kylan och återgång till jobben så hänger också en viss bacill med på köpet, det slå aldrig fel när den där förkylningbaskeluskan kommer som det berömda brevet på posten.

Visserligen begår sig herr M oftast från förkylningar, nässköljare som han är sedan år tillbaka, men fru M trillar ofta dit med halsont och hosta. Men denna gången när det började anas en antydan till skavsår i halsen så motades den i grind med allehanda huskurer och kloka råd, Anki drack ingefärsdryck och åt kycklingsoppa om vartannat och baske oss om det inte lyckades.

kycklingsoppa
Kycklingsoppan koktes på filéer eftersom det var det som fanns hemma, visserligen ska det nog enligt konstens alla huskurer vara hel kyckling men, som man säger, man tager vad man haver! Vidare så åkte ingefära i, den och chilin sätter fart på blodomloppet och man får upp värmen i kroppen. Gurkmeja har vi läst är bra vid förkylning och speciellt vid hosta, precis som salvian så det åkte också i tillsammans med lime som ju innehåller c-vitaminer. En riktigt dunderkurssoppa blev det med andra ord och kanske även du behöver en sådan? 

Kycklingsoppa   2 port
2 liter vatten
3 msk kyckling eller grönsaksfond
2 kycklingfiléer skurna i lagom munsbitar
2 stjälkar blekselleri, skivade
2-3 morötter i grova slantar
2-3 vitlöksklyftor, skivade
10 cm purjolök, tunt skivad
3 cm färsk finhackad ingefära   - svettas ut förkylningen 
1 lime, rivet skal och pressad saft
1 msk gurkmeja
några stänk tabasco
2 tsk salvia
salt och peppar
hackad gräslök och persilja
1 äpple i tärningar
Låt vatten och fond koka upp, tillsätt allt utom persilja, gräslök och äpple.
Låt soppan småputtra under lock till grönsakerna är lagom mjuka och kycklingen genomkokt, ca 10-15 minuter beroende på hur stora bitar du skurit. 
Smaka av och tillsätt äppelbitarna som får bli genomvarma innan du serverar soppan med gräslök och/eller persilja strödd ovanpå. 

Äppelbitarna då? Ja dom åkte ner mest för att det var gott och för att det låg ett stackars äpple i kylen och såg så sorgligt ensam ut. Nu behöver du ju inte vara förkyld för att njuta av soppan, det går naturligtvis alla tidens bra att äta den ändå, fråga bara Håkan som fick med den i matlådan dagen efter. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

4 kommentarer:

  1. Jag har precis blivit frisk från en förkylning (HURRA!!!!) men hade lätt behövs lite sånhär soppa förra veckan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skönt att du frisknat till (hurra apselut!) , det verkar som halva befolkningen går omkring och snörvlar för tillfället.

      Radera
  2. Alla huskurer är bra mot förkylningar utom de dåliga. ;) Vi kan tipsa om en ingefärsshot som verkligen får hela kroppen att spritta till när man tar sig en hutt varje morgon.

    http://livsnjutarnasgourmetkok.nu/2015/04/25/frukostshot-med-ingefara-honung-och-citron-far-en-verkligen-att-vakna-till-pa-morgonen/

    Och visst blir man lika överraskad varje höst när kylan kommer. Säg vem som inte blev frusen när vi vaknade upp hemma hos föräldrarna i Finland i fredagsmorse och termometern visade -8. Brr! Som tur var hade vi packat ner långkalsongerna.
    En fortsatt fin vecka till er, kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det precis så!
      Det är just den drickan som fru M drack här, fast vi kallar den ingefärsdricka, och den hinkade hon i sej:). Har sett att många dricker en shot av sån varje morgon så baske oss om inte vi också ska göra det.
      Men hugaligen... -8! usch det känns avlägset just nu, men nästan bättre ändå än det här regn- och blåsvädret som är just nu.

      ha en fin vecka ni också,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!