måndag 14 september 2015

Västerbottenpaj med bacon och lök

Västerbottenpaj med eller utan s, västerbottensostpaj med eller utan s - alltså hur är det egentligen om allt ska vara rätt och riktigt? Eller är det rent utav så att den gamla devisen, "Kärt barn har många namn" stämmer med pajen, fast snarare då att "kär paj har många olika stavningar":)
Oavsett hur ni bokstaverar den smarriga pajen så dyker det upp en ny variant här i köket idag och i den finns det två oväntade överraskningar, lök och bacon. För säg det som inte blir godare med bacon, och vi lovar att västerbottenpaj inte är något undantag!


Detta är det sista receptet i samlingen som vi fick med oss hem från Björkarnas kräftskiva och den var så in i bänken god att vi redan gjort den två gånger i vårt eget kök! Ja att vi gillar osten från Västerbotten skarpt är ju ingen hemlighet:)
Man kan ju kanske tro att fyllningen kommer att bli lite i saltaste laget med både osten och baconet, men så är icke fallet - löken blir så där karamelliserad när den steks och den balanserar sältan riktigt bra.

Västerbottenpaj med bacon och lök
Pajdeg glutenfri
4½ dl mandelmjöl (mal gärna sötmandel själv i mandelkvarn och sila genom finmaskig sil)
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör, tärnat
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman till en smidig deg.
Kläm gärna fast bakplåtspapper i botten av formen så blir pajen lättare att ta bort sedan.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Fyllning
1 stor gul lök
1 pkt bacon
4 dl västerbottensost, riven
3 ägg
3 dl grädde
Stek lök och bacon var för sig och fördela i pajskalet tillsammans med osten.
Vispa samman ägg och grädde och häll i pajen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, när fyllningen stelnat och fått fin färg är pajen färdig.
Ta ut pajen och servera, antingen varm eller ljummen.


Bästa trixet vi kan tipsa er om när det gäller att klämma fast den där pappersbiten i botten är detta:
Skrynkla samman bakplåtspappret till en liten boll och veckla sedan ut den igen, plötsligt som ett trolleri har du en pappersbit som är mycket mer lätthanterlig och samarbetsvillig!
Funkar jättebra även när man ska klä en brödform innan bakning!

Och som ett trolleri så hamnade vi i ett totalt mörker igår kväll här nere på och runt Österlen, från Simrishamn via Tomelilla hit till Ystad (och några gatlyktor i Malmö) försvann elen plötsligt på kvällen vid 8-tiden. Plupp sa det bara och så satt vi där och tittade på en svart datorskärm, mitt i fotoredigeringen.
Snacka om att man blir påmind om hur sårbart ett samhälle är och hur beroende av elen vi människor har blivit, elen tar vi ju bara för givet!

Nu varade inte avbrottet i tre timmar som de först sa på radion (batterier - det är grejer det!) utan redan efter 30 minuter kom den tillbaka tack och lov, men man hinner trycka många gånger på lyseknappen under kort tid:)
Och sen har man ju ett oerhört spännande och intressant samtalsämne till dagen efter, inte något ont utan det har något gott med sig!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. vad kan bli fel med en paj med både ost och bacon? INGENTING!

    ja, strömavbrott gör en verkligen helt paralyserad. jag tänker alltid helt konstiga saker också typ: "då kan jag ju kolla min mail" eller "då kan jag ju göra en kopp te och läsa en bok..." nej. det kan jag då rakt inte. vet att det finns nån lista nånstans med vad man behöver hemma för att klara sig utan el i tre dygn, kanske skulle ta och kolla upp den för vi skulle nog inte klara oss många timmar alls utan el härhemma bortskämda som vi är :/

    kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis - absolut ingenting!
      Och precis, hur många gånger vi hann tänka något sådant eller trycka på ljuseknappan vet vi inte - men det var en del:)

      Kramar

      Radera
  2. Ostpaj är otroligt gott, den där krämiga och lite salta smaken är oslagbar, mmmm! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det, vi är galna i Västerbottensost och paj!
      Kramar

      Radera
  3. Tja strömavbrott blir det titt som tätt här där jag bor! Ofta JUST när jag satt in något i ugnen! Som mest har vi haft avbrott i några dagar, och då var det verkligen kris vill jag lova. Dator kan man ju klara sig utan (och ibland är det faktiskt ganska nyttigt att behöva göra det), och elda kan vi lyckligtvis göra i vår kakelugn, men VATTEN!! Det är svårt att klara sig utan. Tackochlov har avbrotten på sista tiden stannat vid några timmar. För övrigt såg pajen makalöst god ut, och kombinationen ost bacon är svårslagen. Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det kan vi tänka oss, Kjersti! Och varför är det så att det kommer vid de mest olämpliga tillfällena, otroligt som det kan sammanträffa! Vi är förskonade från avbrotten här nere, men det har plötsligt varit två nu på kort tid...

      Ost och bacon är otroligt svårt att slå, helt med på det är vi:)
      Kramar till dej

      Radera
  4. Vi funderade också på stavningen när vi bloggade om vår ostpaj och hittade till slut det "rätta" svaret på ostens egen hemsida - västerbottensostpaj! ;) Den här pajen låter otroligt god och mättande. Vilken fin färg den fått i ugnen, inbjudande minsann!
    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, fler som funderat, tack för lösningen! Ja, den funkar fint som en kvällsmåltid med sallad till också, tackar!
      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!