måndag 21 september 2015

Torsk med rester från fester

Vi försöker verkligen bli bättre på att ta hand om våra rester från fester, och från alla andra tillfällen också så klart (men det andra rimmade ju så bra...:) Då menar vi inte bara råvaror som ligger oanvända i kylskåpet utan också små slattar av olika rester från middagar vi haft. Visserligen har vi ju sådana där bra bruna påsar att kasta matavfallet i, som sedan omvandlas till biogas och biogödsel, så det känns ju inte fullt så illa som det kanske gjorde tidigare men ändå... vi vill ju inte handla hem och laga till mat för att sedan bara bidra till biotillverkningen. Visserligen tar herr M med en hel del överblivet i sin matlåda till jobbet men det är ju inte allt som följer med i ryggsäcken.

Det går faktiskt att trolla en hel del med dom där små slattarna som finns i kylen har vi upptäckt och sist vi svängde med vårt trollspö i kylen så blev det en alla tiders fiskmiddag! I en burk fanns det en klick romsås från en annan fiskmiddag (ja, vi är tokiga i fisk), i en burk hittade vi kräftstjärtarna, några gröna ärtor i en och i en annan låg salladen vi hade haft kvällen innan. I frysen hade vi torskfiléer och tillsammans med resterna skapade dom magi:


Pankopanerad torsk med kräftsallad och räksås
1 ägg
ca 1 dl panko (finns i påse på hyllan med asiatisk mat i vanliga mataffären)
ca ½ dl vetemjöl
salt och peppar
Vispa upp ägget i en djup tallrik, häll mjölet blandat med salt och peppar på en tallrik och pankon på en annan.
Börja med att vända torsken i mjölet, därefter doppar du den i ägget och sista i pankon.
Stek den panerade fisken i en rejäl klick smör och en skvätt rapsolja, gärna med citronsmak, på medelvärme ca 4-5 minuter på varje sida så den får en härlig gyllene färg.

Såsen till torsken gjorde vi alltså på resterna från romsåsen vi haft någon dag tidigare, vi tog i lite mer crème fraiche och sedan grovhackade vi kräftstjärtarna och blandade i. Har man inte en skål romsås stående i kylen (hur ofta har man det egentligen?) så är det inte alls avancerat eller klöddigt på något vis att göra den:

Romsås med kräftstjärtar
3 dl crème fraiche
1-2 dl gräddfil
röd rom efter eget tycke och smak
peppar
rejält med hackad dill
ca 1/4 burk kräftstjärtar i mindre bitar
Rör samman alla ingredienser och smaka av.
Har du rester av romsåsen som vi hade så är det bara att röra ner kräftstjärtarna i såsen.

Till salladen kokte vi quinoa, lät den svalna av och blandade ner tillsammans med ärtorna och en stjälk selleri i grönsalladen som vi hade över från kvällen innan. Till sist toppade vi salladen med de kräftstjärtar som fanns kvar i burken efter att såsen var gjord.
Hokus Pokus filijokus och restmiddagen var klar!

I kväll bänkar vi oss framför tvn, det är nämligen dags för ett av våra favoritprogram "Kockarnas kamp" att åter igen ta plats i rutan. Vi tycker att det är roligt att få veta lite mer om de där kockarna, både de vi känner till sedan tidigare men också de som är nya ansikten för oss, och så känner vi att det är ett positivt tävlingsprogram. Det verkar vara en sån härlig stämning mellan deltagarna, ingen är på något vis otrevlig eller bildar pakter osv, som man ser i så många andra tävlingsshower. Det känns verkligen som att kockarna gläds med varandra och har en ömsesidig respekt och uppskattning för varandra - positivt och glädjande att se:)
Huruvida de får i uppgift att trolla med rester återstår och se, men det hade kanske inte varit en dum idé till en tävlingsdel...

Har ni något bra magiskt knep att återanvända era matrester på som ni skulle vilja dela med er av?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

  1. Rester eller inte så ser detta vansinnigt gott ut! Vi är ganska bra på att äta upp rester, då både jag och Lars tar med till jobbet. Den bruna påsen får ju matas lite den också.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den där påsen får inte vara hungrig för länge:) Men vi är ganska bra på att fylla den ändå, det blir ju en hel del avfall som vi inte vill äta:)

      Kramar på dej Malin

      Radera
  2. Rester är finfina grejer det! Resulterar ofta i något nästan ÄNNU godare än det ursprungliga! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns nästan så ibland Kjersti:)
      Kramar!

      Radera
  3. Ser supergott ut! Jag brukar använda mig av rester i t ex en omelett eller nån pastasås. Stekt ris ihop med goda rester är inte fel det heller. /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna! Pastasås låter ju som ett väldigt gott restobjekt:)
      Kramar till dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!