fredag 4 september 2015

Gösfilé och en härlig dillsås med pikant smak.

Nej vi skulle nog inte sagt det där om det fina höstvädret, solen och sommarvärmen, inte utan att knacka i bordet och säga peppar peppar. För vi hann väl inte mer än få det ur oss förrän väderleken gjorde en u-sväng, temperaturen sjönk, himlen färgades blygrå och solen försvann bakom de där grå som då och då skvätter vatten på oss. Men visst, det behövs ju regn också till allt som ska gro och eftersom vi gärna sätter i oss av det där som gror (med vissa undantag förstås!) så försöker vi att inte bli alltför sura på regnvädret.
Dock regnar det inte idag så det blir en tur ner till småbåtshamnen för inköp av fisk till kvällens middag, peppar peppar ta i trä att fångsten varit bra:)

Att det varken regnade eller var brist på solsken när vi lagade, fotograferade och åt middagen som ni bjuds på här i köket idag, är ingen hemlighet som ni ser. Fast så fasligt länge sedan är det inte, det har inte ens gått tre veckor sedan vi mumsade i oss gösen med den där sötsura dillsåsen, signerad Leif Mannerström/Håkan Mårtensson.


Egentligen var det tänkt att vi skulle ha abborre istället för gös, men när herr M kom till fiskbilen på torget så lös abborren med sin frånvaro och då fick gösen helt enkelt rycka ut som vikarierande fisk. Nu ska inte Mannerström få hela äran för receptet, fiskdelen är helt och hållet Håkans, medan såsen bär Leifs namn.

Dubbelpanerad gösfilé   2 port
400 g gösfilé
vetemjöl
1 ägg
skorpmjöl
1 citron, rivet skal
hackad dill
salt eller örtsalt
2 flata tallrikar
1 djup tallrik
Blanda samman mjöl med dill, salt och citronskal i en tallrik, vispa upp ägget i en djup tallrik och häll skorpmjölet i en tallrik.
Vänd gösfilén först i mjölblandningen, därefter i ägget och sist i skorpmjölet.
Stek fisken någon minut på varje sida i rikligt med smör i en medelvarm stekpanna, låt den få fin färg på båda sidorna och lägg sedan över den i en ugnsfast form.
Ställ formen mitt i ugnen på grader och låt den stå inne tills innertemperaturen nått 52 grader, det tar ca 10-15 minuter.
Ta ut och servera gösen med nykokta potäter och goda grönsaker.

Sötsur dillsås
1 schalottenlök, fint hackad
2 ½ dl fiskbuljong
1 dl vitt vin, helst oekat
2 ½ dl vispgrädde
½ citron, pressad saft
2 tsk Winborgs ättikssprit
3 tsk socker
massor av hackad dill
salt och vitpeppar
Fräs löken i smör så den mjuknar.
Häll i buljong, vin och grädde och koka ner till halva mängden.
Smaka av med salt, peppar, citronsaft, ättika och socker tills såsen är så sötsur som du vill ha den.
Rör ner dillen precis innan servering.

Och så var det ju det där med fredag igen, gott folk, herrejisses var tar dagarna vägen egentligen?! Hur ser er helg ut, finns det några grandiosa planer eller freestylar ni helt och hållet?
Vi har en helg av gott och blandat framför oss och det finns funderingar på att kanske slå till med både en utflyktslördag och en marknadssöndag minsann. Men än så länge är det bara funderingar och var vi hamnar i slutändan får vi se, det är skönt inte ha allt skrivit i sten.
Men först alltså: Mot småbåtshamnen!

En skön helg till er alla,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Det där ser ut som dillsås till kalv tycker jag. Funkar säkert bra till firre också! Hur längesen var det inte man åt dillkött för övrigt? Måste varit när jag gjorde det i tryckkokaren och det var med andra ord innan vi flyttade hit. Längesen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ser ju nästan lite ut så, men den smakade inte riktigt likadant - inte riktigt lika sur. Och hur länge sedan? Alldeles för länge sedan, det ska rådas bot på det!

      Radera
  2. Åh vad gott! Det måste nog bli nån fisk här i helgen!

    Önskar er en fab helg!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det låter bra med en fisk i helgen - samma blev det här!
      Kramar på dej, Jenny

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!