måndag 10 augusti 2015

Ugnsbakade kycklingdelar i het limemarinad

Nu är det minsann dags för Mårtenssons att bjuda er på en kycklingrätt, för det var inte igår inte, och inte vilken rätt som helst - det är en oerhört lättlagad och smakrik sådan! Denna lagade fru M till förra veckan efter inspiration från en av alla tvkockar vi följt genom åren, en matprofil från New Zealand vid namn Annabel Langbein - försök säga det snabbt tio gånger i rad om ni kan:)
Hennes matlagningsprogram gick för ungefär ett år sedan på en kanal som vi för allt i världen inte kan minnas vilken det var... Kanske var det någon av er som också kikade och har bättre minne än vi?


Oavsett var så lagade hon i alla fall en kycklingmiddag som vi föll för och som sedan dess legat på vänt i receptmappen, för att äntligen plockas fram förra veckan. När Anki la upp en bild av den "icke-färdiga"middagen på Instagram så kom det ganska snabbt frågor om receptet och nu är det alltså här!


Denna gången följdes receptet nästan till punkt och pricka, det fanns liksom ingenting som behövde korrigeras alls, hör och häpna! Marinaden blir lagom spicy och ju längre tid köttet får ligga däri ju mer smak tar det ju åt sig. Vill du köra riktigt hårt så tar du och sticker mer en kniv här och var, så går smakerna in i köttet ännu mer. Här kan du använda vilken bit du vill på kycklingen, men det saftigaste resultatet får du absolut om du använder delarna med ben som du hittar i affären. 

Citrongräs hittar du i asiatiska affärer eller i grönsaksdisken i din vanliga mataffär och har du inte provat att riva det tidigare så är det ett alla tiders tips, det ger verkligen från sig underbara dofter när du river det och ger från sig så mycket mer smak.

Ugnsbakade kycklingdelar    2 port
1 kilo kycklingdelar, vi använde kycklingbröst med ben
Marinad
3 tsk finrivet citrongräs
1 dl Thai sweet chili
½ dl vatten
2 msk fisksås
2 limefrukter, rivet skal från båda och saft från 1
2 vitlöksklyftor, fint hackade
Blanda samman marinaden.
Lägg kycklingdelarna i en form och häll på marinaden, blanda runt så bitarna täcks.
Täck över och låt marinera i kylen minst 30 minuter (våra stod över dagen och det gick bra).
Ta ut formen och låt den stå framme under tiden som ugnen blir varm, 200 grader.
Sätt gärna en ugnstermometer mitt i en köttbit innan du ställer in formen mitt i ugnen och lagar till kycklingen ca 30 minuter. Innertemperaturen ska upp i 82 grader för kycklingdelar med ben, 70 för delar utan ben.
Har du ingen termometer så kollar du om köttsaften är genomskinlig innan du serverar den, är den inte det så ställer du in den i ugnen lite till.

Förhoppningsvis hade ni en finfin helg, vi anar att det var fler än vi som tillbringade det mesta av söndagen utomhus i ett alldeles fantastiskt sommarväder. Fast den där strandturen vi sa vi skulle ta i går förvandlades faktiskt till en cykeltur istället. Herr Mårtensson meckade nämligen lite med fruns cykel i ett försök att göra den mer cykelvänlig för den dåliga och onda ryggen och vi var ju naturligtvis tvungna att testa om det funkade.
Om det gjorde? Jajamensan, nu kan fru M hänga med på herrns längre turer utan att sedan behöva tillbringa resten av dagen och dagen efter, liggandes på en värmedyna - jippi!

Ett konstverk som vi hittade på ett av militärernas gamla övergivna hus, alldeles i början av skogen utanför stan. Det kändes plötsligt väldigt passande för gårdagens cykeltur och vi var helt enkelt tvungna att föreviga det! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

  1. Nu blir till och med jag sugen på kyckling (händer sällan - så ni ska ha credd!)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppla, det var minsann ingen dålig komplimang inte! Det tackar vi för!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!