torsdag 20 augusti 2015

Tunnbröd fyllda med kräftröra

Så, då har vi (äntligen!) plöjt genom bilderna från årets kräftskiva vi var på för någon helg sedan, parat samman rätt bilder med rätt recept och nu kan vi alltså börja dela med oss av alla godsakerna till er. Dagens tips på tunnbrödskorgar blev en storfavorit för alla gäster och vi kommer garanterat att göra dom i vårt eget kök, både för att bjuda på och för att mumsa i oss helt på egen hand.


Tunnbrödskorgarna var fyllda med kräftröra, perfekta att servera både på ett buffébord och som förrätt, vill man fylla dom med någon annan typ av röra så går det utmärkt även det. Kanske en räkröra?
Vill man gå en lite enklare väg så finns det färdiga tunnbrödskorgar att köpa har vi sett i affärerna, men att göra egna verkar inte så svårt om vi ska tro på receptet och på kvällens värdinna!

Tunnbrödskorgar med kräftfyllning   6 st
3 tunnbröd, eller 6 färdiga tunnbrödskorgar
300 g kräftstjärtar, avrunnen vikt
1 gul lök, fint hackad
2-3 aprikoser, urkärnade och fint hackade
1 dl majonnäs
2 mks crème fraiche
ca ½ tsk curry
salt och peppar
½ dl fint hackad dill
Garnera med;
citron och dillvippa
Dela tunnbröden på mitten och mikra dom i 4-5 sekunder så dom mjuknar och du kan trycka ner dom i små skålar som rymmer ca 1½ dl, fungerar utmärkt i en muffinsplåt som ni ser på bilden).
Forma brödet till en korg och klipp bort överblivet bröd på ovankanten.
Baka bröden i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter, ta ut och låt dom svalna helt.
Fyllning
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen och smaka av med kryddor.
Precis innan serveringen fördelar du fyllningen i korgarna och garnerar.

Att servera de fyllda korgarna från muffinsplåten fungerar alldeles utmärkt! 

Hela kvällen vakade den näst intill obligatoriska kräftmånen över oss i uterummet. 
Eller var det Jokern som hängde där, vi vet inte riktigt säkert:)

Att det var kräftornas skiva rådde det däremot ingen som helst tvekan om!

Fördrink, försnack och försnacks i det grönaste gröna en varm och skön sommarkväll.

Kvällens värdpar, bästaste björkenäsarna, Anne och Ingemar som såg till att vi alla var mätta, nöjda och belåtna hela kvällen. Precis som vanligt:) 

Festobjektet för kvällen, i all sin glans. 


Och i uterummet dukades buffén fram under tiden som gästerna, nya och gamla bekantskaper, uppdaterade sej på vad som hade hänt sedan vi sågs sist. 
Som ni ser så bjöds vi på en mängd goda godsaker och de dyker upp här i köket, allteftersom.

Torsdagspasta blir det här i det Mårtenssonska köket i kväll och att pesto är inblandat i middagen har våra facebookföljare och Instagrammare koll på, och nu även ni. Det blir en variant av den italienska salladen caprese, en utveckling av korvmiddagen häromdagen nästan:) Vi får väl se om den smakar så gott som den gör i fruns tankar...
Kvällen tänkte vi ägna åt lite efterrättsinspirationsletande, vi ska nämligen bjuda tillbaka kräftvärdarna på en lördagsmiddag och behöver något nytt på repertoaren. Tips, någon?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Finns inget som slår en svensk kräftskiva ihop med goda vänner! Blir riktigt avundsjuk och även om jag vet att jag kan beställa både tunnbröd och kräftstjärtar online så är det ingen tröst :-(

    Har skrivit ut ett (tyskt) recept i dagarna, inget speciellt, men som ni kanske kan göra något av, nämligen egen glass utan glassmaskin:

    4,5 dl KALL grädde
    4 dl KALL sötad kondensmjölk

    1) Vispa grädden färdig med elvispen på 3:an "som man brukar". Blanda i kondensmjölken och vispa igen kort på 1:an (evtl. 2:an) tills det blir en lite tjockare kräm av det hela.
    2) Här kommer ni in i spelet: blanda i era önskeingredienser! Det kan vara sylt med bitar i, bär, kak- eller muffinsbitar, choklad- eller dajmbitar... man tager vad man haver, sa Kajsa Varg ;-)
    3) Frys glassen minst 6 timmar. Tina gärna lite innan den ska serveras, då är det lättare att portionera/göra kulor.

    Ha det bra ikväll och i morgon med era gäster!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är väl så det är, det smakar annorlunda helt enkelt!
      Glassreceptet tar vi och provar absolut, vi hoppas bara att vår frys håller sej hel denna gången - vi fick nämligen lite mackelimang med den... Temperaturen pendlade väldigt men nu verkar det som att den ska hålla ett tag till, ta i trä.
      Tack för tipset,
      kramar

      Radera
  2. Oj, det var längesedan vi åt något spännande i efterrättsväg men för ett tag sedan gjorde vi en supergod chokladkräm som man toppade med havssalt, olivolja och krossade brödkrutonger. Det var supergott! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och vi vet precis vem vi ska bjuda den efterrätten på, tack för tipset säger vi! Kollar genast efter receptet hos dej:)
      Kramar

      Radera
  3. Nu har jag börjat läsa i kapp på mina favvobloggar efter en lång semester ute på landet utan internet och jisses vad mycket gott ni har bjudit på i er blogg. Mitt efterrättstips nu i värmeböljan som råder är en läskande hemmagjord sorbet eller glass t ex med hallon. Lycka till med middagen! Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter ju hur skönt som helst med den sådan semester, det skulle nog alla behöva! Välkommen tillbaka, säger vi.
      Ja, sorbet är en absolut favorit här när det är varmt, finns nog inte så mycket annat som slå det när det gäller att svalka sig.
      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!