torsdag 6 augusti 2015

En paj med basilika, och några med Västerbottensostpajer

Men vet ni vad, det verkar minsann som att sommaren som är på besök hos oss och visst är det härligt?! Plötsligt ler människor lite mer och ser en anings gladare ut och till och med dom av oss som började jobba samtidigt som solen, tycker ändå att det känns lite lättare att stiga upp på morgonen när den stora lampan lyser!

Det är nästan så att vi misstänker att någon beställt det vackra vädret inför helgens stundande kräftpremiär - för det är det dags för redan i morgon. För vår del så blev det en smygpremiär av de röda blötdjuren redan i lördags då vi tog en kräftskiva på tu man hand här hemma. Då passade vi dessutom på att svänga ihop pajen som ni ser på bilden här nedan, en basilikapaj som vi tänkte tipsa er om idag lagom till stundande helg.


Nu tänker ni säkert att "vadå kräftor, det finns ju inte en endaste kräfta på bilden" och då tänker ni alldeles rätt. För det ni ser är söndagens förrätt då vi provade resterna av pajen till lite charkuterier och det visade sej passa galet bra, nästan bättre än vad den gjorde till kräftorna (som för övrigt låg i denna lagen innan vi sörplade på dom).

Vi gjorde vår paj i en vanlig sockerkaksform i stället för att göra den i en rund pajform, det är inget fel på att vara lite fyrkantig ibland:) Gör ni pajen som vi så tycker vi att man kan räkna med att den passar för 6-8 personer, om den ska serveras som förrätt vill säga. Vill man så går det alldeles ypperligt att dubbla receptet och laga till i en rund pajform med 24 cm diameter, då räcker det garanterat till fler.
Pajskalet gjorde vi efter receptet vi brukar använda oss av, ett glutenfritt på mandelmjöl och det ligger som en bottenplatta under den läckert gröna smeten.

Paj med basilika och ricotta 6-8 pers
2½ dl mandelmjöl
1½ msk fiberhusk
1 krm salt
30 g smör
½ ägg (ta ett ägg, vispa upp det och använd hälften - lätt som en plätt!)
Blanda samman mandelmjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt smöret i tärningar och krama samman, knäck i ägget och rör ihop en smidig deg.
Lägg bakplåtspapper i en sockerkaksform (enklast om man skrynklar samman pappret rejält först, då blir det väldigt lätt att arbeta med) och tryck utt degen i botten på formen.
Ställ formen kallt minst 30 minuter och grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i 8-10 minuter.
Ta ut formen och låt kallna.
Basilikakräm
2 gelatinblad
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
3/4 dl + ½ dl grädde
1 burk ricottaost, 250 g
1 dl riven parmesanost
½ citron, rivet skal
salt
½ msk rapsolja, gärna med basilikasmak eller citronsmak
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
Kör basilikabladen (spara gärna några små till dekorering) i mixer tillsammans med 3/4 dl grädde, riven vitlök och ricotta.
Rör ner parmesanost, riven vitlök, citronskal och smaka av med salt och olja.
Värm ½ dl grädde i en gryta och ta den från plattan.
Ta upp gelatinbladen och krama ur dom försiktigt i din hand och låt dom sedan smälta i grädden under omrörning.
Låt grädden svalna och rör sedan ner lite av basilikakrämen i grytan, rör ordentligt så det inte bildas klumpar, rör ner lite kräm till och rör sedan ner gelatinblandningen i resten av basilikakrämen.
Häll krämen i formen och ställ den kallt minst 5 timmar, gärna över natten.
Dekorera med tomatklyftor och basilikablad och servera gärna med balsamicokräm som passar fint till.

Skulle nu någon av er vilja ha några tips på Västerbottensostpajer inför kommande kräftkalas så har vi några i vårt skafferi under fliken paj, föga överraskande:) Vi har plockat samman några smakprov till er, klicka bara på länken under bilden så kommer ni direkt till receptet:

Västerobottensostpaj med rotfrukter
Västerbottensostpaj med citrusmarinerade rotfrukter som topping och pajskal av nötter och dadlar, 
en av de godaste västerbottensostpajer vi gjort och smakat faktiskt! 

Glutenfri Västerbottensostpaj
Glutenfri Västerbottensostpaj, en klassisk ostpaj med glutenfritt skal. 

Västerbottensostpaj smördeg

Västerbottensostpaj med rödlökschutney
Västerbottensostcheesecake


Då kära läsare, önskar vi er en fortsatt fin torsdagskväll och en skön fredag! För Mårtensson del är det en ledig fredag som väntar i morgon och vad den ska användas till har vi lite funderingar på, vi får väl se vilken av dom som vi väljer...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

  1. Vilken fin färg pajen får av basilikan och ostpajer är så krämiga och goda. Önskar er en skön ledig fredag! Kram!

    SvaraRadera
  2. Kräftor är alltid lika gott och man längtar liksom efter alla goda tillbehör. Jag har aldrig gjort västerbottenpaj, helt enkelt för att det alltid varit nån annan som sagt "Jag gör en paj och tar med". Men kräftor har jag kokat! Igår blev jag bjuden på ohejdat många kräftor och räkor av en arbetskamrat, på lunchen. Inte ens jag orkade äta upp alla små djur som låg där så snällt på faten. Här äts det ju inga röda kräftor utan de blekrosa från havet. Jag gillar dem bäst numera, då jag väl kan anses som göteborgare efter över trettio år i staden.

    Stor kram till er!

    SvaraRadera
  3. Har varit utomlands hela sommaren. Kommer hem lagom till kräftpremiären ☺ska testa ett av recepten på paj .

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!