fredag 3 juli 2015

God paj och sallad till grillat

Som vi skrev på vår facebooksida i onsdags så fanns det inte en endaste gnutta grillat i vårt förra inlägg, så därför blir det tvärtom i köket idag. Eller kanske inte egentligen, varken tomatpajen eller vattenmelonsalladen har ju träffat någon grill, det var ju faktiskt bara köttbiten som fick det nöjet:)
Den där köttbiten som ni ser på tallriken heter något så märkligt som njurtapp, men kallas även för butcher's steak och det av en väldigt speciell anledning. Detta var nämligen den biten kött som slaktaren behöll för sig själv eftersom den ansågs vara den bästa och finaste biten, den sitter nämligen så att den får jobba en hel del och får därför en riktigt bra och kraftig smak.

När man köper denna styckningsdel i affären kan den även gå under namnet "slaktarbiff" eller "slaktarstek", hittar ni en bit så tveka inte att köpa med den hem och lägga på grillen!
När du tillagar slaktarbiffen så ska du göra det snabbt och på hög värme, den får absolut inte bli genomstekt för då blir den torr och seg. Låt den komma upp i 62 grader i innertemperatur och sedan vila 10 minuter innan du skär upp den över muskelfibrerna i ganska så tunna skivor. Vi marinerade inte vår köttbit, det är absolut inget som man behöver tack vare den goda smaken på både kött och tillbehör:)

Till vår biffbit åt vi västerbottensostpaj med tomater, eller tomatpaj med västerbottensost - vilket ni vill. Pajbotten är en glutenfri variant som vi oftast använder oss av, vill man istället ha en vanlig pajdeg så funkar det hur bra som helst - ett receptförslag hittar ni här

Tomatpaj
Pajskal
4½ dl mandelmjöl (mal gärna sötmandel själv i mandelkvarn och sila genom finmaskig sil)
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör, tärnat
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.
Fyllning
4 ägg
1 dl mjölk
2 dl grädde
2 msk dijonsenap
salt och peppar
2 dl riven västerbottenost
5 stora tomater eller ca 8 små, skivade
färska basilikablad
Vispa samman ägg, mjölk, grädde, senap och kryddor, rör i osten och häll det i pajskalet.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Ta ut pajen och lägg på tomatskivorna med basilikabladen under, ställ in i ugnen igen 10-15 minuter.
Servera som tillbehör eller som ensamrätt, eller varför inte på buffébordet. 

I den lilla glasburken som ni ser på bilden finns det ett kaprissmör som herr M höftade samman efter eget huvud och receptet blev då som följer:

Kaprissmör
1 dl kapris, fint hackad
50 g rumsvarmt smör
Rör smöret så det blir mjukt, rör ner kaprisen och blanda väl.
Ställ i kylen till servering.
Passar finfin till fisk, kött och kyckling.


Vi fixade till en härlig sommarsallad av olika sorters sallad, färska myntablad och vattenmelon, lättare kan det nog inte bli:) Som pricken över i:et la vi på några halverade yoghurtbollar, även dom var smaksatta med mynta, som vi fick med oss hem från matfestivalen i Brösarp för ett tag sedan. Dessa bollarna tillverkas av ett familjeföretag i Malmö och görs då på svensk mjölk efter deras familjerecept från Palestina, fantastiskt goda var dom och har ni turen att springa på en burk någonstans så tveka inte - grabba tag i den och ta med hem till ert eget kök!


Så hur har ni det nu ute i vårt soldränkta sommarsverige, har ni det varmt och skönt precis som vi? Här har vi spenderat förmiddagen med att semesterförbereda vår lägenhet, städat och ställt i ordning så att det inte ska behövas göras ett endaste dugg av den sortens sysslor de kommande tre veckorna. Nu ska vi ju ha semester, vara lediga och bara koppla av och njuta av livet - då ingår inte städning och plicketiplockande inte:) Nu väntar en stunds sittning på gården i solen och efter det ska vi ge oss iväg på utflykt för att njuta av en, eller många, bit god mat.

Vi önskar er alla en riktigt fin helg med massor av gott både här och där!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Önskar er en bra start på det gemensamma semesterfirandet!

    SvaraRadera
  2. Jag ska iväg på grillknyt ikväll och ska ha med tillbehör som passar till grillat och som inte är sallad och då kom ju det här inlägget väldigt passande. Tomatpaj får det bli. :-)

    Ha en fin semester nu, det ska jag försöka ha. Lugna, sköna dagar med massor av böcker blandat med små utflykter i närmiljön väntas. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att det kom till användning, det gör oss så glada!
      Tack, det ska vi försöka få och vi hoppas att det blir en härlig ledighet för dej också - det låter ju onekligen skönt!
      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!