torsdag 23 juli 2015

Friterade aptitretare

Så, då trampar Mårtenssons åter igen på skånsk mark efter att ha spenderat de två senaste veckorna med att stövla runt i Puerto Rico på Gran Canaria. Jaja, stövlat är väl att ta i - några stövlar har vi absolut inte behövt när vi varit ute till fots och en hel del av tiden har spenderats på solsängar under parasoll:) Men gått har vi gjort, många och långa promenader har det blivit och tur är väl det, favoritrestaurangen råkade nämligen servera magiskt god italiensk mat... Så hur det hade slutat utan alla timmar i uppförsbackarna vill vi inte ens tänka på!


Däremot ska vi bjuda er på något så otroligt gott som vi smaskade i oss några dagar innan vi gav oss iväg på semestern och som vi faktiskt längtat efter att få mumsa på igen sen dess. Det är något så märkligt som friterad matjessill som ligger här ovan på tallriken! Jodå, man kan faktiskt fritera den godsaken och det med ett kanoners gott resultat.

Friterad matjessill  för 2 sillglada personer
1 burk matjessill à 200 g, ta gärna en fast sort för bästa resultat
ca ½ dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
2 dl panko (japanskt ströbröd som du hittar på den asiatiska avdelningen i affären)
olja att fritera i
Häll bort spadet från sillen och torka torr med papper.
Vänd sillbitarna först i mjöl, därefter i äggvispet och sist i pankon.
Hetta upp oljan, använd helst termometer som ska visa mellan 170 och 180 grader när oljan är redo att användas att fritera i.
Ha alltid ett lock till grytan vid din sida om olyckan skulle vara framme och oljan blir för het!
Fritera några sillbitar åt gången i oljan, ca 2-4 minuter så de får en gyllene färg och låt dom sedan rinna av på hushållspapper.
Lägg en bit dubbelvikt papper över sillbitarna så håller dom värmen bra tills alla är färdiga.
Servera med en kall sås och citronklyftor.

Kaviarsås
1 dl gräddfil
1 msk kaviar (vanlig på tub, typ Kalles)
2 msk fint hackad rödlök
½ krm svartpeppar
Blanda samman alla ingredienser och smaka av.
Låt gärna såsen stå kallt en stund så smakerna får mogna fram.

Det var Håkan som läste om detta i tidningen ICA Buffé och som genast bestämde sej för att det där var vi bara var tvungna att prova. Tack och lov för det säger vi, för det föll oss verkligen i smaken, fisken blir väldigt mjuk och mjäll där innanför frityren och den skarpa sältan (som vi ju visserligen gillar) mjukas upp även den.
Sillbitarna doppade vi i en kall sås, pressade lite citron över och till det hela passade en kall öl alldeles utmärkt. Gillar man inte öl så funkar det alla tiders med ett kallt vitt vin, cider eller citronvatten också. Servera den friterade sillen som ett drinktilltugg eller som en förrätt, perfekt att ha och tugga på under tiden som du kockar färdigt resten av middagen.

Äsch vad tusan, vi tar och slänger in en bild från semestern ändå såhär på slutet. En av promenadutsikterna vi njutit av under semestern, högt högt upp i berget ovanför hamnen. 

Som av en händelse så blev det matjessill på middagsbordet här hemma idag, det är oftast det vi lustar efter när vi varit utomlands, speciellt i värmen och på sommaren. En perfekt och lättlagad avslutning på dagen, som till största del har bestått i upphetsande aktiviteter så som uppackning, tvättning, städning och mathandling. Precis som det brukar bli när man åter är på hemmaplan:)

Nu väntar soffhäng och senare i kväll väntar en liter jordgubbar!
Ha en fortsatt fin torsdagskväll och fredag,

Smaklig spis! / Anki och Håkan

9 kommentarer:

  1. Åh vad mysigt det låter! Här hemma har vi inte behövt överdosera solkräm precis! Ingen dag utan regn är tydligen denna sommars motto! Ser fram emot utförligare rapport. Låter också otroligt gott med friterad matjes. Synd att jag är en sådan fegis när det gäller att fritera. Tror alltid att hela huset ska gå upp i rök, haha! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det var oerhört mysigt där vi har passat på att njuta av värmen och solen så gott vi kunnat:)
      Äsch, Kjersti - det hade du garanterat klarat med bravur - ställ gubben sidan om med locket i högsta hugg och ha termometern i oljan så har du koll på läget!
      Kramar

      Radera
  2. Det låter som en spännande combo.......Kram Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var både spännande och smarrigt!
      Kram

      Radera
  3. Det låter som en spännande combo.......Kram Anette

    SvaraRadera
  4. Jag ser fram emot en rapport från er resa :) Kram!

    SvaraRadera
  5. Jag hörde om en kille som bokat en resa till PR och som trodde att han var i landet PR tills någon upplyste honom om att han var på Kanarieöarna. Fantastiskt roligt. Om det är sant är ju en helt annan fråga haha. Reserapport snarast, tack!! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ajamen... på allvar?! Hahaha, vilken överraskning att upptäcka att det är en lite annorlunda destination man hamnat på:) Vi skojade lite om att det är så nära PR som vi kommer, för detta var tydligen maxtid i en flygplansstol för fru M numera. Men det dtår vi ut med - absolut!
      Kommer, kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!