söndag 14 juni 2015

Midsommarmat.

Det är söndag, gott folk och vi hoppas att ni haft en härlig helg så här långt och att den fortsätter så. Den Mårtenssonska helgen har gått i stilla mak, inga aktiviteter har varit inplanerade och vi har kört på gehör.

I fredags njöt vi av värmen och solen nere på stranden när vi flydde från studenternas lyckliga holabalo. Vi bor i princip dörr i dörr till gymnasieskolan och på gatan utanför våra fönster körde lastbilarna, med euforiska studenter på flaken, fram och tillbaka. Underbart och glädjefullt, men att lyssna på i en timme räcker gott och väl:)
På kvällen slog vi till med årets premiärsittning på balkongen, vi sippade på en svalkande jordgubbsdrink och kunde till och med äta middagen där ute!

Lördagen bjöd på fint väder under dagen och vi passade på att fylla på sommargarderoberna lite grann, med andra ord (Håkans) så rände vi in och ut i affärerna i stan, en stor del av dan:) Något balkongmys blev det inte eftersom himlen plötsligt färgades svart och himlen öppnade sej, istället blev det middag inomhus tillsammans med levande ljus - mysigt det med.

Innan vi hugger tag i söndagen bjuder vi er på mattips inför den stundande midsommarhelgen. Veckans matsedel utgår alltså och ersätts av midsommarmat, utportionerade under hela veckans gång, och vi börjar med förrättstårtor och sill.

Först ut är tårtor på kavringbotten med fyra olika fyllningar,
det finns alltså något även för de som inte gillar sill: 

Matjessilltårta, här med alla våra olika dekorationer genom åren. 
I år? Vi har ingen, absolut ingen idé alls! 
Någon som har något bra förslag? 

Kalkontårta med rökt kalkonkött 

Laxtårta som kan göras med både gravad, kall- och varmrökt lax.

Räktårta med avokado och rom

Vill man ha en varm matjessillpaj att servera så har ni vår absoluta favorit här, 
en med färskpotatis, rödlök och dill i fyllningen 

Är man som vi, tossiga i sill, så vill man kanske lägga in en ny smak till helgen. 
Vi valde ut fyra som vi tyckte passa lite extra nu, faller inga av dessa i smaken 
så kanske ni hittar en annan favorit i detta

Vi kommer alltså att köra en tispkavalkad under veckan och det ni har att se fram emot är godsaker som passar till grillat, andra gotter att njuta av efter maten och så drinkar på det - både med och utan alkohol. Förhoppningsvis hittar ni någon inspiration, vårt skafferi står till ert förfogande!

En fortsatt skön söndag och en fin vecka önskar vi er alla,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

9 kommentarer:

  1. Laxtårtan ser riktigt god ut och spännande med en varm matjesillpaj, har aldrig ätit matjesill varm men det ser ju väldigt gott ut faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja pajen är riktigt god. Varm matjessill är faktiskt väldigt gott, den lbir lite lenare i smaken då.

      Radera
  2. Era matjessilltårtor är så himla fina. Blir spännande att se hur årets tårta blir. Matjessilltårtan måste jag testa att göra i år - älskar allt som är i den. Hoppas ni får en fin vecka som kommer. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så glada vi blir för komplimangen! Ja, vi har några idéer men vissa är lite svårt att få till med tanke på färgerna...
      Hoppas du har detsamma,
      kramar

      Radera
  3. Kalkontårtan tar jag gärna! Ni gör så fina tårtor. Blir spännande att se hur årets version av matjestårtan blir dekorerad. Ni kommer säkert på något snajdigt om jag känner er rätt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får du väldigt gärna göra, kanoners god är den:) Ja, resultatet kommer - det lovar vi, tackar för komplimangen!

      Radera
  4. Två tipps till deko:

    1) Tänk på Sill à la Russ; i mitten tvärs över tårtan en rad med fint hackad matjes, till höger och vänster om den en rad med fint hackad rödbeta, därefter till höger och vänster om rödbetsraden finhackat hårdkokt ägg, yttersta raderna (och kanske runtom) finhackad gräslök.

    2) Eftersom ni/vi är på nätet så varför inte göra en smily :-) "pudra" hårdkokta äggulor över hela tårta, använd finhackad rödbeta till ögon och mun.

    Alla ingredienser passar ihop med matjes, men vad ni ska göra med den hårdkokta äggvitan som blir över, det vet jag inte :)

    Ha en bra midsommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så bra att vi fick några tips! Vi hade någon tanke där vi behövde lösa hur vi skulle göra med någon färg, men det fick vi ju ett kanoners bra tips på av dej! Och den kokta vitan, den kan vi säkert hitta någon bra användning till också - om inte annat så hamnar den i magen:)

      Radera
    2. Vad kul!
      Ser just att jag blandat ihop raderna vid 1): till höger och vänster om matjesbitarna kommer naturligtivs ägghacket och sedan rödbetorna osv...

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!