måndag 29 juni 2015

Kycklinggryta med tomat och rosmarin

I dag tänkte vi ta och tipsa er om en smaskig kycklinggryta som passar fint nu när det är sommar (eller ska vi kanske kalla det halvsommar?) tack vare att den inte är så där tung som höstgrytorna gärna är. Den kräver inte heller så vansinnigt lång tid på spisplattan, 30 minuter om du har hela filéer som vi hade och ännu mindre om du delar köttet i mindre bitar innan det hamnar i grytan, så du behöver inte tillbringa så lång tid i ett (förhoppningsvis) varm kök.
Och med tanke på att sommaren är högsäsongen för tomater så gäller det att passa på att laga till så mycket gott som vi bara kan, av de härliga röda grönsakerna/bären/frukterna!


Som ni ser så ligger det kaprisar i tallriken och skulle man nu inte gilla kapris så funkar det att hoppa över dom, men är ni som vi så säger vi; ös på med dom små gröna rejält:) Orginalreceptet hittade vi i senaste numret av mattidningen "Lantliv - mat & vin" men efter att fru M fått härja fritt i köket så bidde det några justeringar:)

Kycklinggryta med Medelhavssmaker  2 port + matlåda
500 g kycklingkött av valfri sort, vi hade kycklingfilé
salt och peppar
2 schalottenlökar, fint hackade
2 vitlöksklyftor, fint hackade
2 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong
4 stora mogna tomater, grovt hackade
några små kvistar rosmarin
1 lagerblad
kapris
Krydda filéerna och bryn runt om.
Ta upp kycklingen och lägg på en tallrik under tiden som du steker lök och vitlök någon minut.
Lägg därefter tillbaka köttet i pannan.
Tillsätt vin, buljong, tomater, rosmarin och lagerblad och låt det hela puttra ca 30 minuter tills köttet är färdigt rakt igenom.
Strö i kaprisarna, smaka av och låt sjuda någon minut.
Servera till valfritt tillbehör.

I kväll tänker vi faktiskt följa vårt eget tips på måndagsmiddag som vi kom med till er igår, det blir nämligen vegetariska bönburgare till middag. Vi blev så sugna på dom när vi satt och letade runt i receptskafferiet till veckomatsedeln så dom hamnade även på vår egen meny och snart på våra tallrikar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Var det någon som sa kapris?! Mata mig med dem som om det vore vindruvor!

    SvaraRadera
  2. Mm mm ser gott ut. Kram Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anette, så kul att du hittade hem till vårt kök!
      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails