torsdag 11 juni 2015

Drinktilltugg

plockmat, fingermat, mingelmat eller bufférätter - kärt barn har många namn och här hemma varierar uttrycken ungefär lika mycket som det som bjuds gör, plick plock hette det nog sist. Men oavsett vad det kallas och hur det äts - med fingrar eller bestick, så är detta något vi är fullkomligt tossiga i! Den senaste tiden har vi ätit plockmat nästan varje vecka, oftast på torsdagarna för att fira helgens intåg (ja vi är ju fredagslediga båda), och vi tänkte portionera ut några av godsakerna vi satt i oss.

Kanske sitter det någon där ute och letar inspiration till buffébordet eller till drinktilltuggen, det är ju både student- och bröllopstider nu. Dessutom väntar ju midsommarafton runt hörnet och det dyker säkert upp många kvällar i sommar då några smårätter kan komma till användning.


Först ut idag är en klassisk kötträtt med sitt ursprung i Venedig, Italien, vid namn Carpaccio. Där ska den ha uppfunnits på Harrys Bar för att serveras till en grevinna som hade blivit ordinerad av sin läkare att bara äta rått kött, häpp! Oftast använder man sej av tunt skivad oxfilé men det går alldeles utmärkt att göra med Bresaola också, ett lufttorkat nötkött:

Carpaccio
1 pkt bresaola
hyvlad parmesanost
små ruccolablad
olivolja eller rapsolja med smak av citron
Lägg ut köttskivorna på ett fat.
Strö över parmesanost och ruccolabladen och ringla oljan över alltihop.
Vill man kan man även servera balsamicokräm till för lite syra.

Därefter går vi vidare till grön sparris som vi ångkokte och serverade med tunna skivor av spickeskinka och en superenkel hollandaisesås. Såsen gör vi på samma sätt som vi gör när vi lagar bearnaisesås och hitintills (peppar, peppar!) så har vi aldrig misslyckats!
Idiotsäkert, med andra ord:)


Enkel hollandaisesås
2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
150 g smör, rumstempererat och tärnat
salt
citronsaft
Blanda samman äggulor och vinäger i en tjockbottnad gryta.
Ställ grytan på svag värme på spisen och vispa under tiden som det blir varmt.
När det börjar bli varmt så börjar du tillsätta smörtärningarna, en åt gången i början, under tiden som du hela tiden rör.
Se till så att inte såsen börjar koka, då klumpar sig gärna gulorna och det blir äggröra!
När såsen börjar tjockna så tar du grytan från värmen, oftast tjocknar den innan allt smör är slut men då går det utmärkt att röra ner dom fast grytan inte står på plattan.
Smaka av såsen med salt och lite citronsaft, servera.

Spickeskinkan använde vi även när vi gjorde fyllda gurksnurror, galet enkla och otroligt goda blev dom. Färskosten kan man variera smaken på, det smakade gott med flera sorter som vi provat. Det man ska tänka på är att inte använda lightvariant på osten, vi köpte fel av misstag den ena gången och den var svår att bre på den eftersom den är tunn och nästan flyter ut...


Gurksnurror
1 slanggurka
färskost, inte lightvarianten, gärna med smak av vitlök, pepparrot eller basilika/gräslök
skivat rökt eller lufttorkat kött
Skölj och dela gurkan på mitten, hyvla gurkhalvorna tunt på längden.
Bred ost på gurkskivorna och lägg på en skiva kött.
Rulla ihop gurkan och fäst eventuellt med tandpetare.
Låt stå kallt till servering.

Sist, men inte minst, så friterade vi bläckfiskringar. Något som herr M envisades med att han minsann inte gillade, något som han snabbt fick äta upp! (note to self - köp två paket nästa gång!) Tro nu inte att vi skar ringar och panerade på egen hand, nope, här blev det en lätt genväg i form av färdigpanerade ringar på påse.
Aiolin gjorde vi också en fuiskvariant på och rörde ihop köpemajo med riven vitlök och - det bästa vi någonsin gjort - en klick crème fraiche! Det är någon vi kommer att göra varje gång vi gör aioli hädanefter, fusk eller inte, för det gav verkligen en extra kick i smaken! 


Aioli
1 dl majonnäs
1 riven vitlöksklyfta
1-2 msk crème fraiche
en skvätt citronsaft
Rör samman alla ingredienser och smaka av.
Låt stå en stund, gärna någon timme, så att smakerna får sätta sej.

Och så till sist ett tips på ett bra bubblande vin från Spanien, tillverkat av den ganska så kända producenten Frexinet. Mia Fresh & Crisp Sparkling, nummer 77977 som vi provade att dricka till just plockmat och som vi tyckte passade till både ostarna och till framförallt bläckfiskringarna med aiolin.
Ett vin som vi kommer att beställa hem mer av, perfekt till sommarens bubblande kvällar. 

En fortsatt trevlig torsdag önskar vi er,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

15 kommentarer:

  1. Jag tycker väldigt mycket om plockmat, då får man många olika godsaker på tallriken. Kram och ha en skön ledig fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så får man ta mer av det man gillade mest;)
      Kram och tack!

      Radera
  2. Mmmm, plockmat är gott och passar perfekt nu när värmen kommer och man inte orkar ställa sig och laga "riktig mat". Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns onekligen väldigt passande för vår och sommar och det finns ju en hel massa gott i grönsaks- och fruktdisken också nu:)
      Tackar

      Radera
  3. Vilka härliga sommarrecept! Friterade bläckfiskringar med er aioli ska snart testas här, låter underbart gott. /Syrran

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nog andas dom sommar lite:) Dom kommer du att gilla, det lovar vi!

      Radera
  4. Plockmat är en stor favorit hos mig, tycker att det trevligt att kunna gå och prova olika små rätter (älskar tapas) och det här ser ju jättegott ut, speciellt bläckfiskringarna =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, plock är ju kanoners så man kan få smaka på så mycket gott som möjligt:)

      Radera
  5. Mmmm så mycket gott och fina tips, här ska vi ju ha lite 50 års gille nu i juli, så jag tar nog, så alla tips om småtugg är välkomna. :-) Jättefin blogg du har. :-) Kramizz Laila

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tackar för komplimangen, kul att du gillar vår blogg!
      Gille är ju perfekta plockmatstillfället, hoppas det blir bra!
      Kramar

      Radera
  6. Älskar Bresaola! Brukar göra en bufférätt med grillad paprika!

    Finaste helgen till er! Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är bresaola gott, vi måste kolla efter ditt recept - ligger det på bloggen?
      Tack, detsamma hoppas vi du har,
      kramar

      Radera
  7. Ha ha jag har också varit som Håkan. Men var tvungen att ge upp inför calamares jag med....
    Hoppas ni har en fin helg! kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, fler som fått tvinga att böja sej då alltså:)
      Tack, hur fin som - hoppas du har det samma,
      kramar

      Radera
  8. Gud, jag älskar verkligen drinktilltugg och plockmat. Hade kunnat leva på det resten av mitt liv tror jag! :=) KRAM!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails