torsdag 14 maj 2015

Morsans paradnummer, mandeltårta!

Inte är det ofta inte, men någon gång så där emellanåt tjongar det till och det landar en stycken tårta här i det Mårtenssonska köket! Och kan ni tänka er, idag är det just en sån där dag då det tjongar till rejält när vi bjuder vi på ett av morsan Monicas paradnummer. Hon har en del så kallade säkra kort som hon gärna gör när vi bjuds hem till deras matbord, tårtor och kakor som hon vet att vi uppskattar lite extra mycket, och mandeltårtan är en av dom.
Sist hon bjöd oss på den var när de kom hit på en kopp huxfluxkaffe, finns det några bättre kaffegäster än de som själv har med sig fikat egentligen? Vi är ju inga kakmonster själva, det är näst intill aldrig som det finns bakverk hemma att bjuda eventuell oväntat besök, så en medhavd kaka eller tårta är synnerligen uppskattat!

Nu har vi dessutom fått lära oss att tårtan tydligen har ett alldeles eget, kungligt namn. 
Gott folk, möt Gustav II tårta!

Vi gillar det där med att man använder alla äggulor och vitor i samma recept, inga överblivna äggslattar som står kvar i kylen sedan som ett dåligt samvete... Tårtan är en glutenfri variant tack vare den härligt sega tårtbottnen som görs på mald sötmandel, det som vi nuförtiden kallar mandelmjöl. Frågan är väl om den då inte är lite nyttigare, visst är det väl så ändå? :) Så har ni ingen mandelkvarn hemma behöver ni alltså inte rusa iväg och införskaffa er en sådan, nej rusa istället iväg och köp en påse mandelmjöl och starta upp bageriet!

Mandeltårta med kolakräm
Tårtbottnar
4 äggvitor
1 1/4 dl socker
125 g sötmandel, eller mandelmjöl
Skåla, skala och mal mandelen
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt i socker och mandel.
Rita upp två cirklar på bakplåtspapper, använd en mattallrik som mall, och bred ut smeten i dom.
Grädda bottnarna mitt i ugnen på 175 grader ca 15-17 minuter.
Låt bottnarna kallna på plåten innan du lossar dom försiktigt.
Fyllning och garnering
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 tsk maizena
125 g smör
mandelspån
Vispa samman gulor, socker, maizena och grädde i en gryta.
Sjud sakta blandningen på låg värme under omrörning tills krämen tjocknar.
Ta bort grytan från värmen, klicka i smöret i under fortsatt omrörning.
Låt krämen kallna och stelna.
Rosta mandelspånen i ugnen några minuter tills de fått fin färg.
Bred hälften av krämen på den ena bottnen, lägg på den andra bottnen och bred på resten av krämen.
Låt tårtan stå kallt till serveringen

Då är det dags för lite långledig helg att ta fart och det ska bli riktigt härligt! Vi var för en gångs skull uppe tidigt denna lediga morgon, mest av den enkla anledningen att fru Ms rygg som spökat en hel del extra de senaste dagarna gör det näst intill omöjligt att ligga kvar i sängen för länge. Dagen ska vi försöka fylla med lite allehanda sysslor, vi har en shoppinglista som ska avhandlas inför stundande besök i helgen (en stycken bil är inlånad för ändamålet) och eventuellt tar Håkan en damsugargalopp någon gång under dagen. Men först på agendan står en uppfriskande promenad, allt för att få igång våra kroppar och sinnen - häpp!

Vi hoppas att ni alla får njuta av en trevlig torsdag,
på återseende!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Vilken mumsig tårta. Önskar er en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt:)
      Tack, hoppas du haft detsamma!

      Radera
  2. Den påminner om Värmlandstårta och det är en sån supergod tårta. Bra att det finns glutenfria tårtor att bjuda på. Ha en fortsatt fin helg! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, kanske den har ännu ett namn - kärt barn har många namn eller hur?!
      Visst är det bra med glutenfria alternativ, det gillar vi.
      Tack, vi hoppas du fick en skön helg också!

      Radera
  3. Tack för smartigt recept! Måste prövas snarast. // Kejs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så lite så, vi hälsar morsan och tackar!

      Radera
  4. Lovely, jag älskar den sortens tårtor! Låter som om ni ska ha en härlig helg!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, det låter bra tycker vi!
      Jajamensan det blev en alla tiders helg!

      Radera
  5. Joodå, den där tårtan är kunglig minsann! Och väldigt, väldigt god! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, se där bara:)
      Kramar till dej!

      Radera
  6. Alltså, ärligt. Har drömt om den här tårtan typ HELA HELGEN! Den ser så - ursäkta mitt språk - jääääävla god ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Hahaha, där ser man! Inga dumma drömmar att ha, tårtdrömmar måste ju vara något av det bästa man kan ha! Vi tar det som en komplimang och skickar vidare den till morsan.

      Radera
  7. men... jag har ju fått lära mig att den heter Oscar II:s tårta? hursomhelst, jädrigt god är den iaf! passar finfint med jordgubbar till också! :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails